1. Metal Gear Solid (PS1)

Metal Gear Solid (PS1)

Weet je wat het nadeel is van top games op een console die het verdiend om plaats te nemen in het console rusthuis? Niet oneervol bedoeld ;). Ze zijn in de nadagen van de console moeilijk nieuw te vinden. Overal waar je kijkt zie je alleen gebruikte exemplaren en ik ben zo’n type die een game koopt en ik moet dan ook de eerste zijn die de game uit de verpakking haalt en speelt. Ik wil er niet aan denken dat als ik een 2e handse game koop dat er waarschijnlijk een aantal mensen met hun vieze poten aan de discs heeft gezeten.Er loopt op dit moment een koude rilling over mijn rug. Enfin, het was in 2002 en de consolewars waren begonnen tussen Nintendo, Sony en Microsoft. Een uitstekende tijd om goedkoop klassiekers in te slaan voor je verouderde console. Zo kwam ik aan Final Fantasy VII, Vagrant Story, Soul Reaver en Rayman 2. Maar eindelijk, eindelijk kwam ik de game tegen die ik wou tegen komen...

Want ergens in een gameshop in Nederland zag ik hem liggen, in plastic gewikkeld. Metal Gear Solid voor de psx. Ik vreef in mijn ogen en keek nog een keer. Ja, hij lag er echt! Ik hield hem in mijn handen en hij het zou me € 11 om de game in bezit te krijgen. Heel eventjes verviel ik in een soort droom, waarin ik me zelf zag in gevecht met Psycho Mantis. Toen ik me realiseerde dat mijn kwijl de grond had geraakt en mensen me met gefronsde wenkbrouwen aankeken, liep ik met het schaamrood op mijn kaken naar de kassa en overhandigde ik het spel aan de jongen aan de kassa en met een zacht stemmetje zei ik tegen hem: “Deze graag”.

Niet nodig

Want ik was al heel lang bezig met het zoeken naar die game en ik kwam hem maar niet tegen. Uiteindelijk hoefde ik de psx versie niet tegen te komen, want twee jaar later kwam daar de remake met de subtitel the Twin Snakes uit op de Gamecube. Het bleek dat Hideo Kojima en Shigeru Miyamoto het goed met elkaar kunnen vinden en besloten deze grootmeesters in samenwerking met de toenmalige Nintendo studio Sillicon Knights een remake te maken van de beste stealth action game ooit. Een game die ik 5 keer heb uitgespeeld, 4 maal op de psx en eenmaal op de gc. Soms dan stellen mij gamers de vraag: welke versie vond jij dan de beste? Ik antwoord dan altijd met het volgende antwoord: “Om eerlijk te zeggen, ik kan je geen antwoord geven”. Weet je hoe moeilijk die vraag is? Ze dwingen me een keuze te laten maken tussen old school en new school. Dat is niet eerlijk tegenover de twee versies, ze deden beide wat ze moesten doen, entertainen en je laten spelen met Solid Snake, een van de beste gamehelden ooit bedacht.

Twee versies, een ziel

Nou zullen sommigen onder jullie nu meteen dingen roepen als: “Natuurlijk is de psx versie beter, want remake’s zijn meestal nutteloos” of iets dergelijks, maar ho stop halt stilte. Persoonlijk vind ik MGS echt zo’n typerende tijdloze game, waarvan je elke generatie wel graag een remake van ziet. De psx versie heeft de basis neergezet voor elke stealh game en mensen maken graag gebruik van die basis en kwamen soms met slappe aftreksels van deze game. De gc versie heeft nieuwkomers en gamers die de game hebben gemist (bestaan deze eens wel?) een kans gegeven om in de wondere wereld van Kojima’s complexe verhaallijn te stappen, vergezeld met het gemak van de huidige techniek. Wat ik trouwens bedoel met tijdloos, laat ik het maar zo stellen: wat is jullie alltime favo film? Meestal zijn dat films die thema’s met zich meedragen die nooit zullen verouderen of je bij blijven. Ik denk aan films zoals het indrukwekkende American History X, waar racisme centraal staat, een onderwerp dat jammer genoeg nooit tot de wereldgeschiedenis zal behoren. Maar ik dwaal af, ik wil iets heel anders zeggen. Deze game heeft een tijdloos verhaal, die nog vele nieuwe generaties gamers zal gaan vermaken in de toekomst. Hoe oud deze serie ook mag worden, het eerste deel zal ook waarschijnlijk het beste deel in de serie blijven en gamers zullen altijd naar de oorsprong van gameseries terug grijpen. Want Retro is hip toch?

Het gaat over een game toch?

En wanneer ga je vertellen over de game zelf? Ja, nu. De game zijn verhaal is zo knap verteld, dat je Kojima eigenlijk maar alleen een genie kunt noemen. Toegegeven, hij is wat langdradig soms, maar ach laat hem toch. De manier waarop hij over een game verteld is een gave die je moet leren waarderen en je weet op een gegeven moment niet meer beter. Ik weet eigenlijk niet waar ik moet beginnen om over het verhaal te vertellen, dus hou ik het simpel: Je moet de activatie van een mobiele wapen stoppen, genaamd Metal Gear Rex. De rest van het verhaal is zo complex, dat je hoofd er soms van gaat tollen en als je niet oplet zo de draad kwijt bent en je geen ruk meer snapt van het verhaal. Soms heeft het wel weg van een spionage film, zo lang zijn soms die tussenfilmpjes in de game. Als je het over tussenfilmpjes gaat hebben, heb je het over de graphics. De graphics van de beide versies zijn fantastisch. Tuurlijk, de psx versie is tegenwoordig grafisch gezien niet meer indrukwekkend in 2006. Maar je kent mijn reviews, verplaats je in het jaar wanneer de game is uitgekomen en je waardeert deze game weer voor zijn graphics. De gc versie ziet naar de huidige maatstaven er super uit, niks aan toe tevoegen. Ook qua sounds was de psx versie, zijn tijd ver vooruit. Echte voiceactors die de game een echte triple A status gaven. Die gc versie is net zo goed.

Sneaken

Beide versies zijn uitstekend als het op de gameplay aan komt. De besturing is zeer simpel, zodat de grootste noob zelfs king of stealth kon worden. Het stealth aspect is zo goed uitgevoerd, je hebt soms het gevoel dat je gewoon zit te mindfucken met je vijanden. De vijanden bezitten in beide versies niet de beste AI, maar zijn zeer efficient als ze je tegenkomen. Ze zullen vooral veel kogels op je afschieten en als je te dichtbij komt, zullen ze overgaan op melee combat. Maar je voorkomt dit liever, dus druk je je zelf tegen een muurtje om niet door een camera te worden ontdekt of pak je een vijand van dichtbij en verstop je zijn lichaam. De gc versie gaat verder en kent de mogelijkheden die ook beschikbaar zijn in MGS 2. Dus het verstoppen van lichamen in kasten en het schieten vanuit first person. Je kunt ook je vijanden leegschudden voor dogtags als je dat leuk vind. Je kunt dan misschien zeggen dat de gc versie weer iets completer aanvoelt, door deze verandering. Inderdaad, is niet eerlijk tegenover de psx versie. De eindbosses in deze game behoren tot de beste bossfights die ik in een game heb gespeeld. Het rennende gevecht tussen de zelfverzekerde Revolver Ocelot, vulde mij met adrenaline. Maar het gevecht tegen Psycho Mantis dreef mij tot waanzin, totdat ik erachter kwam hoe ik op geinale wijze de maniak kon verslaan. En het vuist gevecht tussen mij en Liquid vond ik gewoon vet. Als ik er nu nog aan denk, verschijnt er een lach op mijn gezicht.

Master of Stealth

Wat Kojima heeft gepresteerd met deze game is mindblowing. (niet op die manier viespeuken!) Hij zette de standaard voor een action game, die moeilijk zal zijn om te worden overtroffen door een andere franchise. Ook de held, Solid Snake is een van de beste gamecharacters ooit verzonnen. Deze sterke combinatie zorgde ervoor dat MGS door gamers wereldwijd in hun harten werden gesloten. Meer weet ik eigenlijk niet te vertellen, want MGS moet jezelf beleven, zelf zien. Zoniet, dan moet je die game gewoon nu halen!

Respect to the master of stealth and action, Hideo Kojima

Conclusie en beoordeling

MGS is een van de beste games ooit gemaakt. Punt uit.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Gameplay
 • Solid Snake
 • Bosses
 • Stealth
 • Minpunten
 • Een beetje langdradig soms
 • Vijandelijk AI niet super

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik hou toch meer van spellen zoals MadWorld  (die er helaas heel weinig zijn voor de wii)

 • ziet er grappig uit

 • De maker van rachet en ressistance… Dat moet toch wel wat gaan opleveren

 • Hmm, na die eerste trailer vorig jaar verwachtte ik er niet zoveel van. Maar nu ze terug naar de tekentafel zijn gegaan en ik dit zo hoor klinkt het best tof :)

 • Hmmm… ik weet toch niet helemaal of dit wat wordt.

 • Mmmké, nice!

 • We zien wel

 • weet niet??

 • Ziet er wel vet uit en bionic games is een goede ontwikkelaar.

 • Klinkt toch best wel lekker, heb wel geen Wii, dus dat kan een probleem worden.

 • Je moet er van houden dan is het wel leuk persoonlijk lijkt me het best snel gaan vervelen

 • leuke game lijkt het me…  maar misschien nog net wat te kinderachtig  o,ja hou jij ook zo van super smash brawl?!  kijk bij mij clubs en neem en kijkje

  en klik op lid worden :p

 • Klinkt toch wel heel erg leuk hoor. Ziet er voor wii begrippen ook echt wel goed uit. Ik hoop ook dat de ontwikkelaars deze game verder goed afmaken en dat deze game ook echt goed word. Ook zou het heel mooi en vooral goed zijn als deze game goed gaat verkopen. Een stimulans voor andere wii ontwikkelaars om toch een goeie game te maken waar wat meer tijd en geld in heeft gezeten dan die simpele spellen om snel veel geld mee te verdienen (minigame compilaties etc.).

 • Dit spreekt me wel aan, ziet er goed uit!

  Nu maar hopen dat de volledige game ook zo leuk wordt.

  Dan nog een beetje marketing erachter en de game kan ook nog eens voor leuke verkoopcijfers zorgen.

  Zo moet het third parties!

 • Oke, wat ik er eerder van verwacht had, hij staat al langer op mn verlanglijstje.  Toch wel even wachten op de reviews, ik weet niet, het is Bionic's eerste Wii-game toch?

 • Ziet er alvast leuk uit :)

  Ik ben eens benieuwd…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren