1. Grand Theft Auto: Vice City (PC)

Grand Theft Auto: Vice City (PC)

The 80’s. Een tijdperk vol verkeerde kledingkeuzes, foute kapsels en extravagante personen en feesten. Het tijdperk van the A-Team, Knight Rider, Transformers, Miami Vice, Scarface, J.I. Joe en MASK. De Rubrik’s kubus, Michael Jackson was een superster enz. Maar er gebeurde toen iets veel boeiender dan dit, om precies te zijn, in het jaar 1986.Ergens in een ziekenhuis in Doetinchem, op een mooie dag in Augustus, werd er een jongetje geboren die luisterde naar de naam René. Deze jongen groeide op in een tijdperk waarin videogames steeds populairder werden en hij ze ook begon te spelen. Mortal Kombat, Street Fighter, Super Mario World, Sonic noem het maar op. In de jaren die voorbij gingen speelde deze jonge gamer veel meer games, totdat hij in 2003 een spel speelde, dat eigenlijk zich afspeelde in de periode dat hij werd geboren. De naam van die game is Grand Theft Auto Vice City. Want dit zou een weerspiegeling zijn van de criminele wereld die er was in de jaren tachtig en een ode aan films en series in die tijd.

Wat heeft Vice City te maken met het hierboven geschreven verhaaltje? Eigenlijk alles.

Nou, niet alles. Maar een aantal dingen juist wel. De game is helemaal in de stijl van de tachtiger jaren. De kleding, omgeving, personages, auto’s en muziek. Dit is trouwens niet de eerste keer dat GTA retro gaat, ze deden dit al eerder met GTA: London Missionpack 1969, waar je de Engelse hoofdstad onveilig mocht maken, samen met een brits accent. (helemaal top trouwens). Maar dit is een heel bijzondere GTA, want voor het eerst was je hoofdpersoon geen duffe gast zonder stem, maar een personage met diepgang!

Tommy

Je maakt in deze game kennis met Tommy Vercetti, een man die een tijdje heeft gezeten voor zijn “familie” en nu een opdracht krijgt van zijn oude maat Sonny van voor zijn gevangenis periode. Een simpele ruil zal plaatsvinden waar Tommy bij moet zijn, maar deze word tegengehouden en het geld word verloren. Sonny razend en Tommy zit in een penibele situatie. Wat moet ik doen? De stad intrekken voor antwoorden en “zakenrelaties” aangaan natuurlijk. Een van de beste eigenschappen van deze game zijn de voiceactors. Ik vond persoonlijk dat Ray Liotta perfect was voor de rol van Tommy, die met veel overtuiging werd ingesproken door hem. Ik had het gevoel dat de game werd benaderd als een filmrol, niet als een of andere cheezy b-film, niet om snel een loonstrookje in te cashen. Maar dat geld ook voor de andere acteurs die hun personages met dezelfde overtuiging neerzette als Liotta. De nerveuze advocaat, Lance Vance, Ricardo Diaz enz. Briljant.

Miami Vice

Wanneer je de controle krijgt over Tommy, word er wederom dezelfde vrijheid gegeven als in zijn voorganger. Kies je ervoor om meteen met een missie te beginnen of ga je eerst de stad verkennen? Natuurlijk kies je voor de laatste mogelijkheid. Net zoals in het echt ga je toch ook eerst de buurt verkennen als je bent verhuisd naar een nieuwe woning? Alleen ben jij nu het type dat even iemand uit zijn auto slingert en dan lekker gaat scheuren en soms per ongeluk iemand schept. (Sorry Oma!) Toen ik voor het eerst door de straten van Vice City reed, viel het mij op hoe de tachtiger jaren sfeer op mij een grote indruk achterliet. Toen de avond viel en de straten werden verlicht door fel neon, kreeg ik steeds meer waardering voor de makers van deze game. De jaren ’80 word op een fantastische manier weer gegeven en het was een prachtige hommage aan de series en films die in die tijd op de buis waren. Als je Tommy en Lance naast elkaar zet lijken ze wel de evil twins van Sonny Crocket en Ricardo Tubbs uit Miami Vice. Terwijl als Tommy zijn blauwe pak aanheeft veel weg heeft van Scarface.

Criminaliteit!!!

Maar GTA is vooral een game waarin de bedoeling dat je als een niemand start, om zo uiteindelijk de grootste crimineel van de stad word. Dit doe je weer doormiddel van de vele missies die je in het spel moet voltooien. Het begint allemaal heel simpel: Bedreig jury leden, veroorzaak een opstootje, om later het grotere werk op te knappen. Zo heb je een missie (persoonlijke favoriet) waarin je met een speelgoedhelikopter op verschillende plekken in een kantoor waar nog aan word gewerkt dynamiet moet plaatsen. De arbeiders zullen natuurlijk de helikopter proberen te stoppen, maar ze zullen falen natuurlijk als jij alles goed doet. Je hebt natuurlijk ook de gewoonlijke moord even de boel uit missies of missies waar je binnen de tijd ergens moet zijn, die dus je rijkunsten testen. Ook weer aanwezig zijn de missies die je kunt doen, maar je hoeft het niet. Dan heb ik het over de cab, vigilante, firefighter en ambulance missies. Hiermee kun je natuurlijk geld verdienen, zodat je weer geld hebt om wapens te kopen. In deze game heb je nu dan ook verschillende wapens tot je beschikking. Je hebt de verschillende handguns, maar ook de uzi’s, shotgun en molotovs. Maar je hebt ook de beschikking over de klassieke honkbalknuppel, maar ook een samurai zwaard. Ik ben dan weer zo’n type wie met zijn zwaard wat reepjes van de mensen afsnijdt, vind ik grappig. De besturing vind ik dan op de PC ook hartstikke fijn, want ik kan dan lekker knallen met mijn muis, dat vind ik bij een game ook altijd lekker werken, naar mijn mening.

Driving and their tunes

Waar Vice City ook heer en meester in is, zijn de vervoersmiddelen. Er zijn talloze soorten auto’s waar je niet van kunt afblijven en waar je enorm mee gaat jagen. Maar nu kun je ook gaan racen met een motor. Eindelijk, dat wou ik nou graag! Met de motor lekker op de daken van gebouwen crossen en… het is gewoon ook handig om snel weg te komen. Je kunt nu ook met de helikopter over Vice City vliegen en dit is gewoon zo mooi om te zien. Je ziet vanaf grote hoogte een stad die behoorlijk groot is en waarschijnlijk nog een aantal geheimen met zich meedraagt. Elke keer als je een voertuig instapt, kun je weer kiezen uit een aantal radiostations. Deze stations hebben naast de standaard GTA radio programma’s vol rare snuiters en vreemde talkshows. Maar er zitten nu gewoon echte muziek erbij, uit de tachtiger jaren! Denk maar aan muziek van Micheal Jackson, Mister Mister, Ozzy Osbourne, Nena en nog vele andere muzikanten. Als je hier geen fan van bent, kun je nog altijd een eigen radiostation maken met eigentijdse muziek of de muziek die jij leuk vindt. Ik zet altijd de stations aan in de game aan, om het gevoel van de jaren tachtig weer te voelen. Hulde!

Eigendom en humor

In de vorige GTA had je veel te veel vrijheid. Dus ging je maar omdat je je verveelde, maar vage dingen doen. Nu kun je bedrijven en panden aankopen, zodat je tussen de normale missies ook nog missies voor je bedrijf kunt uitvoeren. Zo kun je een ijsfabriek kopen, die juist niet verkopen wat ze lijken te verkopen. Of een porno studio waar je de films die ze maken moet promoten. Het is de bedoeling dat je sowieso drie bedrijven moet kopen om zo het spel uit te spelen. De missies die deze bedrijven zijn ook weer grappig en bizar, door de humor. Zo moet je als een echte paparazzi foto’s maken van de senator, die zich in zijn vrije tijd liever in panty’s kleedt of moet je met een stel idioten een bank gaan overvallen. De humor is ook een van de sterkste punten van de game. Drugsbaas Diaz dat een zeer opgefokt ventje blijkt te zijn, een voodoo mevrouw die Tommy in haar macht heeft, het feit dat je big cohones hebt en natuurlijk de hilarische momenten met rockgroepering Lovefist. “Thats no Wodka, Thats boomshine! AHHHHHHHH!!”) Super humor van Rockstar.

Geweldige ervaring

Ik denk toch dat dit mijn meest favoriete GTA aller tijden is. Dit komt doordat het verhaal en de personages onvergetelijk zijn, maar ook doordat er de nodige veranderingen zijn doorgevoerd. Er zijn meer voertuigen, er wordt beter om gegaan met de vrijheid en de missies zijn natuurlijk van topkwaliteit. Het enige wat ik te zeiken heb, is dat de game soms een beetje buggy is, maar dit komt gelukkig weinig voor. Heb je nu een PC, PS2 of Xbox, deze game moet je hebben gespeeld. Zoniet, then its your loss.

Conclusie en beoordeling

None

GTA: VC is een supergame van zeldzame klasse. Dit komt niet door het geweld, maar door het verhaal, de humor en het maffia gevoel dat je hebt na het spelen van deze game. In andere woorden: Speel hem nu!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Gameplay
 • Muziek uit de eighties
 • Humor
 • Vrijheid
 • Toffe missies
 • Minpunten
 • Heel soms buggy
 • Je kunt nog steeds niet zwemmen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ben nu ziek thuis, toch maar even uitproberen:)

 • denk ik tog proberen dan :)

  vandaag ook al demo van UFC en die gaat voor

 • dit lijkt me zo'n vet spel ik ga hem strax lkker spelen :D

 • Hee, das goed nieuws:D Had al gezien op PS-Store om 13:30 uur, maar er stond nog niets op (ook geen UFC).  Wel jammer voor de niet-goldmemers van 360! Wat een onzin..

 • Ik had de demo al een paar weken. Je hoefde alleeen lid te worden THQ en dan kreeg je er 1.

 • Tyz-NL je weet toch wel dat je eerst een keer moet uitloggen voor alles er staat.  Heb de demo al een week ofzo… is echt te gek spel dit!

 • Deze demo afgelopen 2 weken al dood gespeeld op de PS3. Bleef leuk om telkens weer eens wat anders te doen of een gebouw weer anders neer te halen.

 • Jeeeeeezus.

  Krijg ik een melding dat de Marketplace tijdelijk niet beschikbaar is.

  -_______-''

  Het lijkt me best een tof spel.


 • Ik ga NU naar beneden mijn PS3 aanzetten!!

 • Verdampt! Hij staat onder PC, dus ik had de valse hoop dat… dat.. <snif!> Nouja, je weet wel.

 • vandaag de laatste dag dat mijn Gold is verlopen!!!! Gauw downloaden dus…

 • Ik had em al (zelfde manier als WhiteDwarf) en ik vind em best vet

 • Oe lekker downloaden dan.

 • Khad me ingeschreven voor de beta maar helaas te laat denk ik ga hem zeker checken vooral het schade model is heel goed in deze game zeggen ze!

 • gelijk downen

 • dit speelt echt zooooo lekker;;; downloaden ;;;

 • Waarom eigenlijk niet op de PC :S .. Ik heb de demo al 10x uitgespeeld op m'n 360 though.

 • dubbel ^_^'

 • @ tafelzout, de laatste dag dat ie is verlopen……

  dan zou ik hem morgen pas binnen halen………

 • Had hem al een week ofzo…xD

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren