1. The Legend of Zelda

The Legend of Zelda

Dat de geest van Shigeru Miyamoto een erg creatieve is, wisten we onderhand wel, maar dat hij ook meesterlijke spellen bedenkt terwijl de beste man slaapt is niet bij iedereen bekend. De jonge Miyamoto droomde vroeger altijd dat hij een soort avonturier was die in allerlei grotten schatten zou vinden. Jaren later, toen hij inmiddels bij Nintendo werkzaam was, paste hij deze droom toe in een spel. Het werd The Legend of Zelda.

De legende

In een ver verleden was er een groot land, vol bossen, bergen en meren. Het land leefde in rust en vrede en ergens in het land lag veilig een gouden driehoek verstopt, de Triforce. Op een kwade dag kwam er een boze kracht het land binnen die deze gouden driehoek vond en gebruikte om zichzelf grote krachten te geven. Met deze krachten zaaide hij dood en verderf in heel het land en hij kidnapte prinses Zelda. Net toen het einde nabij leek, was daar ineens een jonge held, gehuld in een groen pak en gewapend met een zwaard. Hij bevrijdde Zelda en verdreef de boze kracht voorgoed uit het land. Althans, dat dacht men.. Dit is in het kort de legende van Zelda. Aan het begin van elk Zelda spel is de wereld opnieuw in de ban van het kwaad. Vaak is booswicht, Ganon(dorf), degene die voor problemen zorgt en de bevolking laat smeken om de komst van de held in het groen: Link. Link staat voor connectie. De connectie tussen de speler en de jongen in het groen. Om de band tussen jou en de hoofdpersoon sterker te maken kun je in elk Zelda spel je eigen naam aan het ventje geven. Je wordt in het spel dan ook door iedereen aangesproken met de naam die je aan het begin van het spel gekozen hebt.

De spellen

The Legend of Zelda. Het eerste avontuur van Link vond plaats op de NES en was zeker voor die tijd een groots avontuur in een grote spelwereld. Aan de start van het avontuur is Link ongewapend en zal je met de dorpsbewoners moeten praten om een uitrusting te bemachtigen. Heb je een zwaard en een schild gevonden, dan kun je op weg naar de eerste kerker, waar een eindbaas een stukje van de Triforce bewaakt. De kerkers in het spel zijn eigenlijk kleine doolhoven maar gelukkig liggen er in elke kerker een kompas en een plattegrond verstopt, zodat je kunt zien waar je je bevindt en waar de Triforce ligt. Ook zal je in elk van de in totaal negen kerkers een speciaal voorwerp vinden dat je in het vervolg van je avontuur hard nodig zal hebben. Niet alleen om vijanden te verslaan, maar ook om de vele puzzels op te lossen die het spel rijk is. Zo zal je bijvoorbeeld een kandelaar vinden die je licht geeft in donkere gebieden. Je kunt hiermee echter ook struiken platbranden zodat er geheime kelders tevoorschijn komen. De serie kenmerkt zich al vanaf spel één vooral door kerkers vol puzzels, die naarmate de serie vordert steeds complexer en uitdagender worden en de speurtocht naar geheime grotten.

Net als bij het tweede Mario Bros deel, was ook de tweede Zelda anders dan de andere spellen uit de serie en net als bij Mario 2 waren er een hoop mensen die het geen verbetering vonden; integendeel zelfs. Het eerste deel werd volledig van bovenaf gespeeld, maar In Zelda II: The adventure of Link, zag je Link ineens van de zijkant als hij door dorpen en kerkers liep. Ook was er een upgrade systeem toegevoegd. Als Link een bepaald aantal ervaringspunten had gehaald kon je kiezen of je zijn magiemeter, zijn aanvalsmeter of zijn levensmeter wilde verhogen. Toch had het spel ook positieve verbeteringen. Zo werden op de wereldkaart dorpjes geplaatst waar Link kon uitrusten om op krachten komen. Zelda II werd niet de hit waar men op gehoopt had. Misschien had dit ook wel te maken met de hogere moeilijkheidsgraad.

Met A Link to the past, dat uitgebracht werd op de Super Nintendo, keerde Zelda terug naar haar roots. Het spel bood een grote, prachtige spelwereld vol met dorpjes, kerkers, grotten en met nog meer uitgebreide puzzels en wapens. Net zoals het origineel werd dit avontuur volledig van boven bekeken en het geheel pakte erg goed uit, Het spel werd een gigantische hit. Om de speelduur te vergroten werden overal kwartstukjes hart verspreid. Als je er vier gevonden had, groeide je levensmeter met één hartje. Soms moest je hiervoor leuke minigames spelen met de dorpsbewoners. In het spel maakt Link kennis de Darkworld, een wereld parallel aan de normale wereld, maar met een aantal belangrijke verschillen. Een slimme truc om nog meer puzzels in het spel te proppen en de levensduur nog verder te vergroten.

Het volgende deel werd pas uitgebracht op de Nintendo 64 en de fans moesten er erg lang op wachten. Het bleek het wachten echter meer dan waard. Ocarina of Time was de titel van de eerste 3D Zelda en wordt door gamers over de hele wereld genoemd als misschien wel het beste spel ooit. Link groeide op tijdens dit avontuur, kreeg hulp van het paard Epona en de fee Navi en maakte kennis met de Ocarina, een fluit die je moest leren bespelen via een slim systeem. De overzetting naar 3D was voortreffelijk en de besturing wordt nog steeds gebruikt door veel hedendaagse adventures. Ook verscheen op de N64 Majora’s Mask. Het spel, dat duidelijk een soort side quest is, werd stukken minder ontvangen dan zijn voorganger. Link wordt beroofd van zijn paard en zijn Ocarina en tot overmaat van ramp betoverd in een Deku Scrub. Tijdens zijn zoektocht komt hij er achter dat de maan over 3 dagen op de aarde zal storten. Op de derde dag komt hij er achter dat hij in de tijd kan reizen en zo alle gebeurtenissen terug kan draaien. De tijdsdruk en het gebruik van veel dezelfde dingen uit Ocarina of Time maken Majora’s Mask voor sommige mensen geen volwaardig Zelda avontuur, al vind ik het persoonlijk wel een goed spel.

Toen Nintendo op de Spaceworld beurs de kracht van de nieuwe GameCube wilde laten zien, schotelde men het publiek een filmpje voor met daarin een opgegroeide, realistisch ogende Link in gevecht met Ganondorf. Het hart van menig Zelda fan ging sneller kloppen bij het zien van deze beelden en men kon niet wachten tot er meer informatie over het spel vrijkwam. Wat was voor sommigen de klap hard toen ze de eerste beelden van The Wind Waker zagen. De ontwikkelaars hadden het roer radicaal omgegooid en de realistische, volwassen Link was veranderd in een aandoenlijk ventje met grote ogen die zo uit een tekenfilm leek weggelopen. Gelukkig hebben velen inmiddels hun sceptische mening bijgedraaid en dit toch prima spel in hun hart gesloten. Het spel begint als volgt: Link’s zusje wordt ontvoerd door een enorme vogel en al snel wordt je in het nieuwe avontuur gezogen dat je vooral veel laat varen over de enorme wateroppervlakte die het spel rijk is. In de zeeën liggen tientallen eilanden die allemaal bezocht moeten worden. Sommigen hebben dorpjes, anderen kastelen. Link krijgt tijdens het avontuur de beschikking over de ‘windwaker’, een stokje waarmee hij de windrichting en later zelfs dag en nacht kan laten veranderen. Hiermee kun je uiteraard weer allerlei puzzels oplossen. The Windwaker blinkt uit in de visuele stijl, die Link honderden gelaatsuitdrukkingen geeft. Verder heeft het spel naast de mainquest nog een aantal sidequests om de houdbaarheidsdatum te rekken. Helaas ligt de nadruk van het spel teveel op het varen van eiland naar eiland, wat op den duur een tijdrovend en soms zelfs vervelend karwei wordt.

Naast de versies om op je TV spelen, werden er ook een aantal versies voor de GameBoy uitgebracht. Links Awakening was de eerste draagbare Zelda. Het speelt zich af op het eiland Coholint waar Link schipbreuk lijdt. Op het eiland ligt een enorm ei en hier draait het verhaal om. De gameplay is vergelijkbaar met de eerste Zelda op de Nes, maar ondanks de beperkte kracht van de gameboy ziet het spel er beter uit. Op de Gameboy Color verschenen twee Zelda spellen: Oracle of Ages en Oracle of Seasons. Twee redelijk vermakelijke spellen, maar beide brachten niet echt iets nieuws. Op de GameBoy Advance verscheen een poort van A Link to the past, met als toevoeging het multiplayer spel: The Four Swords. Nintendo heeft van de laatste een compleet vierspeler avontuur weten te maken en dat verschijnt binnenkort op de GameCube.

Op de afgelopen E3 beurs verraste Nintendo vriend en vijand door eigenlijk het omgekeerde te doen dan met The Wind Waker. Men kondigde een vervolg op dit spel aan, maar waar iedereen opnieuw een tekenfilmachtig spel verwachtte, toonde Nintendo een demofilmpje met een realistisch ogende, volwassen Link die op zijn paard door schitterende omgevingen trekt. Dat het aanwezige publiek dit op prijs stelde bleek wel uit het oorverdovende gejuich dat in de zaal ontstond. Een titel is er nog niet, ook het verhaal is nog niet bekend, maar nu al kijken alle Zelda fans uit naar de E3 beurs van 2005. Daar zal de nieuwe Zelda namelijk speelbaar aan het publiek worden getoond. Waarschijnlijk zullen dan ook meer details bekend zijn over een inmiddels aangekondigde Zelda voor de Nintendo DS, en zal rond die tijd The Minish Cap voor de Game Boy Advance in de winkel liggen

Mario mag dan Nintendo’s mascotte en bekendste personage zijn, duidelijk is dat Nintendo niet op dezelfde plaats had gestaan in de spellenwereld zonder de Zelda serie. Een serie die al sinds het eerste deel garant staat voor kwaliteit en uren speelplezier en uitdaging. Elk deel uit de serie behoort tot de beste spellen van zijn generatie en dat mag gerust een knappe prestatie genoemd worden. Met de aangekondigde titels in gedachten kunnen we rustig stellen dat de Zelda serie leeft als nooit tevoren.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Wat kan ik zeggen? Oot was bijna perfect, jammer dat ook de zelda games minder worden met recent voorbeeld tww

 • ik vind alle Zelda's goed. de een nog beter dan de ander. ook tww vind ik zeker leuk, al lijkt de nieuwe zelda op de cube nog leuker. ik ga ze allemaal kopen.

  ik hoop trouwens dat er een rpg in de nieuwe zelda(s) wordt gebouwd en dat je met 2 spelers kan spelen (al blijft zelda waarchijnlijk altijd een soloavtontuur)

 • Deze serie heeft een enorme invloed gehad op gaming. The legend of Zelda was volgens sommigen de eerste echte action-adventure game.

 • Lang artikel man :O Leuk om te lezen :)

 • Ik vond de vroegere en nieuwere niet zo… Alleen OOT deed het voor mij :( Maar die deed het dan ook G E W E L D I G

 • OOT was de beste ja :D

  A link to the past was ook top!!

 • top 3:

  1. link's awakening

  2. OOT

  3. link to the past

  :} The Minish Cap ga ik zeker kopen….


 • Goed artikel Jalf, lekker lang en leest lekker weg :)

 • Hey, wat is dat nou? Minish Cap heet in Europa Magical Hood hoor :P Ik heb jullie gezien bij de Nintendo Games Preview, dus dat hadden jullie kunen weten :D  Maar verder prima stuk, alleen mis ik de CD-i versies. Deze zijn wel niet van Ninty, maar horen wel in de serie, en Links' uitstapjes hadden misschien genoemd kunnen worden, Soul Calibur en Smash Bro.

 • Vind persoonlijk juist TWW een van de betere zelda´s..

 • Ben nooit into zelda geweest eigenlijk. Bij the wind waker trok het me eigenlijk wel en dus heb ik die gekocht. Vind het een erg leuk spel, moet hem nog uitspelen :D. Heb bij mijn Ngamer abbo ook die speciale schijf met alledrie de N64 titels ofzow erop. Die moet ik ook maar eens gaan spelen. Die nieuwe zelda, met de volwassen link, ziet er ook erg dope uit trouwens

 • kijk ik ook erg naar uit, van mij mochten ze ook gewoon de cell shaded gfx gebruiken, maar dit ziet er ook er stoer uit hoor

 • Jalf!!!!! Mesterlijk verteld jongen!!!  ;)  Greetzz James


 • Zelda…een serie die me nog relatief kort geleden (1 jaar) heeft weten te trekken, maar waar ik nu al goede herinneringen aan heb :). Het begon voor mij met TWW, en al gauw was ik helemaal into Zelda :D. Daarna heb ik OoT, MM, Oracle of Ages/Seasons en Zelda 1 gespeeld. TWW blijft imo de leukste, in tegenstelling tot vele anderen heeft OoT me nooit zo weten te trekken als TWW en MM (ja dit vind ik een topspel). Ik heb door dat het speltechnisch beter in elkaar zit, maar ik vind TWW toch een leukere ervaring, vooral omdat ik het zeilen niet erg vond, ik vond het juist leuk. De 3 nieuwe zelda's ga ik ook zeker kopen, vooral de nieuwe Zelda's op de Cube.  Maar iig Jalf, leuk stukkie. Lekker veel info dat lekker wegleest :D.

 • wat zou de gamewereld zonder zelda zijn geworden

  zo mooi is dit spel

  ik kijk nu al uit naar de 3 zelda's die op de planning staan

 • Als je 2 of meer gba's hebt is four swords heel leuk

 • toch wel leuk hoe de meningen zo verschillen

 • voor mij waren alle zelda's oke behalve deel 2 op de snes vond ik minder.

 • Majora's mask is de beste :D imo ofcourse.

 • top

  1 Link to the past

  2 ocarina of time

  3 the legend of zelda

  4 the windwaker

  5 majora's maskPlaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren