1. GoldenEye: Rogue Agent (NGC)

GoldenEye: Rogue Agent (NGC)

Iedereen weet wel dat Goldeneye 007 op de N64 tot een van de beste spellen van die console behoort. Het spel liet als eerste shooter zien dat een FPS ook op de console heel goed mogelijk is.

Na jaren wachten heeft EA (die al heel lang probeert Goldeneye te evenaren met de Bond licentie) een "vervolg” op dit spel gemaakt genaamd Goldeneye: Rogue Agent.

Nou moet je eigenlijk meteen al het spel Golgeneye 007 uit je hoofd zetten want dit spel heeft er geen zak mee te maken. Je speelt namelijk niet met James Bond maar met een ontslagen geheim agent die nu door de slechte Auric Goldfinger is ingehuurd om zijn rivaal, Dr. No, om zeep te helpen. Goldeneye, zoals deze gozer heet, doet dit graag want hij is door Dr. No zijn oog kwijt geraakt (die vervangen is door een gouden oog) en wil wraak!

Als je dit verhaal als een slecht excuus ziet om de Goldeneye licentie te gebruiken, dan heb je gelijk. Dat EA bekent staat als een uitmelker wisten we al, maar dit is nou toch wel hun meest laffe en onbehoorlijke manier om geld uit mensen hun portemonnee te trekken. Alhoewel… Als het een goed spel is, dan valt het allemaal nog wel mee.

Goldeneye: Rogue Agent speelt in op de hype rond Halo 2. Met het dual weapon system en het oplaadbare leven als je even schuilt. Alleen heeft EA LA (de studio die dit spel hebben gemaakt) er maar eens een flinke schep bovenop gegooid door je dood te gooien met vijanden, brute deadtraps in het spel te flikkeren, lange missies te maken en de meest grote wapens in het spel te stoppen die je maar kunt verzinnen.

Dit is natuurlijk allemaal wel leuk en aardig maar als je een goed spel wilt hebben dan moet het ook allemaal goed uitgewerkt zijn. Gelukkig is dat voor het grootste deel ook wel zo. Het is erg leuk om die vele vijanden neer te knallen met die grote wapens uit het goed uitgewerkte dual weapon systeem. Ook zijn de deadtraps leuk om te gebruiken (vooral in de multiplayer maar daar kom ik later op terug). Je hebt ook beschikking tot je gouden oog. Dit dingetje is erg handig. Je kan bijvoorbeeld door muren heen kijken, vijanden in het rond gooien of electronische apparaten op hol laten slaan. Dit is erg handig en leuk uitgewerkt.

Het is alleen de lengte van de missies en het gebrek aan savepoints wat dit spel voor een groot deel de das om doet. Vaak vind je de missie in het begin erg leuk maar op een gegeven moment komt er een punt dat die vijanden maar blijven komen en er maar geen einde komt aan het level en dat je op een gegeven moment zelfs wil dat de missie is afgelopen zodat je kan saven en vervolgens kan stoppen. Er zitten wel checkpoints in (checkpoints, geen save points)maar als je de game even wil uitzetten moet je alles toch weer opnieuw doen. Je moet dus alles toch in een keer halen. Het enige voordeel dat je hebt is dat als je dood gaat dat je niet ALLES opnieuw moet doen.

De missies variëren ook niet echt. Het is telkens weer: plaats explosieven op iets waar je geen flauw idee van hebt wat het is of dood die ene man waar je nog nooit van hebt gehoord of baan je een ellenlange weg ergens naartoe om vervolgens daar weer de opdracht te krijgen ergens je weg naartoe te schieten.

De speelbaarheid in de singleplayer is dus wat langdradig. Maar hoe zit het met de beelden en het geluid van het spel? Nou, met de beelden zit het wel snor. De omgevingen waar je inloopt variëren en zien er erg mooi uit. Ook de vijanden zien er gedetailleerd uit en bewegen vloeiend. Het hele spel loopt overigens erg vloeiend op een 30fps.

Het geluid ligt anders. Aangezien dit eigenlijk geen James Bond spel is, zijn de James bond tunes ook weg gelaten. Die hebben plaats gemaakt voor een soundtrack die op zich wel lekker overkomt. Tijdens het spelen hoor je ook muziek die niet slecht is, maar ook zeker niet goed. Het is allesbehalve catchy maar aan de andere kant hoort dat niet echt bij een FPS en moet je er gewoon lekker op kunnen knallen en dat is dan wel weer zo. De vijanden hebben overigens wel ontzettend veel tekst en als je de beschikking hebt over een Dolby Surround set (zoals ik) dan klinkt het tijdens het spelen in Dolby Pro Logic II mode echt geweldig.

Naast de singleplayer heeft Goldeneye: Rogue Agent ook een multiplayer die met 1 tot 3 vrienden voor heel wat avonden plezier kan zorgen. Er zijn vele maps beschikbaar en ook vele upgrades en wapens die het er alleen nog maar leuker op maken. Ook zijn de deathtraps geweldig in de multiplayer. Het is prachtig om het smoelwerk van die gozer naast je te zien nadat jij hem hebt laten opsluiten in een kooi en hem vervolgens hebt gefrituurd met 100000 volt.

Conclusie en beoordeling

None

Door dat dit spel de naam Goldeneye draagt zou je denken dat dit gewoon een commerciële cash in is. Misschien is dat ook wel zo, maar als je dit weg denkt blijft er een hele aardige shooter over met leuke gimmicks en een verslavende multiplayer.
7,3
Score
73
Score: 75
 • Pluspunten
 • veel brute wapens en deathtraps!
 • gouden oog
 • multiplayer
 • Minpunten
 • lange levels zonder save points
 • weinig variatie in de missies
 • Dat de game de naam Goldeneye draagt

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Geweldig, ik kan niet wachten! =D

 • Goed nieuws! Ik heb wel zin in een gold/silver remake ben benieuwd wat ze er aan nieuwe dingen in gaan doen.

 • YEAH IK iwest HET

 • Silver en Crystal speelde ik vroeger kapot, ik hoefde nog alleen die rot Celebi =( Leuk dat er nu remakes komen van die generatie.

 • Waarom een remake van een spel wat eigenlijk een tijdloze uitstraling heeft? Ik bedoel die remake zal op zn hoogst dezelfde kwaliteit graphics hebben dan Pearl en Diamond. En zo'n groot verschil is dat nou ook weer niet. Ik den dat je moet spreken over een re-release en niet over een remake. Zoals Chrono Trigger bijvoorbeeld.

 • Eindelijk een remake van de beste Pokémon spellen ooit!

  Het zou tijd worden ^^

 • Pokémon blijft epic… Zeker halen één van deze games.

 • Kopen!! Ik kan nu al niet wachten.

 • NIICE!

 • De beste Pokemon games krijgen een remake, ik kan het alleen maar toejuichen!

 • OH YEAH ZONDAG MEER INFO OVER HEARTGOLD EN SOULSILVER

 • Insta-buy! De beste generatie Pokemon! Hopelijk slagen ze erin om de mytische sfeer vast te houden.

 • Diamond vond ik maar een matige pokémon game, hopelijk dat deze me beter gaat smaken. Silver en gold waren wel heerlijke spelletjes.

 • Dit begin al aardig op the sims te lijken, z blijven maar uitbrengen. kom is met wat nieuws.

 • gold/silver waren wel een van de beste pkmn games… kben benieuwd wat er dan zoal vernieuwd word…

 • FUCK. YES.  Pkmn G/S is de beste van de hele serie. _0_

  speel het nog steeds, met zo'n 200 uur op de teller.


 • blijf het vaag vinden die pokemon rages.. dieren die in een balletje(waar zelfs een pool in nl het benauwd van krijgt) geschopt worden, en dan eruit mogen om een 1of ander dispuut uittevechten van hun baasje, of andere wild levend vrolijk beessie kapot te slaan en slaaf maken!

 • Vet, dat waren echt de beste pokemon-games! Hoeveel uren ik daar wel niet ingestopt heb..

 • YAAHHHHHOOOOOOOOOOOOO ik heb hier zo op gehoopt dit gaat de beste pokemon game ooit worde  splasie das toch niks ik heb over de 600 uur op pearl staan :P (kweet levenloos maar als je teveel vrije tijd op werk hebt dan ga je dat soort dingen doen)

 • Zeker wreed, heb Silver kapot gespeeld vroeger!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren