1. The Chronicles of Riddick

The Chronicles of Riddick

Eens in de zoveel tijd komen we in aanraking met de term “sleeper hit”; een spel dat vanuit het niets komt en veel teweeg weet te brengen in korte tijd. The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay is zo’n sleeper hit, het spel dat exclusief op de Xbox verschijnt is in Amerika al enkele weken uit en het spel is lovend ontvangen. Zo nieuwsgierig –en ongeduldig- als wij zijn hebben we de lokale gameshop gevraagd om het spel te importeren uit Amerika, want het spel komt pas rond augustus uit in Europa. Nu enkele maanden voordat Riddick uit is kunnen we jullie alvast lekker maken en het één en ander vertellen over het spel.

Riddick speelt zich af voor de films Pitch Black en The Chronicles of Riddick, waarvan de laatste nu te zien is in de bioscoop. Het spel staat centraal rondom het karakter Riddick, gespeeld door de acteur Vin Diesel in de films en met ongelooflijke gelijkenis neergezet in het spel. Doordat Vin Diesel gestalte heeft gegeven aan het spelkarakter en zijn stem heeft uitgeleend is het voor de fans van de twee films een verademing om Riddick te spelen.

Het verhaal is zo simpel als maar kan, want de enigste bedoeling in het spel is om uit de zwaar bewaakte gevangenis Butcher Bay te ontsnappen, op welke manier dan ook. Maar ook al is het concept simpel, het gaat uiteindelijk om de uitvoering en dat is nou precies waar Riddick in uitblinkt. Het is een first person shooter, maar toch ook weer niet. Sommige mensen zouden het spel een first person adventure willen noemen, maar ik heb niet echt het idee dat Riddick dit ook is. Zelf vind ik de benaming; “A movie from first person view” beter bij het spel passen, want dat is het gevoel dat je krijgt bij Riddick, alsof je een film aan het bespelen bent.

Het spel jat wat elementen uit bekende spellen en verandert dit op z’n eigen manier, zo kent iedereen het beroemde intro gedeelte van het spel Half Life wel; het moment dat je niets kan doen in het spel en alles om je heen ziet gebeuren, de eerste kennismaking met het spel. Riddick heeft precies zo’n intro, en hoewel gejat, het is wel goed gejat.

Riddick kan dankzij zijn lichtgevende ogen (eye-shine) in het donker beter zien dan ieder ander en laat dit nou zeer belangrijk zijn in het spel. Het spel zelf is namelijk donkerder dan de diepste grot. In het donker kan niemand Riddick zien en je zal dan ook vaak tegenstanders hun nek omdraaien om ze daarna in het donker te verbergen. Het spel draait gelukkig niet alleen om het afmaken van je tegenstanders, want vaak genoeg ben je ook bezig om te sluipen zoals dit gebeurde in het spel Beyond Good & Evil. Je bekijkt de bewegingen van de bewakers en kiest zelf een moment om actie te ondernemen. Dit is zenuwslopend werk soms, maar wel hartstikke leuk.

Wat Riddick uiteindelijk zo bijzonder maakt is de hoge speelbaarheid van het spel, het spel kan pittig zijn, maar toch weer niet. Soms moet je even nadenken bij wat je moet doen, maar het zal nooit te moeilijk worden. Het spel zorgt voor een adrenalinestoot die je maar eens in de zoveel tijd mee maakt. Dit komt mede dankzij de prachtige visuele aspecten van het spel zoals de lichtbronnen, de omgevingen, de –zeer slimme- tegenstanders, de explosies, etc.. maar ook door de druk die tegen je aan leunt, aangezien het geen spel is waar je zo om de hoek moet rennen op zoek naar de volgende tegenstander. Het is min of meer een sluipspel, waar jij de jager bent en de rest de prooi. Je kan binnen luttele seconden dood zijn, maar het kan ook de laatste zijn van je prooi. Helaas komt het spel pas in augustus uit in Europa, maar Riddick is het wachten wel waard.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Dit word egt een must have, zag het ook op gamekings.

 • ik heb hem, en hij is echt heeeeeel vet

  zodra je een gun hebt begint het avontuur :D

 • Alweer een classic voor de Xbox.  Een vriend van mij heeft hem, en ik moet zeggen dat dit spel wel errug goed is. De graphics in dit spel zijn de mooiste die ik tot nu toe in een consolegame heb gezien, wat een sfeer ook.  Het besturen van Riddick gaat lekker makkelijk, alleen mochten ze van mij de stealth-functie op een andere knop zetten…


 • ja ik heb hem ook echt toppie spel :P:P:P:P:P

 • Speel 'm ook. Actie is erg vet en de communicatie met npc's ook.

 • Hmmm dit lijkt me een waanzinnig toffe game.  Is het mogelijk om Mortal Marcel een import review te laten schrijven? Dat zou ik nou es graag lezen, echt een spel voor hem.

 • Dat zoveel van jullie em al hebben….. gven jullie graag veel geld uit aan import games of zijn jullie van die copy bitches? ;)

 • Geweldig spel dit!

  Houd eigenlijk niet van dit soort games, maar deze is echt geweldig.

 • Ik heb hem al (je kan al raden hoe) anyway. Het is een mooie game maar ik weet niet of Starbreeze weet wat A.A. is want dat is te erg in dit spel. Soms zo erg dat dat het in de verte zo vaag is allemaal. En dat merk je wanneer je missies in de gevangenis moet doen enzo. Verder heb ik hem nog niet gespeeld wat dat irriteerde me echt.  Wat wel leuk is, is dat je al die gevangenen in elkaar kan rammen enzo :D Ze lopen echt een blauw oog op en op een gegeven moment heb je ze dood geslagen :P  btw besturing had wat soepeler gemogen.


 • ik d8 (dus ik weet het niet zeker) ook dat ik ergens gelezen had dat die ook op de ps2 kwam.

 • Ohw ja dat zou wel mooi zijn :)  Maar ik weet wel hoe al die gasten aan die game komen, xbox ff ombouwen en al de games downen uiteraard :D

 • ken de ps2 het aan dan? met zwaar verslechterde grapichs ofzo

 • hmm in het begin van het stuk staat dat het rond september in europa uitkomt en op het einde van het stuk staat in augustus:S..

 • wat een supergame, echt een van DE toppers van dit jaar

 • men xbox is idd omgebouwd. Zit geen chip in heb alleen de bios vorig jaar geflasht dus ik kan de oude bios gewoon weer terug uploaden en is hij gewoon weer in oude staat en kan ik ook live als ik wil.

 • ik heb omgebouwt(xbox)en er zit een 120 gig hdd in :P  lolz dat kan de ps2 nooit aan :D of ze moeten hem gaan overclocken

  of het speel zo kut halflife op de ps2 dat om de 5 mijn moet laden :S

 • volgens mij is de ps2 de meest onderschatte console hier. hoezo zou de ps2 het niet aankunnen alleen omder driv3r zo hakkelt gewoon te slecht geprogrammeerd met teveel bugs misschien kan de ps2 het nog wel aan misschien niet wie weet? ze zouden het niet maken als ie het niet aankan

 • wie zegt dat we het over driv3r hebben gewoon over het algemeen heeft de ps2 gewoon slechte graphics en moet het langste laden! dat zijn tog de harde feiten of hebbik het nou mis ^o)

 • @ black knight het was 1 voorbeeld en mijn gamecube moet toch meer laden bij menig spellen als de ps2 dat ie grafisch het zwakste is klopt maar het ging erom of hij dit spel nog aan kon

 • xbox = 700 mhz en heeft 64 mb geheugen :P

  PS2 = 300 mhz en hefft 32 mb geheugen :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren