1. God of War (PS2)

God of War (PS2)

Back to school

De afgelopen twee weken heb ik mijn lessen geschiedenis van dertig jaar geleden herbeleefd. Toen maakte ik namelijk voor het eerst kennis met de Griekse Oudheid, al was het wel op een iets andere manier dan nu in 'God of War'. Had men mij toen verteld dat ik in 2005 nog in de huid van ene Kratos, een Spartaanse krijger, ging kruipen en mij van een rots ging gooien, ik had het nooit geloofd.

Dit zijn de eerste beelden van God of War, en vanaf dan speel je het spel als een flashback. Kratos, een bevelhebber van het Spartaanse leger denkt van zichzelf dat hij onoverwinnelijk is. Hij is machtsgeil, roekeloos en heeft maar één doel voor ogen : de oorlogsgod Ares verslaan en zelf goddelijk worden. Maar om dat te bereiken moet Kratos eerst Pandora's Box vinden. Dat is namelijk het enige wapen dat Ares kan verslaan. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Op zijn quest komt Kratos tal van bloeddorstige monsters, ondode soldaten en meer onguur tuig tegen. Gelukkig wordt onze anti-held op zijn avontuurlijke en bloederige tocht geholpen door de hem goedgezinde godjes die op de berg Olympus wonen.

Clash of the Titans

In het begin van het spel beschikt hij over de Blades of Chaos. Dit zijn twee kettingen die letterlijk aan zijn armen zitten vastgebrand. Gaandeweg leert hij meer en meer skills om met die dingen stoere combo's uit te voeren. Het is je geraden om iedere vijand die je tegenkomt uit te schakelen want als ze sterven geven ze red orbs af, later ook blauwe (magie) en groene (energie). Sla ook het meubilair en standbeelden die je tegenkomt kapot want ook die bevatten orbs. Hoe meer orbs Kratos verzamelt, hoe sterker hij wordt, hoe meer combo's hij leert en hoe zwaarder hij zijn wapens kan upgraden. Een klein rpg element dus.

De weg die je aflegt verloopt vrij lineair met af en toe hele leuke puzzels die mij doen terugdenken aan games als Tomb Raider en Prince of Persia. Zouden Lara Croft en onze knappe Perzische prins iets gehad hebben en is daaruit Kratos geboren ....!? Nee laat maar...

The ways of magic

Terug bij de les, ik had het dus over magie. Die vind je in de vorm van blauwe orbs, meestal in kisten welke je op vele plaatsen tegenkomt. Met die magische krachten kan je je vijanden veranderen in steen (De Blik van Medusa), meerdere stouterikjes tegelijk aanvallen (De Woede van Poseidon), aanvallen van op afstand met behulp van bliksemschichten (De Toorn van Zeus) of de zielen van de doden oproepen om aan je zijde te vechten (Het Leger van Hades). Je kan je magie uiteraard ook regelmatig upgraden en dit is meer dan aan te raden.

Heavenly Experience

Maar laat ik het even over de controls hebben. Die spelen heel vlot en heb je zo onder de knie. Eigenlijk waren ze in deze game vrij origineel, en zijn ze later in andere spellen ook gebruikt (Fahrenheit is hier een goed voorbeeld van). Op een bepaald moment in het gevecht verschijnt er boven het hoofd van de vijand een rode cirkel. Vanaf dan begint er een soort van minigame. Je moet dan ofwel als een gek op het cirkeltje van je gamepad beginnen te rammen om zo je zwaard door de keel van je belager te stoten, of je moet de knoppen indrukken die op het scherm verschijnen. Heel snel reageren is de boodschap. Soms moest ik de controller op mijn schoot leggen om zo beide handen ter beschikking te hebben, zo snel moet je zijn !

Grafisch is God of War een pareltje en echt het beste wat de PS2 tot nu toe uit zijn zwarte mouw heeft geschud. Drie jaar hebben de makers onder leiding van David Jaffe eraan gewerkt. Het is duidelijk dat hij ook genoten heeft van zijn lessen Griekse mythologie. De game blinkt misschien niet direkt uit in originaliteit, maar is fantastisch goed uitgewerkt. Niet geschikt voor gevoelige zieltjes want heel erg bloederig en met op de achtergrond van de trouwens schitterende soundtrack, het gehuil en geweeklaag van mensen in doodsangst. Daarom ook de 18+ rating.

Het enige echt kleine minpuntje dat ik kan opnoemen is de teleurstellende eindbaas. Echt een 'piece of cake' in vergelijking met de meer uitdagende levelbosses, en misschien ook de iets te korte levensduur. Na een kleine 12u heb je het uitgespeeld. Oké dat zijn dan twee kleine minpuntjes, maar dit wordt onmiddellijk goed gemaakt door het beloftevolle.... 'Kratos will come back'.

Ik hoop echt uit de grond van mijn hart dat ze er bij SCEA opnieuw zo hun werk van gaan maken !

Conclusie en beoordeling

None

Een goed gestructureerde action adventure game die zijn storyboard uit de Griekse mythologie puurt. Met zijn innoverende gameplay en coole graphics haalt deze game het onderste uit de PS2-kan. Een must have voor de liefhebbers van het genre!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • gewoon alles aan deze game is goed
 • Minpunten
 • levensduur

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Klinkt goed, hopelijk is het spel moeilijk genoeg om een uitdaging te bieden aan 4 spelers. 4 player co-op en het customizen van je character zijn wel 2 dikke troeven.

 • De graphics zijn echt abnormaal mooi lol laatst in zo'n filmpje zag je zo'n monster helemaal glimmen en die shit kon me ogen niet geloven :'D  Alleen die screens zijn weer lelijker…

 • Ik heb Lost Planet 1 nooit gespeeld, maar mischien probeer ik hem een keertje voordat ik deze ga checken xD

 • Deel 1 was wel leuk, beetje japans …. Jammer dat ik geen xbox meer heb

 • Deel 1 was redelijk tot matig dus zulke hoge verwachtingen heb ik niet van deel 2

 • Het Customizen lijkt me erg vet en ik hoop dat ze ook zoveel mogelijk spullen op het schijfje zit en niet dat je alles moet downloaden.

  Misschien komt er nog iets speciaals van Lost Planet 2 tijdens het Xtival :D

 • vond de single player van deel 1 niet zo rlx, de multiplayer was wel verslavend, ik denk dat ik deel 1 binnekort weer eens tevoorschijn haal

 • Vet!

 • Liojkt me erg vet, ook al heb ik deel 1 nooit gespeeld.

 • alleen voor xbox…. lame

 • zomaar.. hebbe ze geen zin meer in ps3 versie ofzo

 • x box mag ook wel een keer een exclusieve game hebben.;)

  maar heb wel gehoord dat capcom nog aan het denken is om misschien een ps3 versie uit te brengen , dus wie weet. SP van deel 1 was juist vet man behoorlijk pittig en ook big ass boss battele's. zo te horen gaan ze het flink beter maken dan deel1 . ik voeg hem in mij wens lijst in ieder geval. :)

 • Spijtig, niet voor Playstation 3.

 • Monster Hunter meets Lost Planet?

 • Die Framework engine is toch al vaker gebruikt???

  Dacht RE4 en DMC4?

 • ziet er cool uit!

 • kheb deel 1 nooit gespeeld xal het eens uitproberen

 • Deel 1 vond ik echt niet zo leuk. K'vond de gameplay maar vreemd.

 • ziet er egt vet uit,zou tof zijn als er ook een gewoone multiplayer is, dan haal ik hem wel :D

 • Ziet er goed uit! leuke review van de Capcom-dagen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren