1. Call of Duty (PC)

Call of Duty (PC)

Zo, dit wordt mijn tweede review alweer. Dinsdag net een over killzone gemaakt, en ik vond het eigelijk heel leuk. Dus waarom ook niet meteen maar een tweede. Call of Duty. Door deze game heb ik mijn pc flink laten zweten. Intussen speel ik lekker Call of Duty 2, maar op de een of andere manier heb ik wat bij oudere games. Overal vind je nu deeltje 2, 3, 4, 5 enz. Dus leek het mij leuk om ‘the game of the year’ van 2003 er nog eens bij te pakken.

Nou, ik zeg meteen: Call of Duty was zeker de game van 2003. Maar laat ik niet te hard van stapel gaan, ik moet het rustig opbouwen. Call of Duty speelt zich af in de tweede wereldoorlog. Intussen zijn er “te veel om op te noemen” die over de wo2 gaan. Het begon allemaal met die geweldige game: Medal of Honor: Frontline. De eerste echte fps en een groot succes. Jammer dat elk spel aan het uitmelken is begonnen, er zijn nu alweer aardig wat moh:……. titels. En toen kwam Call of Duty in 2003. En ik vind dit spel er toch behoorlijk bovenuit steken. Nu is er ook al een uitbreiding, namelijk Call of Duty: United Offensive. En er is nu natuurlijk Call of Duty2. Maar ook op de consoles zijn alweer twee titels gekomen. Finest hour en the big red one. Het is dus maar te hopen dat Activision niet begint te melken.

Singleplayer: chaos, zweten, kapotte pc.

Zoals ik al zei, het gebeurd allemaal in wo2. Jij speelt in 3 campagnes. Eerst ben je een Amerikaan, die na een training ergens in Frankrijk gedropt wordt. De campagne van de Britten vond ik zelf wat minder. Ik had zelf dan gehoopt om dan in Noord-Afrika te vechten. Helaas, dit zat er niet in en het waren allemaal SAS- missies. Voor de afwisseling is het zeker niet slecht, maar ik ben niet zo van commando’s en had liever grote slagvelden gezien. Als laatste, wat dan weer geweldig was, kruip je in de huid van een echte rus, die gewoon van straat is geplukt, en in een bootje naar Stalingrad gegooid. In die missie zie je eigenlijk het meest waar het spel om gaat. De sfeer en de intensiteit. Dit is echt super. Overal granaat ontploffingen en doden. Overal vliegtuigen en mg’s.De kogels vliegen je echt om je oren. Overal lopen van die jonge russen, die allemaal nog nooit een wapen hebben gevoeld. En dat gevoel vond ik erg goed overgebracht. In die missie had ikzelf niet eens een wapen, ze geven omstebeurt een wapen, de andere krijgen gewoon wat kogels. En natuurlijk ben jij net weer een met alleen maar kogels. Gelukkig kan je na een tijdje genoeg wapens van de grond plukken. Maar het hoogtepunt van de singleplayer, is toch het innemen van Berlijn. Je hebt dan echt het gevoel van: ‘yes, die moffen zijn dood.’ Wat wel erg jammer is dat de singleplayer toch erg liniar is. En het spel is toch wel aan de korte kant. Een normale gamer heeft hem ongeveer in 7 uurtjes uitgespeeld ( ik binnen 5 :P).

Duits leren zo slecht nog niet!

Met de gameplay van Call of Duty zit het ook zeker goed. Er wordt voor het eerst gebruik gemaakt van: aiming down the sights, je kijkt zo door je wapen heen. Dit was echt handig en ook nog eens mooier om te zien. Het schieten is erg goed uitgewerkt. De AI viel me soms weer wat tegen. Ze schoten wel Duitsers dood, maar verscholen zich niet altijd even slim. Ook vond ik dat je toch wel veel zelf moest doen en je dan niet echt hulp kreeg van je mannen. Wat ik ook erg goed vond, was dat er gebruik gemaakt is van scripted events. Dit zijn gebeurtenissen die pas gebeuren wanneer je ergens langs loopt of ergens op schiet. Hierdoor wordt het spel alleen maar intenser en de sfeer wordt er wel zeker beter op. De graphics zijn echt boven het gemiddelde. Alles is erg gedetaileerd, zoals de wapens en omgevingen. Wapens zijn er zeker genoeg. Verder heb je ook nog de beschikking over handgranaten, verrekijkers en rookgranaten, iets nieuws wat echt erg goed is gedaan. Je kunt het echt slim gebruiken in het spel, bijvoorbeeld wanneer je langs een tank moet. En dan hebben we nog het geluid. Dit is zeker een pluspunt van het spel. Ten eerste horen de ontploffingen, granaatinslagen en wapens erg goed, maar vooral de chaos die niet alleen te zien is, maar ook goed te horen. Je maten schreeuwen dat ze moeten herladen, gaan flanken of dat er een granaat valt. Maar ook de Duitsers houden zich niet stil. Duits leren is dus toch nog ergens goed voor.

Nog niet genoeg moffen gezien?

En dan het hoogtepunt van het spel, de multiplayer. Voor degene die nog geen genoeg Duitsers gezien hebben, kunnen de strijd aan gaan met, ik weet niet hoeveel. Je kunt natuurlijk ook zelf de naties zijn. Er zijn genoeg mappen om in te spelen. Er zijn 6 verschillende gametypes: Deathmatch, Team Deathmatch, headquarters, behind enemy lines, retrieval en search and destroy. Je kunt ook nog een patch downloaden, daarbij krijg je een aantal nieuwe mappen, en er is een gametype bij. Het anticheat programma voor Call of Duty is Punkbaster, op zich goed, maar soms neemt het wat iritatie mee wanneer je niet in een server kunt om een of andere vage reden. Toch is de multiplayer echt erg goed, de sfeer uit de singleplayer is goed meegenomen en je kunt er uren achter blijven zitten ( wat bij mij thuis ook is gebeurd).

Conclusie en beoordeling

Call of Duty is echt een van de beste wo2 games. De sfeer en chaos is super, de gameplay lekker en de multiplayer geweldig. Toch jammer dat je snel door de singleplayer heen bent, maar dat wordt Activison vergeven.;)
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • geweldige sfeer
 • goede graphisc
 • aiming down the sights
 • multiplayer
 • Minpunten
 • singleplayer te kort
 • punkbuster soms vaag

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Another Code was een erg goede DS game, zij het een beetje kort. Kijk best wel uit na dit -veel te late- vervolg. :D

 • top

 • Vet :)

 • Leuk!

 • detective meuk, vies bah

 • is dit gewoon hetzelfde als het deel op de DS of geheel een nieuwe game ben namelijk vergeten waar het over ging bij de DS game xD

 • Een mysterieuze detective-game :D

  Kan leuk worden.

 • nou ik wil gewoon een excitebots release bitches

 • Op de DS was hij vet!

 • Heb erg hoge verwachtingen… vond de DS game super vet alleen belachelijk kort…

 • niet cool

 • Awesome!

 • heb het DS spel nooit gespeeld, maar als die 3e screenshot ingame is, ga ik er toch eens over na denken.

 • Puzzelen maar!

 • Net als The Conduit!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren