1. Kameo: Elements of Power (X360)

Kameo: Elements of Power (X360)

Er is veel te doen geweest om deze titel. Kameo begon als een spel voor de Gamecube, maar omdat Microsoft Rare gekocht heeft werd het al snel een XBOX game. Rare besloot later het spel niet op de XBOX uit te brengen, maar hem door te schuiven naar de XBOX360. Een half jaar geleden las ik nog dat het spel technisch nog niet in orde was. De kracht van de 360 was nog niet aanwezig in het spel. Lukte het Rare nog wel in deze 6 maanden om een fatsoenlijk spel uit te brengen? Ja! De graphics van Kameo zien er echt Next-Gen uit, de framerate is altijd stabiel, en de laadtijden zijn snel. Maar, is Kameo het wachten waard geweest?

Kameo begint erg dramatisch wanneer Kameo een kasteel bestormt in haar eentje, in een poging om haar familie te redden. Je hebt hierbij de beschikking over drie alternatieve vormen waarin Kameo kan transformeren wanneer ze dat wil. Jawel, Kameo kan veranderen in verschillende levende wezens. Elk wezen heeft de kracht om bepaalde dingen te doen, puzzels op te lossen, of lekker met vijanden te smijten.

Natuurlijk is deze dramatische opening bedoeld als een tutorial en het spel lijd je door de vele gevaren heen. Op het einde van dit level raak je al je krachten kwijt, en moet je van vooraf aan beginnen in het land van Kameo, The Enchanted Kingdom. Van hieruit ga je op pad om je krachten, de 3 die je had, plus 7 andere terug te vinden en opnieuw proberen je familie te redden uit de klauwen van je slechte zus en Thorn, de koning der trollen. De zoektocht brengt je naar verschillende gebieden. Elk gebied heeft een ander thema. Zo is er bijvoorbeeld een moeras, een water paradijs, een ijsdorp en Thorn’s basis. Deze gebieden zijn te bereiken door te reizen via The Badlands, een centraal gelegen stuk. Elk gebied in Kameo bestaat uit gezellige stadjes, puzzels en vele gevaren. Wanneer je voor het eerst het bos in duikt om je eerste kracht (Elemental Warrior) terug te krijgen, stuit je al snel op bewoners van dorpjes en diverse winkeltjes. Door deze vriendelijk ogende stukjes wereld oogt het allemaal wat realistischer maar het zorgt er ook voor dat er altijd wel wat gebeurt. Er zijn amper delen waar niets gebeurd, je word altijd wel aangesproken of bijvoorbeeld uitgedaagd door een slim in elkaar zittende puzzel.

Het echte reizen tussen de verschillende delen van het spel vind plaats in the Badlands. In the Badlands is een grote oorlog gaande tussen de legers van de Elven en de Trollen. Ga je dus te voet door dit landschap, dan zul je vaak aangevallen worden door Trollen. Zorg er dus voor dat je lekker terug kunt vechten. Je kunt ook via speciale warp-poorten tussen alle delen van het spel reizen, maar het is zoveel leuker om zelf over de Badlands te gaan. Gelukkig hoef je dit niet alleen te voet te doen. Nee, je kunt ook op je paard gaan zitten en je een weg banen door letterlijk honderden trollen. Het Lord of the Rings gevoel kwam toch een beetje naar boven toen ik dit schouwspel zag. Je kunt ten alle tijden afstappen om de elven mee te helpen in hun oorlog tegen de trollen.

Wat me opviel tijdens het spelen is dat je weinig met Kameo zelf speelt. Door haar vleugels kun je je snel over het land begeven, en ze is handig om mee te springen, maar als het op vechten aankomt is Kameo niet de beste keuze. Het is leuker om je voort te bewegen als een hoopje rollende stenen, dan als een dun vrouwtje. Kortom, je gebruikt Kameo om snel over het land te gaan, en om met haar kickflip dozen te vernielen. De andere 10 vormen die je als speler aan kunt nemen hebben allemaal hun eigen nut, en zijn allen plezierig om te besturen. Zo is bijvoorbeeld de vuurspugende draak bedoeld om puzzels mee op te lossen, maar tijdens gevechten zul je hem echt niet gebruiken. Gelukkig zijn er genoeg, goed gebalanceerde karakters die ervoor zorgen dat het veranderen tussen hen nooit vervelend word, maar altijd leuk blijft.

De keuze van Rare om alleen de triggers en de analoge stick te gebruiken om de karakters te besturen lijkt misschien vreemd, maar het werkt meestal uitstekend. Sommige karakters zijn lastiger te besturen dan andere. Zo is zwemmen met Deep Blue (een zee beest) in het begin erg lastig omdat de controlls dan sterk afwijken van de rest van het spel, maar met een beetje wennen lukt alles je wel.

Als je tijdens het spelen problemen krijgt met 1 van de vele puzzels, dan kun je altijd gebruik maken van het pratende boek wat te vinden is onder de startknop. Dit boek, Ortho genaamd, zal je in het begin een kleine hint geven. Mocht je er daarna echt niet uitkomen, dan zal hij je de uitkomst van de huidige situatie uitleggen. Je kunt hier gebruik van maken wanneer je zelf wil. Het is natuurlijk leuker om alles zelf op te lossen, daar speel je dit soort games nu eenmaal voor. Toch?

Het vechtgedeelte van Kameo is vernieuwd en hoewel het moeilijk te gebruiken is, het is erg leuk om te doen. Trollen, hoeveel dan ook, zijn er voor om je krachten op te demonstreren. Soms zijn er verschillende soorten Trollen tegelijk die het gemunt hebben op Kameo. Dit soort situaties moet je oplossen door creatief te zijn met je Elemental Warriors. Natuurlijk kun je een vijand bestaande uit water niet zo makkelijk verslaan met je vuurspugende draak. Het oplossen van dit soort dingen maakt het spel nog leuker. Tijdens het vechten met de trollen vult zich een metertje. Wanneer deze vol is schakelt het spel over naar een slowmotion mode. Alles vertraagt, behalve jij. Het is nu makkelijker om grote groepen trollen te verslaan, en het ziet er een stuk cooler uit ook.

Kameo is een episch spel. Het duurt een gemiddelde gamer niet al te lang om het spel te voltooien (12 uur), maar de side quests en collectables houden je wel even bezig. Het teruggaan naar bepaalde dingen om puntjes op de i te zetten is gemakkelijk te doen doordat je naar elke missie terug kunt gaan door middel van een magische spiegel. Een ander element wat de gameduur verlengt is het feit dat elk van de 10 Elementen een stuk of 4 a 5 upgrades kunnen krijgen. Deze kun je krijgen door verborgen stukjes fruit te vinden door de levels heen.

De orkestrale muziek van Kameo is prachtig en altijd sfeerbepalend. Tijdens de grote veldslagen met de honderden trollen zorgt deze muziek echt voor een effect wat de Lord of the Rings films ook hadden. De voice acting in het spel is goed gedaan en ieder personage is interessant. De personages die in het Enchanted Kingdom wonen hebben genoeg persoonlijkheid en hebben altijd wel wat (grappigs) te vertellen wanneer jij hiervoor kiest.

Conclusie en beoordeling

None

Kameo is echt een spel wat je enkele weken bezig kan houden, en wat mij betreft makkelijk te vergelijken is met een titel als Zelda. De gameplay is intelligent en altijd leuk. Kameo is gewoon een goede adventure en laat je meteen zien waarom Microsoft al die miljoenen heeft betaald voor Rare. Het is daarnaast mijn favoriete launchtitel van de XBOX360!
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Goede adventure.
 • Karakterswitch werkt goed.
 • Sprookje op de XBOX.
 • Minpunten
 • Misschien een beetje kort?

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Lijkt me best vet, zag het al iets van 10 min geleden. Zat op de pagina van Beyond Good and Evil 2 en zag die trailer al :P

 • hmm niets voor mij…………

 • Als dit echt is, dan is het echt gruwelijk. Zal wel pre-rendered shit enso zijn, maar zo vluchten a la Mirror's Edge/Assassins Creed ziet er leuk uit!

 • Het leek half in-game, maar toch niet helemaal. Het ziet er opzich vet uit, maar heb nooit deel 1 gecheckt.

 • heeft idd wat weg van mirrors edge, za had ook erg veel moeite met trappenlopen zonder tegen de muur te botsen ^^

 • Volgens mij is dit een nieuwe game, ik vind het niet echt op BG&E lijken

 • Hmmm… het zegt me niet veel.

 • BG&E of niet; de trailer spreekt me erg aan. In de gaten houden dus.

 • lijkt me niks voor mij

 • Zeker wel BG&E2,

  Alleen al door de geluidseffecten..

 • stoer

 • haha ziet er echt rlxt uit ik dacht eerst beetje mirrors edge ^^

 • @markbogert  Heb jij ook niet eens wat anders te melden dan steeds dat zinnetje?  OT: Dat moet haast wel Jade zijn, het vluchten heeft wel veel weg van Mirrior's Edge. Aan de kwaliteit van het filmpje zou ik eerder zegen dat het een film was, maar dan kan het ook nog een filmpje in het spel zijn.

  Ochja, E3 dan maar weer.
 • Vind ook dat het verdacht veel weg heeft van een BG&E2. Hoewel niet ingame, alleen het formaat van de video al, 21:9, zou dus ook iets met een film kunnen zijn (hoewel het me sterk lijkt).  Anyway, Mirror's Edge meets Prince of Persia vind ik. Alletwee vette games, en als dan ook nog eens het sausje van BG&E eroverheen gaat, dan kan ik niets anders doen dan constateren dat we hier met iets heel vets te maken hebben :)

 • Niets voor mij, zal hoogstwaarschijnlijk wel tof zijn voor de fans.

 • Zal wel gewoon een cutscene zijn, dit lijkt me geen gameplay in ieder geval. Ziet er wel tof uit, ben benieuwd!

 • Damn dit is echt dikke shit, als het gameplay is iig.

 • Blijft nice

 • Oke, het is ook een vrouw met een groene broek en zwart haar, maar daar houdt de gelijkenis ook op. Bovendien is dit helemaal geen fantasiewereld zoals in BG&E 1, dus ik denk niet dat dit een echte trailer is.

 • Lijkt er wel op zeg. Maar het laat wel erg weinig zien verder…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren