1. Fable (Xbox)

Fable (Xbox)

Ok mensen ik weet dat Fable al lang uit is, maar ik ben een nieuweling en Fable is een perfect spel om een recensie over te schrijven.

hoe het begint

Je begint als een klein jongetje dat in een dorp woont genaamd Oakvale. Zijn zus is jarig en hij moet geld verdienen om voor zijn zus een cadeautje te kopen. Door allemaal goede maar ook slechte daden verdiend hij geld. Zo moet hij bijv. even op een boederij letten (want de beheerder moet even plassen), maar er zijn tonnen, en een irritant jochie dat de hele tijd zegt: ''Smash those barrels to see what's inside!''. Nou, als je dat doet ga je al de slechte kant op. Het goed & kwaad systeem word in het begin al goed uitgewerkt. Als je (goed of kwaadschiks) geld verdiend hebt kan je een cadeautje kopen, dat je aan je zusje geeft. Als je dat doet komt er een man aangerend roepend ''BANDITS!'' en hij word doodgeschoten. Op dat moment komen er bandieten tevoorschijn, en je zus zegt dat je je moet verstoppen, nou ik doe dat natuurlijk braaf (niet uit eigen wil). Ik blijf leven maar mijn moeder en mijn zusje worden ontvoerd, en vader word gedood. Als ik huilend bij het lijk van mijn vader zit valt een bandiet me aan, maar vlak voor mijn neus word hij gedood. Een soort en van tovenaar verschijnt genaamd Maze en hij zegt: ''Give me your hand'' en je word samen met hem geteleporteerd naar 'The Heroes Guild'.

The Heroes Guild

Eenmaal in The Heroes Guild word je ontvangen door The Guild Master, en je word naar je kamer begeleid. De volgende dag moet je trainen: je moet een trainings dummy in elkaar meppen, wat niet echt lukt. Hier krijg je een tak voor, nu lukt het wel. Daarna moet je kevers doden, en daarna staat er ''You want to skip your Childhood, or hang around a lil' bit?'' (ofzoiets). Als je op A drukt sla je dus je kindertijd over en je bent 18. Dan leer je wat meer, en je krijgt ook een zwaard en een boog. Je komt er dan ook achter dat er 3 ''abillitys'' zijn namelijk Skill (dingen stelen, beter kunnen boogschutten etc.),Will (magie), en Strength (beter kunnen vechten, groter worden, meer leven). Dan, als je die 3 dingen onder controle hebt, ''You want to skip pubertijd (?) or you want to play in the forest?'' Ik heb even geen zin om in de forest te spelen, ik wil het spel uitspelen! Nou als je er zo over denkt druk je natuurlijk op A, en als je je handjes wel vuil wil maken en bandieten doden druk je op B. Als je je pubertijd ofzoeits overgeslagen hebt komt het er op neer: nu moet je ''The Final'' test afleggen en een makkelijk gevechtje tegen Maze afleggen, als je dat gedaan hebt kom je in de buitenwereld (wat was dat heerlijk).

goed & slecht

Zoals al eerder in mijn recensie werd verteld dat er een goed & slecht systeem was. Het is heel goed uitgewerkt, want als je slecht word krijg in de loop der tijd hoorntjes, en rode ogen, en vliegen om je heen.

en als je goed word krijg je een ''engelen kroontje'' boven je hoofd, en er vliegen vlinders om je heen.

(Ik weet het: de screenshot ziet er niet uit maar ik kan niks anders vinden). Ook de reacties van mensen zijn anders, bijvoorbeeld als je een hulp inhuurt en je bent slecht zeggen ze: ''I never saw a darker person then you before'' wat wel grappig is. En als je slecht bent roepen ze: ''Boe!!'' en steken hun duim naar beneden.

geleidelijk

Je word bij dit spel geleidelijk ouder en je krijgt meer haar op je hoofd en kin, en je krijgt allemaal littekens. Ook heel echt is als je niet geslapen hebt zie je er heel erg slaperig uit met je ogen half dicht. Dit zorgt wel voor het gevoel: ''Yes! Ik speel eindelijk een spel waar alles echt is'' wat voor een fijn gevoel zorgt.

realistisch

Zoals ik al in het bovenstaande stukje liet merken: het spel is hartstikke realistisch, zo kan je ook bijv. trouwen en een huis kopen en de liefde bedrijven, en je kan vissen. Ook kan je naar de kapper en kan je tattoos laten zetten.

omgeving

De omgeving waar je in speelt lijkt tamelijk groot doordat het opgevult is met boompjes en stoeltjes maar als je al die dingetjes zou weglaten is de omgeving eigenlijk helemaal niet zo groot! Wat eigenlijk wel heel jammer is.

muziek

De muziek is erg mooi en ik zette het spel dan ook soms even op start om er van te genieten. De muziek geeft ook een mooie sfeer aan, een echt fantasy-melodietje, in één.. ik bedoel 2 woorden: prachtige muziek!

graphics

De graphics zijn op zich wel mooi, maar sommige dingen zijn een beetje onrealistisch zoals de ogen van de Guildmaster die een beetje groot zijn. Soms zijn er ook foutjes, dan is het gras een groene zee of andere dingen.

en tot slot de gameplay

De gameplay is leuk, maar een heel groot minpunt is dat het spel heel snel uitgespeeld is, en de moeilijksheidgraad is ook niet echt hoog. Je krijgt als je een vijand dood XP balletjes, met deze XP kan je de abillitys omhoog halen, wat zorgt voor een lvl-up gevoel (wat geeft het toch een heerlijk gevoel om die balletjes te sparen en dan op afloop ze lekker uitgeven aan abillitys)

Dit is mijn eerste recensie dus ik weet niet of het wat is

Conclusie en beoordeling

None

Fable is een top-RPG waarbij je als je het uitgespeeld hebt gelijk weer overnieuw beginnen wil!
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • realistisch
 • mooie muziek
 • goede gameplay
 • goed & slecht systeem
 • Minpunten
 • duurt niet zolang
 • niet zo'n grote omgeving

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ietsje lager dan verwacht maar het lijkt me nog steeds een dikke game :)

 • Tweede :)

  de game laat me koud

 • onrealistiche impact van wapens tis scfi game , sinds wanneer zijn die realistisch ? zeg dan kogel impact is lame uitgewerkt

 • van mij mag Vin Diesel wel bij de minpunten  Anywayz totaal overbodige game.

 • tja ik had een hoger cijfer verwacht…maarja het spel sprak mij toch niet egt helemaal aan…

 • Was te verwachten, die score ;)

  Valt nog wel mee hoor :)

 • Totaal niet mijn game. Geef mij maar lekker brute actie ipv sluipen en stealth etc.

 • Had wel een hoger cijfer verwacht, maar Phil hoe kom je erbij dat dit een shooter is? De game draait eigenlijk om het melee-gedeelte en dat is simpelweg top notch!

 • PU gaf toch een redelijk hoog cijfer, een 86 volgens mij. Jammer dat niet iedereen er zo over denkt, anders had ik hem wel even gedownload.

 • OOO NICEEEE

 • wat een verschil in een andere revieuw hadden ze hem een 9 gegeven o.0

 • Had VEEL hoger verwacht maar ik denk dat ik hem toch maar wel ga halen…. Iemand intresse in killZone 2?(verkoop hem)

 • Agh ;) Tis een voldoende :) Ik ga hem in ieder geval halen.

 • OPM gaf hem 80/100 maarja had zelf ook een 8 verwacht

 • Graphics zien er orgineel uit :)

 • Dit cijfer kan wel kloppen iets hoger mag wel.

 • @ Ralphieboy  De first-person view en de wapens doen vermoeden dat het een shooter is, en dat probeert het tot op zekere hoogte ook wel te zijn. Maar de physics werken gewoon niet lekker. Hetzelfde geldt overigens voor het melee-gedeelte. Je kunt gewoon volop op iemand in blijven hakken en ze op die manier verslaan. Een blok/stoot-strategie of een counter-strategie werkt moeizaam.

  Soortgelijke kanttekeningen zijn te maken bij een Mirror's Edge of Fallout 3, maar deze titels hebben hele sterke andere gameplay-elementen. The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena heeft dat, naar mijn bescheiden mening, niet.


 • Op die fiets, tja, dan is het een kwestie van liefhebber van het eerste deel zijn of niet. Persoonlijk vond ik dat deel helemaal geweldig en ik ga deze dus zeker weten kopen, maar ieder zijn mening he.

 • k denk dat ik hem toch maar niet ga halen… of wel:P

 • Had er toch wat meer van verwacht. De stijl van de game beviel me bij voorbaat al niet, dus deze laat ik mooi liggen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren