1. Donkey Kong Country 2: Diddy Kong's Quest

Donkey Kong Country 2: Diddy Kong's Quest

Bij Donkey Kong Country 2: Diddy Kong’s Quest denk ik altijd terug aan kerstmis 1995; hoe ik urenlang achter het beeldscherm van mijn televisie gekluisterd zat met de Super Nintendo controller vastgelijmd in mijn hand. Dolgelukkig was ik als klein tienjarig mannetje met mijn nieuwste aanwinst. Nu, bijna negen jaar later, komt Nintendo met een versie van dit spel voor de Game Boy Advance. Is Donkey Kong Country 2 een geslaagde conversie geworden en heeft het spel de tand des tijd doorstaan?

Diddy Kong’s Quest is een vrij standaard platformspel en het verhaal onderstreept dat nog eens. King K. Rool heeft Donkey Kong ontvoerd en vraagt zijn enorme verzameling bananen als losgeld. De andere Kongs vinden die prijs veel te hoog en Diddy Kong en zijn vriendinnetje Dixie besluiten om onze grote harige vriend met stropdas zelf uit de kluwen van King K. Rool te redden. Hier begint het avontuur van de twee kleine apen dat ze meeneemt door tientallen levels waar behoorlijk wat te verzamelen valt. Zo zijn er her en der munten verspreid, die je kunt besteden bij een van de vele familieleden van Diddy in ruil voor advies of iets dergelijks. Natuurlijk kunnen de nodige porties bananen en extra levens niet ontbreken. Ook zijn er nog een heleboel hulpjes waar het tweetal primaten op kan rekenen. Zo laat Enguarde de zwaardvis Diddy en Dixie makkelijker bewegen onder water en kan Squitter de spin het duo meenemen naar plekken waar ze eerst niet konden komen dankzij zijn platformen van spinnenrag. De besturing is vrij simpel en goed uitgewerkt, wat ervoor zorgt dat de verschillende bewegingen van de Kongs en hun maatjes vrij eenvoudig kunnen worden uitgevoerd. Toch dient er gezegd te worden dat dit spel weinig nieuws onder de zon biedt. Je hebt het allemaal waarschijnlijk al een keer gezien, ook als je nog nooit eerder een spel uit de Donkey Kong Country reeks hebt gespeeld.

Donkey Kong Country en zijn opvolgers waren spellen die het uiterste persten uit de Super Nintendo. Ze maakten gebruik van verschillende technieken om een prachtige spelwereld neer te zetten. Voor die tijd tenminste. Je zou toch kunnen verwachten dat men een kleine tien jaar later met vrij veel gemak een geslaagde conversie zou kunnen maken voor een krachtigere machine, zonder al teveel in te moeten leveren op audiovisueel gebied. Helaas is dit niet het geval. De spelwerelden op het kleine scherm van de Game Boy Advance missen de hoeveelheid details en kleur waar de Super Nintendo versie om geroemd werd en ook de speciale effecten zijn beduidend minder te noemen. De geluidseffecten zijn echter wel goed overgezet, hoewel de muziek dan wel weer te wensen overlaat. Diddy Kong’s Quest zit technisch gezien zeker niet slecht in elkaar en is voor Game Boy Advance normen zelfs goed te noemen, maar toch blijf je zitten met het gevoel dat er met iets meer aandacht meer uitgehaald had kunnen worden.

Net als bij de meeste Super Nintendo conversies, hebben de ontwikkelaars wat minigames toegevoegd. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de minigames in de Super Mario Advance serie, voegen de minigames in Diddy Kong’s Quest wel wat toe aan het geheel en zorgen er zelfs voor dat je vaker terug zult komen naar dit avontuur van Diddy en Dixie.

Conclusie en beoordeling

Over het algemeen zit Donkey Kong Country 2: Diddy Kong’s Quest solide in elkaar. Hoewel je het idee krijgt dat het allemaal net iets beter kon met wat meer tijd, ziet het spel er redelijk goed uit op het kleine scherm van de Game Boy Advance. Het speelt nog steeds lekker weg, maar uiteindelijk is er bar weinig nieuws onder de zon. De nieuwe minigames voegen dan wel wat meer speelwaarde toe aan het geheel maar als je de originele Super Nintendo versie nog hebt liggen of helemaal grijs hebt gespeeld, dan is er weinig reden tot aankoop. Voor mensen die nog onbekend zijn met het avontuur van Diddy is dit echter een uitgelezen mogelijkheid om kennis te maken.
6,7
Score
67
Score: 65
 • Pluspunten
 • Ouderwets platformplezier
 • Minigames voegen echt wat toe
 • Minpunten
 • Technisch niet optimaal
 • Niets nieuws onder de zon

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Dit was één van de betere spellen voor de SNES, ik heb hem honderden keren uitgespeeld.

 • geweldig spel (op de snes dan). maare kan je op de GBA ook de singleplayer samen met n vrind spelen (omste beurt geloof ik)?

  En 8 uur speelduur??

  Ik heb echt maanden over deze game gedaan :)

  Al was ik toen wel pas 8 jaar ofzo.

 • Deel 2 vind ik persoonlijk de minste in de serie van 3 op de SNES. Ik vind 1 eigenlijk de beste, simpelweg omdat je gewoon met DK speelt daar. Dixie is irritant :D  Feit blijft dat de DKC serie erg goed is.

 • dit spel hoort een veel hoger cijfer te krijgen dan een 7

 • @notorious roy: ik vind deel 2 juist het beste :), lekker moeilijk in vergelijking met deel 1 en ook groter

  @grandmasterflash: helemaal mee eens. Ik ga mn snes denk ik maar es opgraven :)

 • ik w8 op deel 3 de gaafste van allemaal

 • Donkey Kong Country 2 werkt gewoon niet zo lekker op het kleine scherm. Het origineel voor de SNES was een klassieker, ook al had het naast de graphics niets nieuws te bieden. Daarnaast moet ik zeggen dat ik het spel ook duidelijk minder vond dan bijvoorbeeld de Super Mario World games.

 • deel 1 is veeel better maar vindt de gba vesie's een betje slecht gepoort

 • deel 2 :)

 • heb ze alledrie gehad op de SNES. deel 3 was veel groter dan deel 1 en 2. De hoeveelheid die je moest unlocken was veel groter. Daarom w8 ik wel op deel 3..

 • ik heb ze alle 3 uitgespeeld en deel 2 is het vetste

 • geweldig spel, ik heb hem voor de snes

 • Volgens mij was dit spel op de snes ook 169 GULDEN. Was een rip uit mijn lijf.

 • @ re-lex was 169 gulden ja heb ik er ook voor betaald maar, ik had het geluk dat mijn vader mijn snes ook vet vond.

 • punt is precies is goed, geen 6 en zeker geen 8..wel leuk gampie

 • deel 1 was te makkelijk ik had maar een of 2 continue of zoiets nodig (ik was toen 10 of zo) en voor deel 2 echt wel wat meer. tja deel 3 was idd heel relax je moest ieder level appart unlocken en dan was er nog het hele gedoe rond die 3 stenen wat ook wel leuk was om te halen.

 • DKC 1 en 2 waren voor mij meest gespeelde SNES spellen.

  Jammer dat Ninty toch door blijft gaan met die conversies…

 • Deze heb ik op de Snes nog nooit uit kunnen spelen xD

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren