1. Pikmin (NGC)

Pikmin (NGC)

Wat zou ik toch eens graag een paar woorden willen wisselen met Shigeru Miyamoto. Oké, dit zal wel door middel van een tolk moeten, (ik ken iemand die Japans kan) maar toch. Ik vraag me af waar hij zijn ideeën vandaan haalt. En dan vooral over The Legend of Zelda, Mario, Donkey Kong maar ook in het bijzonder Pikmin. Ik vond deze zo bizar, maar tegelijkertijd verfrissend. “The mind of a genius is hard to understand.”

Want laten we eerlijk zijn: Als je voor het eerst Pikmin in actie ziet denk je natuurlijk wat heeft Nintendo me nu weer voorgeschoteld? Maar als je eenmaal aan het spelen bent, stel je je mening bij. Je krijgt automatisch een feel good bui. Je ziet een geinig filmpje van het ruimteschip Dolphin(!?) en ziet het crashen op een planeet die veel weg heeft van onze aarde. Eenmaal bekomen van de schrik ziet pechvogel Olimar dat de Dolphin totaal naar de knoppen is. En daar komt ook nog bij dat de atmosfeer van de planeet dodelijk voor hem is. Hij heeft nog maar voor 30 dagen zuurstof. Maar dan valt het hem op dat er iets uit de grond puilt...

Grappig

Nieuwsgierig nadert Olimar het object en tot zijn grote verrassing springt een ui uit de grond en spuugt het een zaadje eruit. Het graaft zich in de grond om na een aantal seconden later een blaadje te groeien. Olimar trekt het uit de grond en een klein rood plantmannetje komt eruit.Olimar besluit on het wezentje een Pikmin te noemen. Het blijkt dat als je meer Pikmin wil laten groeien dat er rode, gele en blauwe bloemen en grote bollen met ieder zijn kleur moet verzamelen en deze terug moet brengen naar de ui moet brengen. Zo zul je drie soorten Pikmin vinden: rode Pikmin, deze gasten kunnen tegen vuur en zijn behoorlijk aggressief, handig om tegen vijanden te laten vechten. De gele kunnen bomrotsjes (niet te verwarren met pindarotsjes) meenemen en je kunt ze hoog en ver gooien. De blauwe zijn de enige die tegen water kunnen en moet meenemen om water over te steken. Pikmin kunnen net zoals elke normale plant groeien. Pikmin kunnen een soort honingachtig goedje vinden, die ze dan opeten en hun blaadjes naar knoppen laat groeien en zelfs naar bloemen. Hier door zullen ze groeien in kracht en snelheid.

Handig

Al gauw vind je een essentieel onderdeel weer van je schip en ga je verschillende gebieden onderzoeken. Deze gebieden zitten vol met onderdelen van je schip, maar ook met hongerige vijanden en puzzels. Zo zul je in het eerste level beginnen met dat je Pikmin een versperring moeten slopen. Als Olimar zelf kun je helemaal niks, behalve commandos’s geven aan je Pikmin. Je stuurt met de C-stick de Pikmin op de versperring af en je laat hun de boel slopen. De besturing in zijn geheel is lekker, niet knoppen met allerlei dubbele functies: Met de A-knop gooi je een Pikmin, met B roep je ze terug. Met y geef je het commando om even rust te houden. Binnen no-time bestuur je met gemak deze plantaardige gozertjes.

Deze rakkers kunnen naast het vernielen ook bruggetjes bouwen. Je ziet een aantal vijanden, die niks aan het doen zijn. Je stuurt je Pikmin erop af en ze maken de vijanden totaal af. De vijanden sterven en worden mee gedragen naar de ui en worden omgezet in nieuwe strijdkrachten. Verderop zie je een grotere versie van de vijand aan het pitten. Je besluit hem van achteren aan te vallen, een beetje laf, maar je wilt geen risico lopen.Vijanden kunnen je Pikmin doden, dus denk goed na hoe je ze gaat gebruiken. Je dwingt het beest op zijn knieën en ook hij moet stof happen. Even verderop ligt een onderdeel van je schip en de Pikmin dragen het voor je naar je schip. Gefeliciteerd, je hebt je eerste onderdeel binnen!

kort

Zo moet je Pikmin dus spelen: Veel vechten, puzzels oplossen en je onderdelen naar het schip terug slepen. Maar het probleem is dat je dit binnen 30 dagen moet doen. Is dat erg dan? Ja, want die dagen duren maar een minuut of 15. Je begint s’morgens en je moet voor dat de avond valt je Pikmin terug halen naar de uien en je doelstellingen die je die dag had voltooid hebben. Haal je de Pikmin niet op tijd terug dan worden de achterblijvers opgegeten door de vijanden die s’nachts pas actief worden. Ik bedoel dat je door de korte tijd eigenlijk weinig kunt doen. Je acties worden dus hierdoor dus ingekort en zijn bepaalde doelstellingen die je gesteld hebt niet haalbaar. Maar als het fout gaat, kun je alsnog de dag herstarten om je doelstellingen te halen. Maar uiteindelijk is de game heel kort, maar omdat je meestal na het voltooien van een dag altijd het gevoel hebt dat het beter kon, wordt de replay van de game automatisch hoger. Daarnaast is de game veel te kort. Je hebt 5 gebieden waar er onderdelen liggen en waar er vooral bij de laatste 2 levels betere puzzels zitten, die de game boeiend weten te houden. Maar gelukkig is de game te leuk om na een keer door te spelen te laten liggen, het is zeer verslavend.

Geheel

Ik heb het nog niet gehad over de graphics en sounds. Die zijn dik in order. De figuren zijn vrolijk, grappig en leuk. De omgevingen laten een prachtige natuur zien: Door de wind meedeinsende blaadjes, prachtig helder water en planten die er heel natuurgetrouw er uit zien. De sounds zelf zijn goed. De leuke piepjes die de Pikmin maken als ze uit de grond worden getrokken en de geluiden die ze maken als ze een tegenstander in de pan aan het hakken zijn grappig. De vrolijke deuntjes op de achtergrond zijn echt van die typische Nintendo sounds die je een warm gevoel van binnen geven. Al met al is Pikmin een hele leuke titel die behoorlijk origineel is. Het enige jammere is dat de game zo kort is, terwijl ik meer wilde spelen met de Pikmin. Gelukkig heeft de game ook een challenge mode die het spelen van Pikmin iets meer replaywaarde geeft en zijn de levels leuk om nogmaals te gaan spelen. Gelukkig is Nintendo de fans van het spel tegemoet gekomen in Pikmin 2, die zelfs beter is dan deel 1. Hmm, toch maar eens een keer halen...

Conclusie en beoordeling

Pikmin is een hele leuke game die je een keer onder je duimen moet hebben. De korte duur van de game wordt goed gemaakt door de speelbaarheid. Zeker spelen deze titel!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • De Pikmin
 • Puzzels
 • Vechten
 • Strategie die erbij komt kijken
 • Minpunten
 • Te kort
 • Dagcyclus geeft je te weinig tijd.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • japanners en ven…ik bedoel ds

 • Een op de vijf heeft? ;) Wel een fors aantal, maar Japanners zijn natuurlijk voor Nintendo.

 • Erg respectabele getallen!

 • Straks wordt de DS nog een standaard in alle huishoudens.

 • ik heb nog wel de DS :D

 • 1 op de 5? Nu de andere 4 nog :P

 • dit is wel erg

 • En wat als elke japanner die een ds heeft, een tweede heeft gekocht? Dan is het 1 op 10 japanners.

 • En ongeveer 3 op 5 Japanners heeft een PSP.

 • Dat is best veel. :O

 • das behoorlijk veel

 • @narek: uhh… Breuken zijn zichtbaar niet je sterkste punt…

 • Dat is vrij veel en o ja, het is Eén in plaats van Één.

 • En wat als elke japanner die een ds heeft, een tweede heeft gekocht? Dan is het 1 op 10 japanners.  Whut? Klopt nix van.  Dan blijft het gwn 1 op 5 japanners heeft 1 (of 2) DS.


 • erg veel

 • Belachelijk… waar halen ze het geld vandaan?

 • dan heeft de rest zeker een PSP ;P

 • Whahaha, gruwelijk xD

 • zo das een aardig aantal zeg, vraag me af hoeveel mensen hier een DS hebben

 • Dat zijn flink wat mensen, denk dat ik me binnenkort ook maar eens een DSi ga halen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren