1. Perfect Dark Zero (X360)

Perfect Dark Zero (X360)

Perfect Dark was een grote hit toen hij in 2000 uitkwam op de Nintendo 64. Het poetste de kleine fouten weg uit dé hit shooter Goldeneye 007, en bracht meer content en game modes met zich mee. Velen hoopten daarom ook dat Perfect Dark Zero, de prequel op de eerste game daarom voor een gelijksoortige ervaring zou gaan zorgen. In grote lijnen doet Zero wat hij moet doen en voldoet hij aan de verwachtingen van de vele Perfect Dark fans. Het brengt verschillende verbeteringen met zich mee en het speelt hetzelfde als het origineel. Daarnaast zijn er heel veel multiplayer modes waaronder een (online) Co-op mode.

Het verhaal van dit spel draait natuurlijk om de mooie cyberbabe Joanna Dark. Omdat het een prequel is zien we wat er gebeurde in de tijd voordat de spionne bij het Carrington Institute komt en haar gevecht tegen DataDyne, een bedrijf met weinig goeds in de zin, begint. Net zoals in het eerste spel begin je met één of twee missiedoelen in een level, welke aangevuld worden naarmate je de moeilijkheidsgraad opschroeft. Sommige doelstellingen zijn noodzakelijk om te halen, de andere zijn optioneel. Wanneer je een level gehaald hebt op een moeilijkheidsgraad, kun je daarna aan de slag met hetzelfde level, maar dan op de volgende moeilijkheidsgraad. Je zult het spel op de derde moeilijkheidsgraad (Perfect Agent) uit moeten spelen om de onmogelijke vierde te openen: Dark Agent.

Perfect Dark Zero is een spel waarin de scheidingslijn tussen de single en multiplayer varianten wel erg duidelijk is, waardoor het soms lijkt of het twee verschillende games zijn. Om dit verhaal logisch te houden begin ik met de singleplayer. Jouw ervaring met het spel kan totaal anders zijn dan de mijne, dat licht puur aan de moeilijkheidsgraad die je kiest. Op agent kun je bijvoorbeeld het hele spel zonder moeite doorlopen. Op Secret Agent zul je al beter je best moeten doen terwijl je op Dark Agent vaak opnieuw zult moeten beginnen.

Als je jezelf door het spel heen slaat unlock je steeds meer wapens welke je daarna in elk level kunt gebruiken. Dit wordt een grote noodzaak omdat sommige levels bijvoorbeeld vragen op wapens met een zoom functie, terwijl je in de andere beter uit de voeten kunt met een machinegeweer. Het grootste probleem van de singleplayer versie van het spel is wel de AI van de tegenstanders en het zwakke verhaaltje. Het verhaal maakt voor de Gameplay natuurlijk niet uit (het is geen Halo bijvoorbeeld), maar het is soms wel heel erg slecht. En dan zal ik het nog maar niet over de slechte voice acting hebben. De karakters zijn slecht ingesproken, en maken grappen die te cheesy overkomen.

Tijdens het spelen zelf boeit heel het verhaal je natuurlijk niet. Je wil gewoon lekker rond huppellen in die strakke pakjes die Joanna draagt, en lekker schieten op alles wat beweegt. Jammerlijk is de AI soms zo slecht dat vijanden helemaal niet bewegen. Juist, ze staan gewoon stil of draaien zelfs de rug naar je toe. Op de hogere moeilijkheidsgraden doen ze dit een stuk minder, maar toch is het wel iets wat je niet zou verwachten op een Next-Gen Console. Oké, wanneer ze je eenmaal zien komen ze achter je aan, en zijn ze slim genoeg om te schuilen achter objecten, maar het voelt toch wel een beetje aan als 10 jaar geleden.

Door deze probleempjes kan het zijn dat je de singleplayer campagne frustrerend vindt, of misschien zelfs saai. Geef de moed niet op, er zitten echt briljant goede levels tussen. Ook al geef ik nu wat minpunten, ik heb erg genoten van de singleplayer. Zoveel dat ik hem al voor de derde keer rond aan het spelen ben.

Perfect Dark Zero tovert prachtige grafische dingen op je scherm. Tenminste, vaak wel. Alles heeft een glanzende laag meegekregen, wat er op een metalen muur erg mooi uitziet, maar een beetje nep oogt wanneer je in een vies hutje in de jungle rondloopt. Los hiervan ziet het spel er prachtig uit. Vooral wanneer je door grote open gebieden rondloopt. Je kunt letterlijk honderden meters verder kijken! De lichteffecten zijn zeer realistisch te noemen, net als de animaties van de vijanden. De wapens die Joanna bij zich draagt zijn de mooiste die ik ooit gezien heb in een game. Daarnaast is het kapot schieten van het armor van je vijand een lust voor het oog, en erg cool om te zien.

De soundtrack van het spel kent een grote variatie tussen pompende techno, snelle rock en echte James Bond achtige muziek. De muziek past altijd perfect bij het deel waar je bent met het spel, en past zich gemakkelijk aan je situatie aan. De geluiden van de wapens zijn erg hard en kloppen met de realiteit. Het is geweldig om je wapen leeg te schieten op die ene vijand met die sniper rifle, die je al het hele level achtervolgt.

Een sterk punt uit de single player is dat het er soms erg hectisch aan toen kan gaan. Verwacht niet de intensiteit van Call of Duty 2, maar zoals die hoort te zijn in de Perfect Dark wereld. Gelukkig kun je in dit soort situaties gebruik maken van de nieuwe moves die je hebt. Je hebt de beschikking over een rol, een melee attack en de mogelijkheid om je te verschuilen achter een muurtje of object. Vooral de rol en de melee attack zul je vaak gebruiken, het verschuilen echter gebruik je zo min mogelijk omdat dit een beetje sloom werkt. Je moet eerst tegen een muur of object gaan staan waarna je de melding krijgt dat wanneer je op A drukt je in de cover mode gaat. Dit duurt te lang, en kan soms zelfs lijden tot een vroege dood van Joanna. Het zou beter zijn geweest wanneer je in één keer de cover mode in kon duiken zodat het spel lekker vloeiend door kon lopen. Je kunt de cover mode gebruiken wanneer je wil, maar speel je op de laagste moeilijkheidsgraad, dan heb je hem echt niet nodig,

Perfect Dark Zero is zo’n hit door zijn goede multiplayer modes. Via XBOX L!VE, system link of gewoon met vrienden op de bank kun je de singleplayer spelen met een andere speler erbij (Co-Op), spelen in Deathmatch Killcount, Team Killcount, Capture the Flagg en Territorial games. Maar ook Dark Op’s Eradication, Infection, Sabotage en Onslaught zijn modes die online zeer populair zijn. Elke mode is anders en geeft de speler steeds weer andere gameplay. In een deathmatch game kun je tot 32 man online in de grotere levels, of je speelt lekker met bots erbij om missende personen aan te vullen. In Dark Op’s kun je geen bots inzetten.

Bots? Online? Ja! En ze zijn niet eens simpel te verslaan. Als je ze goed instelt zijn de bots de meesters van de headshots en zul je vaak vermoord worden door deze computer gestuurde vijand. En het houd niet op bij goed schieten. Nee, de vlag stelen gaat ze ook erg goed af. Leuk is wanneer ze tijdens een online game de turret van je tank bemannen, en alle “echte spelers” afmaken.

Online spelen met Perfect Dark Zero is erg leuk. Het spel loopt erg smooth en je merkt al snel dat je gevechten in combinatie met de rol, de melee en de cover functie in de multiplayer echt een goede toevoeging met zich mee brengen. De games worden er stukken intenser door. Toch heeft de singleplayer wat minpuntjes. Headshots maak je te makkelijk, wat soms irritant is aangezien je dan met 1 kogel dood bent. Normaal zul je 2 magazijnen leeg moeten schieten, maar 1 kogel in je hoofd en het is tijd voor een respawn. Ook het reloaden van de wapens moet wat sneller gebeuren, dit duurt bij enkele wapens tergend lang. Verder zouden er wat meer voertuigen in het spel mogen. Je hebt nu toegang tot de jetpack en de hovercraft. De jetpack laat je door de levels heen vliegen terwijl je je kogels naar beneden schiet, maar wordt tegengehouden door een magisch plafond in de lucht waardoor je niet hoger kunt. De hovertank is geschikt voor een chauffeur en een gunner. Leuk is dat je de gun turret kunt vervangen door een plasma rifle of een rocket launcher, mits je de benodigde dingen daarvoor bij je hebt. Het mooie aan de voertuigen in de multiplayer modes is dat ze niet te sterk zijn. Iemand met een jetpack is dus nog steeds even snel dood te krijgen dan iemand zonder dit vliegende gevaarte.

Tijdens een multiplayer game kun je wel eens een vreemde animatie tegenkomen wanneer je iemand doodschiet. Ze vliegen de verkeerde kant op of nemen een vorm aan die een lichaam onmogelijk aankan. Als deze bugs opgelost worden met een update zul je kunnen genieten van de animaties die wel kloppen, want wat vallen sommige toch mooi neer zeg. Vooral wanneer je ze meters naar achter blaast met je shotgun.

In Perfect Dark Zero kun je niet springen. Je kunt wel over dingen heen hoppen wanneer het spel dit aangeeft. Het spel heeft (nog) maar 6 multiplayer maps, maar er is genoeg variatie om jezelf niet te gaan vervelen met deze titel. Zeker niet als je alle 50 achievements die het spel met zich mee brengt wil behalen.

Conclusie en beoordeling

None

Misschien denk je nu dat dit spel een grote flop is doordat ik nogal wat minpunten opnoem. Het tegengestelde is echter waar. Ik heb me erg vermaakt met de singleplayer mode, en ben vaak op live te vinden om dezelfde mode met een vriend uit te spelen. De multiplayer is lekker verslavend en houd je wel wat weekjes bezig.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Multiplayer
 • Graphics
 • Joanna Dark
 • Minpunten
 • Simpel verhaal
 • Slechte voice acting

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • verbaast me niet zo eigenlijk.

 • Ze trappen er niet voor de 2e keer in

 • Wie maakt er dan ook een game over 50 cent :P Serieus…

 • verkoop de game voor 50 cent zou ik zeggen

 • Hopelijk is dit dan de laatste.

 • Verassend :P

 • lekker voor hem

 • rap is dood en rock is weer in :)

 • vond t toch al niks…

 • Lekker voor hem :)

  Hopelijk ziet ie nu in dat zijn spellen crap zijn en geen nieuwe meer maakt

 • @ dreamhead

  Als je alleen naar MTV en TMF zoals jij luistert wel ja.


 • Blijkbaar weten de mensen die deel 1 blind kochten niet dat deel 2 wél te pruimen is.

  Weten wij ook meteen weer wie deel 1 hebben gekocht…

 • @dreamhead & supersaiyan  MTV en TMF heeft 99% kk muziek…

  Goeie rap is 90's (tupac)


 • Misschien schrijft hij er nu een liedje over.

 • -_-

 • @ Redrum83  Haha ja, dat zou ik ook zeggen.  NB: Ik had dat al lang verwacht dat hij niet commercieel succes zou worden • http://www.youtube.com/watch?v=AKdKZfA_6zw

  :P

 • Vind ik niet gek, de game trekt me totaal niet aan. Je kunt dan beter voor The Club gaan, en veel beter voor Gears of War!

 • Like.. Dûh!

 • Dít is nog eens goed nieuws!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren