1. Spider-Man (PS1)

Spider-Man (PS1)

“With great power, comes great responsebilities”. Misschien wel de bekendste uitspraak in wereld van de stripboeken, afkomstig van Uncle Ben. Hij vertelde dit zijn neefje Peter Parker, die wij allemaal kennen als the Amazing Spider-man. Iedereen ter wereld kent het verhaal van de tiener die werd gebeten door een radioactieve spin en zo zijn krachten gebruikte om het kwaad te bestrijden. Hij is waarschijnlijk ook een van de meest geliefde striphelden ooit, omdat geestelijk vader Stan Lee de superheld ook zijn leven naast het superhelden bestaan liet zien. Net als elke tiener had Peter zijn problemen, met de liefde, school, familie en zijn baantje bij de Daily Bugle, alwaar J. Jonah Jameson zijn alter ego wou afschilderen als een crimineel. Maar of New York hem haatte of lief had, Spider-Man ging door met het bevechten van de criminelen die de straten van New York onveilig maakte…

Want sinds 1962 (toen verscheen Spider-Man voor het eerst in Amazing Fantasy) vroegen liefhebbers van de strip zich af, hoe het zou zijn om de krachten van Spidey te hebben. Na een aantal tekenfilms, een hele slechte live-action serie, kwamen voor het eerst de grote successen voor de webslingeraar in het nieuwe millennium. Dan heb ik het niet over de twee blockbuster films of de op de film gebaseerde games, maar over de beste Spider-Man game ooit, op een klein grijs machientje…

Echte comic feel

Zo verscheen in 2000 Spider-Man op de eerste Playstation, die tot op heden ook nog de beste superhero game is op dit moment. Viscarious Visions, bekend van de GBA Tony Hawk games, mocht zich wagen aan de franchise van Activsion. Wat tevoorschijn kwam, was werkelijk subliem. Een echte comicbook stijl kwam te voorschijn. Niet qua graphics, maar door het verhaal die gewoon het echte Spider-Man tintje had. Het verhaal is simpel: Peter is op een expositie aanwezig waar Doctor Octopus een nieuwe machine laat zien en meteen ook de wereld wil laten weten dat hij niet meer de crimineel is die hij was. Maar de expositie word opgeschrikt door een nep Spider-Man, die het apparaat jat. Peter vraagt zich af in de chaos die ontstaat wie die imposter kan zijn, maar botst op tegen Eddy Brock, oftewel Venom. Maar veel tijd heeft Spidey daar niet voor, hij moet voor de zoveelste keer zijn naam zuiveren…

Slingeren

Als je de game start, zal Stan Lee (nice touch) je enthousiast verwelkomen in de wereld van de “wallcrawler”. Dit level dient als tutorial, om ze de besturing te leren. Je staat op een gebouw, ergens in New York en je springt ervan af om meteen te gaan webslingen. En ik zal jullie vertellen, dat is een heerlijk gevoel. Hoewel het vreemd is dat je niet ziet waar je web aan vast zit, maar dat geeft niet want je slingert erop los. Geweldig, je ziet in de verte gebouwen verschijnen (lees: pop up, 2000 he?) en land daarop. Het blijkt dat een bank wordt overvallen en jij als de superheld gaat erop af. Er zijn een aantal boeven die erom vragen, om hun tronies door jouw in elkaar te laten slaan. Je hebt een aantal mogelijkheden qua moves. Zo heb je de standaard vecht moves, schoppen en slaan dus. Deze zijn het begin behoorlijk effectief en zo spaar je ook belangrijke webvloeistof. Het plakkerige goedje is dus niet oneindig, maar moet je dus verzamelen door cartridges te verzamelen. Want naast het webslingeren kun je ook nog allerlei aanvallen uitvoeren met je web. Zo kun je web rond je vuisten maken, zodat je meer schade kunt uitdelen met deze webhandschoenen, of een klassieker, een vijand naar je toetrekken en een enorme mep verkopen. Het kan allemaal en de fun is daardoor groot. De eerste missie is dan ook een heerlijk instappertje, waar je veel badguys en een bom in de kluis gaat pleuren. Daarna word de game gelukkig wat moeilijker. Over de graphics: over het algemeen zijn goed voor een game uit 2000, en de omgevingen zagen er wel aardig uit. Op een gegeven moment begint alles op elkaar te lijken, omdat je telkens op daken, gebouwen en riolen zat en dat begon wel saai te worden. Een van de minpunten van het spel.

Supervillains en extra’s

Een van de stoerste dingen aan deze Spider-Man zijn de vele badguys die je tegenkomt. Dan heb je het over badguys als the Scorpion, the Rhino, Venom, Mysterio, Doc. Oc en Carnage.

Deze gevechten zijn ook tof. Zo zal de Rhino als een stier (huh?) op een rode lap op je afkomen. Je laat hem of in de muur stormen of tegen een explosief vat aanlopen. Het gevecht met Venom begint eerst met een achtervolging, dat wordt gevolgd door een gevecht met de symbioot. Het is oppassen geblazen, want hij kan van alle kanten komen en op de muur klimmen heeft geen enkele zin, want daar trekt ie je zo vanaf. In andere woorden: de baddies zijn cool! Ook heel tof, is dat je strips kunt verzamelen in elk level. Deze stripboeken laten bepaalde uitgaven zien uit de historie van Spider-Man, waaronder zijn eerste optreden, jubileumnummer, de uitgave die door Tod McFarlane is getekend en vele meer. Door deze extra ontdek je dus ook meer over de wondere wereld van Spider-Man.

Zoals hierboven beschreven, heb je dus de comic gallery. Maar nadat je de game hebt uitgespeeld, zijn er ook nog minigames waar je een highscore kunt neerzetten. Denk maar aan minigames waar het de bedoeling is met je web het juiste doel te raken, of een spelletje hoeveel thugs kan ik van het gebouw aframmen? Of het racen tegen de klok, ook leuk. Beetje hersenloos vermaak, maar dat betekent niet dat het niet minder leuk is. Er is ook een biografie van alle characters binnen de game, die verteld word door Stan Lee. Cool!

No hero is perfect

Maar er zijn een paar minpuntjes: ik kon me namelijk vreselijk storen aan de vreselijk eentonige levels. Het waren altijd daken, riolen en het binnenste van de gebouwen. Ook een punt van kritiek, ik had Spider-Man binnen drie dagen uitgespeeld, terwijl ik het spel maar vier uur per dag had gespeeld! En op een geven moment is het webben, slaan en schoppen van een vijand ook behoorlijk repetitief. Maar ondanks deze minpuntjes, vind ik deze game de beste Spider-Man en Super hero game ooit gemaakt. Waarom? Simpel, Viscarious Visions wist de juiste snaar te raken bij deze game qua sfeer en setting, omdat deze is gebaseerd op de comic. Alles klopte, van de personages tot de stemmen die werden ingesproken. (en de opmerkingen van Spidey). Dat vind ik ook belangrijk in een superhero game, het moet de comic eer aan doen, en dat is het belangrijkste. Daarom bravo voor Viscarious Visions, die begrijpen hoe een Spider-Man game moet zijn, iets wat Treyarch niet begrijpt. Daarom stel ik ook voor aan Activision om Viscarious Visions de volgende filmgame rond Spidey te maken, want die hebben er verstand van!

Conclusie en beoordeling

None

De beste game ooit rond een superheld. Blijft trouw aan de comicroots, de toffe boss gevechten en door New York slingeren blijft stoer. Een echte klassieker voor de Playstation. Minpunten zijn jammer, maar dat komt omdat de game in 2000 uitkwam. Verder top!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Supervillains
 • Venom!
 • Comic gallery
 • Gameplay
 • Webslingen is cool
 • Minigames verlengen speelduur
 • Minpunten
 • Omgevingen eentonig
 • Korte speelduur
 • Game valt op gegeven moment in herhaling

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • toch wel netjes :P

 • op zich vermakelijk, maar ik vond het die 35 euro niet waard

 • Gewoon wachten op de Company of Heroes Anthology. Over paar dagen, paar euro meer dan Tales of Valor los en dan heb je het origineel en de 2 expansions in 1. :)

 • Allemaal leuk en aardig die uitbreidingen. Ze moeten eens gaan werken aan deeltje 2 of misschien een nieuwe franchise. Zou leuk zijn.

 • moi cijfer voor die game!

 • mooie cijfer

 • Moet ik mijn portemonnee maar weer is opentrekken.

 • Mooi cijfer hoor ;)

 • echt een van de beste RTS games ooit

 • echt een van de beste RTS games ooit

 • echt een van de beste RTS games ooit

 • Mooi cijfer.

 • als ik het zo zie, een best mooi spel!

 • Op wat voor PC wordt dit getest? 't Lijkt net alsof die game 10 jaar geleden is uitgekomen of zo.  Dat draagt ook niet echt bij aan de geloofwaardigheid van de recensie, maar goed. Company of Heroes is erg vet en op LAN is het des te vetter.

 • netjes, die ga ik binnenkort halen :)

 • Als ik genoeg geld heb, haal ik me de hele serie ;)

 • Neh lijkt me niks voor mij

 • Ik vind hem te duur, heb de andere games beide al gekocht voor het volle bedrag.

 • Koop gwn allemaal Men of War!!!!

 • Jammer dat de singeplayer zo kort is :(

  wel vet spel natuurlijk ^_^

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren