1. XIII (Xbox)

XIII (Xbox)

Ubisoft maakt de laatste jaren een enorme indruk op heel wat gamers. Ze ontwikkelen heel wat topspellen en zeldzame pareltjes die bijna niemand koopt (Beyond Good & Evil anyone?). Eind 2003 bracht Ubisoft ook XIII op de markt. Een First Person Shooter met een Belgisch smaakje.

First Strip Shooter

XIII is een cultstripreeks van het Belgische duo Jan Van Hamme en William Vance. Deze stripreeks is een echte klassieker volgens vele kenners. Dus dachten ze bij Ubisoft waarom maken we er geen spel over. Zo werd XIII geboren , gemaakt met een Unreal engine die ze al hadden liggen en om het spel volledig in het stripwereldje te krijgen hebben ze er meteen een mooi laagje cell-shaded graphics over gegoten. Met als resultaat dat je een visueel erg mooi spel krijgt dat je volledig in de sfeer van het stripverhaal brengt. Verder krijg je regelmatig kadertjes op je scherm wanneer je een mooie kill maakt of om een gebeurtenis te tonen die je op dat moment niet zelf kan zien en krijg je net als in een stripverhaal tekst op je beeld dat het geluid moet weergeven van bijvoorbeeld voetstappen. Dus Ubisoft is er echt wel in geslaagd om op deze manier een originele shooter te maken die perfect bij het stripverhaal aansluit.

Aan het begin ontwaak je op een strand en heb je last van geheugenverlies. De enige aanwijzing is een sleutel van een bankkluis ergens in New York. Vanaf het begin zit het gespuis al achter je aan. Je kan ontkomen en zo gaat het verhaal aan het rollen. Telkens herinner je kleine stukjes en het verhaal zit echt uitstekend in elkaar. Dit mede door de verrassende wendingen door het hele spel heen. Tijdens de levels krijg je ook stukjes stripverhaal die het verhaal vertellen en tegelijk dienst doen als laadscherm.

Moeten er nog vuurwapens zijn?

Het spel speelt enorm goed, naast de vele vuurwapens die ook in deze tekenstijl vol details zitten is het spel ook uitgebreid met enkele speciale mogelijkheden. Zo kan je ook gewone voorwerpen gebruiken. Sla bijvoorbeeld eens een vijand in elkaar met een stoel en zo zijn er nog genoeg objecten te vinden in de vele levels. Vooral handig wanneer je geen lawaai wil maken en vanzelfsprekend in de vele stealth gedeeltes.

Net als in andere spellen heb je de keuze uit verschillende moeilijkheidsgraden, waar je op de makkelijkste zonder problemen door het hele spel knalt is de hoogste aan te raden. Want zoals altijd geeft dat de beste ervaring. En is er meer nodig dan alleen maar de schietknop indrukken.

Het spel draait vooral om actie maar er zijn genoeg passages waar je muisstil door de level moet. De eerder vernoemde teksten die in beeld komen zijn hier dus nog meer te gebruiken. Zo kan je aan de tekst zien waar de vijand zich ten opzichte van jou staat en in welke richting hij beweegt. Deze passages sluiten zich perfect aan bij de rest van het spel en zo krijg je een mooie mix van actie en stealth.

De singleplayer is dus een leuke bezigheid maar echt lang duurt het allemaal niet. Net als in andere spellen ben je vrij snel door het verhaal heen. Maar dan heb je ook nog een multiplayer om jezelf in uit te leven en een grotere speelduur te krijgen.

Multiplayer...

Dat dacht je maar! Net als andere spellen van Ubisoft werd XIII maar een bescheiden succesje. Waardoor de multiplayer niet veel te bieden had. Een aantal mensen online die je op je handen kon tellen is natuurlijk niet genoeg om succesvol te zijn. Maar ondanks het kleine aantal spelers heb ik wel een aantal spelletjes gedaan en het speelt allemaal lekker vloeiend zonder enige problemen.

De bekende opties zijn allemaal aanwezig, Deathmatch,Team Deathmatch , Capture The Flag maar ook twee andere modes die wel wat origineler van opzet zijn. Dat je deze modes ook met zen allen op de bank kan spelen is leuk maar is in vele andere spellen heel wat beter uitgewerkt.

Conclusie en beoordeling

None

XIII is een leuk spel met een aardige singleplayer. Vooral de visuele stijl is origineel voor een first person shooter en heeft een uitstekend verhaal. Net als de stripverhalen. De multiplayer en onlinemode stellen wel wat teleur maar ondanks dat heeft Ubisoft weer een mooie game in handen. PS. Dit spel kan je ondertussen overal kopen voor een spotprijsje omdat ook deze game maar een bescheiden succesje was.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Mooie visuele stijl
 • Het stripsfeertje
 • Het verhaal + de geslaagde stemmen
 • Leuke singleplayer
 • Minpunten
 • Online niet populair
 • Multiplayer net wat minder goed uitgewerkt dan in andere spellen
 • Iets te kort

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Aight! Dit spel wordt zeker weten een must-download! Elke factie heeft zo te zien zijn eigen voor- en nadelen en dat spreekt mij zeer aan, nu eerst eens Wii-points zien te scoren…

 • Het ziet er ook zo tof uit. Erg cool.

 • Nice, zijn al die sterren toch nog ergens goed voor :D

 • vet!!!!!

 • Haha! Ziet er me wel een leuk en vermakelijk spel uit :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren