1. God of War (PS2)

God of War (PS2)

Met een bonkend hart, controller in mijn trillende handen en een gespannen blik op mijn gezicht zat ik voor het beeldscherm van mijn televisie. Toen wist ik het al, meteen na de eerste keer spelen: God of War is stoer! Het spel had me in zijn greep en heeft me tot op de dag van vandaag nog niet los gelaten.

Stoere Held

In het spel speel je Kratos. Kratos was ooit een zegevierend Spartaans legeraanvoerder met een groot leger onder zijn bevel. Toen Kratos echter meer en meer zeges behaalde sloten zich steeds meer Spartanen bij hem aan. Het leger was niet meer te stoppen, overal waar het kwam zorgde het voor veel bloedvergieten, dood en verderf. Maar toen, na een lange reeks van overwinningen, werd het leger van Kratos tot stilstand geroepen. Het was een Barbaarse volksstam uit het Noorden die dit deed. Er barstte een gevecht los tussen leger en stam, maar helaas kwam het leger dit keer niet als overwinnaar uit de strijd. Kratos zelf word ditmaal ook met de dood geconfronteerd en op het moment dat een Barbaar de fatale slag wil geven, roept Kratos degene aan die hem nog nooit in de steek heeft gelaten: Ares, de god van de oorlog. Ares hoort Kratos aan en Kratos sterft niet. Hij verkoopt zijn ziel aan Ares en overleefd, maar of deze zet nou ook zo verstandig was?

Door het feit dat Kratos zijn ziel heeft verkocht aan Ares, wordt Kratos een brute huurmoordenaar van de goden. Als jij als speler aan het spel begint is Kratos dan ook al een tijdje met zijn nieuwe baan bezig. Als je speelt met Kratos voelt alles meteen stoer aan. Kratos straalt ongelooflijke kracht uit maar toch ook soepelheid en dat is een mooie combinatie.

Zwaarden

Meteen als je het spel opstart word je, na een kort introfilmpje, op een dek van een schip geplaatst en komen er allemaal zombies op je af. Het gevecht kan beginnen! Je bent uitgerust met zwaarden, die door middel van kettingen aan je armen zijn verbonden. Dus kun je, behalve de gebruikelijke combo’s, je zwaarden om je heen zwiepen en werpen om zo de vijanden om je heen allemaal neer te maaien. Naast zijn zwaarden kan Kratos, als je iets verder bent gevorderd in het spel, magie gebruiken. Deze magie kun je natuurlijk ook weer versterken. Het gevoel wat je krijgt tijdens het vechten is onbeschrijflijk. Het is juist dit gevoel waardoor God of War zich onderscheid van de andere Action-Adventure games.

Finishing move

Als je een vijand een aantal keer op de juiste plekken hebt geraakt valt hij even neer. Gewoonlijk is dit dan het moment om extra hard door te rammen en je vijand veel schade te geven. In dit spel is dat echter niet zo. Op het moment dat je vijand valt verschijnt er een toets is je beeld, bijvoorbeeld rondje. Je drukt op de toets en Kratos doet een vetten aanval. Vervolgens verschijnt een andere toets in beeld waar je op moet drukken, en Kratos doet er nog een schepje bovenop. Dit een aantal keer achter elkaar en je krijgt prachtige combo’s en een mooie finishing move. Dit geeft je echt een machtig gevoel, als je bijvoorbeeld de kop van een draak herhaaldelijk en zonder enig gevoel van mededogen, tegen een muur aan ramt om hem vervolgens te doorboren met een van je zwaarden.

Levels

In de levels draait het spel voornamelijk om het vechten maar soms valt er ook een klein puzzeltje op te lossen. Je moet bijvoorbeeld een blok verschuiven om op een hoger gelegen platform te kunnen komen. Natuurlijk komt ook het gebruikelijke overhalen van hendeltjes aan bod. Je bevind je in prachtige omgevingen zoals het oude Athene en woestenijen. Dit alles is werkelijk waar heel mooi uitgewerkt.

Graphics

Op het grafische vlak is er met God of War niks mis. Alles is tot in de details uitgewerkt en de moves die je met Kratos maakt zijn ongelooflijk knap uitgewerkt. Ik vind dit de mooiste Action-Adventure die ik ooit op de PS2 heb gespeelt.

Soundtrack

De mooie omgevingen en bewegingen van Kratos zijn gecombineerd met een oersterke soundtrack. Duister tromgeroffel en andere bombastische muziek roepen een gevoel op dat er altijd iets op de loer ligt, wachtend totdat jouw aandacht verslapt, om dan toe te slaan. Het is in een spel als deze fijn als er een dreigend muziekje op de achtergrond meespeelt, het voegt echt iets toe aan de spanning van de game en het kan je soms behoorlijk zenuwachtig maken.

Conclusie en beoordeling

Al met al zorgt God of War er voor een must have in je PS2 collectie te zijn. Het spel is nagenoeg perfect, ondanks de soms wat herhalende gameplay, en ik kan niks anders doen dan er positief over zijn. De mooi weergegeven levels met de prachtige muziek maken het gewoon af en als je bezig bent wil je de hele tijd door spelen. Het enige nadeel is dat Griekse mythologie wel een klein beetje jouw ding moet zijn, maar ik denk dat de game ook te spelen is als mythologie je helemaal niks interesseert. Ook ben ik blij jullie, en mezelf, te kunnen vertellen dat er al hard gewerkt word aan een vervolg op de PS3.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Oogstrelende graphics
 • Bombastische sound
 • Meeslepend verhaal
 • Vette wapens
 • Finishing moves
 • Minpunten
 • Ietwat herhalende gameplay

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • vetjes, ik denk dat dit serieus de ultieme fifa gaat worden. FIFA 09 was al brilant, maar dit gaat echt alles slaan.

 • Serieus, ik heb echt een bloed hekel aan sport games.

  ga buiten op een veldje voetballen in plaats van in een kamer op een controller zitten rammen.

 • Fifa 09 was geweldig, of is geweldig. Ik denk dat ze in Fifa 10 ze zich beter op het publiek kunnen richten. Dat was tot nu toe niet echt geweldig. Het lijkt me ook gaaf als echt het hele stadion uit hun dak gaat als je scoort. Dat miste ik bij Fifa 09 wel.

 • heb er zin in, staat al in me wenstlijst

 • @Flater of je doet gewoon allebei

 • super vet!

 • ik hoop dat er een hele goede manager mode komt en die be a pro mode vond ik niet zo leuk

 • was altijd een echte pes speler, maar sinds de 09 editie overgestapt op fifa. 09 was al erg goed, dus hoop op wat kleine verbeteringen, dan ben ik tevreden.

 • Dat ze het nou al doen, terwijl jullie pas in juni mogen praten, dat ze dan nog eventjes wachten en de game nog wat verbeteren.

 • Ben benieuwd naar die Russische competitie! :D

 • Ik hoop ook een hele goede manager mode. Ik vind spelen en managen even leuk!

 • Fifa 10, grappige titel. Het is net of dit pas het 10de deel uit de serie is, terwijl ze eigenlijk het jaar 2010 bedoelen.

 • @ Freestyleforce  Het klinkt inderdaad nou niet echt subliem :P  Wel vet overigens dat ze het in het Arsenal stadium presenteerden. Balen wel dat we pas de impressie in juni te zien krijgen :(


 • Vol verwachting!!

 • FIFA 10 wordt beter dan deel 09 ,maar ik verwacht eigenlijk geen grote verandering t.o FIFA 09.

  Buitenspel moet eerder gefloten worden, meer stadions, Competitie van Rusland, Griekenland, Argentinie zou mooi zijn.

 • @rano

  dat heb ik nou ook en ik vond de be a pro mode niet zo sterk het speelde niet lekker en werd snel saai de manager mode vond ik niet zo uitgebreid heeft een club als nec keeper cech en zetten ze babos in het goal :P en als je het lang speelt hebben de andere clubs na 5 jaar nog dezelfde spelers zowat op een paar na XD hoop dat dit verbeterd wordt ik vond de gameplay wel erg goed en leuk

 • ik hoop dat deze meer stadions heeft. maar dat komt vast wel goed.

 • Veel poespas voor een quick cash-in…

 • plzzzzz laat alsjeblieft echte NL elftal erin zitten dit keer

 • Ben heeeel benieuwd

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren