1. Grand Theft Auto: Vice City (PS2)

Grand Theft Auto: Vice City (PS2)

Grand Theft Auto: Vice City

Grand theft auto: vice city is het 2e nieuwe 3D avontuur van de GTA reeks. GTA: Vice City is de opvolger van GTA III. Het kwam een jaar na zijn voorganger uit. De overgang was niet zo heel groot maar er waren wel aardig wat dingen toegevoegd, zoals een talloze collectie van wapens en wagens en hele nieuwe voertuigen. Zo hoef je nu niet alleen met een auto rond te crossen maar je pakt nu gewoon de motor of je maakt even een ritje in de helicopter. Vooral de omgeving is veranderd. Daar over lees je meer.

The story:

Je bent Tommy Vercetti, je hebt 15 jaar in de gevangenis gezeten en je hebt niets losgelaten over de maffiafamilie Forelli. Nu je weer op vrije voeten staat vertrek je op verzoek van je oude baas Sonny Forelli naar Vice City om een deal te sluiten. Deze deal wordt verraden maar je bent de 3e van de twee die het overleven. De toon is gezet, de maffia wil je niet meer. Ze willen jou dood! Vanaf dat moment begin je voor jezelf: uitzoeken wie je verraden heeft en orde op zaken stellen. Hiervoor volbreng je opdrachten voor anderen en voorzie je jezelf van nieuwe woningen en kleine bedrijfjes. Het is jou taak om de rumoerige stad in handen te krijgen. Stukje bij beetje lukt het hem aardig.

De omgeving:

Er is aardig wat veranderd met de omgeving van GTA: III. Het speelt zich namelijk af in een tropisch gebied dat gebasseerd is op Miami. Palmbomen, blauw water, tropische vogels en de structuur komen voor in de nieuwe GTA serie. GTA: Vice City bestaat uit twee grote eilanden en zes kleine eilandjes. Veel groter dan GTA: III is het niet. De hoogtes die je in GTA: III tegenkwam zijn hier minder. Het is namelijk minder hobbelig en er zijn minder heuvels en kleine bergjes. Wat de maker heel goed gelukt was, is de sfeer. De villa- en sloppewijken met de gangs en weers omslag zorgt er goed voor. Auto's en andere voertuigen passen ook heel goed bij deze stijl.

De missie's:

In GTA: Vice City gaat het niet alleen om de missie's. Je kunt even gaan shoppen, even een hapje eten en dan weer slapen. Kortom gezegt 'Vrijheid'. Maar het gaat niet alleen om de vrijheid. Je moet ook missie's doen om verder in het verhaal te komen en nieuwe huizen, wapens en andere mogelijkheden vrij te spelen. Als je op de helft bent gaat het andere eiland voor je open en kun je kennis maken met nieuwe mogelijkheden, gangsterbazen en andere mensen die in de criminaliteits zaak zitten. Vergeleken met zijn voorganger (GTA III) zijn er minder missie's en zijn ze totaal anders. Er zijn de helft minder missie's er zijn er nu ruim 60 (zonder de rampages en andere kleine missie's). De missie's zijn vooral veranderd door de stijl van het spel (tropisch) en de voertuigen. De voertuigen zijn vermeerderd en er zijn andere bijgekomen, zoals de helicopters, motoren en boten dat zorgt ook voor variatie.

De soundtracks:

Net zoals in zijn voorganger speelt de muziek een rol in dit spel. Niet de allerlij soorten deuntjes die je op verschillende radiostations kunt horen maar de vooral de nummers en songs die binnen de jaren '80' setting passen. Er zijn in totaal negen radiostations met elk tien a vijftien nummers. De radiostations hebben ook elk hun eigen stijl. Zo heeft 'Radio Espantoso' allemaal spaanstalige nummers, Wildstyle en VRock bezitten grotendeels rocknummers en 'Fever' draait meestal soul nummers. Allemaal passen ze binnen de jaren '80' setting.

De gangsters:

In GTA: Vice City komen nogal verschillende gangsters in voor. Hier een paar voorbeelden op alfabetische volgorde met informatie:

Biker gangs: De biker gang vind plaats in de downtown rond 'The Greasy Chopper'. 'Big Mitch Baker' is een lid er van. Op het 2e eiland krijg je missie's van hem vooral op de motor. De Biker gangs dragen leren motorjacks en draaien vooral rock. Ze bezitten geen wapens en rijden op Harleys, Angels genoemd.

The Cubans: Ze hebben grote ruzie met 'The Haitans' en veroorzaken vaak gangwars. Ze handelen veel met drugs en zijn zeer gesteld op snelle 'grote' boten. Je krijgt ook missie's van de gangsterbaas van 'The Cubans' 'Umberto Robina'. Hij zit in een café die hij bezit. De missie's hebben vooral met drugs en andere criminaliteits zaken te maken. Ze rijden in de zogeheten 'Cuban Hermes'. Deze gangster groepjes vind je in 'Little Havana'. Ze bezitten een pistool.

Diaz Gang: 'The Diaz Gang' zijn de handlangers van 'Ricardo Diaz' (hun gangsterbaas). Je vind ze in groepjes rond het villahuis van 'Ricardo Diaz'. Ze bezitten pistolen en uzi's en hebben geen gangcar.

The Haitans: De Haïtiaanse gang. De grote vijhand van de Cubans die vaak gangwars veroorzaken. 'The Haitans' houden zich bezig met rare duistere, voodooachtige zaken.

Ook Tommy word daar in mee gesleept onder invloed van 'Auntie Poulet'. Het is de taak van Tommy om 'The Cubans' te dwarsbomen. Als Tommy het bedrijf van 'The Haitans' vernietigt is hij ook meteen de vijhand van hun. Ze zullen op hem gaan schieten wanneer ze hem tegenkomen. Ze zijn in bezit van wapens en rijden in hun gangcar 'Voodoo' die uitgerust is met hydrolics. Je vind ze in 'Little Haiti'.

The Streetgang: Ze bevinden zich op het noordelijk deel van 'Vice Point' en op 'Prawn Island'. Het zijn kleine groepen gevaarlijke hangjongeren die drie villa's in bezit hebben. Ze zijn bewapend met pistolen en dwarsbomen continu 'Ricardo Diaz'. Ze rijden rond in 'Burrito's' hun gangcar.

The Vercetti Gang: De Vercetti gang staat ook wel bekend als 'The Mario's'. Nadat 'Ricardo Diaz' is uitgeschakeld heb je ook zijn gang in bezit. Ze bevinden zich rond jou bedrijfjes en het 'Vercetti Estate'. Ze hebben helaas geen gangcar net zoals de eerdere 'Diaz Gang'. Ze zijn bewapend met uzi's.

De graphics:

De graphics van GTA: Vice City zijn 'fraai'. Ze zijn niet alleen mooier, maar ook scherper. Ondanks de nieuwe voertuigen en gebouwen met al die mogelijkheden is het hun toch nog goed gelukt. Maar er is toch nog één en al veranderd met GTA III. De sfeer. Alles is lichter geworden. Je ziet de warmte en de palmbomen bewegen met de wind mee. Vooral de villa's, sloppewijken en bijbehorende gangs zorgen voor variatie. Vooral de personages zijn extra mooi gemaakt. Maar dat is bij elke GTA game wel.

De gameplay:

De gameplay van deze GTA serie is tamelijk veranderd. Het rijden met een auto gaat soepeler. Ook is het lopen lekkerder geworden. Maar wat vooral veranderd is, is de helicopter. Je kunt nu lekker over de stad heen vliegen. Zo heb je ook een beetje overzicht en leer je de streken gauw kennen. Ook op hoge snelheid rijden met de auto gaat soepeler. Bij GTA III ging het hakkelen en had je op een gegeven moment geen overzicht meer. Hier is dat hard aangepakt. Je kunt ook lekker door de stad crossen met je wagen en mensen flink hard aanpakken zoals inelkaar slaan en mensen beroven. Verder is de game aardig realistisch gemaakt bijvoorbeeld dat je met een hamer een autoslot kan openbreken.

Conclusie en beoordeling

Zelf vind ik het een heel goed spel. De mogelijkheden zijn heel goed gebasseerd op het realisme. Vergeleken met GTA III vind ik dit toch wel een hele goede overstap vooral door de talloze mogelijkheden. Alleen het minpuntje vind ik dat je niet kon zwemmen. Als dat erbij was was het helemaal top geweest. Dus het cijfer is daarom een 9+
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Soundtracks
 • Graphics
 • Gangs
 • mogelijkeheden.
 • Minpunten
 • geen vliegtuig (alleen watervliegtuig)
 • geen gang wagens voor 'Vercetti gang'
 • geen zwem mogelijkheid.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • next batman game een joker game van maken! lijk me zo vet, hoop btw new content gratis is.

 • Nooo! Waarom alleen op de PS3? :P

  Leek me wel leuk om met Joker te kunnen spelen, maar goed… als het niet in het verhaal is lijkt het me geen al te erg gemis (hoop ik :( )

 • Dan wacht ik wel tot ik een PS3 heb met de aanschaf van dit spel.

 • eerder zei Jon Brooke van Eidos al dat de game bijna perfect is  Ben ik de enige die hier een opeenvolging van woorden zie die absoluut niet samen passen? :p

 • mischien word het vet

 • Voor PS3 bezitters goed nieuws. En ook goed dat ze er Home voor gebruiken, dat moet ook zo langzamerhalnd beter gaan lopen.

 • Tof!

 • Vet, had gisteren wat gameplay gezien op gametrailers.com, zag er zeker niet slecht uit

 • Ik ben wel benieuwd!  Batman is in ieder geval sowieso al tof!

 • Klinkt interessant. Maar of het net zo leuk is als de vleermuisman zelf spelen valt nog te bezien.

 • Hopelijk ook op de Xbox 360! :O

 • @Gemini  Of je bent de enige die er zo veel waarde aan hecht ;)

 • Okay vet als je de PS3 versie gaat halen! Ik ben benieuwd wat Microsoft gaat doen als tegenmaatregel, misschien wel die hotte chick =P

 • leuk dat ps3 nu ook weer eens exclusieve content heeft. ookal is het van een game waarvan ik niet veel verwacht.

 • @ Cerandox : Eidos en een perfect game in 1 zin komaaaaaaan, zelfs een goed spel hoort bij die mensen bijna ni meer thuis tegenwoordig :p

 • Hopenlijk exlcusive, dat zou wel eens tijd worden, als je kijkt nar als die DLC die alleen naar de 360 komt, bijv. :P

 • JEEEEUUJJ JOKER is echt vet en gestoord!

 • Das wel cool. Hoeveel zou Sony daarvoor betaald hebben?

 • Gaaf! Eén van de meest bad-ass schurken ooit op je PS3 :D

 • hmm, waarschijnlijk zal je dan alleen een mes als wapen hebben:P  ''why so serious??''

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren