1. Conflict: Vietnam

Conflict: Vietnam

Aangezien het laatste jaar diverse titels op de markt zijn gebracht met het ‘Vietnam’ thema, moet een spel dat wordt ontwikkeld aan de hand van hetzelfde thema, haar eigen unieke mogelijkheden bezitten. Titels die meer van hetzelfde brengen in de gevechten tussen het Amerikaanse leger en de Vietcong, worden overschaduwd door andere spellen die wél de nodige variatie bieden.

Pivotal Games, ontwikkelaar van twee Conflict Desert Storm titels, vonden het tijd om een andere weg in te slaan en willen met de Vietnam-oorlog een andere manier van spelen aan de speler voorschotelen.

Het spel volgt het verhaal van vier Amerikaanse soldaten, Ragman, Cherry, Junior en Hoss, die van hun eenheid zijn gescheiden tijdens het Tet offensief van 1968. Tijdens een speelsessie viel direct op dat de sfeer er goed in zat. Fluitende vogels, een bedompte jungle, en het Vietcong-‘gevaar’ om iedere hoek. Zoals ook tijdens de Vietnam-oorlog het geval was, bestuur je een onervaren groep soldaten. Jonge mannen die niet zijn voorbereid op een guerilla-oorlog in een niets ontziende jungle. De vier soldaten die je bestuurt kennen ieder hun eigen specialiteit: zo is er een sluipschutter, een medic, een scout en een zware wapens specialist. Ieder van deze vier zul je door de missie moeten slepen, anders is het al snel game over. ‘Gevallen’ soldaten kunnen echter door een medic of iemand met medic skills weer overeind worden geholpen.

Daarmee komen we meteen bij een nieuw element dat de makers in het spel hebben gestopt. Tijdens de missies kunnen de soldaten namelijk ervaring opdoen en zo steeds beter worden in bijvoorbeeld het schieten met een sluipschuttersgeweer. Zo kan de scout na een aantal missies ook als medic dienen, ondanks dat hij hier niet zo goed in zal zijn als de medic zelf.

Hoewel mij werd verteld dat de graphics in het spel nog steeds van dezelfde engine gebruik maakten, was de kwaliteit toch zienderogen verbeterd. Wapens ogen realistischer, evenals soldaten en de verschillende Vietnamezen die je tegenkomt. Omdat je in de eerste missies nog geen radio bij je draagt en dus geen contact op kunt nemen met de rest van de eenheid, is de mini-map in mist gehuld. Delen van deze kaart zullen als ontdekt worden beschouwd wanneer je er doorheen wandelt. Dit versterkt het eenzame en angstige gevoel van de soldaten. In de veertien verschillende missies zul je steeds voor nieuwe uitdagingen komen te staan.

In de eerste missie was het bijvoorbeeld zaak om een je naar een nabijgelegen dorp te begeven, om vandaar uit de omgeving uit te kammen om zo vervolgens door een helikopter opgepikt te kunnen worden. Voor het einde van de missie in zicht was, waren er echter al een hoop Vietcong soldaten door mijn toedoen gedood. De rode draad die door het spel heen is geweven zijn de hinderlagen van de Vietcong en de boobytraps die ontweken moeten worden. Zo zul je met je sluipschutter van een afstand Vietcong soldaten moeten uitschakelen, of met je scout Vietcong-vallen onklaar moeten maken. In een andere missie zul je vanuit een bunker juist weer van alle kanten bestookt worden, waarbij tientallen Vietnamezen van alle kanten op je af komen rennen.

Gelukkig zit de besturing, na even wennen, al snel in je hoofd en bestuur je de vier soldaten verschillende kanten op. Met (simpele) commando’s kun je hen opdragen ergens heen te gaan, of juist op hun plaats te blijven. Ook kun je iemand vragen een gewonde soldaat te genezen, terwijl jij ondertussen de Vietcong van je lijf probeert te houden. De wapens, die gebruik maken van een veredelde ‘auto-aim’ functie gedragen zich authentiek en klinken zoals ze dat behoren te doen. Ook het overige geluid is goed in orde. Vooral wanneer je in first person view een Vietnamees neerschiet, terwijl de overige soldaten ook schieten voor hun leven, knallen de geweerschoten uit je boxen.

Conflict: Vietnam geeft haar eigen draai aan de oorlog in Vietnam en verbetert grotendeels de fouten uit de voorgaande delen uit de Conflict serie. De kunstmatige intelligentie die verbeterd is en de voertuigen die nu eens wél echt ogen zijn maar enkele voorbeelden. In het najaar zullen we zien of de makers in hun missie geslaagd zijn.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • wha lijkt me wel leuke game jammer dat et geen pc game is :(  Edit: ow sorry ik zie nu pas dat het ook een pc game is das wel beter :)

 • En nog een maar een Vietnam game………..

 • ik heb nu wel genoeg van de vietnam games hoe vet ze ook zijn ze kunnen me toch niet voor lange tijd van aa of bf afhouden.

 • Wannabe Vietcong/Battlefield Vietnam?

 • Jah

 • lijkt me niks, heb het helemaal gehad met die vietnamoorlog

 • VietCong  Sorry maar dat spel is zoo super..dit is net zo erg als Jazz Jackrabbit 1

 • liever niet geef mij maar een ego schietspel zoals joint operations

 • hmm…het spel lijkt wel leuk, maar er zijn al zoveel van deze soort titels. en zijn nog veel meer oorlogen geweest! maar eeerst altijd ww2 en nu vietnam\:S het is wle jammer dat dit spel niet op pc uitkomt, want tog zet het er wel leuk uit

 • Way to much wargames!!!

 • Conflict: Vietnam geeft haar eigen draai aan de oorlog in Vietnam—-> euh laat me raden amerika wint glorieus de oorlog en vietcong word in de pan gehakt :P

 • hoezo geen Pc, staat wel bij de info

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren