1. Super Mario Sunshine (NGC)

Super Mario Sunshine (NGC)

”Hallo, mijn naam is FLUDD, Flash Liquidating Ultra Doussing Device. Ik assisteer Super Mario in dit avontuur genaamd Super Mario Sunshine.” Mario pikte me op en ik vertelde waar ik deze loodgieter bij kon helpen. Ik kan water spuiten en heb nog andere mogelijkheden die handig zijn. En met dat water heb IK veel werk opgeknapt voor die besnorde idioot. Ja, je leest het goed IK heb al het werk gedaan. Maar iedereen zat te schreeuwen dat ik een waardeloze toevoeging was aan de Mario gameplay, stelletje losers. Ik verdien een game voor mezelf, niet die vetzak! Ik heb alles schoongemaakt niet hij, jullie pukkelige, puistige hoe.... uh oh, daar komt Sadist....”

Fludd, zit je ?@%*! weer achter mijn computer! Hoe vaak moet ik je nog vertellen dat je niet jezelf mag ophemelen?! Je weet toch hoe ik erover denk? “Ja, maa-“ Niks geen gemaar, gamers hebben gewoon veel te veel verwacht van deze titel. Nadat de gamers op de N64 het magnifieke Super Mario 64 speelde, verwachte ze wederom een evolutie van de serie. Natuurlijk was dit niet het geval en vele waren een beetje teleurgesteld, dus zochten ze een zondebok, jouw dus. Kom ga terug in de hoek. “Okee, sadist”. Ach, nu dat die review is begonnen kan ik het wel afmaken. Dan zeg ik ook wel wat positieve dingen over Fludd.

When vacations go bad...

Die gekke Fludd toch. Anyways, wees blij dat Mario je heeft gevonden anders was je nog steeds een nobody. Want hoe deze twee elkaar ontmoette en de problemen die daarop volgde had onze besnorde vriend liever niet gehad. Want Mario ging samen met Princess Peach, haar bediende Toadsworth en een aantal andere Toads op vakantie naar Delphino Island. Maar eenmaal aangekomen blijkt dat het vliegveldje waar ze landen, in de greep is van een vreemde substantie. Je kunt het niet aanraken, want je wordt dan verzwolgen door de kleurrijke smurrie. Even verderop vindt Mario Fludd, die hem verteld dat hij water kan spuiten, en dat misschien de smurrie kan worden weggespoten. Mario doet dit en beland in de bak. Het blijkt dat een figuur die op Mario lijkt het hele eiland met graffiti heeft bekladderd. En omdat de inwoners van het eiland er van overtuigt zijn dat Mario het heeft gedaan, mag hij het ook oplossen uhhh....schoonmaken. Het word nog erger als Peach word ontvoerd, (poeh, die zag je vast niet aankomen haha) dus Mario heeft genoeg te doen.

Delphino Island

Elke keer dat je het spel opstart, zul je altijd beginnen op Delphino Plaza. Dit punt staat in verbinding met alle 8 levels in het spel. In deze levels is het de bedoeling dat je de Shine Sprites moet binnen halen. De traditionele sterren zijn nu vervangen door deze zonnige ventjes, die door de graffiti van het eiland zijn gejaagd en dus de zonneschijn hebben meegenomen. Dus start je de game op een eiland ondergedompeld in de schaduwen. En hoe meer Shines je zult verzamelen, hoe meer de zon weer gaat schijnen. Als de zon je op een gegeven moment pijn aan je ogen gaat doen, kun je zelfs bij een figuur een zonnebril krijgen, zodat geen nare oogziektes oploopt. De 8 levels die je vanaf Delphino Plaza gaat betreden , zullen allemaal in de sfeer van een vakantie eiland zijn. Zo kom je bij een dorpje terecht, een haven, een strand en een prachtige waterval. Dit versterkt het vakantiegevoel behoorlijk. Naast deze “eilandlevels”zul je ook minilevels tegenkomen rond Dephino Island en ouderwetse Mario levels, waar Fludd je niet kan helpen. Dit zijn uitdagende levels, waar je nog wel eens zult mis springen. En dat is vies balen, wanneer dat gebeurt. Ook ouderwets Mario is het verzamelen van muntjes, de gouden gewone muntjes. Je zult ook blauwe muntjes verzamelen en als je er 10 verzamelt, kun je bij een stel wasberen een Shine opeisen. Ook de 8 rode muntjes in een level verzamelen keren ook weer terug. Ahh, old times. En oh ja, Yoshi is ook weer van de partij!

Waterballet

Als je kijkt naar de graphics van deze Mario, ziet het er wel allemaal weer tip top uit. Natuurlijk zijn de graphics van deze game in 2006 een beetje verouderd, nu we ook het visuele geweld van de Xbox 360 inmiddels meemaken. Maar nog blijft het een lekker spel om naar te kijken, vooral vanwege de vrolijke kleuren, de meestal super symphatieke bewoners van het eiland en het zonnetje dat schijnt op het bolletje van de loodgieter. Maar huizen en andere ontroerend goed zien er soms een beetje minder uit, of er minder aandacht is aan besteed is tijdens de polygoon verdeling. En de camera is goed, maar heel soms is het ook eens de bron van grote irritatie. Dan wil je nog wel eens langs het platform springen en ik hoef jullie niet te vertellen dat je best wel kwaad word. De gameplay is in dit deel weinig veranderd, het is nagenoeg dezelfde besturing uit Mario 64. Alleen de R-knop heeft een nieuwe functie en dat is met Fludd water spuiten. Dat werkt goed, niks over te klagen. Je gebruikt Fludd niet alleen als een veredeld schoonmaakmiddel, maar je zult ook andere mondstukken oppikken voor het grappige apparaatje. Zo heb je meteen de beschikking over de hover nozzle, die je doormiddel van waterstralen de lucht in laat zweven voor een aantal seconden. Daarnaast heb je ook de Rocket nozzle die je als een raket de lucht in schiet om hogere platformen te bereiken. Als laatste heb je de propeller nozzle die je op land een enorme speed boost geeft en ter zee als een menselijke speedboot over het water sjeest. Persoonlijk vind ik Fludd een grappige toevoeging aan de Mario gameplay, maar in de volgende Mario episode mag Fludd in de kast blijven. In sommige levels vind ik Fludd wel heel erg geforceerd overkomen. Dat je in een level onderwater hem als een soort onderwater jetpack gebruikt, terwijl in datzelfde level Mario best op eigen kracht had kunnen zwemmen. Maar soms is hij ook handig hoor. Als je een vijand wegspuit levert dit leuke taferelen op of als je van een platform dreigt af te vallen kun je altijd terug zweven naar vaste grond.

Gewoon goed

Nee, de enige reden waarom Super Mario Sunshine werd bekritiseerd was vanwege het feit dat de game niet deed wat zijn voorganger deed en dat was een ware revolutie ontketenen. De manier hoe games werden gespeeld werd veranderd door Mario 64 en dat zagen we terug in games als Crash Bandicoot, Spyro, Rayman 2 en op de huidige spelcomputers Jak and Daxter en Ratchet and Clank. Maar de koning van de platformgames (en de tegenwoordig ook de hertog van RPG’s) staat nog steeds sterk en laat nog steeds veel games zoals de bovengenoemde games in het stof happen. Dit is toch gewoon de beste platformer op de cube en waarschijnlijk ook de beste van deze generatie (hoewel ik de Jak games ook erg goed vind). Hmm... Mario bestaat al meer als 20 jaar, en toch blijven de platform avonturen van de deze italiaan super om te spelen. Mijn eerste spel die ik ooit speelde was een Mario (Super Mario Land) game en sinds dien heb ik de jaren voorbij zien gaan, systemen zien komen en gaan en vele Mario’s gespeeld. Wat mij overhaalt om toch elke keer een nieuw avontuur van hem op te pakken? Ik weet niet, ik denk dat Mario wat er ook gebeurt nooit zijn gezicht zal verliezen. Hij zal altijd het symbool blijven van speelplezier, zonder dat het gewelddadig word. Je hoeft geen kennis van engels, menu’s of dergelijk iets te hebben om zijn spellen te spelen, maar dat wil niet zeggen dat je het 1-2-3 uitspeelt. En diezelfde vibe heeft Nintendo wederom kunnen maken met SMS. Het is gewoon weer ouderwets platformen met deze game.

En daar speel je een Mario game voor toch?

Conclusie en beoordeling

Super Mario Sunshine is wederom een geweldige game die doet wat hij moet doen. De samenwerking met Fludd moet blijven bij deze ene keer blijven, hoewel de invalshoek origineel is. Mario is en blijft de platform koning!!!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Warme graphics
 • Fludd is wel handig...
 • Sub-levels
 • Super Gameplay
 • Minpunten
 • Camera is soms irritant
 • maar Fludd is soms ook te opdringerig.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • lijkt me leuk voor de mensen die het gaan kopen

 • @Boydaamans  Het is een gratis shooter. Vreemd dat er nu al nieuwe maps komen terwijl de Beta nog niet eens afgelopen is.

 • idd freestyleforce .  mij lijkt het wel gaaf .

 • Heb het even gespeeld maar vond het niet echt bijzonder

 • Vond het niet echt leuk. Geef mij dan maar BF hero's dat vind ik leuker :P.

 • Ik heb mij er nog helemaal niet aan gewaagd, maar als ze dit tempo van ondersteunen blijven volhouden, dan hoop ik wel dat ze steeds met wat nuttigs komen.

 • @freestyleforce: mja, ze noemen het nog wel beta, maar je kan het al gewoon spelen en is verder geen probleem enzo. Gmail is officieel ook nog steeds beta…  Over QuakeLive; beste FPS die er is, en nog gratis ook. veel beter dan die battlefield heroes crap, dit is tenminste een ECHTE shooter.

 • Wel leuk voor degenen die het spelen ;)

 • Afgelopen maand toevallig aan begonnen, stelt me -zeker voor een gratis online shooter- helemaal niet teleur, integendeel zelfs.

 • Afgelopen maand toevallig aan begonnen, stelt me -zeker voor een gratis online shooter- helemaal niet teleur

 • @wereldkeep; ik heb vroeger Q3 gedaan dus ik keek heel erg uit naar quake live. Ik heb zelf zowat elke goede shooter voor de pc en speel nu zowat alleen nog quake live :D

 • Dan zal ik maar de komende tijd de nieuwe maps bespelen!

 • leuk voor de mensen die het gaan spelen

 • Heel erg cool, mooi dat ze het doen!

 • Awesome :D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren