1. Mario Kart: Double Dash!! (NGC)

Mario Kart: Double Dash!! (NGC)

Inleiding;

Al sinds jaar en dag staat Mario gelijk aan Nintendo. Of beter gezegd: Mario ís Nintendo. Denk je aan het één, dan denk je aan de ander, zo simpel is het. Het is dan ook niet zo vreemd dat Nintendo al hun consoles vergezeld laat gaan van de nodige games met Mario in de hoofd- en titelrol. En hoewel je zou kunnen stellen dat overdaad schaadt, boeit dat hier eigenlijk helemaal niet. Iedere game uit de lange reeks Mario-games staat garant voor urenlang speelplezier voor jong en oud, hoe clichématig dat ook klinkt.

Review;

Sommige reviews hoeven helemaal niet lang te duren. Ik kan hier gewoon zeggen dat iedere fan van de Mario Kart-reeks deze game met een gerust hart kan kopen en spelen, en niemand zou teleurgesteld zijn. De game is in feite weinig meer dan een grafische update van Mario Kart 64, maar dan met een aantal wijzigingen waarvan een aantal pas goed duidelijk worden als je al uren aan het spelen bent. Als ik dat zou, zou ik de game echter flink tekort doen, aangezien Nintendo deze keer echt haar best heeft gedaan een flinke draai te geven aan de gameplay.

Om bij het begin te beginnen: de klassieke line-up aan characters is uitgebreid, en niet te zuinig ook. Bestonden de eerdere delen uit de welbekende line-up van acht, te weten Mario, Luigi, Princess Peach, Toad, Yoshi, Wario, Donkey Kong en Bowser, daar zijn deze keer onder meer Daisy, Koopa, Birdo en Baby Luigi & Baby Mario aan toegevoegd, plus nog enkele vrij te krijgen characters wat het totale aantal meer dan verdubbelt. Dit heeft niet alleen als voordeel dat je keuze nu een stuk ruimer is, ook brengt het ons bij het tweede grote verschil met eerdere delen: iedere kart wordt nu bemand door twee characters!

Eigenlijk klopt dit niet helemaal, want Double Dash!! kent helemaal geen karts meer, niet in de gebruikelijke zin van het woord tenminste. De karts zijn vervangen voor allerhande vervoersmiddelen – van babywagens tot pooiermobiels – met ieder hun eigen kenmerken. Afijn, daar kom ik later nog op terug. Zoals gezegd zit je met zijn tweeën in een kart, met als direct gevolg dat de actie zich opsplitst tussen de twee. Dit betekent dat één iemand stuurt en de ander de wapens en power-ups met precisie op de concurrent afvuurt. Speel je in singleplayer mode, dan kun je met een simpele druk op de Z-knop de twee laten wisselen, waardoor de kwaliteiten van beide characters optimaal benut kunnen worden. Ieder character – of beter gezegd, iedere twee characters – heeft zijn of haar eigen speciale wapen, die alleen verkregen kan worden wanneer dat character achterop zit en zodoende de wapens bemand.

Je leest het goed: het wapenarsenaal is ook uitgebreid, en bevat naast alle welbekende wapens die voor iedereen beschikbaar zijn, tevens speciale wapens voor iedereen afzonderlijk. Zo heeft Donkey Kong nu een enorme banaan tot zijn beschikking, en zijn er Chain Chomps, Bob-ombs en ander nieuw wapentuig aanwezig, afhankelijk van wie je kiest. Nadelig gevolg is je keuze met betrekking tot welk character je kiest nu van grotere invloed is dan voorheen.

Een ander groot – en niet te onderschatten – nadeel is dat het door deze nieuwe insteek onmogelijk is geworden om wapens om je heen te laten cirkelen zoals in Mario Kart 64 wél mogelijk was.

Overigens bevat Double Dash!! 16 circuits verdeeld over vier cups, en heeft ieder circuit zijn eigen welbekende thema. Weinig verrassingen hier dus, al moet gezegd worden dat ik van het design toch wel wat meer had verwacht. Grafisch is alles dan wel weer prima in orde, maar qua ontwerp had het veel beter kunnen zijn. Desondanks zijn de meeste circuits best de moeite waard, en helpt de herkenbaarheid – er zijn grote gelijkenissen met onder meer Super Mario Sunshine – meestal wel om je de gebreken te laten vergeten.

Een Mario Kart is niet compleet zonder uitgebreide multiplayer modes en ook hier overheersen lichtjes gemengde gevoelens. Enerzijds heb je de gewone Versus-mode die je op de 16 gewone circuits laat racen tegen én met elkaar (één of twee man per kart), die zonder meer de moeite waard is, en je op zeker de nodige avondjes bezig zal houden. Verzamel genoeg vrienden, GameCube’s en TV’s en je kunt zelfs tot 16 man tegelijkertijd spelen. Indien dit niet tot de mogelijkheden behoort kan ik je geruststellen, aangezien ook met vier spelers erg vermakelijk is.

Anderzijds is daar echter de Battle-mode, het paradepaardje uit de vorige delen die de afgelopen jaren schijnbaar een beetje verwaarloosd en verwildert is. Helaas maar waar: de Battle-mode, het leukste onderdeel uit ieder deel uit de serie, stelt niks meer voor. Dit alles is af te schuiven op wederom het ontwerp, want ieder van de zes banen ontbreekt het aan originaliteit en creativiteit. De zorgvuldig uitgedachte banen uit Mario Kart 64 – ieder van hen symmetrisch en perfect ontworpen om het maximale uit de gameplay van de Battle-mode te halen – zijn uit het raam gegooid en daarvoor in de plek zijn veel te kleine banen teruggekomen, waarop het moeilijk te manoeuvreren is met als resultaat dat de boel compleet onspeelbaar is.

Ik kan een heleboel vergeven. Bijvoorbeeld dat Nintendo de laatste jaren veel aan het experimenteren is met beproefde concepten, en dat de uiteindelijke resultaten soms lichtelijk kunnen tegenvallen, zoals in Super Mario Sunshine en The Legend of Zelda: The Wind Waker. Ik kan het ze vergeven als ze directe vervolgen uitbrengen waarin het aan originaliteit ontbreekt maar die verder prima in orde zijn, zoals Wave Race: Blue Storm. Ik kan het ze echter niet vergeven dat ze een beproefd en geliefd concept waar niemand iets aan gewijzigd wíl hebben op de schop gooien met een op zijn zachtst gezegd enorm teleurstellend resultaat.

En dát is precies wat hier gebeurd is.

Visueel;

De ontwikkelaars zijn met Double Dash!! niet tot het uiterste gegaan, maar desondanks zijn de graphics prima verzorgd. Alle circuits zijn gesitueerd in herkenbare omgevingen, waar je soepel doorheen racet. Zelfs met vier spelers ziet alles er nog prima uit, en zijn er geen haperingen waar te nemen. 8

Sound;

Wederom prima verzorgt, maar het gebrek aan echt memorabele muziek, zoals die in bijna iedere Nintendo-game zit, doet pijn. Typische kreetjes die de characters maken zijn grappig en maken veel goed. 7

Gameplay;

Als directe opvolger van Mario Kart 64 erg teleurstellend, maar op zichzelf genomen goed genietbaar. Verder behoeft een deel uit deze reeks geen uitleg, neem ik aan. 7

Speelduur;

Enkele tientallen uren ben je met de singleplayer mode bezig, daarna zijn er nog de gebruikelijke Time Trials om te oefenen en diverse multiplayer modes om je nog eens een maximaal een uurtje of 50 zoet te houden. Niks mis mee dus. 8

Originaliteit;

Erg origineel kun je een deel uit de Mario Kart reeks niet noemen, maar Nintendo heeft haar best gedaan een aantal vernieuwingen toe te voegen. Sommigen daarvan zijn behoorlijk geslaagd, anderen dan weer wat minder. 6

Conclusie en beoordeling

Wie hoopte op een monsterhit zoals Mario Kart 64 dat ooit was, komt van een koude kermis thuis: Mario Kart: Double Dash!! is een leuk spel, daar mag geen twijfel over bestaan, maar komt niet eens in de buurt van zijn voorganger. De (on)nodige vernieuwingen daargelaten lijkt het desondanks genoeg op de voorganger om de fans precies te geven wat ze willen – een vermakelijke, makkelijk te leren game voor jong en oud.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Audiovisueel wederom prima verzorgd
 • Versus multiplayer-mode
 • is leuk om te spelen - zowel met vier man als met meer
 • Minpunten
 • Battle-mode stelt niks meer voor, met dank aan slecht ontworpen banen
 • Niet alle vernieuwingen werken even goed

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Als bur zijn verwachting gaat waar maken heeft activision zeker een grote titel.

 • Blur, ben benieuwd. Tony Hawk niet met een controller? hmmm.. kan me er nog even niks bij voorstellen!

 • Het zal dus logisch zijn dat er een skateboard-controller (á la Guitar Hero-gitaar) zal verschijnen voor de game.

  Eindelijk weer eens een stukje vernieuwing in de Tony Hawk-reeks.

 • misschien een fake skateboard? ben benieuwd :)

 • Nieuwe standaard? Zo zo! Ik heb anders sinds GRID geen goede racegame meer gezien. Ik heb me met Midnight CLub LA nog wel vermaakt.  Ik begon al te denken aan NFS Shift en een toekomstige Gran Turismo 5. Maar deze BLUR zou dus ook iets kunnen zijn?

 • tony hawk heb ik het nooit zo op gehad beetje teveel van hetzelfde alleen tony hawk`s pro skater 2 vond ik goed vooral de level editor was altyd lache zo gaar mogelijke levels maken waarbij je zo hard mogelijk op je bek kon gaan:P maar miss. word het zo toch is wat vernieuwender we shall see…. ben benieuwd naar BLUR klinkt goed nu maar afwachten of ze het waar maken

 • Blur concentreert zich dus volledig op online-gaming, nou, we zullen zien wat ze d'r van bakken.

 • Een skateboard controller, hopelijk is dit een grap van de redactie, lijkt me echt behoorlijk gefaald. Als het er effectief komt zal het wel weer behoorlijk overpriced zijn zoals die Guitar Hero plastic.

 • Niks voor mij.

 • Hou niet van race games en ook niet van Tony Hawk

 • Hmm, skateboard ala Wii balance board?

  Ik ben benieuwd naar die racegame, ze hypen er iig lekker op los.

 • Zal toch nog wel wat meer komen dan dat?

 • Het bedrijf gaat hier zelfs verder in door te zeggen dat deze racegame gaat doen wat Call of Duty deed voor het shootergenre.

  Moet worden:

  Het bedrijf gaat hier zelfs verder in, door te zeggen dat deze racegame gaat doen wat Call of Duty deed voor het shootergenre.  Maarja… Een nieuwe TH lijkt me wel vet! Hoop dat ze weer wat realisme erin gaan brengen.


 • Die zijn toch van pgr serie dan ga ik blur zeker even checke.

 • niet weer zo'n nutteloze tony hawk

 • Blur…

  K hoop niet dat t een wazige game word.. xD

 • Zolang Blur maar geen arcade-achtig gezeik wordt, dan heb ik liever de huidige standaard.

 • we sulen horen

 • hoop dat de nieuwe tnoy hawk wat wordt,maar je zal dan weer zo een appart iets aan moetn koopen denk ik,dat je mss maar voor 1 game kunt gebruiken.

 • Lijkt me vet allebei.

  Hoop dat tony hawk meer skate achtig wordt.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren