1. Grand Theft Auto: San Andreas (PS2)

Grand Theft Auto: San Andreas (PS2)

Voor ik aan deze recensie begin wil ik even duidelijk maken dat ik deze review had geschreven voor men msn community en een gamesite(game-revolution.nl, site van een vriend van Lau dacht ik) op het moment dat de PS2 versie een maandje uit was. Eind 2004 om precies te zijn..Daardoor zullen sommige zinnen niet meer kloppen dus hou daar rekening mee.

Door het ongelooflijke succes van GTA3 & Vice City zat iedereen te wachten op deze sequel. Vice City verscheen net één jaar na GTA3 , deze keer werd er iets langer gewerkt aan de titel. Nu 2 jaar later ligt San Andreas eindelijk in de winkels. Door het vrijgeven van kleine nieuwtjes en informatie werd er weer heel wat verwacht van deze titel. De hype werd groter en groter met de dag. Na een weekje non-stop San Andreas kan ik een antwoord op de volgende vraag geven. Kan deze game de grote hype overleven en niet teleurstellen??

Ik ga meteen een antwoord geven op deze vraag. Deze game is gewoon het beste wat je kan vinden op de Playstation 2. De vorige delen waren al super en dat is nu niet anders. San Andreas is van dezelfde kwaliteit en doet er nog een schepje bovenop. Alles wat zo geweldig was aan Vice City is terug. Alleen groter en nog beter.

Zoals iedereen ondertussen wel weet San Andreas is een staat. Een staat dat bestaat uit drie grote steden (Los Santos, San Fierro, Las Venturas) een groot stuk platteland, een woestijn, een grote berg en heel wat verschillende dorpjes. Je moet alle locaties wel eerst vrijspelen maar vanaf dat moment kan je overal komen en dan merk je hoe ongelooflijk groot deze game wel is. Hoe ze dit allemaal op die ene disc hebben gekregen is mij nog steeds niet duidelijk.

Wazzup CJ

Je speelt in San Andreas als CJ (Carl Johnson) en na een verblijf van vijf jaar in Liberty City ga je terug naar Los Santos omdat je moeder op een laffe wijze is omgebracht door een rivaliserende bende. Zelfs je begrafenis van je moeder verloopt niet rustig. Een paar bendeleden van de Ballas komen je een bezoekje brengen en openen het vuur. Je overleeft het en samen met je broer en bendeleden ga je terug naar huis op een bmx. GTA San Andreas is nu echt begonnen.

Vaardigheden?

Laten we het meteen even hebben over de grootste vernieuwingen in San Andreas. Je kan je personage trainen. Echt alles kan je verbeteren. Je uithoudingsvermogen kan je trainen door heel wat te lopen, zwemmen en fietsen. Maar er is meer dan alleen je uithoudingsvermogen. Na een bezoekje aan de gym kan je nieuwe moves leren. En in elke grote stad leer je een andere vechtstijl. Je kan er ook aan je uithoudingsvermogen werken en zelfs met de gewichten spelen om een beetje spieren bij elkaar te krijgen. Want in het begin van het spel zie je er alles behalve uit als een indrukwekkende gangsta. Dit is nog niet alles. Als je veel hetzelfde wapen gebruikt ga je met dat wapen ook veel beter en gerichter kunnen schieten. Dit is ook van toepassing op de vervoersmiddelen. Wil je beetje gezond blijven moet je natuurlijk zoals in het echte leven de nodige voedingsmiddelen naar binnen gooien. Dit kan je doen in de vele fast food restaurants in de game. Let wel op. Als je teveel eet en je gaat amper trainen dan word je echt heel dik en dan krijg je ook opmerkingen zoals 'Big Fatso'. Ook heeft dit gevolgen voor de game want voor bepaalde missies ben je dan gewoon niet sterk,snel en goed genoeg. Waardoor je eerst moet trainen voor je aan de missie kan beginnen. En dan heb ik nog niet gesproken over de kapper, kledingwinkels enzovoort. Zoals ik al zei.. San Andreas is groot en dan heb ik het niet alleen over de omvang van de hele game maar gewoon over de vele mogelijkheden.

Vrijheid

Net als in het vorige deel heb je vrijheid in wat je wil doen. Wil je rustig wat mensen vermoorden op de straten of ga je wat racen door de verschillende steden of wil je van die ene grote berg naar beneden springen. Het kan allemaal. Je doet waar je zin in hebt. Maar als je verder wil in het verhaal moet je echt wel de vele missies doen. Opnieuw vind je op het kaartje verschillende icoontjes van personages waar je een missie kan starten. Dit begint net als in de vorige delen met eenvoudige opdrachten maar hoe verder je in de game komt hoe moeilijker de missies worden en bij sommige missies kan het echt frustrerend zijn. Maar nergens heb je het gevoel van dit is gewoon onmogelijk.Ook in het afwerken van een missie krijg je toch heel wat vrijheid. Je kiest zelf hoe je het wil doen. Voor elke missie krijg je opnieuw een cutscene met opnieuw de nodige humor maar ook opnieuw met de uitstekende voice-acting. De stemmen zijn weer van de bovenste plank en worden ingesproken door heel wat bekende namen. Zoals Samuel L. Jackson en Sean Penn. Die de stem vertolken van de corrupte agenten waar je smerige klusjes voor opknapt.

Soundtrack

Nu ik het toch over de voice-acting had kan ik het maar beter meteen over de soundtrack hebben. De soundtrack is weer van een hoge kwaliteit met een massa aan bekende nummers. Zo heb je voor iedereen wat. Van Rap tot Rock en ook de hilarische praatzenders zijn terug. Ikzelf vond Radio Los Santos de beste zender met de nodige Rap muziek van Dr Dre en co. Dit past het meeste bij CJ en ook meteen bij mij. Maar smaken verschillen en naast de nodige hiphop heb je aardig wat andere genres zodat iedereen zijn radiozender kan vinden.

Zoals ik al zei is de vrijheid enorm en je doet gewoon wat je wil. Zo heb ik de verschillende arcadekasten nog niet genoemd waar je van die oude spelletjes op kan spelen. Of het gokken in de casino’s waar je heel wat geld mee kan verdienen. De zoektoch naar Hidden Packages is niet meer terug te vinden in het spel. Deze keer is het vervangen door je eigen graffiti tags aan te brengen op 100 tags van andere gangs. Dit is dan in het deel Los Santos. In San Fierro moet je dan weer 50 foto’s nemen van bepaalde zaken. En in Las Venturas moet je 50 hoefijzers zien te vinden. Dit laatste doet me nog het meeste denken aan de hidden packages. Maar ook dit is nog niet alles. Je kan ook nog 50 oesters vinden onder water. Inderdaad je kan ook zwemmen en duiken. Eén van de minpunten in het vorige deel is dus verdwenen als sneeuw voor de zon.

Gangwars

Nog één van de nieuwe dingen is het veroveren van bepaalde gebieden in Los Santos. Na een aantal missies zie je duidelijk welke gang dat deel van de stad bezit. En je kan aan gasten in de buurt vragen of ze bij je eigen gang willen komen. Je stapt in een auto en je gaat in het gebied van de tegenstander een beetje oorlog zoeken. En na een tijdje knallen is dat gebied van jou. Let wel op. Want de andere gangs laten dit niet zomaar doen en kunnen hetzelfde doen met je eigen gebied. Waardoor je het soms moet verdedigen. Dit krijg je op je scherm te zien en ook op de map zie je waar je naartoe moet. Hierdoor krijg je ook weer respect en hoe meer respect je hebt hoe meer gasten je kan opnemen in je eigen bende.

Die gasten zijn niet al te slim en leggen in een duel vrij snel het loodje. Omdat ze iets te dom in de richting van de tegenstander lopen. Na zon gangwar ben je meestal terug in je eentje over. Je moet dit vooral in de eerste stad doen en met het veroveren van de stad ben je toch al aardig wat uurtjes bezig.

Graphics

Op de graphics geeft iedereen heel wat kritiek. Maar ik vind ze toch wel beter dan in Vice City. Je ziet in het begin misschien niet meteen de verschillen. Maar het ziet er allemaal net wat strakker uit. Je moet natuurlijk ook rekening houden met het feit dat dit spel enorm groot is en daardoor zijn de graphics niet zo sterk als in andere recent verschenen games.Het gaat om de gameplay en de gameplay is gewoon heerlijk. Ik persoonlijk vind dat de grote speelwereld de iets mindere graphics in vergelijking met andere games doet vergeten. Verder zien de auto’s en weerseffecten er heel goed uit. Tussen de verschillende steden heb je nu geen enkele laadtijd meer. In Vice City kwam er soms nog een laadscherm tussen verschillende delen van de stad. Nu is dat enkel het geval bij het begin van een filmpje of als je ergens binnen gaat. Ook over de binnenlocaties niets als lof. Het ziet er gewoon heel goed uit. Spijtig dat er heel wat pop-up is. Soms zie je het gras echt groeien en verschijnen er gebouwen uit het niets. Ook zitten er wel wat foutjes in de game maar zo erg als Driv3r is het nooit.

Conclusie

San Andreas is gewoon een fantastisch spel. De iets mindere grafische kwaliteit is helemaal geen minpunt als je ziet wat dit spel allemaal brengt. Een ongelooflijk grote wereld, meer dan 100 missies, heel wat nieuwe voertuigen, parachutespringen, geweldige soundstrack en voice-acting,tunen, een 2playermode (op sommige plaatsen vind je een icoontje waardoor je een 2playermode kan starten) de vrijheid enzovoort. Ik kan nog wel een tijdje doorgaan maar aan een review moet natuurlijk een eind komen. En ik heb nog niet eens iets gezegd over het nieuwe verbeterde richtsysteem en de mogelijkheid tot stealthkills.

Het is wel duidelijk dat ik erg positief ben over deze game. Het is alles wat GTA3 en Vice City zo goed maakte alleen nog groter en beter.

Conclusie en beoordeling

None

Deze game moet je gewoon in huis hebben. Uren speelplezier!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • De vrijheid
 • Enorme spelwereld
 • Soundtrack
 • Lange spelduur
 • Minpunten
 • veel pop-up en kleine foutjes
 • verder niets...

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Capgod indeed.

 • Nou, ik ben benieuwd hoor.

 • Mega Man Zero HD Remix? :-P

 • Lost Planet Sigma 2 voor de Playstation 3! :D

 • ik blijf hopen op okami 2, maar dat geluk zullen ze me denk ik niet gunnen:(

 • juisttTTT :d

 • Street fighter 6 prologue Xd

 • We zullen wel zien wat het wordt.

 • tot nu toe vin toch wel dat capcom het beste bezig is dit jaar.

  ben ook zeer benieuwd met wat ze nu weer komen.??? hoogst waarschijnlijk komen ze met nog meer vette shit…….

 • Street Fighter IV: Add-on is denk ik wel een zekerheidje. Voor Lost Planet 2 heeft Microsoft waarschijnlijk betaalt om hem tijdelijk als exclusive te krijgen, dus ik zou daar voorlopig niet op wachten.  Zelf hoop ik op Onimusha 5.

 • Beetje vroeg voor Devil May Cry 5 denk ik :P

 • Capcom is lekker bezig!

 • SFV!

 • Ace Attorney Investigations: Miles Edgeworth  MotoGP

 • Een nieuwe Ace Attorney en MotoGP. Of waren die twee al eerder bekend?

 • gaat jelle altijd op reis??? en de andere toons blijven in de zonvloed overgoten NL ???

 • Ik ben benieuwd. :)

 • Was Marvel vs. Capcom 2 niet al uit voor de Dreamcast en Playstation2 ? Dus ze hebben weer een remake in aanmaak ofzo?

  Ik zit meer te wachten op een Capcom vs. SNK HD met alle characters die ooit zijn verschenen in King of Fighters en Streetfighter :) Ik ga zowiezo ook King of Fighters XII voor de PS3 kopen ^^  Edit: Nevermind, ik heb zojuist 't artiekeltje van gisteren al gevonden :P . Wat denken jullie van een Marvel vs. Capcom. vs. SNK vs. DC? Met alle characters die in hun eerdere games zijn uitgekomen? :P


 • Megaman!

 • De Miles Edgeworth game is toch al aangekondigd?  Anyway, Capcom is lekker bezig. Ga zo door!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren