1. Conker: Live and Reloaded (Xbox)

Conker: Live and Reloaded (Xbox)

Conker kwam oorspronkelijk uit op Nintendo 64, het spel werd alom geprezen in de pers maar helaas hebben te weinig mensen dit spel nog gespeeld. Dit komt omdat Nintendo 64 toen op haar laatste adem uitblies. Het prijskaartje van 220 gulden zal vast ook een rol hebben gespeeld, want de mensen spaarde toen voor de next gen consoles, zoals wij anno 2005 ook doen!

Het origineel draagt de naam Bad Fur Day, uiteraard is deze naam anno 2005 ongeschikt geworden. Vandaar dat het spel de naam Live and Reloaded kreeg toebedeeld. Een logische Conker Live and Reloaded draait dit maal immers allemaal om het live-gedeelte. De singleplayer is ondergeschikt gemaakt voor de multiplayer. Vandaar ook dat Bad Fur Day haar singleplayer onaangepast is terug te vinden in deze titel. Hier en daar is die wel gecensureerd, denk aan piepjes bij scheldwoorden, deze worden echter wel zo laat ingezet dat je nog net even het woord hoort. Ook leuk is dat je op een gegeven moment tegen een groot dier aanloopt die de wegverspert, Conker slaat deze maar helaas gaat die niet knock out. Dit gebeurde echter wel in het origineel waarna Conker zegt: "Wat flikken jullie me nou, in het origineel was dit genoeg?!". Gelukkig heeft Conker nog een verrassing in petto en slaat hij het groteske dier alsnog de hel in. Dit kenmerkt de humor van het spel wel. Flink droge humor die iedereen aan het lachen maakt, of je moet een ouwe, reeds verzadigde zak zijn.

- Singleplayer

In het singleplayer avontuur begin je al kotsend aan het spel. Je ziet het schattige eekhoorntje op de kroon zitten, als een ware koning. Wat blijkt nou, op de één of andere vreemde manier ben je koning geworden, na een avondje teveel gezopen te hebben in een café. Na dit begin je aan je weg te timmeren, op weg om de nieuwe koning te worden. Gaandeweg wordt het spel uitgelegd, door middel van geweldige cutscenes, waar je her en der ook wat humoristische plotwendingen zal tegenkomen. Uiteraard ga ik niks verklappen want dat bederft het spel alleen maar. Want het moet gezegd worden zonder het verhaal met de droge humor is Conker een simplistisch plaftormspel. Maar goed zonder uitstraling had Madonna ook nooit de top gehaald, want zingen kan ze niet. Helaas doet de singleplayer een beetje achterhaald en simpel aan, enkele verbetering op het gebied van besturing had het spel veel goeds kunnen doen. Nu is de besturing echter zo simpel. Loop, spring en sla lijken de sleutelwoorden te zijn.

Multiplayer

De makers hebben heel duidelijk hun pijlen op het multiplayer-gedeelte gericht. En niet zonder succes! Na een moeizaam begin, waarin alle puzzelstukken nog op hun plaats moeten vallen, en het één grote, complete chaos is, begint het gevoel te komen. Alles wordt duidelijk, wat vooral duidelijk wordt is dat het spel redelijk diepgaand is. Je moet doelen verwezenlijken, vechten tegen de Tediz enzovoort. Wat wel jammer is, is het feit dat het soms iets te druk kan worden. Dan begint het te irriteren omdat je in de hoop iets te raken in het wilde weg begint te schieten. Vaak verspil je hierdoor je munitie en ben je zelf de pineut.

Op Live werd al snel duidelijk dat de speelmodi mapgebonden zijn, dit is jammer, maar niet einde van de wereld. Ook al zijn het aantal maps niet in grote getalen aanwezig, toch zijn alle maps stuk voor stuk erg goed in elkaar gezet, en valt er voldoende te beleven! Ook een punt van kritiek is dat je niet met een clan kan spelen, zoals bij bijvoorbeeld Halo 2 wel kon. Het is dus wel duidelijk dat Conker niet met de grote jongens kan concurreren op dit gebied, dit wel echter niet zeggen dat het slecht is. Sterker nog het is erg vermakelijk het is alleen jammer dat de makers na zoveel productiejaren er net niet iets beters van weet te maken.

Audiovisueel

Het spel is uiteraard flink opgepoetst na al die jaren. Hierdoor is Conker één van de mooiste spellen op de Xbox. Vooral de cutscenes zijn buiten super grappig ook nog eens bloedmooi. Ook in-game staat Conker zijn mannetje. De ludieke personages die je tegenkomt zijn stuk voor stuk met liefde gemaakt, en dat zie je duidelijk terug. Ze hebben allemaal hun karaktisering met hun eigen uiterlijk en stem. De stemmen zijn uiterst goed verzorgd. Vooral de stem van Conker is geweldig. Het doet zich echt voor als een eekhoorn! Ook de rest van de personages in het spel zoals de zonnebloem, een bij, een stuk stront die allerlei onzin uitkraamt, een hooivork enzovoort. Ze klinken stuk voor stuk femomenaal! Ook de omgevingsgeluiden zijn goed: van het gezoem van de bij tot het stromen van de beekjes, allemaal zeer goed verzorgd. Op audiovisueel gebied scoort Conker dan ook zeer hoog.

Conclusie en beoordeling

None

Al met al is Conker Live and Reloaded een zeer compleet spel geworden. Vooraf wellicht gezien als een potentiele topper die een geweldige single en multiplayer actie had moeten bieden, dit is helaas net niet gelukt. Hiervoor schiet het spel net te kort op sommige fronten. De singleplayer-ervaring is geweldig maar niet uniek dit geld ook voor de multplayer. Dit is dan ook helemaal niet erg want feit is wel dat Conker een spel is waar je van in je broek piest van het lachen. Het is gewoon een ervaring die niemand gemist moet hebben. Heb je het spel echter al op de N64 gespeeld dan is het spel te teleurstellend en te weinig vernieuwend voor een aanschaf. Feit is wel dat Rare helemaal terug is. Ik zie de toekomst voor Rare en de Xbox360 zonnig tegemoet.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Xbox Live
 • Eindelijk een game van Rare
 • Veel humor!
 • Minpunten
 • Ik hadden liever een nieuw singleplayer avontuur gezien

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Hmm, PS3 boven de Wii.  Bionic Commando lijkt mij wel vet.

 • Sony doet het steeds beterin de verkoop in die landen. Valt me op dat de Xbox360 nauwelijks meer verkoopt dan de PS2.

 • Dat manga-meisje, echt :')  Capcom vind ik ook wel een sterk bedrijf btw.

 • Capcom maaster

 • Tales of Vesperia en Star Ocean: The Last Hope… Ik zit dus echt wel op deze games te wachten!! De ps3 versie dan (al is dat van Star Ocean: The Last Hope nog niet zeker)!

 • Ps 3 staat boven de Wii. :P

 • PS3 doet het daar goed, mooi zo! :)

  Wat ik wel raar vind is dat de PSP daar nog zoveel verkocht word. :S

 • Deze potentiële topper wordt twee dagen later gevolgd door een titel die zich hier in het westen reeds heeft bewezen: Mass Effect voor de Xbox 360.  WHUT?! Nu pas?!

 • dat manga meisje is wel leuk:D maar sony doet het goed! 1,3 voor sony eennalaatste voor M$!

 • lol die gasten krijgen mass effect nu pas xD

 • Dat manga-meisje, echt :')  Idd

 • De 360 proberen te verkopen door de PS3 belachelijk te maken, worked before.

 • PS3 boven de Wii ? Er is daar inderdaad crisis!  Normaal staat de Wii steeds hoger dan bijna elke console en nu staat er een zogezegde slecht verkopende console hoger dan de Wii ?

 • PS3 staat boven de Wii? Welke game is daar uitgekomen dan?

 • De Xbox 360 Arcade kost slechts de helft van de PS3

  Niks over de games of online mogelijkheden? Wauw, dat is redelijk sneu…

 • En die manga meisje moet de Japanners overhalen? Als dat lukt, hebben de Japanners pas echt een rare smaak.

 • Ja idd , ps3 boven wii ?

 • Het wordt eens tijd dat de Wii wat zakt en de PS3 stijgt. Face it, Japanners beginnen de Wii ook stilaan beu te worden.

 • ps3 boven wii

 • Jeuj! Dat de PlayStation boven de Wii staat, vind ik ronduit geweldig. Verdiend, zekers. Wii is echt een grote teleurstelling.  Tot marketing trouwens voor de 360! x'D Jammer dat we dat soort dingen niet hebben hier in 't westen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren