1. Tony Hawk's American Wasteland (PS2)

Tony Hawk's American Wasteland (PS2)

Tony Hawk American Wasteland is alweer het zevende deel in de spellenreeks. Het wordt voor Neversoft ook weer steeds moeilijker om weer een nieuw idee te brengen om elke nieuwe Tony Hawk weer vernieuwend genoeg te maken. Hopelijk is het bij het meest recente deel, Tony Hawk American Wasteland goed gelukt.

Elke keer als Neversoft een nieuw Tony Hawk deel ontwikkelde zat er wel weer iets nieuws bij. In Tony Hawk Pro Skater 4 had je bijvoorbeeld complete vrijheid gekregen in de career modus, in Tony Hawk Underground moest je van Amateur naar Pro Skater groeien en in Tony Hawk Underground 2 kwam het Bam Margera gedeelte. In Tony Hawk American Wasteland bedacht Neversoft om het Free Roaming nog meer uit te breiden en alle laadtijden eruit te halen om vervolgens een gigantisch grote skateplek te krijgen. THAW speelt zich af in Los Angeles. Je hebt hier dus de vrijheid om te gaan en te laten wat je maar wilt. Zelf verwachte ik hier niet al te veel van, en dat is maar goed geweest ook. Want zoveel stelt het niet eens voor. Dit is namelijk alleen in de Story mode geldig. Als je bijvoorbeeld in de Classis Mode zit, of in de multiplayer modus zit, moet je gewoon de aparte delen van LA kiezen in een menu en vervolgens zijn er alsnog laadtijden.

Over eerder genoemde modi heb ik het later nog wel over. Nu ga ik af op de Story Mode. Net als in THUG begin je nu weer van beneden af aan. Je kunt uit vier verschillende skaters kiezen. Als je dat hebt gedaan begint het verhaal. Je bent weggelopen van huis en wilt het gaan maken in de Skatewereld. Daarom ga jij dus naar LA, omdat dat immers de stad is van de beroemdheden. Echter begint het al slecht. Je wordt in elkaar geslagen door een groep jongeren en je bagage wordt meegenomen. Vervolgens stuit je op een dame genaamd Mindy. Zij helpt je verder met je opdrachten, om een groot Skater te worden en je bagagae terug te krijgen. Mondy heeft echter ook een doel. Zij wilt namelijk een groot skatepark maken, en dat noemt ze 'American Wasteland'. In ruil voor dat zij jou helpt met het verbeteren van je skills haal je voor haar objecten bij elkaar voor haar skatepark.

Het verhaal is echter ietwat dun, waardoor het niet echt interesant blijft. Wat wel realistisch is, is dat je vanaf het begin nog geen geavanceerde tricks kan zoals Manuals of stalls. Dit heb je allemaal vrij snel opgepikt en ben je alweer heel wat verder. Maar verder is het verhaal niet echt interesant. Daarbij komt ook nog eens dat het uitspelen van de story mode erg makkelijk is, waardoor de story mode uiteindelijk niet al te veel te bieden heeft.

Natuurlijk heeft het spel niet alleen maar een story mode. Zo is er natuurlijk ook nog de classic mode. Hierin zul je op de oude wijze, á la THPS 1, 2 en 3 een waslijst met opdrachten moeten uitvoeren binnen 2 minuten in verschillende levels. Denk aan opdrachten als 'Collect S-K-A-T-E' en 'Find the secret tape'. Dit zijn voornamelijk levels uit oudere Tony Hawk spellen. Voorbeelden zijn Mineapolis en Mall uit THPS1.

Dit kun je in je eentje doen, maar je kunt ook samenwerken met een vriend in de co-op modus. Iets dat toch nog best wel leuk kan zijn.

In de classic modus kun je vooral je Skater voor de overige modi, buiten story mode, verbeteren door stats points te verzamelen. Dat is ook eigenlijk waar je het het meeste voor doet, aangezien ook de hier de opdrachten niet al te moeilijk zijn, ookal zijn ze wel leuk om te doen.

Verder heb je ook nog de Free Skate en Single Session modus. Hierin kun je alle levels op je dooie gemakje verkennen, of voor de high score gaan.

Het is eigenlijk gewoon hetzelfde als voorgaande delen. Hetegene wat het wel beter maakt dan in THUG 2 is dat de levels beter in elkaar zitten, de sfeer en kleuren beter zijn en combolines veel overzichtelijker zijn.

Verder heb je natuurlijk ook nog de editor-modi. Hierin is het mogelijk je eigen skatepark, skater, graffiti tag en tricks te maken. Nou is er niks mis met de Create-a-skater, Create-a-tag en create-a-trick modi. Maar wel met de Create-a-park modus. In THUG 2 werd deze erg bekritiseerd, en ook door mij. Het had teveel beperkingen en bugs waardoor een goeie park maken haast onmogelijk was geworden. En Neversoft heeft blijkbaar niet eens geluisterd naar wat de fans hadden gezegd, want er is bijna niks veranderd. Slechts een paar nieuwe voorwerpen, een nieuw themas en een beetje meer geheugen, en dat was het. Ze hebben zelfs de Create-a-goal optie eruit gehaald, iets dat ik een echte aanwinst ervoor vond.

Oftewel, met deze editor zul je niet echt ver komen.

Tot slot is er ook nog de multiplayer modus. Deze kun je in split-screen tegen een vriend spelen maar ook online spelen. Maar echter is die online modus niet eens zo leuk meer. Want hier is al helemaal niks verandert. Alles dat goed werkte, werkt nog wel gewoon goed, maar alles wat brak werkte, is dus ook nog steeds brak. En doordat er nauwelijks enige diepgang in zit is dit ook niet lang interesant. Hoewel het altijd wel leuk is om eventjes een paar rondjes te skaten met andere spelers.

Het is dus gewoon hetzelfde. Met gamemodi als Trick Attack, Capture the flag en Graffiti kun je je wel eventjes vermaken, maar lang dus niet.

Ook het delen van je eigen creaties is precies hetzelfde gebeleven, en dat is maar goed ook. Maar helaas is het nog steeds niet cheatvrij, zijn er nog steeds talloze glitches en werken bepaalde functies, zoals de inlog-sessies en de vriendenlijsten nog steeds niet goed.

Enige pluspunt wat erbij is gekomen is dat het spel nu ook eindelijk via Xbox Live speelbaar is.

Grafisch zit het spel iets beter in elkaar, t.o.v. THUG 2 maar veel ook niet. De soundtrack van deze game is gewoon kut te nomen. In THPS 4 was deze ijzersterk, in THUG 1 kon deze nog wel meekomen. In THUG 2 zaten nog enkele goeie nummers, maar in THAW zit maar één interesant nummer. En de rest is allemaal troep.

Verder geeft THAW meer het gevoel dat het een gerushed spel is, dan een spel dat met plezier gemaakt is. Bij THPS 4 was het echt te merken dat de game met plezier was gemaakt, met mede dank aan het lollige 'Outtake' filmpjes. Maar hierbij voelt het echt gerushed aan, alsof het alleen nog maar om geld gaat, of omdat Meneer Hawk het wil.

Conclusie en beoordeling

Tony Hawk American Wasteland is een leuke game, maar stelt toch erg teleur. Het is erg uitgemolke, en voelt erg gerushed aan. De Story mode en de Classic Mode zijn erg makkelijk, en het verhaal is toch best dun, waardoor het minder interesant is. Ook het feit dat Neversoft niet eens de moeite heeft genomen om te luisteren naar de kritieken van Tony Hawk spelers. Voor de echte fans, of nieuwelingen is het gewoon een goed skateboard spel. Wie er echter wat meer van verwacht, kan het misschien beter houden bij Tony Hawk Pro Skater 4 of Tony Hawk Underground.
6,7
Score
67
Score: 65
 • Pluspunten
 • De goeie gameplay is behouden
 • Beter level design
 • Xbox Live ondersteuning
 • Minpunten
 • Dun verhaal
 • Makkelijk
 • Geen vernieuwingen in online modus
 • Lagere replaywaarde
 • Slechte soundtrack
 • Weer teleurstellende Create-a-park modus.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Wel grappig, maar ze moeten de kwaliteit van de Guitar Hero gitaartjes nog maar zien te overtreffen.

 • Allemaal leuk en aardig… Maar hoeveel gaat dit kosten?

 • Word vast wel weer duur

 • Leuk voor de fans

 • word vast duur:(

 • zal wel weer wat kosten ja. + het feit dat je ook nog eens een wiimote moet gaan aanschaffen kijk maar bij GH daar heb je bij elke gitaar drum of mic ook weer een wiimote nodig dat vind ik een beetje stom gedaan dan betaal je evenveel bij de ps3 360 of die andere zoals de ps2 maar dan moet je nog wel een wiimote kopen om te kunnen spelen dan ben je meestal ook weer 40 eurie's extra kwijt:S.

 • Heel erg tof. Hopelijk wel van beter kwaliteit dan die van World Tour, want zelfs de Les Pauls-gitaar werkte beter.

 • erg duur

 • vast verekte duur!!!!

 • Zeker leuk, maar de prijs zal er ook naar zijn.

 • De prijs in de VS is 250$ ;)

 • De prijs in de VS is 250$ ;)

  De Europese prijs van de bundel is ondertussen ook al een tijdje bekend hoor. De bundel (met drums, mic, micstandaard en basgitaar) kost 200€, de losse gitaren zijn te koop voor 100€. ;)

  het feit dat je ook nog eens een wiimote moet gaan aanschaffen kijk maar bij GH daar heb je bij elke gitaar drum of mic ook weer een wiimote nodig

  Bij Rock Band heb je dit niet…

 • yeah! ik was al bang dat er maar een gitaar zou zijn:) maar gelukkig kunnen we ons ook gaan ontfermen over de slaggitaarpartijen van Lennon:D

 • Geef mij Guitar Hero: Zeppelin met de Gibson EDS-1275 :] , dan wordt guitar hero pas moeilijk ^^

 • Cool idee! :) Ik ga het echter niet aanschaffen. Kost te veel en vindt de gitaren van RB verschrikkelijk.

 • yeey beatles rock!! w00t

 • Super idee! Alleen is het voor het geld.

 • die gitaren lijken me echt vet maar zoals iedereen al zegt ze worden heel duur.

 • Ik lees GELD VERDIENEN!

 • Die gitaartjes zien er erg vet uit moet ik zeggen.

  Maar ik heb er al twee, en ik heb geen behoefte aan een derde of vierde.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren