1. Katamari Damacy (PS2)

Katamari Damacy (PS2)

Je zit niet altijd te wachten op heldhaftige verhalen waarin je de rol moet aannemen van de laatste hoop om de wereld te redden. Moeilijke verhaallijnen en cut-scenes zo gedetailleerd dat je de neusharen van de personages kan tellen komen je op een gegeven moment ook de strot uit. Dan heb je behoefte aan een spel dat zichzelf niet zo serieus neemt, en laat Katamari Damacy nou net zo een spel zijn.

De gigantische King of all Cosmos heeft in een dronken bui alle sterren laten verwijderen, om dit gigantische drama te herstellen wordt de Prince of all Cosmos naar aarde gestuurd om daar nieuwe sterren te maken. Dit doe je door zoveel mogelijk spullen op te rollen met je Katamari, een bal waaraan alles blijft kleven als het niet te groot is. Spullen die je in eerste instantie niet kan oprollen kan je later wel oplakken wanneer je Katamari gegroeid is want alles wat opgerold is plakt op zijn beurt ook aan alles.

Absurd

Wanneer je het spel opstart heb je meteen door dat je met een absurd spel te maken hebt door de soundtrack die je niet meer uit je hoofd krijgt. Het hele spel is voorzien van dergelijke muziek en het past perfect bij alle andere absurde elementen in het spel. De graphics zijn ook al van een dergelijk absurd niveau, geen hoogstaande modellen maar “gewoon” vierkante koeien en mensen. Allemaal in alle kleuren van de regenboog en dit draagt bij aan de ongedwongen en grappige sfeer van het spel.

Zo simpel als de graphics, geluid en het verhaal is ook de besturing. Voor het rollen met je Katamari gebruik je alleen de twee analoge sticks van de controller. Wil je recht naar voren dan duw je ze allebei omhoog, wil je naar rechts dan duw je ze allebei naar rechts enzovoorts. Wil je echter draaien dan zal je de ene stick naar voren en de andere naar achteren moeten duwen. Dit systeem werkt door zijn simpelheid zeer makkelijk en is hierdoor zeer snel op te pakken.

Sticky situation

The king of all Cosmos is nogal veeleisend en legt je behoorlijk veel druk op, je moet behoorlijk grote Katamari’s maken binnen een redelijk strakke tijdslimiet. Hij stuurt je hiervoor naar allemaal verschillende landen waar je niet echt veel van merkt, hier let je ook niet op want je moet als een gek rollen wil je het level halen. Je hebt geen tijd om de toerist uit te hangen, alles wat je maar kan oprollen moet je ook oprollen om je Katamari zo snel mogelijk te laten groeien. Moet je in het begin van een level nog alle punaises en lucifers oprollen om hem groot genoeg te laten worden, enkele minuten later rol je moeiteloos vuurtorens en slagschepen in je toekomstige ster. Goed sturen is de sleutel want wanneer je met je Katamari tegen iets opbotst kan het gebeuren dat objecten waar je zo hard je best voor hebt gedaan er weer uitvallen.

Naast de sterren waarvoor je gewoon een zo groot mogelijke Katamari moet maken heb je ook nog de sterrenbeelden waar je bepaalde objecten moet oppikken. Zo ga je voor de grote beer op jacht naar beren en voor het sterrenbeeld vissen naar zoveel mogelijk, jawel, vis. Of dit rondzwemmende vissen zijn of sushi maakt niet zo gek veel uit, als het maar vis is.

Als goedmakertje heeft je vader nog een aantal cadeautjes voor je verstopt op aarde, deze kan je verdienen door ze in je Katamari op te rollen en deze hierin te houden totdat je het level hebt gehaald. Hierna kan je de cadeaus gebruiken om de prins aan te kleden met bijvoorbeeld een sjaaltje of een koptelefoon. Hier zie je tijden het spelen niet zo gek veel van omdat de prins in tegenstelling tot zijn reusachtige vader nogal klein is. Toch zal deze held met gemak Katamari’s van enkele tientallen meters in doorsnede voor zich uit rollen. Overigens kan je als je het rollen zat bent ook bekijken welke objecten je allemaal hebt opgerold in de loop van het spel, dit wordt namelijk zeer strikt bijgehouden door de koning, hij heeft toch niks beters te doen…

Ben je op zoek naar een nieuw spel om je Playstation 2 overuren te laten draaien dan ben je niet op zoek naar Katamari Damacy, hiervoor is het niet lang boeiend genoeg. Het is een zeer geslaagd spel voor tussendoor, maar hier is ook de prijs naar. Omgerekend voor zo’n euro of 16 kan je dit spel blind aanschaffen, voor de volle mep zou dit spel gewoon te weinig bieden.

Conclusie en beoordeling

Katamari Damacy is een leuk spel wanneer je op zoek bent naar een absurd en luchtig spel voor tussendoor, en meer is het niet. Door de simpelheid, absurditeit en diepgang zal je het niet zo vaak spelen als je andere spellen maar het is zeker leuk als je er niet meer van verwacht dan een leuk spel voor tussendoor of erbij.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Origineel.
 • Verfrissend concept.
 • Minpunten
 • Te weinig diepgang om als volledig spel te kunnen zien.

Dit artikel delen

Over de auteur

Rik

Reacties

 • Fatboy Slim =D FIFA '99!

 • Tja, ben benieuwd naar de game. Ben benieuwd naar de besturing en hoe het eruit gaat zien.

 • Ik moet het nog maar zien op de Ds, de muziekgames staan nou niet bekend om hun geweldige geluidskwaliteit.

 • Met oordopjes is het best mooi, en er zijn zat goede muziekgames op de DS hoor, zoals Guitar Hero, Ritme Paradise en Elite Beat Agents.  Lijkt me wel tof om te scratchen enzo met de styles.. xD

 • Een DJ-game… niks voor mij :P

 • nou….. nee

 • Klink wel vet een DJ game maar het is niet echt mijn soort muziek zoals mn avatar laat zien. :D

 • Fatboy Slim is echt episch:D Ik houd echt van die vent. Zeker You've come a long way, Baby is een briljant album. Hoop wel dat ze een paar goede samples weten te vinden, en dat de geluidskwaliteit goed is.

 • niet mijn ding

 • hmm ik ben best benieuwd, moet ik zeggen =o het is weer eens wat anders, net als dat de Korg DS-10 dat was..

 • Phoe hey, het genre is nog niet helemaal uitgemolken.

 • Wordt niets voor mij.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren