1. F.E.A.R. (PC)

F.E.A.R. (PC)

F.E.A.R de veelbelovende FPS.

Ik begon me al af te vragen waar blijft F.E.A.R, maar hij is inmiddels uit en steelt vele kinderharten maar ook volwassenen spelen dit spel redelijk. Toen ik deze game gekocht had zat ik met flintertjes in mijn ogen te kijken naar de intro toen dat voorbij was kon ik uiteindelijk beginnen toen ik paar minuten had gespeeld kwam het schuim uit mijn mond dit geweldige spel had ook nog een veelbelovende horror in zich. Ik kan niks anders zeggen dan vet cool, mijn hart is veroverd niet door een mens maar door een game.

Het verhaal…

F.E.A.R. is een verhalende FPS-game, net zoals bijvoorbeeld Half-Life. Het verhaal is dus niet zomaar erbij bedacht om de game wat extra’s te geven, het is een integraal deel van de game en bepaald ook in hoge mate de sfeer. Het verhaal heeft namelijk een horrorthema en wel van de Japanse soort, zoals bijvoorbeeld van The Ring. Geen tieners dus die op een afgelegen plek in het midden van Amerika afgeslacht worden door een man die door een ongeluk in zijn jeugd wat gereedschap in zijn lichaam heeft alsmede een trauma waardoor hij tieners afslacht, maar eentje van een nietsontziende op wraak beluste kwaadaardige geest, waarbij het tot het einde maar niet duidelijk is wat er nou precies aan de hand is. Wat zijn dat bijvoorbeeld steeds voor visioenen en waarom kom je om de haverklap een klein meisje tegen, dat omgeven wordt door vuur?

Het is door dit horrorthema, dat je niet steeds midden in de actie staat. Anders dan in Doom 3 bijvoorbeeld, zijn er ook regelmatig momenten dat je in lege omgevingen (het liefst zo vaak mogelijk met een onheilspellend gevoel erbij) een geest ziet opduiken, of een visioen opkomt. Dit zijn stukken die niet alleen het verhaal nog weer een extra spurt geven, maar die ook voor een welkome afwisseling van de actiestukken zorgen. F.E.A.R. bestaat voor zo’n 30-40% uit verhaal en het resterende gedeelte is gewoon dikke actie.

Een kloon is maar een (kut) kloon

F.E.A.R geeft je dus de betere combat, wapenkicks en vijandelijke intelligentie. Toch raakt een ervaren speler overal aan gewend, en zal het uitschakelen van kleine groepjes gekloonde (en dus identieke) soldaten na een tijdje wat repetitief gaan aanvoelen. Het is dan ook pas dat het game echt goed op gang komt wanneer je in grootschaliger vuurgevechten terechtkomt tegenover meer dan een dozijn vijanden. Ergens in het midden van het verhaal worden er ook een paar nieuwe types tegenstanders in de mix gegooid, maar – inhalig als we zijn – graag hadden we nog wat meer variatie gezien. Deze nieuwkomers zijn immers in staat om zich tijdelijk onzichtbaar te maken, zijn ultrasnel en kunnen tegen de muren oplopen. De eerste keer dat je ze tegenkomt vergeet je gewoonweg te ademen en het is dan ook jammer dat ze later slecht heel af en toe terugkeren.

De omgevingen gaan er na een tijdje ook wat te vertrouwd uitzien. F.E.A.R speelt zich af in drie soorten locaties: een verlaten industriegebied, een verlaten kantoorgebouw en een verlaten en vervallen stadsomgeving. De slimmeren onder u hebben waarschijnlijk al een zeker patroon ontdekt. Deze levels zijn dan wel ontworpen met het oog op wilde en heftige vuurgevechten, maar meer variatie had beter geweest.

dit is overgenomen van gamespot (alleen dit stuk)

F.E.A.R is grafhics heel goed…

Fear is op het gebied van graphics prachtig alles om je heen ziet er geweldig uit. Je wapens zijn ook heel origineel, en de graphics geven je gewoon het gevoel van boem is sta daar en ik zit op klonen te schieten. Op dit gebied ziet F.E.A.R er geweldig uit en dat is met meer dingen zo.

Gameplay is er ook goed in verwerkt…

Ook al is er geen echt verhaal in deze game te vinden, zit de gameplay nog wel op de goede plek, gelukkig maar.

dit stukje heb ik geen info in gestopt sorry voor het ongemak

Conclusie…

F.E.A.R. is een zeer goede shooter voor echte actiejunks. Het is tot nu toe zeker de beste shooter van het jaar (zeker beter dan het nogal oubollige Quake IV) en kan als een must buy gezien worden als je van dit soort spellen houdt. Het is echter niet de beste shooter die ik ooit gespeeld heb. Deze titel behoort nog steeds tot Half Life 2. Ik zat dus erg te twijfelen tussen een acht en een negen voor de eindscore. Het is toch dit cijfer geworden omdat ik het gebrek aan diversiteit een groot gemis vind. Vooral ook omdat de rest van de game van zo'n hoog niveau is.

Heb je dus een dikke PC en een drang naar een hoop schiet-en-knalwerk koop deze game dan meteen. Mensen met een wat kleiner budget en een rustigere gamekeus raad ik echter aan om eerst ergens een demo te regelen om te zien of hun PC het spel wel aankan, en of ze de actie wel kunnen waarderen zoals je hem hier door je strot geduwd krijgt.

Conclusie en beoordeling

F.E.A.R is een schiet-game waar alleen maar in geschoten wordt. Ook al maakt dat de game leuk ik had meer vehaal in deze game willen zien. Maar het is uiteindelijk zo geworden, dus ik moet degene zeggen die niet van FPS houd koop deze game dan niet wie daar wel van houd zal hier dol gellukig mee zijn...
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • De mooie grafiek
 • de gameplay is ook wel aardig
 • bullit-time
 • schieten schieten en nog eens schieten
 • Minpunten
 • niks aan op te merken als jullie nog iets slechts opte merken hebben geef het dan door(zo snel mogelijk)

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Leuk maar ik gebruik toch geen steam. :)

 • goed idee…alleen ben ik niet echt een MMO speler:P ik gebruik steam alleen maar voor CS Source en HL 2 Deathmatch:)

 • Aion! :D

 • Komt dit echt van de grond?

 • En Guild Wars?

 • @ Jesse: Guildwars ook.  Niet echt boeiend nieuws voor mij, maar leuk voor mensen die het willen proberen.

 • steam is echt top :D ook al gebruik ik het maar voor Hl2 E1,2,3 en TF2

 • Ben een groot voorstander van Steam, zijn vaak leuke acties waardoor je games voor een scherpe prijs kan halen. Heb zelf een tiental games gekocht, werkt goed. :)

 • Ik heb geen Steam en zie het nut er niet van in om het te hebben.

 • @Seva, de mogelijkheid om legaal games te downloaden tegen redelijke prijzen?

 • De Guild Wars aanbieding is een goede deal voor de mensen die het spel en zijn expansions nog niet hebben. Levert je een flinke dosis content op voor een schappelijke prijs.  ^ Laat Seva maar, hij post altijd van die één zin berichten zonder enige onderbouwing.

 • Ik heb het niet met de games, niet met het downloaden, niet met gamen op mijn pc en met Steam doe ik ook niets, dus laat ik deze maar zitten.

 • kheb nog geen 360

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren