1. Quake 4 (X360)

Quake 4 (X360)

QUAKE 4 de topper!

Zelfde verhaal, andere parameters

Inhoudelijk is de versie voor de Xbox 360 de evenknie van de PC-versie. De eenspeler campagne is uitgebreid en redelijk gevarieerd. De meerspeler-variant is gereduceerd tot een versie voor acht spelers, in tegenstelling tot de 16-speler matchen op de PC. Het grootste verschil zit hem echter grafisch. Op een moderne PC ziet Quake IV er fantastisch uit, waarbij de Doom 3-engine gebruikt wordt om de wereld van Strogoss scherp gedefinieerd voor te stellen. Op de Xbox 360 ziet alles er wat modderiger uit. Bovendien laat de snelheid van het spel erg te wensen over in grotere of grafisch complex uitziende gebieden. Telkes wanneer de actie bovenarms toeneemt, begint de console tegen te sputteren, waarbij je wapens die plots veel trager vuren. Zelfs wanneer er geen actie is, maar een gedetailleerde omgeving, zal het spel zichtbaar vertragen.Quake IV komt met een bonus schijfje, waarop je een gamma aan trailers en scenes vindt van de ontwikkelaars van het spel. Hoofdprijs is echter een volledig speelbare versie van Quake II. Alhoewel je met dit spel niet online kan, kunnen vier spelers op een split-screen elkaar opjagen of kunnen er 16 via system link. Het spel speelt lekker weg met de Xbox 360 Controller, en de vloeiende frame-rate vormt een sterk contrast met Quake 4. Het is een erg prettige bonus.

Het verhaal kennen we

De vorige drie Quake-games hadden in se weinig met elkaar te maken. Het eerste spel leek een hervertelling van Doom, waarbij demonenbrakende portalen werden aangevoerd. Quake II begroef die verhaallijn en kwam op de proppen met een Aarde-versus-Alien conflict waarbij je een crash maakte op de vreemde wereld van de ruimtewezens. Quake III Arena was dan weer erg meerspeler-gefocust, waarbij geen echte verhaallijn terug te vinden buiten die van een intergalactische gladiatorenwedstrijd. Quake IV neemt de draad opnieuw op waar Quake II deze achtergelaten heeft. De naamloze marinier van Quake II heeft blijkbaar Makron, de leider van de Strogg, vermoord, en nu is het aan jou om zijn job af te maken. Maar, natuurlijk zijn de zaken niet altijd zoals ze lijken. Je krijgt ditmaal een naam: Matthew Kane, als marinier die recent toegewezen is aan de Rhino Squad. Kane zegt niet al te veel, maar zijn collega's maken dat meer dan goed. Jij bent het groentje, en er gaan zelfs weddenschappen rond waarbij er wordt van uitgegaan dat je niet langer dan 1 dag zal leven. Makron wordt geacht dood te zijn, en jouw eenheid moet de rest van de Strogg troepen van de planeet blazen. Maar je landingsschip wordt geraakt en crasht, waarbij een groot deel van je eenheid in de eerste seconden van het spel al geëlimineerd wordt. Vanaf dat punt moet je jezelf uit de modder trekken en je bewijzen via een reeks van opdrachten die je van je commandant te horen krijgt. Het verhaal is misschien niet het meest originele, maar het is pakkend genoeg om je aandacht vast te houden.

Matthew Kane zal het een en ander meemaken in de Strogg-wereld. Je zal hem kunnen behangen met een redelijke collectie wapens, die hun oorsprong vonden in het Quake II universum, maar die daarom niet identiek zijn. We waren alvast erg gelukkig dat het machinegeweer standaard een flash-lamp op zijn loop kreeg. Uiteindelijk krijg je een shotgun, een granaatwerper, een hyperblaster, een raketlanceerder, de railgun, een nagelgeweer, een lightning gun en uiteindelijk – de Quake versie van de BFG: de Dark Matter Gun. Initieel zijn de wapens niet zo fantastisch verschillend van de shotgun. Maar gaandeweg zal je machines ontdekken die je wapens kunnen upgraden. Zo komen er doelzoekers, extra vertakkende bliksemstralen voor je lightning gun, een systeem dat je raketwerper automatisch herlaadt, enz.

Quake IV Meerspeler = Quake III

De meerspelerkant van het spel is niet wat je noemt Erg Vernieuwend. Mogelijk was het doel om Quake III arena schaamteloos te incorporeren in het spel, maar het voelt niet echt geslaagd aan. Het lijkt wel of enkel het geraamte overeind gebleven is, met enkele standaard versies van deathmatch, team deathmatch, one-on-one, en twee versies van Capture-The-Flag. Ook hier doemt het spook van de vertragende framerates op, en zuigt het plezier uit dit spel. De grond ligt bezaaid met jump-pads, net als in Quake III. Zelfs de aankondiger klinkt identiek aan deze van Quake III en maakt dezelfde commentaren die je al een miljoen keer gehoord hebt.

en niet getreurd er komen binnenkort ook screen`s maar daar heb ik nu geen tijd voor.

Conclusie en beoordeling

None

Er zit een goed spel in Quake IV, maar het blijft verborgen onder diverse lagen van erg teleurstellende grafische problemen. Het lijkt wel alsof de brute kracht van de Xbox 360 niet toereikend genoeg is om de honger naar polygonen in dit spel te stillen. De frame-rate is op bepaalde plaatsen lager dan de lichaamstemperatuur van een zombie, stemmen lijken vervormd en worden onverstaanbaar. Als je een moderne pc hebt, speel je dit spel best daarop.
7,3
Score
73
Score: 75
 • Pluspunten
 • de gameplay speelt lekker
 • het geluid
 • hoe je er aan verslaafd raakt
 • Minpunten
 • de grafiek is een stuk minder menselijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Niks boeiends…  Velvet Assassin misschien voor budget bak

 • terminator en call of juarez.
  dat is waar ik meer van wil weten. rest is scheisse

 • Van Velvet Assassin zou ik wel graag een recensie willen zien :)

 • boring -.-

 • Waar blijft Demigod?

 • Weer een saaie week voor mij. :)

 • ben benieuwd naar velvet assassin ;)

 • slechte week

 • Buzz! De strafste van België is een virtuele quiz, waarin spelers vele verschillende vragen over Nederland  moet dat niet belgië zijn

 • Buzz blijft leuk met een groepje vrienden!  Quizman _0_

 • blast works lijkt me wel wat…

 • Saai weekje qua games, maar dat stukje over Fat Princess lijkt me wel wat :)

 • Geen Velvet Assassin recensie? Die lijkt me wel interessant.

 • Ben wel benieuwd naar Velvet Assassin en Call of Juarez. Fat Princess lijkt me ook wel lachen.

 • Nou ja het is dus echt wel duidelijk komkommertijd

  Alleen Call Of Juarez Bound Of Blood lijkt me wel wat


 • Velvet Assassin alleen misschien leuk, rest niet echt boeiend die deze week uitkomt  Ben daarnaast wel benieuwd naar de impressies van deze week.

 • Rustige week!

 • Niet veel interesants deze week :P

 • Komkommers eten dan maar :r

 • Weer een saai weekje.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren