1. Hitman: Contracts (Xbox)

Hitman: Contracts (Xbox)

Sinds Metal Gear Solid op de eerste Playstation ben ik een liefhebber van spellen in het stealthgenre. En heb ik ze allemaal wel gezien. Zo verscheen na een tijdje Hitman op de PC. Een spel waarin je deze keer niet gewoon in het rond mocht knallen tegen rare wezens. Nee, een spel waarin jij als huurmoordenaar belangrijke targets mocht vermoorden. De manier waarop was je eigen beslissing, de vrijheid was enorm. Knal je hem gewoon neer of doe je het op de stilste manier. Met deel 2 deden ze het hele succesverhaaltje nog een keer over en nu lees jij de recensie van deel 3 : Hitman Contracts.

Opnieuw kruip jij in de huid van de huurmoordenaar Agent 47. Aan het begin van het spel zie je trouwens hoe een opdracht mislukt. Je wordt geraakt en voor je weer echt op stap kan moet je dus genezen. Tijdens je genezing krijg je vele flashbacks van eerdere missies. Dit is natuurlijk een leuke manier om het verhaal te vertellen maar het hele verhaal hangt niet meer zo duidelijk samen als in andere delen. Spelers die bekend zijn met de serie zullen ook wel een aantal missies herkennen. Deze zijn wel aangepast maar dan nog lijkt het alsof je het allemaal al is hebt gedaan.

Stille Hit

Opnieuw is geruisloos door het level bewegen het beste om te overleven. Voor spelers die niet echt geduldig zijn kan je ook wel door het hele level knallen maar dan is het allemaal net iets moeilijker en doe je de serie geen eer aan. Dit moet je gewoon op je gemak spelen, tegenstanders wurgen, hun kleding stelen en zo voorbij een aantal nietsvermoedende bewakers stappen. Ook je target kan je zo op prachtige manieren om het leven brengen zonder dat iemand het ook maar in de gaten heeft. De manier waarop moet je zelf ontdekken maar de vrijheid is enorm. Je hebt een volledig arsenaal aan vuurwapens maar als dat nog niet genoeg is kan je in de omgeving nog heel wat objecten vinden die nuttig zijn voor het ombrengen van de bewakers en target.

Door de enorme vrijheid is er ook heel wat replay value. Zo krijg je aan het einde van elk level een score. Hoe mooier en stiller je het target ombrengt hoe hoger de score. Ik ging in ieder geval helemaal voor de perfecte moord en ging zo dus heel wat levels herspelen om toch maar de perfecte score te behalen. Zo speel je extra’s vrij waardoor het duidelijk is dat de ontwikkelaar deze manier van spelen wilt aanmoedigen.

Slimme Hit

De AI van de bewakers kunnen we goed noemen. Waar je in Splinter Cell (om maar iets te noemen) soms een meter naast een bewaker staat en die je dan niet ziet staan kun je dat in dit spel wel vergeten. Bewakers bekijken je wanneer je verdacht bent. Dit zie je onderaan in een metertje, wanneer je gekke dingen gaat doen weten ze het zeker en knallen ze je gewoon omver. Dan is het knallen geblazen en ook dan laat het spel geen steekjes vallen. De actie is trouwens even vet dan het hele stealth gebeuren. Het is dan zoeken naar een schuilplaats of ander pak waardoor ze je niet meer herkennen. Ze laten zich wel niet meer zo makkelijk vangen want vanaf dat moment is het net wat lastiger en gaan ze ook nadrukkelijk op zoek naar de indringer. Met Agent 47 kom je in verschillende situaties terecht. Van een goor slachthuis tot een hoerenbuurt in Nederland. Waar je ook een woordje Nederlands kan horen. Dit bedraagt heel wat bij tot de sfeer die in elke level wel goed zit.

Overal staat het ombrengen van je targets centraal maar door de vele verschillende locaties is er toch genoeg variatie.

Mooie Hit

Ook grafisch laat deze game geen steekjes vallen. De omgevingen barsten van de details en hebben allemaal hun eigen sfeertje. Het is wel allemaal wat donkerder en het is in de meeste levels niet meer zo zonnig als in sommige levels uit Hitman 2 maar de verschillende weerseffecten zien er ook heel realistisch uit. Kortom grafisch is er weinig op aan te merken. Ook de muziek past zich perfect aan bij de levels. Is het knallen geblazen dan hoor je dat ook aan de muziek en krijg je er echt een opgejaagd gevoel van.

Nu vind ik het echt moeilijk om hier een score op te plakken. Ben jij iemand die liever een gewone shooter speelt dan kan het zijn dat je helemaal niks wilt weten van deze titel en er is dus een lagere score op plakt. Ben je echter helemaal te gek van stealthspellen en heb je ook heel wat geduld dan beleef je dit spel op de beste manier en dan is het hele Hitman gevoel ook indrukwekkend te noemen. Op sommige momenten zat ik echt zo fier als een gieter omdat ik een perfecte score had in een level. En dan krijgt het spel automatisch een hogere score.

Verder is het wel een klein minpuntje voor spelers die met de serie bekend zijn dat je wel wat levels kan herkennen. Voor nieuwkomers in de serie telt dat minpunt duidelijk niet en ook zitten er een aantal bugs in het hele spel die nergens echt storend worden. Voor mij is dit spel echt een topper en dus zeker een aanrader ook voor alle mensen die dit soort games normaal laten liggen.

Conclusie en beoordeling

None

Hitman Contracts is een topper in het stealthgenre. De vrijheid om je target te vermoorden is enorm en heeft zo ook meteen een grote replay value. De mooie graphics, het hele sfeertje in het spel en het passende geluid maken er een echte topper van.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • De vrijheid
 • Realisme
 • Gevoel van voldoening bij de perfecte moord.
 • De Sfeer
 • Minpunten
 • Kleine foutjes
 • Bekende levels (voor nieuwkomers niet echt een -punt)

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nice! Ik ben groot fan van de UFC serie. Nu maar hopen dat het spel minder statisch is dan het lijkt.

 • voor de x360 is het wel beschikbaar maar voor de ps3 nog niet :)

 • Maar is uitchecken, met Yuke als ontwikkelaar zal het denk ik wel erg SvR2009 achtig aanvoelen. Ik haat UFC trouwens, lange tijd gevolgd maar het is niet echt leuk om zolang te moeten wachten voordat je favoriet weer is de ring instapt en dan heb ik het niet eens over de promo filmpjes die soms langer zijn dan de gevechten zelf.  Geef mij dan maar WWE waarbij gewoon weet dat elke week je favoriet de ring instapt :)

 • Alleen weet je bij UFC dat het echte vechters zijn en dat WWE simpelweg nep is. Dat veranderd voor mij het gevoel van spanning in ieder geval enorm.

 • Wanneer gaat ie op de Playstation Store erop komen vandaag??

 • meteen ma' downloaden die handel. ik kijk er heel erg naar uit. volgens mij is UFC echt vet.

 • Hoe laat word de PS store geupdate? Kan niet wachten!!

 • de ps store wordt meestal rond 7 uur geupdate

 • WWE is scripted, nep is iets anders.

 • Nog meerdere mensen op de xbox problemen met de demo downloaden? Blijft heel de tijd op 1% staan

 • is net m'n gold subscription afgelopen, gvd :(

 • Heb hem nu al 3 uur aanstaan, pas op 7%. Nu moeten we wachten met Liddell VS Shogun! Laten we hopen dat het gevecht nu niet 4.13 minuten duurt.

 • Beeeh knokken !!!!!!

 • super vet

 • waarom hebben de xbox360 bezitters last met trage down snelheid en de ps3 bezziters gaat het snel:P

 • Hij staat nog niet in de ps store.

 • Die wil ik wel ff downloaden.  @phranq

  Moet je dan niet een systeem-update doen?


 • @ IEDEREEN

  de PSS word elke donderdag om 6 uur 's avonds geupdated, dus vanavond om 18:00 uur staat ie erop als het goed is ( kan ook iets later zijn) als hij alleen in de US store komt, is dat 6 uur amerikaanse tijd als je ervan uitgaat dat het tijdsverschil 9 uur is ( Miami) dan is dat dus 3 uur 's nachts bij ons ( kan ook iets later zijn natuurlijk)

 • word vette game!!

 • moet je gold member zijn voor de demo??

  en hoe kom je bij de US store? sorry ben niet zo heel handig haha!

  maar wacht wel op die heeelee vette game! kijk hele dag al op pss. maar wordt dus rond 6 uur misschien?  groetPlaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren