1. Final Fantasy X-2 (PS2)

Final Fantasy X-2 (PS2)

Square-Enix’ belangrijkste serie is toch echt wel Final Fantasy. Ondanks de vele games die op dit concept gebouwd zijn, is er nooit een sequel gemaakt. Square-Enix deed het ditmaal wel en gooide het roer van de serie ook meteen om. Lees snel verder.

Het eerste vervolg op een Final Fantasy deel dus, maar op welk deel? Bijna elke PS2 gamer kent vast wel Final Fantasy X. Voor de mensen die niet weten wat het is en wat er in is gebeurd, zal ik even een korte samenvatting geven. Het spel begint in het gigantische Zanarkand met hoofdrolspeler Tidus. Tidus is een jongen die erg goed is in de sport Blitzball en speelt in het team van Zanarkand. Tijdens een blitzball wedstrijd wordt iedereen aangevallen en uiteindelijk belandt Tidus op een schip. Daar ontmoet hij de vrolijke Rikku, die ook een hoofdrol speelt in Final Fantasy X-2. Hij leert daar dat Zanarkand niet meer bestaat en dat hij in Spira is. Uiteindelijk raakt hij het schip kwijt en spoelt hij aan op een eiland dat Besaid Island heet. Daar komt hij de jonge Summoner Yuna tegen, die Spira moet redden van het ultieme kwaad: Sin! Tidus, Yuna en nog vele anderen gaan dus op een groot avontuur om Sin te verslaan. Uiteindelijk lukt het ze om Sin te verslaan, maar Tidus is nergens meer te bekennen. Spira krijgt eindelijk zijn vredige periode, maar hoe lang zal dat duren? Final Fantasy X was een groot, episch avontuur dat misschien wel één van de beste RPG’s ooit genoemd mag worden. Het was spannend, lang, mooi en ook nog eens sfeervol. Enfin, genoeg gepraat over zijn voorganger, op naar X-2!

YRP!

De intro begint al meteen heel “catchy”. Je ziet dat ex-summoner Yuna een concert houdt voor een massaal publiek! Het nummer is goed uitgewerkt, maar dan komen Rikku uit zijn voorganger en een onbekend personage haar aanvallen! Wat is er aan de hand? Uiteindelijk blijkt het een nepperd te zijn en zijn de drie meiden herenigd. Het is twee jaar nadat Sin is verslagen, Spira is bezig aan zijn wederopbouw en Yuna en consorten zijn tegenwoordig Sphere Hunters. Spheres zijn kleine stenen waar je beelden mee kunt opnemen, een soort DVD’s dus eigenlijk. De reden dat Yuna op deze steentjes jaagt, is omdat ze ooit een sphere gezien had waar ze dacht haar verloren vriend Tidus te zien. Ze wil dus meer spheres vinden zodat ze erachter kan komen waar Tidus nou eigenlijk is. Het team uit het oude deel is uit elkaar gehaald en je ziet dat drie meiden de hoofdrol overgenomen hebben. Yuna, een stuk minder ‘lief’ dan in het vorige deel en begint als gunner. Ook heb je de altijd vrolijke Rikku, die dan wel ouder is geworden, maar niks veranderd is. Er is ook een nieuwkomer bijgekomen. De mysterieuze Paine zit ook bij de Sphere Hunters en houdt niet veel van praten, haar redenen om in deze groep te zitten zijn vooralsnog onbekend. Dit trio beweegt zich voort met het airship “Celcius”, waar ze van plek naar plek reizen om spheres te vinden. Ik zal niet al te veel verklappen, maar natuurlijk zit er ook een extra plot achter. Niet bang worden dus!

Waar je in FFX beschikking had over zeven personages, is dat aantal dik ingedunt met Final Fantasy X-2. Je zult alleen beschikking hebben over deze drie meiden en je zult verder in het spel geen nieuwe personages vinden om mee te laten vechten. Om het kleine aantal personages te compenseren, heeft Square-Enix het oude job system erbij gepakt en wat opgepoetst. Dit keer hebben ze er kleding van gemaakt. In het begin beginnen respectievelijk Yuna, Rikku en Paine als gunner, thief en swordfighter. Ze hebben allemaal een ander soort kledingstuk aan. Stel je voor, je vind het kledingstuk van een alchemist. Dan kun je Yuna dat aan laten trekken en dan zal zijn de krachten en status van een alchemist hebben. Dit systeem heet dressspheres. Je bent niet meteen meester van de dresssphere als je dit aantrekt, je moet eerste hele dresssphere als het ware masteren. Je kunt, door veel te vechten, namelijk allerlei abilities leren. Als een black mage kun je bijvoorbeeld de oude bekende spreuken als fira, waterga en thunder leren, terwijl je als een Lady Luck aanvallen als attack reels en luck hebt. Per dresssphere is er een groot aantal abilities te leren, dus je poppetjes even snel in een jurkje stoppen is niet genoeg. Daarnaast zijn er ook nog heel veel combinaties mogelijk, waar je ze alledrie goed op elkaar af kan stemmen. Erg handig systeem, waar iedereen wel mee uit de voeten kan.

Het gevechtsysteem is, in tegenstelling tot Final Fantasy X, ditmaal time based. Niet rustig afwachten, maar snel denken en aanvallen is de hoofdmoot in dit systeem. Je moet snel nadenken of je nou iemand wilt helen of je juist je tegenstander wilt aanvallen. Als je slim bent kun je ook goede combo’s maken, laat ze alledrie achter elkaar aanvallen en de schade zal groter zijn dan normaal. Je moet dan wel wachten tot iedereen tijdbalkje weer vol is, zodat ze kunnen aanvallen. Dat is het nadeel. Wat natuurlijk onmisbaar is, is het level up systeem. Ook dit heeft Square-Enix radicaal veranderd. Waar je in Final Fantasy X met het innovatieve Sphere Grid systeem werkte, per level up een vakje met voordelen verder, bouwt het ditmaal op het gewone level up systeem. Het is simpel, je verslaat een vijand en je krijgt er punten voor. Genoeg punten bereikt? Dan mag je een level omhoog en zullen je stats een stukje stijgen.

De grids zijn er trouwens nog wel hoor, alleen dit keer in de vorm van een garment grid. Op deze garment grids kan je je dressspheres op gooien. Zo kan je in het gevecht van de ene naar de andere springen. Let op, dit proces duurt wel redelijk lang. Natuurlijk is dit niet het enige wat de garment grid kan, het kan je namelijk ook extra vaardigheden opleveren. De ene garment grid verhoogt je stats, terwijl de andere je juist een nieuwe aanval leert. Ook hiervan is er een groot aantal. Last but not least, de accessories. Met deze handige friemeltjes kan je je personages sterker maken, of juist beschermen tegen allerlei kwalen. Er zijn zelfs hele pijnlijke combinaties te maken, zoals een aanval met veel hits, waarbij elke hit door de accessoire 9999 HP schade aan zal richten. Je kunt de garment grids, dressspheres en accessoires dus perfect op elkaar afstellen en daarmee hele dodelijke combinaties maken.

Sidequests zijn tof, audovisueel klopt het ook wel!

Zoals je weet volgt Yuna de verhaallijn om Tidus op te sporen, maar daarnaast zijn er ook talloze sidequests te vinden. De werelden uit FFX bestaan nog steeds en kunnen herbezocht worden. Het spel is in 5 chapters opgedeeld en per chapter kan je elk gebied per airship bezoeken, er is altijd wel iets te doen! De dingen die je in de sidequests doet hebben ook een grote invloed op de game zelf. Besluit je dat volk te helpen? Dan zullen ze naar hun oude dorp terugkeren. Laat je ze echter achter, dan zal het dorp leeg en verlaten zijn. Met de sidequests zijn de meeste dressspheres ook te halen, plus een gigantische lading aan experience points, garment grids, accessoires en bovendien een lading aan hele leuke achtergrond informatie. Je zal een veel beter beeld krijgen van het spel als je de sidequests wel doet. Daarnaast verlengt het het spel aanzienlijk, is het leuk in elkaar gezet en helemaal niet onzinnig. Ik raad je dik aan het spel op het begin meteen met sidequests te spelen, dat maakt het zoveel langer, leuker en begrijpelijker. Maar het hoeft natuurlijk niet, al raad ik je dat niet aan.

Audovisueel staat de Final Fantasy serie altijd wel zijn mannetje. Pakkende muziekjes, mooie fantasievolle omgevingen en mooi geanimeerde personages. Final Fantasy X-2 is geen regel op die uitzondering, want ook hier klopt het allemaal. Leuke deuntjes, mooie omgevingen en mooi geanimeerde personages, yup, het klopt allemaal. Alleen is het wel een beetje jammer dat een groot aantal omgevingen rechtstreeks is overgenomen, een klein extra likje verf gekregen hebben en nieuwe personages ingezet hebben. Dan heb je soms het gevoel dat Square het iets té makkelijk gedaan heeft en het best nog had kunnen opkrikken. Overigens zitten er wel een aantal hele mooie nieuwe nummers met echte vocals in, echt van heel erg niveau en daarvoor mijn complimenten.

Toch weer jammer

Moet ik dan toch weer even klagen over dit uitstekende spel? Helaas wel. Ik beklaag me soms een beetje over de feeling, dit is geen échte Final Fantasy meer. Je gaat niet meer op avontuur als een zwak persoon die allerlei vrienden ontmoet en zijn uitdaging aangaat. Je hebt een beetje het gevoel dat je midden in de game begint en dat je langzaam naar het eind beweegt. Daarnaast zijn de omgevingen niet echt nieuw meer en zijn het vooral herhalingen van dingen die je al kent. De nieuwe omgevingen zijn daarnaast verder niet spectaculair, maar gewoon tussenwegen met wat vijanden en bazen erin. Niet echt memorabel dus. Dat Final Fantasy gevoel die bij dit spel ontbreekt lijkt niet zo belangrijk, maar liefhebbers van de serie weten wat ik bedoel. Final Fantasy X-2 is soms meer een hippe trendy RPG met drie stoere meiden, dan een RPG met een echt verhaal, een kwaadaardige vijand met een grote persoonlijkheid en een hoop mysteries.

Dat gevoel had ik bij Final Fantasy X wel. Je werd van de ene onbekende plek naar de andere onbekende plek gesleurd. Steeds meer kwam je te weten over het plot eromheen, waarom het zo is en hoe het zo gekomen is. Je kwam steeds meer bondgenoten tegen die steeds een hechtere band met elkaar tegen en je werkt echt naar het eind toe en dan weet je pas echt alles. Bijna alle traditionele Final Fantasy delen wisten dit perfect in beeld te brengen en dat is misschien wel zijn grootste kracht. Naast dit toch niet onbelangrijke minpunt is Final Fantasy X-2 toch wel een RPG, die iedere RPG liefhebber met een gerust hart aanschaffen kan, ondanks het gemis van het Final Fantasy gevoel.

Conclusie en beoordeling

None

Final Fantasy X-2 is voor de Final Fantasy liefhebber een must have, maar is mede door een paar jammerlijke minpunten toch een stuk minder dan zijn voorganger. Desalniettemin een erg leuk spel in het grote RPG aanbod van de PS2
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Erg goede en handige gameplay
 • Garment grid, accessoiries en dresspheres kun je geweldige combo's van maken.
 • vervolg op het populaire Final Fantasy X
 • Veel, leuke sidequests
 • Minpunten
 • Mist het Final Fantasy gevoel een beetje
 • Vervolg
 • Te veel oude omgevingen hergebruikt, de nieuwe omgevingen voegen weinig toe

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Gelukkig toch nog Multiplayer :D

 • tof

 • Wat een onzin dat multiplayer in een game niet mag ontbreken.

  Sommige spellen moeten gewoon geen multiplayer hebben.

  Laat ze hun tijd liever besteden aan een bugvrije en goede singleplayer, dan een singleplayer die half af is en een multiplayer die bij veel spellen toch amper meer wordt gedaan na een paar weken. (behalve als de mp echt goed is natuurlijk)

 • in deze game heeft het wel degelijk een meerwaarde….hoe vet is het om met 2 of meer al die zombies te slopen XD dan is de replaywaarde ook gelijk een stuk hoger

 • Zie je het al voor je: Zelda met multiplayer?

  Nee, ik vind niet dat ELK spel multiplayer moet hebben, maar bij deze game past het denk ik wel.

 • Lijkt me leuk! Hoop co-op zou vet zijn samen afslachten

 • MP FTW!

  Gief co-op Storyline! ^^

 • Zombie's neer maaien met een vriend, kom op kan niet leuker jonko op de lip en schieten maar wahahahah ..

 • ik hoop Co-op:D

 • Goede toevoeging waar deze game zeker wat mee kan.

 • Ik ben blij dat ze het er toch in hebben gedaan, dat maakt de game toch stukken leuker.

 • RE5 mp LAME
  FALL OUT mmo LAME
  KoToR mmo LAME
  MGS mp LAME
  GTA4 mpLAME
  dit zijn games die single player uitblinken en als je uit speel verzadigd ben ik iedr geval wel. dus nee niet alles moet mp zijn, durf uitteblinken in SP, dan o ehm doe maar mp erby valt onze crappy sp niet op…. of doe maar mp want anderen hebben dat ook
 • Co-op zou erg vet zijn, zowel offline als online.

 • Hopelijk gaan ze zich niet te veel storten op de MP en dan de SP laten links liggen. Gewoon een simpele Co-op en het is al goed :).

 • eindelijk

 • Co-op _O_

 • Co-op moet echt übervetheid zijn :P

 • Co-op lijkt me wel tof, ben benieuwd wat het gaat worden. Zolang de singleplayer maar tof wordt.

 • dat zou echt vet zijn als er co-op in zat

 • das wel fijn, als het goed uitgewerkt wordt :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren