1. Super Smash Bros. Melee (NGC)

Super Smash Bros. Melee (NGC)

Het beste Nintendo vechtspel van de N64 kreeg zijn vervolg op de Gamecube… en wat voor een vervolg!

Veel 1-Player Fun

Het eerste dat mij opviel toen ik SSBM in mijn Gamecube stopte was de enorme uitbreiding van de Single Player Mode, dit keer kan je niet alleen met een groep vrienden een hoop fun beleven, maar ook lekker in je ééntje.

Allereerst is er natuurlijk nog steeds de Classic Mode, waarin je in 10 rondes door het spel heen loopt. Je vecht meestal tegen één tegenstander, maar de teams van ongeveer 30 (zeer makkelijk verslaanbare) characters bestaan ook nog. Als je bijvoorbeeld tegen het Kirby Team moet vechten, moet je binnen 5 minuten 30 Kirby's uit de ring werken. Andere dingen die je tegenkomt zijn de metal characters (je vecht tegen één van de characters, maar dan is die van metaal, wat hem zwaarder en dus moeilijker te verslaan maakt), of het vechten tegen een enorme tegenstander met z'n drieën. Ook zitten er nog steeds een aantal extra games bij, zoals het "race to the finish" (leg binnen de tijd een parkoers af met jouw karakter). Aan het einde van de Classic Mode vecht je tegen de welbekende Master Hand, een enorme hand.

Naast de Classic mode is er ook nog een Adventure Mode. Dit bestaat uit een stuk meer levels als de Classic Mode, en er is een grote variëteit tussen de levels. Een aantal voorbeelden van dingen die je tegen zult komen: speel een level uit Mario Bros, vind je weg uit de doolhof, race naar het einde van het levels waarbij je allerlei raceauto's moet ontwijken, en zo nog veel meer leuke levels.

Een andere belangrijke optie in deze game is de mogelijkheid tot het unlocken van vele extra's, zo begin je met een aantal van 14 characters, maar dat is uit te breiden tot een aantal van 25 characters! Om de nieuwe characters te krijgen moet je bepaalde dingen in het spel halen, zoals de Classic Mode zonder één keer uit het veld te worden geslagen. Ook zijn er, boven op de 13 standaard levels, nog eens 10 extra levels te halen.

Als je denkt dat je na de 2 Basismode's alles hebt gezien, zit je echt fout! Eén van de leukste dingen uit de Single Player Mode is misschien wel de Event Match Mode. Je begint met 10 verschillende wedstrijdjes die steeds weer een verhaal apart zijn, de ene keer moet je met Yoshi je ei beschermen tegen 3 tegenstanders, de andere keer moet je weer tegen Captain Falcon vechten met een tijdslimiet van 7 seconden! (Zie dat maar eens te winnen :-) ). Als je die eerste 10 Matches hebt gehaalt, verschijnen er steeds een aantal nieuwe totdat je de 30 hebt gehaalt. Je kunt dan nog 21 extra Matches unlocken door bepaalde geheime characters te halen, of bepaalde eerdere Matches uit te spelen.

Ook de welbekende Break The Target Test uit de eerste Smash Brothers is in dit deel weer terug te vinden, probeer binnen de toegestane tijd 10 Targets te vernietigen, elk character heeft een eigen arena, speciaal gebouwd op zijn/haar(/hun) vaardigheden. Geheel nieuw zijn de Home-Run Contest en de Multi Man Melee. Bij de Home-Run Contest start je op een klein platform met daarop een zandzak en een honkbalknuppel. Eerst moet je de zandzak de nodige schade toebrengen, en vervolgens ram je hem zover mogelijk weg met de knuppel. Bij de Multi Man Melee vecht je tegen grote aantallen Polygon vechters, die je allemaal moet verslaan. Bijvoorbeeld: 10 & 100, of gewoon 15 minuten in leven proberen te blijven tegen die gasten!

Dan komt de echte pret in de VS. Mode!

Hiervoor is SSBM eigenlijk gemaakt: de VS. Mode. Trommel 3 vrienden op, en ga lekker met z'n allen een avond (of nacht) achter de NGC zitten, en vecht de meest kolossale battles uit! Eigenlijk is het het leukste om eerst alle characters en levels te hebben, maar dit is niet persé nodig, er is al genoeg te doen in de VS zonder ook maar één extra te halen!

Met de enorme verzameling aan items en powerups kan je met de multiplayer echt nog heel lang vooruit. Nog een zeer sterk punt van dit spel is de drang om door te gaan, de drang om eindelijk eens beter te worden dan die maat van je. De bedoeling van het spel is simpel, stomp je vijanden eerst flink in elkaar, waardoor je ze zoveel mogelijk procenten geeft. Vervolgens moet je ze van het level af zien te werken, met bijvoorbeeld een harde klap of een item. Over items gesproken: ook dit onderdeel van het spel is echt perfect uitgewerkt, er zijn echt enorm veel items te vinden, om precies 31 verschillende! Veelal komen ze uit allerlei Nintendo klassiekers, zoals de schilden uit Mario en de Pokeballs uit Pokémon. Uit Pokeballs komt elke keer een andere Pokémon komt waarmee je je vijanden toch grote hoeveelheden schade kan toebrengen. Er zijn ook veel items speciaal voor Smash Brothers, zoals de Ray Gun en de Super Scope, je weet wel, die grote bazooka voor de SNES.

Naast een gewoon gevecht kan je ook nog speciale gevechten houden, zoals: Alle spelers zijn heel erg groot, iedereen is ontzichtbaar, iedereen begint met 300% (je vliegt er dus heel snel uit) en je kan in slow-motion spelen. Je kan zelf foto's nemen in het gevecht in die opslaan op je memory-card!

Trofeeën

Door speciale dingen in het spel te presteren wordt je vaak beloont met een trofee, die je dan weer mooi in 3D kunt bekijken. Bij elke trofee is een mooi stukje informatie te lezen over de trofee, zo heb je trofeeën van Donkey Kong, maar ook van onbekendere characters zoals Doshin the Giant. Er zitten ook veel Pokémon en items bij. In totaal zijn er 290 trofeeën te verdienen, en om die collectie compleet te maken is er de loterij. In elk gevecht verdien je munten, waarmee je in de loterij trofeeën kan winnen.

Gameplay

De Gameplay in dit spel is echt zo enorm, zowel voor de Single Player Mode, als de VS. Mode. In de Single Player Mode zijn zoveel levels te behalen, zoveel nieuwe characters te unlocken en zoveel trofeeën te halen dat je daar echt wel tientallen uren mee bezig zal zijn. Ingame is de Gameplay vrijwel hetzelfde als op de N64, wat zeker geen negatief punt is, dit is juist hartstikke positief. Er zijn wel veranderingen: de Close Combat is flink wat uitgewerkt, er zijn vele uitwijkmanoeuvres, slagrichtingen en ga zo maar door. Met de gameplay zit het in dit spel dus wel snor, en dan druk ik het nog héél zacht uit!

Graphics

De graphics in SSBM zijn echt prachtig uitgewerkt, alle bewegingen zien er prachtig uit, je ziet de mooiste lichteffecten, en dat alles draait op 60 frames per seconde, zonder slowdown, op geen enkel moment! Je ziet de prachtigste omgevingen met echt heel veel beweging op de achtergrond en in het level zelf, al wordt dit in het Brinstar Depths level wel heel serieus genomen: het hele level draait namelijk voortdurend! Als je daarbij optelt dat je de gehele speeltijd een enorme vuurspugende draak, een Kraid, op de achtergrond ziet, realiseer je je wat een power de Gamecube eigenlijk heeft.

Replay

Dit onderdeel is waarschijnlijk het beste deel van het spel (samen met de geniale gameplay natuurlijk): alleen met de Single Player ben je al tientallen uren bezig, en dan heb je de multiplayer mode nog niet eens gehad! Daar kan je eigenlijk wel oneindig mee doorgaan, aangezien de fun de je met het spel beleefd als je met z'n vieren speelt.

Sound

Ook dit is een fantastisch onderdeel uit het spel. Ieder mannetje, item en Pokémon heeft tientallen geluidseffecten, die allemaal superhelder klinken dankzij het mini-dvdtje waar de Gamecube mee werkt. Ook heeft elk level een superieur gekozen achtergrond muziek, van remixes van oude klassiekers, tot nieuwe hits speciaal voor de levels gemaakt. Bij veel levels kan je zelfs nog voor een 2e muziekje kiezen tijdens het spelen!

Conclusie en beoordeling

None

Super Smash Bros. Melee is een spel dat niemand aan zich voorbij mag laten gaan, het speelt werkelijk geniaal, ziet er prachtig uit, klinkt fantastisch en je kan er vele tientallen (zo niet honderden) uren mee doorbrengen! Eén van de beste, zo niet hét beste spel op de Gamecube!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Gameplay
 • Replay
 • Fun!!
 • Minpunten
 • Niks!

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Mooi, ik heb dat het een zwaar vet iets word, ben al weer opzoek naar een nieuwe mmo en miss ghaat dit hem wordn

 • en met name dankzij het succes van World of Warcraft leek het er ook een tijd niet meer aan te komen.  Vind ik toch een beetje een onterechte opmerking. Iedereen met ook maar een klein beetje verstand van games kent Blizzard's historie en kwaliteitsbewaking en weet dat ze niet vies zijn van out-of-the-box te denken.

 • Wow, ben dan wel heel benieuwd met wat ze gaan komen. Sowieso zijn de games van Blizzard altijd goed, vraag me alleen af in welk genre ze deze MMO gaan uitbrengen. Het fantasy hebben ze met WoW al compleet uitgemolken dus dat is vrijwel onmogelijk. Dus wordt het in de ruimte?  aaargh! ik wil weten wat het is :P

 • Tof, de MMO's van Blizzard spreken mij wel aan. Wel wil ik dat ze die graphics eens drastisch gaan verbeteren, want zelfs WOW heeft in jaren geen verbetering getoond.

 • Lijkt me goed, hoop alleen dat er geen maandelijkse kosten aan komen *-)

 • Ben benieuwt naar de nieuwe :)

  Hoop eigelijk iets SF-achtig en geen fantasy weer want daar heb je zoveel mmo's van :)

 • Ik hoop misschien iets in de trend van eh… Orcs en Elfen ofzo? Lijkt me wel origineel.

 • Ben zeer benieuwd wat Blizzard verplan is te maken. Ze hebben genoeg ervaring met goede MMO's denk ik zo. (World of Warcraft). Misschien is Blizzard wel bezig met de ultieme WoW-Killer :D..

 • Hopelijk iets SF ja, na WoW en Warhammer online heb ik die elven wel gezien ><

 • fock SF-achtig haha, vind ik zo gaar, ja ik hoop ook niet dat ze weer fantasy gaan beginnen, maar gwoon wat anders nieuws bruuts en ik denk dat blizzard zoiets wel kan bedanken

 • Mooi. Ook grafische updates vallen te verwachten dan!

 • Dat is dus afwachten geblazen. Ben er op zich wel blij mee dat ze zich nu weer is op een nieuw IP gaan focussen. De producten die ze afleveren zijn van goede kwaliteit en het combineren en innoveren van bestaande features doen ze ook op een hele goed manier. NU rijst alleen de vraag..wat zullen ze maken SF, Fantasie, Comic or realistisch…  Zou zelf wel graag een 'GTA' MMO willen zien..denk ook wel dat Blizzard de developer is die dat kan fixen en er een succes van kan maken.

 • Mooi dat er een nieuwe Blizzard MMO komt! , hopenlijk wordt het ook een MMORPG. Heb zelf jarenlang met plezier World of Warcraft gespeeld, na al die uitbereidingen wordt het eens tijd dat Blizzard weer vanaf 0 gaat beginnen met een MMORPG, voor iedereen het beste (en dan nog in het achterhoofd houden dat Diablo 3 er ook aankomt).

 • helaas aleen pc:(

 • Jeuj. Ben benieuwd waar ze mee aankomen. Hopelijk toch iets SF achtigs, niet fantasy.

 • dragon ball z achtige mmo brolly legendary super saiyjin ftw

  btw wat Craven al zei GTA mmorpg ook vet

  btw ze moeten ook console versies ontwikkelen , diablo 3 op de ps3 uber • Aiiii, ik zou het toch meer outside-the-box denken noemen.

  Ik ben het met Aiiii eens. Ik denk dat Blizzard innovatief is gebleven en een aardschok door MMO-land teweeg heeft gebracht.  Ik ben natuurlijk erg benieuwd naar het aankomend project!


 • Heb WoW laten schieten.. Wil wel eens weten waar ze nu mee gaan komen!

 • @kMal, dan vragen we het toch gewoon aan Google!  Resultaten 1 - 10 van circa 46.600.000 voor out of the box thinking (0,35 seconden)

  Resultaten 1 - 10 van circa 9.250.000 voor outside the box thinking  Ik win!
 • Ik denk dat Blizzard nu wel genoeg fantasy-games heeft voortgebracht, ze zullen met iets heel nieuws moeten komen om nog meer mensen van hun leven te beroven

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren