1. Beyond Good & Evil (NGC)

Beyond Good & Evil (NGC)

In mijn Prince of Persia the Sands of Time review heb ik de naam al eens laten vallen. Beyond Good & Evil verkocht voor geen ene moer en daarom viel ik de mainstreamgamer aan. Waarom laten gamers deze titel links liggen terwijl ze de zoveelste FIFA, Medal of Honor of andere bullshit gaan kopen? Je kunt die games elk jaar verwachten, van Beyond Good & Evil soort spellen komt er maar één van om de paar jaar. Ik blijf erbij: sommige gamers zijn gewoon onwetend...

Want BG&E is een pareltje. Micheal Ancel, geestelijk vader van Rayman, bracht deze game in december 2003 voor de PS2 en PC en het bleek niet te verkopen. Dus in maart 2004 kwam de game voor € 30 in de winkel voor de Gamecube en Xbox. Ik maakte daar meteen gebruik van en kocht die game en speelde hem. Het grootste minpunt was dan ook dat ik het spel zo snel had uitgespeeld, maar de entertainment waarde van het spel is gelukkig groot.

Nederlands!?

Ik stopte het spel dus in mijn Gamecube en er stonden twee talenopties: Français en Nederlands. Ik dacht: “He, dat is een fout, mijn Gamecube staat standaard op engels” en dubbelcheckte mijn instellingen; maar het bleek goed te staan. Toen realiseerde ik het: “Ik heb de nederlands versie gekocht” Al vloekend startte ik de game op, terwijl de eerste cutscene voorbij kwam. Maar wat bleek: De sychronisatie was gelukt! De stemacteurs, die ik vooral herkende van tekenfilms hebben echt hun best gedaan om overtuigend over te komen. Zelfs die irritante Howard Komproe (Postbank, Grrrrrr) was overtuigend als Jaimacaanse neushoorn. Kijk eens Duitsland, zo kan nasychronisatie ook! De voiceacting was het eerste pluspunt, maar de muziek op de achtergrond heeft iets weg van dromerige, zorgenvrij deuntje terwijl de gevechtmuziek een duister en grimmig ondertoon heeft. Hetzelfde geld voor de graphics. Deze zijn mooi, maar mogen zich niet meten met visuele toppers zoals Resident Evil 4. Wat ik er wel mooi aan vind, is dat de kleur groen als een soort rode (lees: groene)

draad door de game loopt. Dit komt niet alleen doordat de hoofdrolspeelster Jade heet, maar ook de badguys een groene waas afgeven. Toeval? I think not!

Jade

Want het verhaal gaat als volgt: Jade, een dame met een sterke wil en een neus voor nieuwtjes wat van pas komt bij haar baan als reporter, woont op de planeet Hillys. Dit simpele planeetje wordt aangevallen door een buitenaards ras genaamd de Domz, die mensen ontvoeren. Jade en haar oom Pey’j (een varken!?) helpen kinderen die hun ouders kwijtraakte aan de aliens en gebruiken hun vuurtoren als opvangtehuis. Maar de Domz vallen de vuurtoren aan en Jade weet ze te verslaan. De politie van de planeet, de Alpha Secties komen zoals gewoonlijk te laat. Deze Alpha secties zeggen hun taak te hebben gedaan, maar Pey’j gelooft er geen zak van. De Alpha secties waarschuwen de bewoners van de planeet dat een groepering genaamd het Iris netwerk hun werk willen verstoren en de Domz helpen. Maar Jade word benaderd door Iris en zij nodigen haar om bij de groep te komen, want het blijkt dat de Alpha Secties de boel bedonderen en samenwerken met de Domz. Jade pakt haar camera en gaat er op af.

Hillys

Wanneer je in de hovercraft stapt, kom je terecht op open water. De planeet lijkt klein en dat is het ook. Maar klein is fijn, laten we het daar maar bij houden. Sommige gebieden kun je nog niet bereiken, maar je gaat eerst naar de Mammago garage om je hovercraft te laten maken. Want het betaalmiddel naast de credits, zijn parels die je krijgt als je Domz of sterke vijanden afmaakt. Deze dien je te gebruiken als betaalmiddel voor upgrades. Daarnaast verdien je ook parels door grotten binnen te gaan, races te winnen en te kopen. Deze parels zijn op het eind van de game nodig om de game te voltooien, dus het is noodzaak om deze te zoeken. Het zal je ook opvallen dat er allerlei dieren rondvliegen, hupsen, zwemmen enz. Deze dieren kun je fotograferen en je zult geld ontvangen voor elke foto die je maakt. Een leuke sidequest die ook daadwerkelijk boeit.Terug naar de verhaallijn, en die bestaan uit het uitvoeren van opdrachten voor het Iris netwerk. Je moet bewijs materiaal aanleveren, dus ga je foto’s maken van verschillende locaties en hun activiteiten. Dit betekent dat je gaat infiltreren in verschillende locaties, waar stealth en combat van belang is. Hoewel het vechtsysteem goed inelkaar steekt, is vechten niet altijd de beste keus. Er zitten ook stealth elementen in het spel verwerkt, die nodig zijn om bewakers langs te komen. Of je kunt ze tegen hun zuurstof flessen aan schoppen zodat ze het luchtruim in gaan. Maar de stealth is handig en als je niet oppast, zal de vijand je spotten of kijken wat er aan de hand is. Deze kijken eerst rond en als ze het gebied veilig achten, gaan ze pas weer terug naar hun eigen post. En als je vijanden te lijf gaat, zal er meestal een sidekick je helpen. Je oom Pey’j zal je in de eerste helft van de game vergezellen met zijn straallaars aanval, terwijl de in het begin verdwaasde agent dubbel H je de rest van het spel zal gaan helpen. Dit werkt goed, want zij zullen vijanden voor een korte periode verlammen met hun aanvallen zodat Jade kan toeslaan. Geen minpunten.

Kort maar krachtig

BG&E heeft ook zo zijn minpunten. Zo is de game superkort, je hebt de game binnen een uur of 10, 11 uitgespeeld. Dat is zo verschrikkelijk jammer, deze game verdient het om meer inhoud te hebben. De planeet Hillys is behoorlijk klein, je zou haast denken dat het een kleine stad gaat inplaats van een planeet. En de sidequests eindigen altijd in een parel expeditie, er zijn geen andere schatten. Ondanks deze kleine volkomenheden, mag deze game zich nestelen tussen de beste spellen van 2004. Het plezier dat je zal beleven aan de omgevingen, de personages en allerlei zaken die op de planeet gebeuren zal groot zijn. Daarom wil ik zeggen, nee, jullie moeten deze game halen, want je mist een fantastisch avontuur. Het schijnt zelfs dat Michael Ancel bezig was met de preproductie van BG&E 2, maar toen succesvol begon aan de game King Kong. Ancel had aangegeven in een interview dat hij op dit moment nog niet echt bezig was met iets, maar hij het verhaal van Jade graag zou willen door willen vertellen. Nou jongen, doe ons een plezier en ontwikkel deel 2 voor de Revolution, Playstation 3 en Xbox360!

Conclusie en beoordeling

Beyond Good & Evil is een toppertje, die veel mensen links hebben laten liggen. Ik zeg maar een ding tegen deze mensen: Foei, stout! Ga eens heel snel naar de winkel en verrijk je collectie met deze titel!
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • De spelwereld is vol leven
 • Gameplay
 • Fotograferen
 • Nederlandse voiceacting
 • De beleving in zijn geheel
 • Minpunten
 • Veel te korte speelduur
 • Sidequests draaien op hetzelfde uit: Parels

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Tering, wat vragen ze toch absurde bedragen tegenwoordig.

 • $24 miljoen absurd gewoon

 • WTF, de bedrag is echt veel en je kunt er zeker veel dingen mee doen met deze bedrag

 • En dan gek vinden dat kleine bedrijven faillet gaan.

 • z'n geld is wss op… dus dan maar even een oud werkgever aanklagen hè… :P

 • Ja, te laat ventje.

 • daar leef ik heel mijn level mee 17 miljoen…

 • Aparte post en heeft dan ook niets met gaming te maken.

 • Schandalig, ben benieuwd wat de rechter hier over te zeggen heeft.

 • Wtf das niet niks.  @wesley IDD daar kan ik wel 2 levens mee leven :P.

 • Ik denk niet dat NCSoft dit erbij kan hebben, ze hebben al best wel zwaar.

 • En wat weet jij daarvan -_-… NCsoft hmm? Klinkt voor mij als B MMO ontwikkelaar… (op GW na dan, ookal vind ik dat een zuigspel)

 • Lol, gaat hij nu de schuld steken op NC dat zijn game gefaald heeft…? lijkt me een beetje hypocriet…

 • Hij moet weer geld hebben …

 • Zit ik dan met mijn 6 euro 70 cent per uur bij de Albert Heijn…

 • Soms kunnen mensen diep zinken..

 • Richard Garriot, hmmm, how the mighty have fallen. Zeer belangrijk geweest voor het RPG-genre.

 • ging hij naar de ruimte?

 • @Ralphieboy: Ik zit met 3.87 bij AH.

 • Waarom vragen ze altijd van die grote bedragen, is niemand meer content met een tientje? =P hahaha

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren