1. Stuntman (PS2)

Stuntman (PS2)

Stuntman, Dat is toch geen nieuwe game? Nee, maar aangezien deze titel 2002 meest originele game is, is hij nogmaals het vernoemen waard. De ontwikkelaars van deze game, Reflections, kent ongetwijfeld iedereen. Titels als Driver & Destruction Derby kunnen gewoon niet vergeten worden.

Stuntman was eigenlijk al gepland voor de PSone, maar aangezien dit technisch nog niet mogelijk was, legde Reflections het idee in de koelkast en begon het met Driver. Eenmaal de PS2 geboren was, haalde Reflections het idee terug naar boven en Stuntman was geboren.

Lights, camera and action

Stuntman gaat zoals de naam al "stiekem" vermeldt over een stuntman die zich in Hollywood bekend wil maken. Aanvankelijk begin je met low budget films, maar na enkele films kan je aan het grote werk beginnen. De game bestaat uit 24 stunts, verdeeld over zes films. Elke stunt vereist bepaalde doelen: zo moet je deuren van auto's aframmen, door een warenhuis rijden en obstakels ontwijken, door een stapel kartonnen dozen razen, de meest roekeloze achtervolgingen ondergaan, etc. Op het einde van die stunt wordt er dan gequoteerd hoe goed jij die stunt hebt volbracht. Doe je dit heel goed, dan worden er automatisch enkele extra's op je losgelaten zoals nieuwe voertuigen, schansen, objecten, etc. Deze extra's die je verdient kan je dan één voor één in de Stunt Arena kunnen plaatsen. Deze Stunt Arena kan je het best vergelijken met de "Create a park editor" van Tony Hawk's Pro Skater. Hier kan je naar behagen je eigen park samenstellen en dan zo met je auto er in rond rijden en de meest gewaagde stunts uithalen. Heb je per film elke stunt goed volbracht, dan krijg je de trailer van de film te zien waar jouw stunts zijn in verwerkt. Op een duur begin je jezelf wel te verbeteren door elke stunt zo perfect mogelijk uit te voeren. Elke film heeft z'n eigen setting. De eerste low budget film is nog de meest "gewone" film van allemaal. Het speelt zich af aan de dokken in Engeland en heeft een simpele setting, maar eenmaal je deze hebt afgewerkt, kom je terecht in een sneeuwlandschap, een woestijngebied en enkele andere voor de verbeelding sprekende decors.

Alle voertuigen hebben hun eigen kenmerken. De ene is meer handelbaar dan de andere. De auto's voelen vanzelfsprekend stroefer aan dan de Tuk-Tuk's, die driewieler taxi's die je voornamelijk in Thailand ziet rondsnorren. Deze kleine gevaartes zijn onvoorspelbaar en vereisen enorm veel geduld. Ze zijn uiterst gevoelig en bij de kleinste botsing kantelen ze om. Goed het traject van buiten leren is hierbij het devies.

De meeste films zijn opgenomen in steden waarvan het verkeer natuurlijk ook van de partij is. Een levende stad, met heel wat objecten en struikelblokken zullen ervoor zorgen dat je je controller regelmatig uit het raam wil gooien. De frustratiegraad van deze game ligt uiterst hoog, maar wanneer je een stunt goed volbrengt, is de opluchting des te groter. Ik heb mezelf er op betrapt dat ik sommige stunts 100% wil volbrengen, wat niet altijd even gemakkelijk is, want een slechte coördinatie of een te stroefe snelheid betekenen meestal het einde van je beurt. Dit betekent natuurlijk dat je de ganse stunt hernieuw moet beginnen, zodat het trial & error gehalte best hoog ligt en daarom is deze game lang niet voor iedereen bestemd. De replay van deze game ligt dan ook behoorlijk laag, want eenmaal je alle films hebt voldaan is er nog maar weinig te beleven en ook de reeds vernoemde Stunt Arena weet niet heel lang te boeien.

Graphics.

De game is misschien al enkele jaren oud, maar daarom niet lelijk verwezen naar de standaard van vandaag. Natuurlijk is Gran Turismo heel wat mooier, maar in deze autosimulatiegame primeert natuurlijk de schoonheid van de wagens. In Stuntman gaat het voornamelijk om de stunts en de interactieve omgeving. Deze omgeving geeft jou het gevoel echt in een film mee te spelen. Er komen echte rampscenario's voor waarbij je soms twijfelt aan het realisme, maar het maakt het des te spannender als je net geen drie fabriekstorens op je motorkap te verwerken krijgt of je net tussen of onder een trein kan rijden. Bijna alles kan ook kapot in deze game en dat levert je natuurlijk ook meer punten op, waardoor je kans van slagen natuurlijk ook verbetert. Dan komen we aan bij de physics van deze game. De voertuigen gehoorzamen aan de wetten van de zwaartekracht, maar soms ook niet. Het is een beetje wisselvallig, maar niet storend. Ook de afwezigheid van bugs in deze game komt bij mij in een goed blaadje te staan.

Sound & Music.

Elke film heeft zijn eigen specifiek deuntje. De Texas film "A Whoopin and a Hollerin" heeft een cowboydeuntje met zich meegekregen, terwijl "Bload Oath" het moet hebben van rappe technodeuntjes. In het hoofdmenu kan je naar muziek luisteren van OverSeer en Yvonne, een mix tussen rock, rap & beats, kortom variatie troef.

Het overige geluid is goed, maar niet perfect. De voertuigen brengen een degelijk geluid naar voor, maar soms komen de overige geluidseffecten niet altijd even perfect uit m'n speakers. Ook de stem van de regisseur die je begeleidt bij je stunts gaat na een paar keer proberen behoorlijk vervelen, maar hij is des te belangrijk voor het stuntwerk waardoor het onmogelijk is deze optie uit te zetten.

Conclusie en beoordeling

None

Een kaskraker of een flutfilm? Deze game is uitgedraaid tot een erg goede maar gewaagde game, die het vooral moet hebben van zijn originele gameplayaspecten. Dit "tussenproject" zoals Reflections het ondertiteld is behoorlijk geslaagd, maar het kan je ofwel behagen ofwel kan je je aan deze game hekelen. Ben je een doorzetter? Dan kan je uren plezier hebben met deze game. Ben je eerder een persoon die rap opgeeft, dan laat je deze toch maar links liggen. Wie deze game nog niet in zijn bezit heeft en nood heeft aan iets origineels en daarbij nog eens stalen zenuwen heeft, treuzel niet, want Stuntman is verkrijgbaar in Platinumversie en is hoogstwaarschijnlijk enkele Euro's goedkoper.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Het is eens wat anders
 • Gameplay
 • Spanning
 • Minpunten
 • Hoog trial and error gehalte
 • Soms vaag geluid
 • Je bent ervoor of niet

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • De game krijgt in de VS een 10+ rating en biedt top-40 hits voor het hele gezin.

  Win. Heb altijd al willen rocken met mijn vader, moeder, broertje en zusje.

 • Alle boeren kunnen inpakken, Activision neemt het van hen over…

 • joo

 • @ LAUP  Waarom joo? Heb je lekker veel aan:P  Ontopic: Band hero gaat goed verkopen op de wii omdat guitar hero vaak te lastig is als je het even snel wil kunne spelen, maar hij langzaam moeten die noten dan gaan? Lijkt me moeilijk om het ook nog leuk te houden. • Band Hero is vergelijkbaar met Guitar Hero, maar is gericht op een meer casual publiek. De game krijgt in de VS een 10+ rating en biedt top-40 hits voor het hele gezin. Het spel bevat net als Guitar Hero de mogelijkheid om te spelen op de gitaren, het drumstel of met de microfoon.

  Oftewel: Een nutteloze game, maar een hele goede manier om weer een hoop geld binnen te halen.

 • Update gewoon 's een andere Guitar Hero…, ik koop Smash Hits Band pack.

 • maar hij langzaam moeten die noten dan gaan

  Gewoon héél weinig noten, net als bij easy, maar dan nóg minder ofzo.  OT: Ben benieuwd naar die draaitafel-controller!


 • Wil de tracklist van GH 5 weten!

  En band hero wordt nu al een bestseller.

 • Dj hero lijkt mij wel vet :D

 • Ik denk dat ik voor het eerst een GH game eens laat liggen. Ik merk bij mezelf toch eindelijk een beetje Guitar-moe te worden.  GH: Metallica neem ik nog wel mee overigens.

 • ik hoop dat de gitaar van 5 beter is dan van gh wt want die van mij moet ik om de week weer gaan ruilen omdat die kei hard piept of 1 van de onderdelen het weer niet doet.. ik word d'r schijt ziek van..

 • op de xboxonly website kan je die draaitafel al zien, staat ergens tussen het nieuws

 • Yea!! Hip-hop!! die ga ik zeker halen(Als het niet vol zit met lil' wayne en 50 cent liedjes)

 • DJ hero heeft 'maar' 3 knoppen. Voor de echt pro's gaat dat toch snel vervelen, lijkt mij?

 • daarom kopen we dus massaal Guitar Hero 5, behalve de opa's en omaatjes die willen rocken zoals ze vroeger deden.

 • Ik wil terug naar het oude niveau van Guitar Hero 3, niet het niveau van World Tour.

 • Ik wil terug naar het oude niveau van Guitar Hero 3, niet het niveau van World Tour.

  Correctie: Guitar Hero 2  Guitar Hero 2 >>>>>>> Guitar Hero 3


 • Een hoop vette games, vooral DJ Hero lijkt me wel vet.

 • Lijkt me allemaal niks. Ik denk dat ik binnenkort Guitar Hero 4 eens oppik en daar de serie mee begin.

 • Zolang er koeien zijn is er melk.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren