1. Shadow of the Colossus (PS2)

Shadow of the Colossus (PS2)

Stel dat hetgeen waar je leven om draait er plotseling niet meer is, wat doe je dan? Je leven gewoon verder leven is dan geen optie, maar soms is er geen manier om terug te krijgen wat ooit van jou is geweest. Beroof je jezelf dan van het leven, of zal je desnoods eeuwig blijven doorzoeken tot je het antwoord op je vragen hebt gevonden. Natuurlijk is het belangrijkste in iemands leven de persoon van wie hij houdt en voor wie hij zijn leven wil geven. Als die persoon wegvalt voelt het alsof je een deel van jezelf kwijtraakt, maar is het wel mogelijk iemand terug te halen uit de dood? Het is in ieder geval het proberen waard.

Helemaal alleen

Op zijn trouwe paard Agro rijdt Wanda over een gigantische brug in enorm land in dat hij niet kent. Het is stil, doodstil als hij de gigantische tempel in rijdt die in het midden van het gigantische landschap staat. Na de lange tocht die hij achter de rug heeft is hij constant op zoek geweest naar een manier om de liefde van zijn leven weet tot leven te brengen. En toen, uiteindelijk, kreeg hij te horen dat er een plaats is waar de doden weer terug kunnen worden gehaald. Zonder twijfel is hij er heen gegaan en hier staat hij nu, met zijn vriendin over zijn schouder. Nadat hij haar neer heeft gelegd hoort een Wanda een mysterieuze stem, die hem verteld dat de enige manier om zijn wens in vervulling te laten gaan is dat hij de 16 colossi in dit vervloekte land verslaat. Meteen spring je op je trouwe paard en rijd het eerste gevaar tegemoet.

Zoals waarschijnlijk al hebt opgemerkt heeft Shadow of the Colossus een zware verhaallijn die erg sprookjesachtig wordt verteld. Het verhaal is alleen zeker niet voor iedereen weggelegd omdat je alleen helemaal wordt meegezogen door het verhaal als je zelf verder fantaseert. De intro van dit stukje was bijvoorbeeld het gevoel dat ik kreeg toen ik het spel speelde. Zolang je een beetje fantasie hebt zul je merken dat het verhaal erg sterk is en het je helemaal in de game zult trekken. Ook zal je het einde je zeker verrassen, of dat aangenaam of vervelend is moet je zelf uitvinden.

Wanda vs Colossus

Dit gegeven is waar de hele gameplay van Shadow of the Colossus om draait. Jij moet vanaf de tempel in het midden van het gebied naar de Colossus rijden om hem daarna neer te halen. Het enige wat je hiervoor meekrijgt is je paard, een zwaard en een boog. De grote troef van de game is dan ook; Hoe versla je een beest dat tientallen malen groter is dan jij terwijl zo weinig middelen hebt? Natuurlijk is dit bij elke Colossus helemaal verschillend waardoor het uitvinden van hoe je hem verslaat de meeste tijd in gaat nemen in deze game. Maar laat ik niet op mezelf vooruit lopen, want eerst moet je natuurlijk bij die Colossus komen. Alle zestien de Colossi zijn verspreid over het enorme landschap in de game. De manier om te weten in welke richting de volgende Colossus zich bevindt is erg simpel, steek je zwaard in de lucht. Door te kijken waar de gereflecteerde zonnestralen samenkomen weet je hoe je moet rijden. Het rijden op Agro is erg goed gedaan en de animatie van het paard is iets dat je met je eigen ogen moet zien om het te geloven. Naast dat je door de prachtige (ietwat kale) omgevingen moet rijden moet je soms ook enig klim en springwerk verrichten om bij je vijand te komen. Al zijn de animaties en de controls van alle acties die je uitvoert erg goed, het vereist zeker wat gewenning. Zo reageert Wanda minder snel op je acties dan dat er in veel andere games wordt gedaan, maar waardoor de gehele gameplay wel veel realistischer aanvoelt. En daar sta je dan, helemaal alleen (+ paard) tegenover een van de grootste vijanden waar je ooit in een game tegen heb moeten vechten. Om een Colossus neer te halen moet je hem raken in zijn zwakke plekken, die je kan zien door wederom je zwaard in de lucht te steken en te kijken waar de lichtstralen samenkomen. Wat alleen een probleem kan zijn is dat je soms in de schaduw moet vechten waardoor deze tactiek niet meer werkt. Meestal is het de bedoeling dat je op zijn hoofd en rug moet komen om daar de genadeslag uit te kunnen delen. De manier om dit te doen is bij elke Colossus verschillen wat steeds weer voor een nieuwe uitdaging zorgt.

Ik geef met opzet geen voorbeeld van hoe je een Colossus in de game neerhaalt omdat dat veel van de ervaring zou verpeste.

Je zou kunnen zeggen dat Schadow of te Colossus een actiegame is, maar er zitten dus ook zeker heel wat puzzel elementen in. Het sterke aspect van de game is echter niet de gameplay. Want hetgeen dat echt uniek is aan de game is dat het je het gevoel geeft dat je onsterfelijk bent. Nadat je dan eindelijk een Colossus hebt neergehaald voel je jezelf de koning van de wereld en dat geeft echt een gigantische adrenalinestoot.

Kijk, luister en bewonder

De graphics van Shadow of the Colossus zijn zo mooi en stijlvol dat ik het de beste ervaring vindt voor het oog die er momenteel de krijgen is op de PS2. Alhoewel de wereld helemaal leeg is heeft het zo een prachtige natuur en landschap dat je vaak even stil zal staan om van het landschap te genieten. Onder andere de graphics zorgen er dan ook voor dat ik nog vaak even rondrijd in het landschap om van de prachtige omgevingen te genieten. En dan heb je nog niet eens een Colossus gezien, die er echt voor zorgen dat je mond wijd open gaat staan. De gigantische beesten zijn prachtig in beeld gebracht en ook de locaties waar de enorme gevechten zich afspelen zien er prachtig uit. Tijdens het vechten zal er ook zand van de grond opstuiven wanneer de Colossus zijn gigantische poot op de grand zet. Dit soort details zorgen er voor dat Shadow of the Colossus er erg afgewerkt, en vooral mooi uitziet. Ik van dan ook niet de gameplay, maar de prachtige graphics en de overrompelende sfeer en stijl het sterkste punt van de game.

En bij die sfeer mogen we zeker niet de muziek vergeten. Naast de stille momenten, die je echt het gevoel van eenzaamheid geven zit er prachtige en meeslepende muziek in de game.

Wanneer je bij een Colossus bent aangekomen gaat het tempo van de muziek omhoog en kun je met een episch muziekje op de achtergrond je slag slaan, en wie wil dat nou niet? Voor de mensen die ICO hebben gespeeld (schaam je als dit niet zo is) kan ik zeggen dat de soundtrack ongeveer even goed en meeslepen is, een dikke plus dus.

Naast de kolossale pluspunten ook nog kleine minpunten?

Ja, geen een game is perfect en ook deze heeft zijn kleine foutjes. Zo is de framerate niet altijd even goed al vond ik dit absoluut niet storend. Ook zijn er een paar (2,3) Colossi die een beetje op elkaar lijken naarmate je het einde nadert. En dan heb je natuurlijk het probleem der problemen, de speelduur. 60 euro voor 7 uur spelen is natuurlijk gekkenwerk. Gelukkig zit er wel enige replaywaarde in de game doordat de makers er een hard-mode en een time-attack in hebben gedaan, maar dit is alleen voor de echte diehards. Maar deze kleine puntjes wegen niet op tegen het geweldige gevoel dat deze game je zal geven, en ik vind ook dat iedereen die van epische verhalen en gevechten houdt Shadow of the Colossus gespeeld moet hebben!

Conclusie en beoordeling

Als echte rpgliefhebber gaat het er bij mij altijd om wat voor gevoel een game bij me overbrengt. Laat dat nou percies hetgeen zijn wat van deze game zo een waanzinnige ervaring maakt. Ook moet even gezegd worden dat Shadow of the Colossus geleverd wordt in een prachtig kartonnen hoesje inclusief artkaarten voor de echte verzamelaar. Gebruik je fantasie, en betreed een wereld die je niet meer los zal laten.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • sfeer
 • graphics
 • de Colossi!!!
 • geluid
 • Minpunten
 • speelduur
 • framerate (alleen voor de zeurdertjes onder ons)

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Who cares? :)

 • I care!!  Dinobots, Constructicons en al die adnere samensmeltingen anyone? :D:D  2nd Generation bots zouden vet zijn.


 • Optimal Optimus, Big Convoy(Liefst in de TFU colorscheme), R.I.D. Scourge, G1 Grimlock, Energon Scorponok, Noisemaze en een aantal G1 redesigns uit de IDW comics zouden wel vet zijn als speelbare personages.

 • Grootste Transformer doet mij denken aan Tidal Wave…

 • Breng die tering zooi nu eens compleet uit! Wordt schijt ziek van DLC terwijl dit al in de game zelf kan.

 • Nou daar zullen ze blij mee zijn :')

 • Ik wist niet dat deze game nog gespeeld werd :')

 • @Hierboven, het moet nog uitkomen …

  Maar het word weer een baggergame ….

 • ja idd nogal vaag?

 • Grootste? Unicron!!

 • als die shit maar gratis is. ik bedoel ze kunnen het net zo goed al in de game stoppen voor dat hij uit komt

 • Als ze dan DLC aanbieden hoop ik op de complete originele G1 cast en niet die neppe filmtransformers…

 • Deze spel wordt toch niks :S

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren