1. Smash Court Tennis Pro Tournament 2 (PS2)

Smash Court Tennis Pro Tournament 2 (PS2)

Sporttakken waar België in uitblinkt zijn op één enkele hand te tellen. Naast motorcross en de wielerssport hebben we ook enkele goudhaantjes in het tenniswereldje. En daar ben ik nou "trots" op.

Bijna alle sporttakken zijn vertegenwoordigd op de PS2, maar het aantal tennisgames die zich bij deze geslaagd mogen noemen zijn schaars gestrooid. Of deze Smash Court Tennis: Pro Tournament 2 bij de games-categorie van "been there, done that" hoort, lees je hier

Realistische Arcade

Het opvallendste aan deze game is dat het allemaal heel arcade aanvoelt desondanks de licenties waarover deze game beschikt. Je kan met zo'n zestien huidige tennissterren aan de slag zoals Juan Carlos Ferrero, Lleyton Hewitt, Kim Clijsters en vele anderen, maar in feite draait het daar niet om. Nu kom jij op de voorgrond te staan. In de "pro mode" word je gevraagd je eigen personage aan te maken met z'n eigen specialiteiten. Dit doe je door een kleine waaier aan verschillende gelaten, haarstijlen en lichaamskenmerken. Eenmaal klaar word je gedropt in het wereldje van de heen- en weer zwiepende gele bal.

Als totale newbie in het tenniswereldje is het natuurlijk de bedoeling dat je punten scoort. Je staat als laatste genoteerd in de rankschikking, namelijk nummer 250, en het is aan jou om daar verandering in te brengen.

In het begin sla je beter de grootste toernooien over omdat deze gewoon weg te hoog gegrepen zijn en ga je best aan het trainen. Als je de verscheidene trainingsessies goed hebt weten te doorstaan ontvang je Experience points (EXP). Met voldoende EXP kan je dan weer je personage upgraden. Enerzijds kan je je conditie verbeteren, maar dat gaat ten koste van je kracht. Anderzijds kan je skills verbeteren, maar dat gaat dan weer ten koste van je conditie. In het begin lijkt het simpel, maar je moet goed weten te compenseren. Het is net een kleine RPG waar je keuzes moet maken in welk aspect je je personage kan verbeteren. Naarmate je beter en sterker wordt, krijg je ook meer kansen op mee te dingen naar de hoofdprijzen in de verschillende Grand Slams. Alles officiële Grand Slams zijn van de partij die ook nog eens afgewisseld worden door fictieve toernooien. Daarnaast is het ook mogelijk dat je uitgenodigd wordt om je land te vertegenwoordigen in een soort Fedcup.

Mission Impossible?

Het verloop van een wedstrijd is niet zoals elke andere tennisgame. Omdat het blijkbaar teveel tijd zo in beslag nemen om van plaats 250 naar een plaats in de top 10 te stijgen vat men in het midden van een te spelen game aan, wat ik enerzijds wel begrijp, maar anderzijds vraag je hier niet om. Dit noemt in de game een "turning point". Wanneer het dan jouw beurt is, krijg je een missie voorgeschoteld die jij tot een goed einde moet brengen. De missies zijn heel gevarieerd en worden moeilijker naargelang je stijgt in de ranking. Enkele voorbeelden van zo'n missies zijn: raak de bal minder dan veertig maal in een game, maak een punt met behulp van een volley of maak een achterstand van 15 - 40 terug goed. Het voordeel van dit missiesysteem is dat de game niet rap gaat vervelen, maar ik had toch liever echte matchen gespeeld. Eenmaal je een plaatje hebt veroverd bij de top van de wereld is het nog altijd niet mogelijk volledige matchen te spelen, maar niet getreurd, je kan het missiesysteem ook gewoon uitschakelen in het optiemenu, maar vergeet niet dat je voor elke geslaagde missie ook EXP ontvangt. Schakel je de optie dan uit, dan verdien je minder en dat gaat tenslotte ten koste van de ontwikkeling van je fictieve zelf, wat in feite niet eerlijk is.

Er is ook een multiplayer voorzien en met behulp van een multi-tap kan je met vier aan het gamen slaan. Zowel dubbel- als enkel spel is mogelijk, hoewel het dubbelspel heel wat oefening vereist vooraleer je elkaar begrijpt, want anders loop je door elkaar als kippen zonder kop.

De A.I van je tegenstander is meer dan degelijk te noemen. Vooral de echt topspelers misleiden je geregeld, maar ook de fictieve spelers reageren erg realistisch op jouw acties.

Graphics

Grafisch vind ik de game geslaagd, maar zonder meer. De bekende spelers zijn in een oogopslag te herkennen en beantwoorden aan de realiteit. Iedere bekende sportman/vrouw heeft ook z’n eigen eigenschappen die typisch zijn voor hem/haar. Zo zal Kim Clijsters haar gebruikelijke spreidstand met haar benen toepassen om toch maar aan die onmogelijke bal te komen. Met de fictieve personages in de game is het minder gesteld. Het lijkt wel of sommigen uit de kloonmachine zijn ontsnapt. Vele fictieve personages lijken te sterk op elkaar, ongeacht welke nationaliteit, wat het realisme niet ten goede komt. Ook het publiek kon wel wat beter worden weergegeven. Ze klappen wel, ze staan wel recht als je een beslissend punt scoort, maar het blijft allemaal statisch.

Arcade met gekreun

Qua muziek is deze game zo arcade als het maar kan! Simpele irritante deuntjes bij elk nieuw menu. Het duurde niet lang of ik schakelde alle achtergrondmuziek uit. Over de geluidseffecten ben ik dan wel tevreden. Alles is in de puntjes uitgewerkt en zelf het kreunen van de vrouwen klinkt realistisch in de oren. Alleen kan het publiek nogal wat eentonig klinken, maar dit valt nog te verwaarlozen. Soms stemt het applaus dan wel niet overeen met de gedragingen van die supporters. Als de toeschouwers stil zitten en geen bewegingen maken hoor je dan nog geklap.

Conclusie en beoordeling

None

goede volley of slechte lob? Al bij al is dit een goede game geworden die me nog altijd aan het scherm weet te kluisteren. Ik heb er enige tijd over gedaan om toch maar bij die top-20 te horen en vooral het missiesysteem van deze game is erg origineel. Ook het upgraden van je personage is goed uitgewerkt en de moeilijkheidsgraad is goed uitgebalanceerd, maar na een tijdje is je personage zo sterk dat je iedereen de baas kan. De muziek kon iets beter, maar dit is niet het belangrijkste bij zo’n game.
7,3
Score
73
Score: 75
  • Pluspunten
  • Missiesysteem
  • RPG-elementen
  • Clijsters & co
  • Eigen personage
  • Minpunten
  • Muziek
  • Klonen bij fictieve personages
  • Einde wordt gemakkelijk
  • Volledige matchen?

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren