1. Kingdom Hearts (PS2)

Kingdom Hearts (PS2)

Het door Squaresoft gemaakte Kingdom Hearts is in een paar woorden een hele bijzondere game. Op het eerste gezicht valt de gameplay in herhaling, zijn de omgevingen grafisch niet zo spannend als dat bij de huidige generatie het geval is en de camera is af en toe een beetje frustrerend. Echter, zoals we elk jaar weer zien (afgelopen jaar met GTA San Andreas), hoeft een game niet perse op elk front uit te blinken om een topper te zijn. Kingdom Hearts bewijst dit even sterk.

Een stortvloed van verontwaardigde reacties volgde de aankondiging van deze game. Fans van Squaresoft vonden het ongepast dat hun helden in een Disney-game zouden verschijnen, en Disney-fans waren bang dat de naam van de Disney-personages zouden worden bezoedeld. Niets bleek minder waar.

Vanaf het moment dat je de game opstart zie je dat dit niet een snel in elkaar gezette cash-in is. Aangezien we het over Squaresoft hebben begint de game met een Full Motion Video, een waar feest voor het oog. Al gauw beland je in een droomwereld en je maakt een aantal keuzes die op subtiele manier de het verloop van het spel bepalen (qua gameplay).

De speler bestuurt de 14-jarige Sora, die op zoek gaat naar zijn vrienden. Hij krijgt hierbij na niet al te lang hulp van hoftovenaar Donald Duck en de ridder Goofy. Sora heeft een "Keyblade" waarmee hij zijn vijanden (de Heartless) kan verslaan. Sora rijst door Disney-werelden waar je de personages uit de desbetreffende wereld ontmoet en die soms met je mee vechten.

De verhaallijn is op het eerste gezicht redelijk eenvoudig, maar je kan een stuk dieper graven en het spel heeft een interessante filosofie.

Het spel is niet echt lastig, behalve misschien op de hoogste moeilijkheidsgraad. Kingdom Hearts is een RPG, dus hoef je eigenlijk alleen vijanden te verslaan om sterker en beter te worden. Dit vond ik echter nooit vervelend worden; een gevoel wat ik bij Final Fantasy meestal wel heb.

Het spel is naar de maatstaven van de huidige generatie grafisch enigszins gedateerd, maar dat geldt eigenlijk alleen voor de omgevingen. De welbekende personages van Disney en Final Fantasy komen prachtig to leven; ze lijken erg goed op de originele personages (figuren uit FF7 hebben uiteraard wat meer polygonen). Ook de prachtige visuele effecten bij het summonnen zien er geweldig uit.

De graphics dragen op deze manier ontzetten bij aan de sfeer. De sfeer in het spel is zo ontzettend goed neergezet, dat je vaak zin hebt om iets te knuffelen. Het weerzien van de welbekende personages is elke keer weer een feest.

Ook de soundtrack klopt helemaal. De originele Disney-melodietjes zijn bewerkt door Yoko Shimomura, maar er zijn ook een aantal originele composities toegevoegt. Daar komt nog eens bij dat de Disney-personages allemaal voorzien zijn van hun originele stemmen, en met bekende mensen als Haley Joel Osment en Lance Bass zijn de voice-overs in Kingdom Hearts de beste die ik in een game ben tegengekomen

Zoals bij veel RPGs gaan met elk level je kracht, leven en magie omhoog. Bij Kingdom Hearts leer je af en toe ook bepaalde abilities die er voor zorgen dat je je combo kan verlengen of vijanden die verder weg zijn kan raken. Dit heeft als gevolg dat je echt het idee krijgt dat je vaardiger wordt naarmate het spel vordert en dat geeft veel voldoening.

Het verhaal is in ongeveer 30 uur uit te spelen; maar daarna zijn er nog een hoop extra's te vinden. Er zijn een aantal optionele bazen, die zelfs op het maximale level (99) erg uitdagend zijn.

Sora reist van wereld naar wereld, en daarvoor heeft hij natuurlijk vervoer nodig. Squaresoft heeft hiervoor een Gummi-ship minigame bedacht die lang niet bij iedereen in de smaak viel. Hoewel het bouwen van het schip wel aardig was, was de minigame absurd makkelijk en duurde af en toe veel te lang. Gelukkig krijg je al redelijk snel een warp-gummi en kun je snel terugvliegen naar werelden die je al eens hebt bezocht.

De camera is vooral tijdens gevechten tegen grote eindbazen en tijdens de platformelementen een doorn in het oog, je kan deze camera wel bijstellen maar dat gaat met een slakkegang en dat is niet zo fijn als je wordt doodgebeten door een driekoppige hond.

Toch vergeef je het spel deze minpunten zonder aarzelen. Locaties als Neverland waar je vrij kan vliegen maken alles goed. En als je opeens geconfronteerd wordt met "One-winged Angel" is het moeilijk om niet onder de indruk te zijn van dit spel. De graphics, de gameplay, de soundtrack; het past allemaal zo ontzettend goed. Ik verheug me nu al op deel 2.

Conclusie en beoordeling

None

Kingdom Hearts is naar mijn mening de beste ps2 game tot nu toe. Elke keer dat ik deze game speel, heb ik van het begin tot het einde plezier. Zo moet een game zijn.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Prachtige sfeer
 • Goede voiceovers
 • Disney en Final Fantasy
 • Minpunten
 • Gummi Ship
 • Camera

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik wilde gisteren ook spelen, maar ik kreeg telkens dat \"We don't receive any logins at this time.\" Naja, dan maar wachten op vrijdag voor de volgende playtime…

 • Je had moeten wachten tot half 7. Op de forums stonden er een aantal announcements voor :)

 • Ten eerste begon het pas om 7 uur, toen zeiden ze dat het half 8 zou beginnen… Ik ben tot 1 uur op gebleven om te kijken of ik kon inloggen, maar nee.

 • lijkt me wel vet…maar dit spel komt dus ook voor de 360??

 • Lijkt me wel leuk spel, hmm moeilijk kiezen hoor, dit of jumpgate evolution.

 • Lijkt mij wel een leuk spel, maar ik wacht het toch even af :)

 • mmo op me xbox lijkt me wel wat hebben

 • Klinkt als iets waarmee ik me goed kan vermaken. Maar is er sprake van een subscription fee of iets dergelijks? Want ik ga niet naast mijn gold-abbonement nog meer betalen.

 • klinkt nice :D

 • Deze game koop ik waarschijnlijk, ziet er nog mooi uit!

 • Lijkt me wel leuk spel, hmm moeilijk kiezen hoor, dit of jumpgate evolution.  Jumpgate evolution is waarschijnlijk geheel gratis, deze game? ik weet het niet.  Als ik dit spel ga spelen zet ik alles op magische strength en aanvalsnelheid xD • Jumpgate evolution is waarschijnlijk geheel gratis, deze game?  Ik volg Jumpgate al een tijdje en zoals het er nu uit ziet word het niet geheel gratis als je daarmee maandelijks betalen bedoelt (wat ik aan neem). Dat zegt iedereen tenminste op de forums.  Maar als het gratis word is het altijd goed :P, we zullen het zien als de game er is =]. • Klinkt als iets waarmee ik me goed kan vermaken. Maar is er sprake van een subscription fee of iets dergelijks? Want ik ga niet naast mijn gold-abbonement nog meer betalen.  Je hebt geen Gold-abbonement nodig voor CO.

 • Ziet er wel leuk uit.

 • monthly fee? I dont hope so.  Maandelijks betalen = failblog.org

 • @jezzol

  Arme stakker.  Goed om te zien dat ontwikkelaars eindelijk merken dat WoW de beste MMO in het genre is en dat ze met nieuwe concepten komen; Champions Online, Jumpgate Evolution, dan maken ze een grotere kans dan simpel WoW clonen; LotRO, WAR, AOC…


 • @igamer

  Als je een spel KOOPT wil je het ook BEZITTEN. Vrij logisch.

  Tering mooi plaatje…

 • Tuurlijk heeft deze game een monthly fee. Zou beetje erg dom zijn om te hopen dat het gratis gaat worden, beetje erg dom.  Ben alleen erg bang dat City of Heroes leeg gaat stromen zodra dit uit is. :(

 • hmm wacht nu nog steeds op me beta key

 • lijkt me grapig ik denk dat ik hem haal

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren