1. Resident Evil 4 (NGC)

Resident Evil 4 (NGC)

Vergeet alles wat je wist van Resident Evil. Dit deel is compleet anders dan alle, inmiddels ouderwetse delen. Dit keer geen Raccoon City en geen domme zombies meer... Heeft Capcom hiermee een goede keuze gemaakt?

Je speelt als agent Leon S. Kennedy, een agent die zich altijd stoer weet te houden. Als je op een geheime missie wordt gezet om de dochter van de president (Ashley) te redden, kom je uit in een mysterieus dorpje in Spanje. Dit alles wordt je verteld in een introfilmpje, en al gauw loop je over het pad richting het dorp. Al snel zul je noodgedwongen een huis in moeten lopen. Je vraagt aan de bewoner of hij Ashley misschien heeft gezien, terwijl je een foto van haar laat zijn. Hij antwoord wat in het Spaans, waar je niets van verstaat. Maar terwijl jij de foto wegstopt, grijpt hij een bijl en haalt richting jouw uit!

Hiermee is de toon van het spel meteen gezet. De zombies kunnen dit keer met elkaar communiceren, in plaats van simpelweg met z’n alleen in jou richting te lopen. Als je de eerst zombie hebt neergehaald, zullen er nog velen volgen. Ze werken samen, proberen je in te sluiten… Dit werkt erg goed, aangezien je tijdens het schieten niet kunt bewegen. Zo kunnen de dorpelingen (en later andere creeps) je proberen in te sluiten wat een beetje een benauwd gevoel geeft. Ze zullen je ook overal achtervolgen. Ze zetten ladders neer en proberen je te achtervolgen, ze klimmen door ramen, ze springen over hekjes en ga zo maar door. Als jij je wapen op ze mikt zullen ze soms ook je schoten proberen te ontwijken door snel te bukken of opzij te bewegen.

De graphics vallen in het begin al op. Wat ziet deze game er gruwelijk mooi uit. De omgevingen en personages zijn enorm gedetailleerd, wat ook goed doet in de geloofwaardigheid van het spel. De vijanden hebben namelijk ook hun gelaatsuitdrukkingen, en vooral als er eentje op je af komt rennen met een kettingzaag zal dit zeker indruk op je wekken. De omgevingen zijn ook heel gevarieerd, in tegenstelling wat de meeste screens doen denken. Na het dorpje kom je namelijk ook nog in andere omgevingen, waaronder ook een huiveringwekkend kasteel waarin een enorme sekte zich schuilhoudt.

Mikken doe je door de rechterschouderknop ingedrukt te houden. Het schot lossen doe je dan met de A knop en herladen gebeurt met de B knop. Schieten doe met veel verschillende wapens die je zelf aan kunt schaffen. Op je pad kom je al redelijk snel een mysterieuze handelaar tegen die wapens en andere handige spullen aan jouw verkoopt. Je hebt een koffertje bij waar je de wapens in kunt ordenen. Later kun je ook weer wapens verkopen als je plek wilt maken voor andere wapens. Het is dus slim om je koffertje goed in te delen zodat de ruimte optimaal gebruikt kan worden. Hoe verder je in de game komt, hoe beter de wapens van de handelaar worden. Wapens zijn ook up te graden naar je eigen smaak. Je kan niet alleen de vuurkracht verbeteren, maar ook de grootte van een magazijn en de snelheid van het herladen. Overigens heb je altijd een wapen op backup als je een tekort aan ammunitie hebt; het mes trek je met de linkerschouderknop. Altijd handig als een vijand erg dichtbij komt.

Zoals je nu waarschijnlijk wel duidelijk is, is Resident Evil dit keer meer actiegericht. De toevoeging van de actieknoppen helpt daar ook mee. In simpele gevallen kun je bijvoorbeeld de zombies een schop geven, wat overigens een zeer bevredigend gevoel geeft als het hoofd van de tegenstander ontploft.. Er zijn echter ook speciale actiemomenten. In de (vele) cutscenes in het spel zul je de controller niet zomaar even weg moeten leggen. Je zal deel moeten nemen in het verhaal door snel een knoppencombinatie in te drukken, zodat het verhaal gunstig voor je verderloopt. Druk je op de verkeerde knoppen of druk je te laat, dan loopt het niet zo goed voor je af…

De geluiden van de game zijn ook perfect te noemen. Het praten van de inwoners, het neuriën van de sekte die je later in het spel tegenkomt en het brullen van de enorme monsters die je tegenkomt. Het geeft je allemaal een zeer beklemmend gevoel, waarin ook de achtergrondmuziek meespeelt. Deze muziek treedt enkel op als je aan het vechten bent tegen vijanden of bazen. Ook de ingesproken teksten zijn deze keer, in tegenstelling tot vorige delen, zeer goed.

Nadat je het spel hebt uitgespeeld (wat mij de eerste keer 14 uur kostte), speel je gelijk twee nieuwe modi vrij waardoor je gelukkig nog niet bent uitgespeeld. Daarnaast speel je ook een nieuw kostuum vrij en twee nieuwe wapens die je van de handelaar kunt komen! Je wilt het avontuur sowieso nog wel een keer meemaken. Met de mode ‘Mercenaries’ kun je nog meer wapens vrijspelen. Opnieuw doorspelen is ook geen probleem. De game is gewoon zó goed, dat ik hem al wel 5 keer doorgelopen ben op verschillende moeilijkheidsgraden en met verschillende wapens. Leuk is dat als je op een hogere moeilijkheidsgraad speelt, er ook enkele nieuwe stukjes in de gameplay zitten verwerft zoals een doolhof met rottende honden erin…

Conclusie en beoordeling

None

Resident Evil 4 is een must-have voor iedere Cube-eigenaar, zelf als je niet van horrorgames houdt. Het spel is namelijk helemaal niet zo eng, het kent alleen een beklemmende sfeer. En ook actieliefhebbers zullen zich snel thuis voelen in deze compleet nieuwe Resident Evil. Iedereen die ook maar een beetje interesse in dit spel heeft, moet het gewoon kopen en verbaasd staan…
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Beklemmende sfeer
 • Gameplay
 • Spectaculaire bosses
 • Minpunten
 • Puzzels misschien iets te makkelijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Who's next DMX??

 • Weten ze het nu nog niet?? Rappers en Gamen gaan niet samen!

 • Zolang ie het op de iPhone houd en niet de consoles er mee lastig gaat vallen. Tenzij ze eens een goede game maken…

 • Jammer.

 • Dit is gewoon voor de fun he, iets naar de fans toe. Je hoeft het niet te kopen of te spelen als je het kut vind. Ik wacht op de standaard reactie dat rap/hip-hop kut is, ik ga toch ook niet zeuren dat ik dance/trance/house kut vind? Ik vind het kut dus luister ik het niet, punt.  Ik zelf denk dat de game ook kut is maar niet omdat het van eminem komt, het ziet er gewoon niet echt goed uit.  -edit- Foto van de game: http://s3.amazonaws.com/twitpic/photos/full/7611701.jpg?AWSAccessKeyId=0ZRYP5X5F6FSMBCCSE82&Expires=1241685820&Signature=sOajDmiz0HAQzrUTt0LWqB%2Fhjro%3D  -edit 2- En op de screenshot zie je geen hotel maar een gang in 'Popsomp Hills Rehabilitation Center' oftewel de afkick kliniek waar Eminem gezeten heeft.

  P.S. Dit is wel 'oud' nieuws ondertussen, idd ik had het zelf in kunnen sturen maar dat doe ik wel vaker en ik zie het nooit op de site, ja 2 dagen later dus doe geen moeite meer.
 • hier wacht ik niet echt op …

 • @ karol valium nodig??


  en dit heeft met geld te maken en niet fans! anders zet je de game for free te koop??
  hij heeft knaken zat……
  en hij was tog gestopt?? waar komt die cd vandaan??? come back?? pfff moe van te worden
  zombie vechten misschien ziet ie ze fans wel als zombie's

 • Eminem = rapper = 50 cent = geld verdienen?  Een goede game verwacht ik niet.

 • Klinkt leuk voor de iPhone.. ^^

 • @Flater

  deze spel word echt wel anders want 50 maakt spelen voor 2 dikke concoles en deze spel word gewoon uitgebracht op de I phone..ik bedoel wie gaat daar nou te veel van verwachten??

 • omg nogal lame -_-

 • pff altijd maar van die misgunnende mensen hier…koop het dan niet maar ga niet van die zielige comments neer zetten.

 • Omdat het Eminem is, is het leuk:) Rap kan ook gewoon echt goed zijn. Het zijn de Lil Waynes en de T-Pains die het verneuken. Des te beter dat Eminem terug is.

 • Eminem was goed en is nu zo'n beetje 50 cent ja.

 • Idd, Eminem is nu gewoon focking slecht.

 • Als hij zijn game maar niet evenslecht maakt

 • Waar is de tijd waarin hiphop echt goed was ? Nu hoor je enkel Lil Wayne & 50 Cent.

 • Vergeet T-Gay niet, you spin my dick right round… kutnummer

 • Weten ze het nu nog niet?? Rappers en Gamen gaan niet samen!  Ho is ff ik rap ook weleens en ik wil game producer worden, heb al ooit zelf wat gekloot met games zelf maken, ben al zeg ik het zelf proffesioneel met 3dsmax en heb al een concept in mijn hoofd voor een game gewoon fokking goed is (maarja moet eerst nog ff met proffesionele gameprogrammas te werken en een opleiding hiervoor volgen xD

 • fok eminem man, doe mij mr een nieuwe 50 cent game

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren