1. Far Cry (PC)

Far Cry (PC)

Far Cry? Crytek? Aaah Ubisoft, die kennen we wel. Far Cry en Crytek zijn nu uiteraard ook al begrippen die we kennen maar bij de release van het spel waren het voor enkelen nog vage namen. Toch zijn we blij om te zien dat ook kleine, beginnende bedrijven zich willen vestigen tussen de grote en het bijgevolg ook direct groots aanpakken.

Tropisch eiland

Je speelt de rol van niemand minder dan Jack Carver, een persoon die zijn mysterieus verleden achter zich heeft gelaten en de Westerse maatschappij de rug heeft toegekeerd. Om het goede leven te vinden heeft hij zich gevestigd op een eiland in de Stille Zuidzee en is er begonnen met het verhuren van boten. Alles verloopt vlot en rustig tot er een bevallige dame, Valerie Constantine genaamd, jou komt inhuren om haar naar een eiland, Micronesië genaamd, te brengen dat niet op de kaart staat. Om een spel te hebben moet er natuurlijk ergens iets mis gaan en dat gebeurt dan ook wanneer Jack Valerie veilig heeft afgezet op het eiland. Enkele huurlingen nemen zijn boot onder vuur maar Jack weet zelf te ontkomen aan de aanval. Aangezien hij duizenden kilometers verwijderd is van de bewoonde wereld gaat Jack op zoek naar zijn pas ontmoete vriendin Val die zich ergens op het eiland bevind, in de hoop om toch maar terug thuis te komen.

Dat is in korte lijnen het verhaal. Hoe het verder verloopt en hoe het afloopt kom je te weten door het spelen van het spel:P . Zo zal je zien wie deze Valerie echt is en wat ze eigelijk op dit mysterieuze eiland komt zoeken. En welk nut heb jij erbij om deze dame te helpen? In eerste instantie om van het eiland af te komen maar zou er ook een morele plicht zijn? De eerste vraag die je jezelf stelt is waar deze huurlingen vandaan komen, wat ze hier komen doen en voor wie ze werken. Eén ding is zeker, ze moeten niets van je hebben en hebben duidelijk geen behoefte aan nieuwsgierige personen zoals jezelf. Geniet in eerste instantie maar van het mooie uitzicht, zolang je nog leeft……

Graphics & Sound

Wie voor de eerste keer Far Cry opstart en beschikt over een krachtige pc.Je zal Far Cry in een briljante resolutie met mooie details kunnen meemaken en kunnen genieten van al het moois dat dit spel voor de gamer in petto heeft. Dit zegt op zich al meer dan genoeg over het spel. Het is een geweldig mooie game, gewoon het beste wat je toen kon vinden. De afwerking van zowel de personages, de omgeving als het zeer opvallende water, zorgt ervoor dat je op bepaalde momenten gewoon niet anders kan dan genieten en de bedoeling van het spel even te vergeten en gewoon te doen waar ja allang zin in had:

Deze graphics zijn zo prachtig door de krachtige Crytek engine die ervoor zorgt dat er zonder probleem een enorm eiland op het scherm getoverd kan worden.het geluid zorgt ervoor dat je helemaal in de game mee gaat en je geniet ook echt van de omgeving.De soundtrack is heel goed gemaakt en geeft je echt het gevoel alsof je echt op het eiland bent.

Gameplay

Gameplay, iets wat tegenwoordig nogal voer het hoofd wordt gezien omdat ze de Graphics heel mooi willen maken.. En dat is naar mijn mening niet terecht aangezien een spel het juist moet hebben van een uitmuntende gameplay en niet hoofdzakelijk van de graphics alleen. Natuurlijk spelen alle componenten een belangrijke rol in een spel en kan je geen enkel ervan over het hoofd zien maar wie speelt er nu een spel waar de gameplay op niks trekt? Wel Far Cry is zo een spel dat van alle markten thuis is. Met de schitterende graphics en sounds zoals hierboven beschreven kan het al haast niet meer stuk gaan. Voeg daar een indrukwekkende gameplay aan toe die onstaan is door:

- Wapenarsenaal: Jack heeft een mooie collectie ter zijne om de vijand een kopje kleiner te maken. Je kan natuurlijk niet verwachten dat je levend van een eiland vol huurlingen en andere beestjes afgeraakt zonder een deftig wapen te hanteren. Jack beschikt over een 15-tal wapens, zowel draagbaar als wapens met een onderstel, om een leuk feestje te bouwen met de andere inwoners van Micronesië. Het gaat van een simpel kapmes tot een raketwerper waarmee je het vuurwerk kan afsteken om zo de hele zaal in één klap met de grond gelijk te maken. Een meer praktisch en altijd handig wapen is de Falcon 357, een groot kaliber semi-automatisch pistool. Buiten dat is er ook de dagelijkse behoefte aan de MP5 SMG met geluidsdemper om wat meer sfeer te creëren zonder al te veel licht of geluid te veroorzaken. Voor wie liever op een afstand blijft, kan beter de handgranaat gebruiken om een heel gebied uit te roeien.

- Voertuigen: Aan voertuigen is er geen gebrek. Gaande van een opblaasbare boot tot een bewapende helikopter (niet zelf te besturen) is er materiaal genoeg om jezelf overal heen te brengen. De Buggy en de 4x4 zijn de belangrijkste landvoertuigen om jezelf te vervoeren waar de deltavlieger het ideale en ook het enige vervoersmiddel is voor in de lucht. Daarnaast heb je ook nog de bewapende patrouilleboot en de opblaasbare boot om ook het water te trotseren. Verder kan je jezelf nog amuseren met de Vorkheftruck, niet echt geschikt voor gevechten maar ach ja, je moet je soms met iets amuseren, en de robuuste vrachtwagen.

- Voorwerpen: Wat zou een FPS zijn zonder allerhande gadgets? Niet veel en daarom heeft Far Cry ook leuke speeltjes die je altijd kan benutten om je doel te bereiken. Zo is er de verrekijker die niet zomaar een verrekijker is. Hij heeft de optie om zowel visueel als auditief dingen op te merken. Zo kan je van op grote afstand horen wat de vijand bekokstoofd. Ook handig aan deze verrekijker is dat hij alle personages die je opmerkt op de radar zet en je zo altijd kan zien waar iedereen zich bevindt. Buiten de verrekijker is er nog de onmisbare Cryvision bril die je toelaat om zowel infrarood als nachtzicht te gebruiken. Nachtzicht is op zich een handig gebruiksmiddel maar wat zou je ’s nachts zijn zonder de alom bekende zaklantaarn die tegenwoordig elke held bij zich heeft. Het voordeel in deze game is dat de batterijen een bijna onbeperkte levensduur hebben. En tenslotte zijn er ook nog de EHBO kit en de explosieven die je vaak zult nodig hebben.

- A.I.: Far Cry heeft zich geprofileerd als een spel waar de A.I. vernieuwend zou zijn en waar de NPC’s zouden nadenken over wat jij deed en zij zo formaties konden innemen die hen het beste leken. Om de proef op de som te nemen heb ik enkele passages verscheidene keren gespeeld om te zien of deze A.I. werkelijk zo vernieuwend was. Tot mijn verrassing is dit wel degelijk het geval. De vijand gaat nadenken bij elke zet die jij doet en zo communiceren met de andere vijanden om je zo op een zo veilig mogelijk manier neer te halen. Schitterend gewoon. Natuurlijk zijn de NPC’s op een makkelijker moeilijkheidniveau net iets dommer dan wanneer je het spel om het moeilijkste niveau speelt. Dus voor ieder wat wils, probeer ze beide zou ik zeggen.

Levensduur

Far Cry kan lang gespeeld worden om twee redenen:

- Multiplay: De Multiplayer bevat enkele mappen die je kunt gebruiken om verschillende gametypes te spelen. Zo heb je de FFA (Free For All) mode waar ieder voor zich speelt en er bijgevolg geen teams zijn. De doelstelling hier is om zoveel mogelijk vijanden te doden voor de tijd om is. Diegene met de meeste kills wordt uitgeroepen als de winnaar. Daar naast is er ook nog de TDM (Team DeathMatch) mode waar verschillende teams het tegen elkaar opnemen. Ook hier geldt: het team dat de meeste tegenstanders doodt, wint de ronde. Tenslotte is er ook nog de Assault mode waar het de bedoeling is dat het ene team het andere team aanvalt en zo enkele objectives moet voltooien. Na een ronde wordt er gewisseld en moet het aanvallende team gaan verdedigen en zorgen dat het andere team de objectives niet voltooid voor de tijd van het andere team. Voor hen die de Unreal Tournament reeks spelen zal deze mode zeer bekend voorkomen aangezien het hetzelfde principe is. In de drie gamemodes kan je gebruik maken van drie soorten personages. Zo heb je de engineers die bepaalde zaken kunnen opbouwen maar op gebied van wapens niet zo sterk staan, de gewone soldaat die uit een ruim wapenarsenaal kan kiezen en ook de sniper die dienst doet als verdediging van de basis op lange afstand.

- Editor: Naast de multiplayer mode heeft Crytek ook nog een editor bij het spel gevoegd waardoor elke gamer zelf mappen ineen kan steken en zo het spel kan blijven spelen. Ook kan je op de officiële site mappen downloaden van andere gebruikers waardoor je dit spel toch weer enkele uren langer kan spelen.

Far Cry is exact wat ik ervan verwachtte. Een schitterend ogende shooter die met zijn schitterende A.I. ook nog eens een machtige gameplay neerplant. Verder is er de schitterende soundtrack en de FX's die ervoor zorgen dat Far Cry bekroond kan worden met de titel: Next-gen FPS . Een must-have voor elke FPS gamer , misschien wel voor elke gamer in het algemeen

Conclusie en beoordeling

None

Far Cry is exact wat ik ervan verwachtte. Een schitterend shooter die met zijn schitterende levels je beeldscherm om tovert in een tropisch eiland met.....een paar ophol geslagen gekken die jouw dood willen hebben maar goed het is een uitstekende game.
8,7
Score
87
Score: 85
  • Pluspunten
  • graphics
  • geluid
  • multiplayer
  • wapens
  • voertuigen
  • gameplay
  • Minpunten
  • ik vind de editor te lastig in elkaar zitten
  • soms er moelijke missies

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren