1. Tom Clancy's Rainbow Six: Lockdown (PS2)

Tom Clancy's Rainbow Six: Lockdown (PS2)

Rainbow Six staat bekend om zijn precisie in de spellen. Een foute stap en een honderdste van een seconden wachten en je kan weer helemaal opnieuw beginnen met het spel. Rainbow Six: Lockdown gaat de concurentie met de andere First Person Shooters aan en lijkt daar aardig in geslaagd. In mijn recensie bespreek ik de Playstation 2 versie. Veel plezier!

Rainbow Six komt weer een stap verder tot de volgende generatie

Wat gelijk opvalt aan het spel is de lineaire lijn in het spelen van de levels. Rainbow Six: Lockdown oogt gelijk hetzelfde als de vorige Rainbow Six spellen dat maakt het weer vertrouwlijk want het is nooit slecht geweest alleen kan het allemaal beter. Hiermee wil ik dan ook zeggen dat het weer een Rainbow Six is, ik wil het geen uitmelkerij noemen omdat het een goed spel is maar als je de spellen niet goed vind spelen zal je er vast niet blij mee zijn. Een van de nieuwe veranderingen in het spel is het gebruik van de engine uit de spellen van Sam Fisher, beter bekend als Splinter Cell. Hierdoor kan er meer detail gemaakt worden op de schaduw en de activiteit van de omgeving. Ubisoft komt hierdoor steeds een stap verder tot de volgende generatie en kan vooruit plannen met een nieuwe Rainbow Six. De lineaire levels in het spel ogen heel bekend, Ubisoft mag meer tijd steken in het maken van een nieuwe engine waardoor het spel wat anders overkomt.

Dit spel is niet een van de betere uit de Rainbow Six serie.

Ubisoft haalt niet alles uit de Playstation 2 dit is makkelijk te zien aan de makkelijk gemaakte levels. Na een paar kamers door te lopen heb je al snel in de gaten dat alle stoelen, tafels en lichten het zelfde zijn. Een oog voor detail heeft Ubisoft niet. De eerste levels zijn dan nog makkelijk uit te spelen omdat je niet al te veel weerstand krijgt. Kom je verder in het spel dan kom je in de problemen. Het balkje met de levenstatus is maarliefst 3 blokjes. Zo is het natuurlijk heel makkelijk om neergeschoten te worden door een terrorist. Zoals je kunt lezen heb ik nogal wat kritiek op het spel, en dan ben ik nog niet uitgepraat.

‘Één shot is voldoende om een terrorist neer te schieten.’

Dat de game niet veel is veranderd met de vorige spellen wil ook zeggen dat het qua gameplay niet veel is veranderd. In het spel begin je gelijk met een redelijk arsenaal aan wapens, granaten en personages. Natuurlijk is het leuk om een zware ‘panzerfaust’ te hebben maar in de Rainbow Six spellen komen deze alleen voor bij de terroristen, met zo’n zwaar geweer kom je ook niet ver, in verhouding komt een simpele pistool even hard aan bij een terrorist. Qua levels is er ook niet veel veranderd, niet alleen dat ze het zelfde eruit zien is er rond de inhoud van de gebouwen niet veel veranderd. Hierdoor komen de levels niet realistisch over. Normaal schiet je een plastic stoel helemaal aan flarden met een handpistool, dit kan je nu ook heel snel verwachten in schietspellen maar in Rainbow Six is dit het geval. De realiteit in het spel is dus onder de maat.

Aan het uiterlijk is niet veel veranderd, maar aan de binnenkant is het wel anders.

Buiten alle kritiek om zijn er ook positieve punten te bespreken. Een aantal toegevoegde opties zijn leuk om te hebben maar dan moet het natuurlijk ook zinvol zijn. Net zoals bij Sam Fisher is in Rainbow Six ook een ‘heat- sensor’ een optie. Hierdoor kan je makkelijk door muren kijken en zal de lichaamswarmte je verraden. In het donker kan je een speciale bril opzetten waardoor je makkelijk in zwart/ wit de level uitspelen. Hier zit er een ‘maar’ aan. Natuurlijk kan dit niet on- eindig gebruikt worden. Na ongeveer een halve minuut word het uitgeschakeld en moeten de batterijen weer opgeladen worden. In het spel zijn 16 levels te spelen. Met één keer op de X knop gedrukt te hebben beveel je een teamlid om een opdracht uit te voeren. Dit kan verschillen van ‘scout’ tot ‘flash- granaat’. Het openen van de deuren kan nu ook door teamleden gedaan worden. Er zijn 4 verschillende opties. ‘Clear’ maakt het spelen wat makkelijker. Hierbij doen de teamleden een snelle opdracht om de terroristen uit te roeien. ‘Hold’ spreekt voor zich, hierbij word de deur open gemaakt maar verder gebeurd er niets. De andere 2 opties zijn ‘Flash’ waarbij een flashgranaat naar binnen word gegooid en het opblazen van de deur waardoor de terroristen worden verrast door de dood.

Singleplayer is oke, de multiplayer...

Tijdens de singleplayer campange ziet het er allemaal leuk uit. De multiplayer is daarintegen geweldig. Dit spel zal je zeker niet kopen om alleen te spelen. Online is het niet altijd even druk maar rond de 10 spelern in een server is gemiddeld, dit is voor Rainbow Six: Lockdown een goede status. Online krijg je meer weerstand omdat je offline wat sneller de terroristen neer knalt. In één woord is de multiplayer: geweldig!

Conclusie en beoordeling

None

Tom Clancy's Rainbow Six: Lockdown is een hele mond vol, je heb er vast heel veel over gelezen maar alles komt wat zwak over. Ubisoft kan meer, dat weten we ook van de voorgaande spellen. Een aantal vernieuwe opties kunnen leuk zijn, maar dan moeten er ook grote veranderingen in komen. Dit spel kan leuk zijn als hij in de budgetbakken staat maar hij is geen 60 euro waard.
6,3
Score
63
Score: 65
 • Pluspunten
 • Vernieuwde graphics
 • Weer een Rainbow Six
 • Geluid
 • Multiplayer
 • Minpunten
 • Geen diepgang
 • Geen realiteit
 • Korte levensbalk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • co-op is leuk, maar waarom nou weer geen campaign co-op……damnit…

 • Lekker co-op!!!

 • Hmm, bij co-op had ik zoiets van gaaf. Toen bij het stukje aangekomen van dat het losstaat van de singleplayer had ik weer zoiets van shit

 • Dit wordt een van de must have's voor 2009 als je een beetje verstand hebt van goede games. Deel 1 was al fantastisch !!.

 • Een aparte co-op is een goede oplossing! Misschien een soort survival mode? Of kortere, dynamische missies?  En een competitieve multiplayer zie ik ook wel zitten.

  Veel te weinig goede cover-based third person multiplayer shooters op de PS3.


 • co-op FTW!!!

 • 'k vind een aparte co-op ook wel goede oplossing, bij CoD 5 had ik juist eerder dat ik de missies minder leuk vind dan dat ze alleen singleplayer te spelen zijn. Als ze nou ff net als James Bond Everything or Nothing doen, totaal andere missies, of missies die parallel lopen met de SP campaign, dat zou wel tof zijn

 • de multiplayer word niks uncharted draait om het verhaal en de aktie in de SP

 • percies , co-op is wel vet. maar mp hoef niet in zulke games. gaat 9 van de 10 x nergens over. kijk naar Re 5, darkness, condemned en nieuwe ridick. voor all die laatste . konde zich beter op dark athena campain focussen, dan op die mp. had het misschien nog in het dag licht mogen staan van butcher bay.

 • Vet hoor die co-op, daar is de game echt perfect voor! Maar een versus multiplayer is niet echt geschikt voor Uncharted denk ik.

 • co-op was eigenlijk het enige wat ik echt miste bij deel 1, multiplayer hoeft van mij eigenlijk niet zo..

 • co-op lijkt mij wel leuk met uncharted. alleen multiplayer vind ik niet egt bij uncharted passen. als het een soort deathmatch word. als ze een modes bedenken die wel helemaal bij unchated past is multiplayer wel leuk.

 • Goe bezig! Deze game haal ik zeker! De vorige was zéér goed! En multiplayer… Co-op zie ik da wel zitten maar zo echt deathmatch…?

 • Cool, dat miste er echt wel in deel 1, iets om de game te kunnen blijven spelen. :)

 • Vet voor de ps3 bezitters!

 • Wow! En het leek me zo al een goed spel! Heerlijk!

 • Heel vet alleen dat gerucht ging ook al bij god of war 3. Weet iemand daar al wat meer van?

 • Multiplayer gaat wrs super vaag worden. Rond rennen met 24 Drakes :S  Co-op is altijd tof! Jammer dat t weer los moet staan van de singleplayer. Maar we zien wel. Ik haal m sowieso :)

 • Zou heerlijk zijn moest dat er ook daadwerkelijk in zitten :D

 • Als de MP vet is ga ik deze game nog zekerder kopen :D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren