1. Gran Turismo 4 (PS2)

Gran Turismo 4 (PS2)

Gran Turismo 4:

Gran Turismo 4 het 4e deel van de 3D racegame Gran Turismo. Meer dan 700 auto's en meer dan 50 race circuits. Laat je supersnelle bak lekker scheuren over het asfalt. Eerst laat je, je auto naar de startlijn rijden. Hou je voet boven het gaspendaal, 3, 2, 1, GO!! Race het lange stuk af, schakel naar de 4e versnelling en scheur over het asfalt. Laat de vonken uit de uitlaat spatten en druk het gaspendaal helemaal in. Pas op voor de haakse bocht en rijd langzaam er doorheen. Niet dichter bij dan deze race game komt het niet. Dan praten wel natuurlijk over Gran Turismo 4!! The Real Driving simulator.

Het begin:

als je Gran Turismo 4 opstart vraagt hij of je Gran Tursimo 3: Prologue hebt. Je kunt namelijk aardig wat geld en auto's overmaken naar 'GT4'. Ook de rijbewijzen horen daarbij. Dus je hoeft niet zo'n 3 uur aan het halen van een rijbewijs te verspillen. Da's wel handig als gevorderd coureur van de vorige delen. Anders heb je een iets moeilijkere start om met een nieuwe bak rond te racen en tunen. Maar geen zorg er is ook een 2e hands 'auto-shop' waar je je auto's kunt halen. Je hoeft geen grof geld te gaan betalen voor een strakke bolide, maar je kunt ook een gemakkelijke start maken met 2e hands auto. Maar als je een mooie auto ziet en je hebt net niet genoeg geld, moet je opschieten. Want onderling word er ook gehandeld in auto's, dus je krijgt steeds met verschillende auto's te maken. Dus je moet snel zijn om kleine dealtjes te sluiten en koopjes of verkoopjes te doen.

De mogelijkheden:

Meer dan 700 auto's en meer dan 50 circuits zorgen zeker wel voor wat afwisseling. Het rally rijden is zeker een hele grote verandering. Ook de oneindig veel tunig mogelijkheid is ons overtroffen. Je zou het spel wel eeuwig door kunnen spelen. Het zal slechts een klein aantal gelukt zijn het hele spel, tot op alle puntjes en dingentjes na uit te spelen. Laat staan dat ze wel eens alle auto's bestuurt te hebben. Een uniek avontuur met auto's en eigen keuzes van smaak en snelheid. Door tactisch te bestuderen en beslissingen te maken kun je snel en makkelijk winnen. De 'B-spec' mode is ook uitgebreid in Gran Turismo ingevoert. Dat houd in dat je als manager aan de kantlijn je bestuurder opdrachten kan geven, in plaats van zelf te racen. Door de juiste beslissingen uit te voeren kun je zo makkelijk winnen. Maar het is wel moeilijker dan zelf te racen want je moet goed corrigeren. Vooral de bochten inschatten is knap lastig!

De tuning van je auto:

Kijk, je hebt een auto en je hebt geld. Wat doe je ermee? Het is leuk om een wagentje te hebben die een aantal kilometers per uur haalt, maar dat kunnen we ook even bijwerken. Er is namelijk een aardig lijste met tuning mogelijkheden. Je rijd de garage in van 'dat' merk auto dat jij hebt en je zoekt wat leuke dingentjes uit. Maar tunen kan op verschillende manieren. Mensen denken vooral aan een grote spoiler en een dikke uitlaat. Maar er zijn veel meer manieren om je auto harder te laten te racen en betere rondetijden te rijden. De verhoging van PK is één ding, maar je auto vloeiende bochten te laten rijden is net zo belangrijk. Dus dan koop je nieuwe vering, voeg je een nieuwe versnellingsbak toe en plaats je betere banden onder je auto. Maar de spoilers en velgen, voor de 'look' mogen er dan ook wel bij. Maar net zoals in het echt, zorgt de spoiler voor de downforce op de weg. Dat zorgt weer dat de wegligging goed komt.

Het opvoeren van de motor is natuurlijk niet te missen. Ook het plaatsen van een grotere turbo op je motorblok te schroeven en een compressor te installeren hoort erbij. Daarnaast kun je ook andere motormanagmenten toevoegen zoals: cilinders uitboren. Het nitro-sytem hoort er ook bij. Simpel weg in je auto een fles installeren en op een knopje drukken om het te installeren. Lekkere snelle start heb je dan! Want je kunt hiermee je vermogen tot wel 100 PK omhoog krijgen. Dat zorgt er voor dat je dus net even iemand kan inhalen.

Racing and Tracks:

In de races waar je tegen 1 tot 5 coureurs moet racen, zit veel variatie. Er zijn tamelijk veel tracks waaronder splinternieuwe. Van de smalle straatjes in Zuid Afrika tot de oneindige baan 'Nürenburgring' in Duitsland. Van het race circuit in de downtown van Honkong tot de heuvelige straatjes op de Canarische eilanden. Je kunt echt haast wel overal racen. In de GT-reeks zijn de circuits toch wel één van de sterke punten, vooral in het nieuwste deel. Hoe verder je in het spel komt, hoe meer tracks je tegenkomt. Het houd nooit op. Als je één van de vorige delen al had, heb je mazzel wat ze komen hier ook weer in terug. Dus als je al ervaring had met een racebaan kun je daar mee prima uit de voeten komen. Maar reken er maar op dat je heel wat uurtjes bezig bent om de hele baan te verkennen. Het is leuk om op een onbekdende baan te rijden, maar danb is het wel moeilijker om te winnen.

Daarom moet je je rijbewijzen halen. Omgaan met auto's en tracks, zodat je snle kunt inschatten wat er komen gaat. Maar je moet ook je rijbewijzen halen, gedurende het spel met evenementen mee te doen. Daarom heb je verschillende fazes van rijbewijzen. Want de zogenaamde intellegentie van de bestuurders is verbeterd, maar nog steeds vrij voorspelbaar. Er word wat meer afgesneden en ingehaalt, wat ze bij jou ook proberen. Maar je kunt nog steeds gemakkelijk wegkomen. Het is een grote verbetring van de gameplay, want ze zitten nu helemaal om je heen. Dat was in de vorige delen niet echt zo zeer. Ze klapte keihard op je achterkant, wat na een tijdje gewoon vervelend werd.

Rallyracen:

Op het gebied van rally is er: zand en ijs, om op te rijden. Wel is het moeilijker dan gewoon op een circuit te racen. Maar dat maakt het hem juist uitdagender. Het is een nieuwe ervaring wat nog meer variatie brengt in het spel. Maar verwacht niet dat Gran Turismo 4 net zo goed is als Collin McRea en WRC. Wel zijn enkele basisonderdelen een overeenkomst met de spellen. Het is gewoon een leuke afwisseling. Heel veel verschillende rally parkoersen komen er in voor. Allemaal op de puntjes na, gedetailleerd.

Het rallyparkoers in de Rocky Mountains is echt een plaatje, zo mooi. De diepte in het beeld is gewoon waanzinnig. Het kijkbeeld is zo gigantisch, dat heb ik nooit eerder in een gewone racegame gezien. Ook de circuits in smalle straatjes zijn waanzinnig. De kwaliteit is echt heel mooi en zeer uitdagend.

Graphics:

Het beeld en kwaliteit vergeleken met Gran Turismo 3 is beter. Het is veel meer op detail bijgewerkt en heeft veel meer mogelijkheden. Zo zie je mensen gewoon over de weg lopen om foto's van je auto te maken. Ook bij sommige auto's komen en vonken uit de uitlaat als je schakelt. Ook de coureur is heel mooi bijgewerkt. Je zit hem voornamelijk goed in de cabrio's. Ook bij het inrijden van een pitstop, dan zie je dat er banden verwisselt worden en dat de brandstof tank even bijgevult word. Je maakt een ongelooflijke pitcrew, die je in een paar seconden weer de weg op duwt. De mensen en de omgeving ziet er stralend uit, dat komt echt overtuigend over. Het zijn de kleinste puntjes op detail die het spel haast perfect maakt! Je kan wel heel zachtjes zeggen dat dit wel de beste racegame ooit gemaakt genoemd mag worden.

Eventjes een foto maken:

Wat nieuw in Gran Turismo 4 is, is dat je foto's kunt maken. Je kunt prachtige plaatjes schieten van je auto's. Ook kun je deze met je met een USB stick erin plaatsen, zodat je prachtige foto's op je compute hebt staan. Je kunt zelf kiezen een achtergrond kiezen zoals: gebergte, voor een gebouw, op een schip enz. Na het kizen van je achtegrond kun je je auto een plekkie geven en bepalen waar jij (de fotograaf) gaat staan. Je kunt inzoemen en uitzoemen en het hoeveelheid licht bepalen. Dat moet je in het begin nog even door hebben en een beetje prutsen daarmee. Je kunt zoveel foto's maken als je wil, maar het stampt wel je memorycard vol, dus let daar goed op!! Plaats ze in een bepaald mapje en laat ze niet rondzweven op je memorycard. Zo is het ook handiger ze terug te bekijken.

Het geluid:

Het geluid van Gran Turismo 4 is geweldig!! Voor al die 700 auto's een eigen geluid en dan nog de muziek. De muziek is opzich niet zo heel bijzonder er zijn maar enkele nummers die erin vookomen. Maar dat is ook geen probleem. Want om voor meer dan 700 motorgeluiden te zorgen, heb je zeker heel veel werk aan. Je verveelt je zeker niet bij dit spel. Ook de achtergrond muziek is ook heel mooi. Voor een echte auto liefhebber is dit het spel waar hij/zij ooit van heeft kunnen dromen, maar hij is er nu wel. Vooral de surround set geeft je zeker de grootste ervaring die je ooit hebt gehad!! Kortom gewoon geweldig.

Conclusie en beoordeling

None

Zelf vind ik het een hele goede game. De beste racegame ooit gemaakt! Zelfs over een jaar spelen ben je nog niet klaar met alles uitgeprobeerd te hebben. Één minpunt vind ik dat je zelf geen stickers op je auto kunt plakken. Wat in de vorige delen wel zo was. Ook vind ik het rijden van 100 rondjes een rot werk. Je bent er dan zo je halve dag aan kwijt. Maar de gameplay, graphics en de sound vind ik waanzinnig goed. Volgens mij kan het niet echt beter dan dit!!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Graphics.
 • Gameplay.
 • Geluid.
 • Meer dan 700 auto's.
 • Rallyracing
 • Parkoersen en circuits.
 • Minpunten
 • Geen stickers op je auto toe te voegen.
 • De lange races van 100 rondes.
 • Niet veel verandering met de graphics.
 • Geen scahde.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ik snap zowiezo niet waarom je wilt cheaten… dan is het doel van het spel toch weg??

 • Cheats are lame… dan ben je echt een antigamer.

 • Dude, Sims zonder cheats kan gewoon niet xD Iedereen gebruikt het wel eens, een hele grote villa met alle dure spullen erin. Wil je zeggen dat je dat nooit hebt gedaan met De Sims? Laat me niet lachen..

 • nou, soms zijn die cheats wel leuk, als je naar je werk moet en je hebt te weinig slaap, dat je dat ff veranderd. :P

  :')

 • cheats zijn idd lame, maar bij een game als de sims hoort het eigenlijk gewoon. Lekker veel poen en dan een heel vet huis gaan bouwen en inrichten dat vond ik vroeger het leukste bij de sims. Maar sinds de laatste uitbreidingen van 1 en deel 2 speel ik het helemaal niet meer, het blijft zo hetzelfde, verveling slaat dan snel toe.

 • Bij De Sims is het geweldig om te gebruiken. Gewoon af en toe wat dingetjes toevoegen of veranderen en de game leende zich voor een flink potje experimenteren _0-.

 • Aangezien ik de bouwfunctie altijd erg leuk vond/vind, gebruikte ik cheats zodat ik alles kon kopen en gewoon een mega-huis kon bouwen.

 • vind de sims zowiezo wel leuk, maar ik kom niet verder dan de promotie waarvoor je minstens 10 vrienden nodig heb….

 • Sims en cheats horen gewoon bij elkaar !!

  Gewoon als je een keertje geld te kort komt of je je personage niet kunt onderhouden

 • leuk maar ik ga deze sowieso niet kopen

  de sims2 normaal had al 6 gigabyte nodig!!!

  hier zal hij nog wel net ietsjes hoger zijn duss

  en meer kan de huiscomputer niet aan dus dit wordt het helaas niet


 • hmm de cheats vond ik nooit echt intressant, maar in de sims 3 zou ook een cheat komen te zitten waardoor je je spullen 360 graden kan draaien (inplaats van de 45 graden dat daar standaard in zit) en dat lijkt me dan wel weer bijzonder practisch:P

 • De sims is leuk, omdat je dan geld kan verdienen en daar wat kan van kopen. Leer je veel van, het leven is niks aan zonder streven.  Ahum.  Verder is er toch niks mis met cheats?  Ik hoop btw dat boolprop_testingcheats_enabledtrue (ofzo) er weer in zit, dat gaf vaak grappige onnozele crashes, je sim die opeens moest kotsen, geslachtsloos was of weet ik het doet.

 • boeiend sims is kut!!!!

 • Nou daar doe je het voor, hoef je die ook niet meer opnieuw uit je kop te leren, aangezien niemand dit spel eerlijk speelt.

 • Ik ben voor iedere game vrijwel tegen cheats. Alleen bij GTA en The Sims is het gewoon noodzakelijk om echt fun te hebben.

 • ik hou niet echt van de Sims  @japie12

  het gaat toch niet om de grootte?

  en bedoel je 6 GB op de PS2 of op een andere?

  en alsnog is het best wel veel hoor maar boeiend
 • Echt boeiend is het niet :P

 • Bij sommige games zijn de cheats echt wel voor de fun, zoals de vroegere GTA-delen.

 • Zonder cheats was ik er nooit achter gekomen dat je bij de Sims 2 kan sterven doordat er een satteliet op je hoofd valt.  Ode aan de Sims 2 cheats _O_

 • leuk maar meer ook niet

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren