1. Medal of Honor: European Assault (NGC)

Medal of Honor: European Assault (NGC)

De Medal of Honor serie sloot de huidige generatie af op de consoles met European Assault. Na het slechte Rising Sun was het nog maar de vraag of European Assault het beter zou doen, maar ik waagde de gok om het spel aan te schaffen.

Met European Assault hebben de makers geprobeerd vernieuwender te zijn dan met Rising Sun. Je hebt nu een squad van 3 personen onder je commando en de slagvelden zijn grootser en opener. Maar wat stelt het nu in werkelijkheid voor? Het squad kun je slechts 2 commando’s geven; je kunt ze laten optrekken en dan weer laten terugtrekken. Vaak gebruik maakte ik niet van deze functie, want ze doen het op zichzelf ook eigenlijk wel goed. Ze verschuilen achter muurtjes, kisten en schieten dan om het hoekje richting de Duitsers. Op zich zijn ze wel handig maar soms gaan ze net te vroeg in de aanval waardoor ze veel leven verliezen.

Je kunt ze genezen door middel van medische kits. Van deze kits kun je er maximaal 8 tegelijk bij je dragen en je kan ze op jezelf gebruiken, maar dus ook om je teamgenoten te healen. Dit heeft nog een ander positief effect; als je een teamgenoot healt krijg je adrenaline erbij. De adrenalinemeter in het beeld vult zich langzaam bij sommige gebeurtenissen zoals een headshot, veel vijanden achter elkaar doden en dus het healen van je kameraad. Als de meter vol is kun je deze activeren. Hiermee ben je tijdelijk onsterfelijk en heb je oneindig veel ammunitie. Niet realistisch dus maar mede door de rode gloed om het scherm en het verdwijnen van de muziek geeft dit echt even een moment van pure oorlog, vooral als je met een koptelefoontje van de geweldige geluidseffecten geniet.

Het geluid is, zoals het een Medal of Honor game betaamt, van zeer hoge kwaliteit. De effecten zijn realistisch en in gangetjes hoor je bijvoorbeeld ook echt echo’s. Vooral met koptelefoon op wordt je hierdoor compleet meegesleurd in de oorlog. Het is jammer dat de graphics dit een klein beetje verpesten. De graphics zijn oké, maar vooral in latere levels zal je af en toe wat pop-up opvallen. Ook is de game nergens bijzonder gedetailleerd. Wel zitten er wat mooie lichteffecten in. Als je bijvoorbeeld van een donkere kerk naar een lichte sneeuwomgeving loopt, zul je ook echt even aan het felle licht moeten wennen.

Ook nieuw in European Assault is het “over de loop-kijken”. Je kan met de L-Trigger over de loop van je wapen kijken om goed te kunnen mikken. Als je dit doet kun je niet meer rondlopen, maar wel naar links/rechts/boven hangen. Dit is heel handig als je achter een kist of muur schuilt, want het kost de vijand meer moeite je te raken. Je zult de functie ook vaak gebruiken want de game is hard en als je vol in de aanval gaat zal je snel tegen de grond liggen. Mocht dat gebeuren, dan kun je hopen dat je een extra leven hebt. Je rijst dan weer op uit de dood. Deze extra levens krijg je door optionele missiedoelen te doen en je hebt standaard ook een paar levens. Er is geen gebruik gemaakt van checkpoints dus als je al je levens kwijt bent zul je het hele level overnieuw moeten doen.

Er zit echter één groot nadeel aan het spel; het is veel te kort. Je komt door vier campagnes heen; Saint Nazair, Noord-Afrika, Rusland en het Ardennenoffensief. Deze bevatten wisselend 2 tot 4 missies. Dit is dus veel minder dan bijvoorbeeld een Call of Duty 2. Toch is het leuk de missies overnieuw te doen om alle subdoelen bijvoorbeeld te behalen en op deze manier een gouden medaille te verdienen. Wel jammer is dat de missiedoelen ook een beetje op elkaar lijken. Er is bijvoorbeeld geen stukje waar je een keer in een tank rijdt of iets dergelijks. Maar de gameplay zelf met het schuilen werkt wel weer zeer goed.

Er is ook een multiplayer mode; deze is vermakelijk maar totaal niets bijzonders en ook niet bijster uitgebreid. De game ligt echter nu voor 30 euro in de winkel en voor die prijs zal je er veel plezier aan beleven.

Conclusie en beoordeling

None

Medal of Honor: European Assault is een waardige afsluiter voor de trilogie op de huidige generatie consoles.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Sound
 • Open levelstructuur
 • Je wordt meegesleurd in de game.
 • Grafische effecten zijn mooi...
 • Minpunten
 • Kort
 • Squadcontrol niet echt nodig
 • Maar de graphics overall zijn niet echt bijzonder.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • cybaaaaaa trooooopas

 • Twee sticks op één controller!? Dat moet ik nog zien!  Oh, wacht…

 • @ twice : Hiermee bedoelen ze 2 'vliegtuig'-controllers. jeweetwel, zo'n stuurknuppel dus.  trust me, hierdoor wordt dit anders saaie spel een stuk leuker ;)

 • Ben benieuwd ik ken de game totaal niet.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren