1. Tony Hawk Underground (NGC)

Tony Hawk Underground (NGC)

Ergens op een skatebaan in Nederland, begin 2004. Joris treft zijn maat Menno aan, die zijn grinds aan het oefenen is. “He, man de nieuwe Tony Hawk is uit.” “Is dat niet de 5e Tony Hawk in 5 jaar Joris?”vraagt Menno geirriteerd. “Ehh... dat klopt Menno, maar het is nu anders, er is een verhaalmodus en je bent een beginnende skater die graag een prof wil worden en de 2 minuten tijd voor een level is weg” antwoord Joris snel terug. “Dus die binnen-de-2- minuten opdrachten voltooien is niet meer aanwezig?” vraagt Menno met een voorzichtig glimlachje. “Nope” zegt Joris met een brede grijns. “Hmm, laten we de game eens maar gaan halen bij de lokale gamesboer” zegt Menno. En samen slenterden Joris en Menno naar de gamesboer en kwamen thuis en gingen relaxt op de bank zitten en zette de GC van Menno aan. Wat troffen onze skatevrienden aan?

Nou ze zagen dat Neversoft weinig aan verandering hadden gedaan in deze nieuwe editie van de reeks qua gameplay, maar dat was ook niet nodig. De game speelt als een tierelier en al gauw ga je weer de vetste tricks uithalen en maak je weer 20 + combo’s. Niks nieuws onder de zon hier. Maar wat wel nieuw is, is dat de gamer nu nauwer bij de game wordt betrokken.

Story mode

Want inplaats van dat je opdrachten moet gaan uitvoeren binnen 2 minuten, begin je in een level en moet je met personen praten die je opdrachten geven. Dus hoef je niet meer voor zoef de haas te spelen en als een gek door de levels heen crossen, maar kun je rustig skaten of lopen naar je volgende opdracht. Je kunt een level lekker gaan ontdekken, zoals gaps rustig zoeken of een lekkere combo lijn ontwikkelen. Je kunt ook van je board afstappen, om in een auto of grasmaaier(!?) lekker door de bocht te sjeezen of ergens over heen klauteren. Ik snap de toevoeging van het rijden met auto’s eigenlijk niet zo goed, want het voegt echt helemaal niks toe aan de gameplay, last time I checked is het de bedoeling om te skaten in een skateboard game. Een beetje inspiratie gebrek, laten we het daar maar op houden. Maar de belangrijkste verandering is toch wel de implementatie van de storymode, die juist wel iets toevoegt aan de game. Je begint als een joch die potentieel heeft, maar in zijn thuishaven New Jersey zijn er meer jongeren die ook graag een prof willen worden. Dus is het belangrijk om op te vallen. Dus ga jij en je (later verradelijke) maat Eric Sparrow gaan op zoek naar sponsoring. En zo begint je zoektocht naar een carriere als professionele skater. Het leidt je naar vele Amerikaanse steden en andere landen in de wereld. De story zelf is ook wel grappig, vooral het stukje wanneer een dikbuikige agent je arresteert omdat het busje waar je mee rijdt niet van jou is. Een typerende redneck, weet je wel.

Levels en Beroemdheden

De reden waarom nog steeds de TH games voor mij plezierig blijven, komt waarschijnlijk door de structuur van de levels. Zo zijn deze lekker divers, die meteen laat zien wat voor soort skater je bent. Zo is het eerste level New Jersy een mengelmoesje van street en vert, waar je in het Manhattan level je street vaardigheden moet laten zien door je grinds, manuels en fliptricks aan elkaar te rijgen voor grootschalige combo’s. Ik snap ook niet hoe de mensen van Neversoft de levels boeiend weet te houden, want naast dat de stad ook altijd vol leven is, zijn de opdrachten nog steeds niet makkelijk te volbrengen en zijn de graphics nog steeds van degelijk niveau. Want laten we eerlijk: een TH game koop je niet voor de oogstrelende graphics, maar voor de speelbaarheid. Een ander punt waar ik de game een klopje op de rug moet geven is natuurlijk de heerlijk klinkende muziek. Wederom zit er weer lekker veel muziek in de game, waar je rap, punk en rock lekker door elkaar hoort. Voor mij persoonlijk is de rock van een goed niveau, waar bands zoals Queens of the Stoneage en the Red Hot Chilli Peppers mij een feel good bui geeft en ik kan op die muziek lekker skaten. Maar tot zover mijn persoonlijke voorkeur. En om als extraatje even neer te pennen: Als je de game op zijn minst op normal uitspeelt, zul je het speciale Hotter than hell level unlocken van KISS, je weet wel die rockers die met hun geschminkte gezichten en natuurlijk Gene Simmons met zijn lange tong de wereld op hun kop zette in de jaren ’70 en ’80. Gene Simmons is dan ook te kiezen als playable character.

Standaard als de pest

Ook weer present in deze Hawk game is de create a skatepark, die zich weer iets makkelijker laat besturen dan in de vorige editie van de game. Je kunt in deze levels zoals in de originele TH games level goals opzetten, zoals de letters s-k-a-t-e verzamelen, een highscore halen enz. Je hebt zoals gewoonlijk ook weer een meer-speler modus, waar je het in splitscreen het weer tegen elkaar opnemen en bla bla bla... ik ga nu voorkomen voordat ik weer een standaard tekstje ga schrijven, want dit heb ik nu al wel gezien in 5 delen van de reeks. Dat is mijn grootste kritiekpunt ook bij deze game, het is elk jaar hetzelfde kunstje en dit is dan ook de laatste versie die ook een dikke acht gaat halen. Want Neversoft moet gewoon met iets vernieuwends komen, zoniet dan zie ik het somber in voor de Tony Hawk reeks. Hoewel de meeste gamers het een worst zal wezen, als je maar kunt skaten. Maar bij mij werkt dat niet zo. Hoewel Tony Hawk’s Underground wederom een werkelijk fantastische game is in zijn genre en de beste (bij gebrek aan concurrentie), wil ik de volgende keer nieuwe dingen zien. Zoniet dan keldert het cijfer met een halve punt. Dat zeg ik nu al!

Next Please

Na drie dagen weet Menno de game uit te spelen. Joris komt langs en hoort dit nieuws en met een opgetrokken wenkbrouw kijkt hij naar het gezicht van Menno die geconcentreert een enorme aciddrop maakt. “Ben jij dan zo goed of heb je weer eens op easy gespeeld omdat ik drie dagen mijn gezicht niet heb laten zien?” vraagt Joris met een smerige grijns op zijn gezicht. “Kom op zeg Joris, jij weet ook dat ik de betere gamer van ons tweeën ben?” antwoordt Menno met een brede grijns terug. Joris zucht en kijkt naar zijn schoenen. Na een paar minuten doorbreekt Joris de stilte en vraagt Menno: “Dus volgend jaar gaan we weer verder met een nieuwe” vraagt Joris al veter trekkend aan zijn schoenen. Menno kijkt op en zegt: “Ik denk nu toch echt dat Neversoft een jaar stopt met de serie, om inspiratie op te doen,

want beter dan dit wordt het niet meer volgens mij” Joris staart naar het tv-scherm en atwoordt: “Geld en elk jaar miljoenen verkochte exemplaren doen rare dingen met developers”. “Tja dat is waar, doe je nog potje tegen mij spelen of heb je geen zin?” vraagt Menno. Joris pakt een tweede controller en mompeld inzichzelf dat hij toch weet hoe dik Menno dit gaat winnen. Menno tovert een glimlach op zijn gezicht en stelt de multiplayer opties in...

Conclusie en beoordeling

None

Tony Hawk blijft de koning van de Skateboard games. Er is een hoop hetzelfde gebleven zoals de lekkere besturing, maar de volgende keer mag Neversoft iets nieuws zoeken voor de serie. Ik begin volgens mij skatemoe te worden...
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Gameplay ijzersterk
 • Story mode goed
 • De levels
 • Muziek zoals altijd lekker
 • Minpunten
 • Weinig vernieuwing game overall
 • Auto rijden?

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • De xbox 360 controller wordt inderdaad snel vuil en is niet heel makkelijk proper te maken. Daarom zijn zwarte controllers beter.

 • Die zeep controller!

 • Phoenix Wright-schoenen! Geweldig!

  Sidenote: Wel 'ugly as hell'.

 • Vooral na een uur of twee á drie spelen is de witte controller van de Xbox 360 omgetoverd in een mooie zwartbruine vlek.  Ik weet niet wat jij met je controller doet hoor…. XD

  Verder een leuke update! :P


 • leuke update

  dreamcast is wel lekker goedkoop daar.

 • Lekker hoor, je ballen inzepen met een Xbox-controller :')

 • Whaha die zeepcontroller zou ik wel willen hebben. ;D

 • als je de controler 3 uur mij je ballen houd vind ik het niet meer dan logisch dat hjij zo vies wordxD

 • ik heb zweethanden… dus ik heb maar gewoon zwarte controllers gehaald.

 • Die zeepcontoller is vet :')

  En de Simpsons zijn ook wel chill :P

 • zeepcontroller is vet!

 • Een Dreamcast en de zeepcontroller, hoe cool!  Leuke rubriek!!

 • Zo'n Dreamcast is niet verkeerd voor die prijs.

  Wassen jullie ooit jullie handen? Zelfs naar meerdere uren achter elkaar intensief gamen is mijn controller nog steeds wit.

 • Die aflevering van de Simpsons heb ik al gezien, echt geniaal gewoon! Zit Homer een beetje met dat ventje te hurken, mag Marge ook nog even, die het natuurlijk helemaal geweldig vindt!

 • Halo Simpson :)!

 • T-bag. :lol:

 • NFL 10 lijkt me wel een vette game :D

 • Haha Teabagging :P

 • De xbox 360 controller wordt inderdaad snel vuil en is niet heel makkelijk proper te maken. Daarom zijn zwarte controllers beter.

  Mijn handen zijn zo schoon dat zwarte controllers wit worden :O

 • Mijn witte controler word anders nooit '' een bruine vlek ''

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren