1. FIFA 06 (PS2)

FIFA 06 (PS2)

Er zijn genoeg (wat mij betreft TE veel) games die elk jaar maar weer een vervolg krijgen. Zo kwam EA eind september met Fifa 06. Fifa, een reeks die alweer heel wat jaren mee draait. In ’94 kwam de eerste echte voetbalgame en tot aan vandaag zijn ze er elk jaar weer met een vervolg. Bovendien zijn er zelfs nog extra spellen bij gekomen, naar aanleiding van EK’s of WK’s. Intussen weten we niet beter, we raken eraan gewend, er zijn bovendien dingen die nooit veranderen. Maar is Fifa 06 echt vernieuwend, of is het meer voor de echte fans, die elk najaar maar weer een nieuwe Fifa aanschaffen, alleen maar omdat er spelers van clubs hebben gewisseld?

Draait het nog wel om voetballen

Ik begon te spelen in ‘mijn carrière.’ Hierin draai je 15 jaar mee als trainer. Wat mij meteen al opviel, was dat er erg veel extra’s, buiten het voetbal om, in zaten. Zo moet je als je begint, je mannetje kiezen waar je daarna 15 seizoenen aan vast zit. Daarna kies je welke club je wilt zijn. Wat erg goed is, is dat je niet meteen AC Milan of Chelsea kunt zijn, maar dat je kunsten als eerste bij een kleinere club vertoond. Later kun je dan steeds betere clubs kiezen. Dacht ik dat ik, na het kiezen van mijn club, meteen kon voetballen. Nee hoor, eerst krijg je krantenberichten, emails enz. te zien. Eigelijk vond ik dit wat overbodig, maar goed. Eindelijk kreeg ik het menu te zien, wat ik erg duidelijk vond en je snel iets kunt vinden. Als ik dan toch bezig was met extra’s, kon ik de vele mogelijkheden wel vast gaan bekijken. Ten eerste moet je om 3 dingen denken; de moreel van je team, de steun van de supporters en je baanzekerheid.

Je moreel gaat natuurlijk omhoog als je altijd wint, maar je moet er ook aan denken dat je af en toe spelers wisselt. Ook kun je spelers’ contracten verlengen en de lonen wat hoger maken. Dit heeft dan wel weer te maken met je baanzekerheid. Als je veel dure spelers koopt, gaan de prestaties wel verder omhoog, maar worden de prijzen en lonen steeds duurder. Dit kost de club dus meer geld, en wordt je baanzekerheid iets minder. Om extra geld in het laatje te krijgen, kun je ook nog de entreeprijs veranderen. Je hebt hier de mogelijkheden over laag, gemiddeld en hoog. Je kunt natuurlijk wel elke wedstrijd op hoog spelen, maar je trouwe aanhang zal hier niet echt blij mee zijn. Je moet dus wel keuzes maken, maar echt groot denkwerk is niet nodig.

Dan gaat de bal toch echt rollen

Na al deze extra’s gezien te hebben, begon ik dan eindelijk aan een wedstrijd. MIJN Ajax kwam het veld op in de mooie ArenA ( dit is overigens het enige echte Nederlandse stadion). Ik had geen zin om op het introfilmpje te wachten, waarin je je spelers, het stadion en de scheidsrechter te zien krijgt, dus begon ik meteen. Gelukkig, de besturing is nog precies zoals voorheen. De standaard pass en schietknoppen waren hetzelfde. Maar toen begon Evert ten Napel te praten. “Wat een geweldige opkomst bij deze eerste wedstrijd van het seizoen. De spelers zwaaien nog even, en hier is dan de scheidsrechter die u ongetwijfeld kent. Hij kijkt nog even, en dan klinkt het startsignaal.” Shit, ik was al 5 minuten bezig. Er zit dus weer Nederlands commentaar in, maar blij werd ik er niet van. Op het begin is het nog wel lachwekkend, maar na een paar keer heb ik het maar op engels gezet. De gameplay zit verder goed in elkaar. Buiten die gewone standaard knoppen, kun je genoeg combinaties maken als: een-tweetjes, lobje en schijnschot. Hierdoor kun je op vele manieren mooie goals maken. Toch vond ik dat je niet de volledige controle over je spelers hebt en de animatie soms wat raar in elkaar overloopt.

Het goals maken gaat gelukkig niet meer zo makkelijk als in 2005. Daar waggelde je gewoon met je keeper door de hele rotzooi heen, en schoot hem dan simpel de kruising in. Dit is in 06 zeker niet het geval. Met je keeper kom je niet ver, maar ook met je aanvallers wordt het nog best lastig. Maar met behulp van je rechter analoge joystick, voor truckjes, kom je een heel eind. Deze joystick gebruik je ook als je de perfecte balaanname(first-touch control) wilt hebben. Wanneer de bal naar je toe komt, stuur je in welke richting je die mee wilt nemen. Dit was ook in 2005, maar het blijft erg goed uitgewerkt en erg handig. Wat jammer is, is dat je tegenstander soms erg raar doet. Ze schieten vaak de bal uit, wat het tempo erg vertraagt. Wat wel goed is van de tegenstander is dat ze vaak van tactiek veranderen. Dit kun je zelf ook doen, en is goed te gebruiken.

Prestatiepunten

Na een tijdje kwam ik erachter dat je prestatiepunten kon winnen. Wanneer je een competitie wint, de beker of de championsleague, krijg je hiervoor punten. Ook zijn er een heleboel scenario’s om punten te verzamelen. Zo moet je bijvoorbeeld binnen 5 minuten scoren op wereldklasse, in één wedstrijd vijf goals maken, een reeks van 10 gewonnen wedstrijden halen, een totaal van 250 goals maken of met nog 5 minuten te spelen en een achterstand van 1-0, er toch nog een winst uit slepen. Erg leuke toepassingen, maar wat kun je met deze punten doen? Er is een zogenaamde “fifa-shop.” Hierin staan allemaal dingen die je kunt unlocken. Filmpjes over de Engelse Premiership, legendarische voetballers en de meest vreemde goals. Er zijn bio’s van legendarische spelers en je kunt shirts van clubs krijgen. Erg leuke vernieuwing en het verhoogt je replaywaarde, omdat je graag al deze dingen wilt unlocken.

Verder nog iets vergeten?

Jawel, de graphics. Deze zijn goed, maar er mocht van mij wel wat meer detail in alles komen. Het publiek is nog zoals altijd erg slecht. Allemaal in rijen en ze doen allemaal hetzelfde. Ook mag EA zich wel wat meer verdiepen in de spelers. Alleen de echte goede spelers lijken sprekend, maar bij een club als Sparta herken je echt niemand. Dan komen we nog bij de sound. Zoals ik al zei is er Nederlands commentaar, maar dit is gewoon kut. De soundtrack is wel goed, en het geluid van toeschouwers in het stadion is erg lekker. Je hoort ze soms zelfs liedjes zingen die bij die club horen. De sfeer is sowieso erg goed, maar dit is in elk Fifa spel wel goed geweest. En dan is er nog één ding, en dat vond ik persoonlijk erg leuk. Bij de speltypes had je carriere, maar ook toernooien, training en het leukste: Party. Hierin kun je een toernooi opzetten met je vrienden. Je speelt om en om tegen elkaar. Erg leuk als je met z’n vieren ofzo wilt gaan gamen.

Eind goed, al goed

Fifa 06 is weer een goede game, die genoeg vernieuwingen heeft ten opzichte van 2005. Ze kunnen nu zeker de strijd aan gaan met de grote concurrent Pro Evolution Soccer. De sfeer is erg goed, en er zijn een boel extra’s gekomen zoals de prestatiepunten. De Carrièremodus is erg uitgebreid en dit is erg leuk. Toch zijn er nog wel wat schoonheidsfoutjes in Fifa 06. Je tegenstander doet soms vaag, en het publiek is nog steeds niet verbeterd. Het ergste is toch wel het Nederlandse commentaar. Dit viel me behoorlijk tegen, het lijkt nog veel op fifa 2005 en dat is jammer. Ook jammer is dat het Nederlands elftal er niet bij zit. Maar al met al is Fifa een zeer goede voetbalgame, en we wachten alweer op Fifa 07, met daartussen nog het WK.

Conclusie en beoordeling

Fifa 06 is weer een goede game en gaat nu beter als ooit de concurentie met PES aan.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • career modus uitgebreid
 • fifa sfeertje
 • vele extra's zoals prestatiepunten
 • tactiek
 • first touch control
 • Minpunten
 • NEderlands commentaar
 • tegenstander soms raar
 • publiek
 • geen Nederlands elftal (KNVB was weer te gierig)

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Going overboard met de MySims EA…

 • MySims. ;(

  Wanneer komt EA weer eens met nieuwe, originele, goede games op de proppen, in plaats van series enorm uit te melken.

  Maar goed, zolang ze maar niet zeggen dat ze de stekker uit Sims trekken en half jaar later weer aankondigen dat er nog 10 Sims style games aankomen.

  Maar ach, wellicht dat sommigen zich er wel mee kunnen vermaken. Zal wel goed verkopen, dus op zich is het wel logisch dat ze het doen.

 • och gut, what's next?

 • och gut, what's next?  MySims Agent  Electronic Arts heeft MySims Agents aangekondigd voor de Nintendo Wii en de Nintendo DS.  Tegenstrijdige IG-berichten! XD
 • tom van someren iraanse humor;)

 • Wanneer komt EA weer eens met nieuwe, originele, goede games op de proppen, in plaats van series enorm uit te melken  Mirrors Edge,Dead Space,Skate,Left 4 Dead,Mass Effect

  Allemaal door EA uitgegeven spellen en allemaal nieuws franchises. • En de originaliteitsprijs gaat naar…

 • Damn… dat gaat zeer tof worden… toch niet denk ik :P

 • zucht

 • okej…. dat zie je niet elke dag hé?

 • drollenboksers daar bij EA

 • my sims is kut!!!

 • My sims CSI style?! Waar gaat het heen met EA en mysims. Dit lijkt me echt niks.

 • dat komt niet zo goed.

 • Wat een uitmelkerij!

  MySims, MySims Kingdom, MySims Racing, MySims Party

  en nu MySims agent.

  Maar als ik eerlijk mag zijn, klinkt dit nog wel als de leukste van allemaal.

  Tja, we'll see.


 • -______-

 • SUPERVETT!! WORD EEN TOPGAME!!  Goed en nu eventjes serieuss.. *Burrpp..*

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren