1. Age of Empires II: The Age of Kings (PC)

Age of Empires II: The Age of Kings (PC)

Age of Empires?

De Age of Empires (AoE) serie, wie kent ze niet. Elk deel speelt zich af op een moment in de historie waar vooral veel gevochten wordt. AoE I speelde zich af rond het jaar 0 en AoE II in de middeleeuwen. Er is inmiddels al een AoE III die plaats vindt in Amerika rond de koloniale tijd.

Geschiedenis in AoE II

Natuurlijk heb je,net zoals bij vele andere rts-en, campaigns. Dit zijn in AoE II waargebeurde verhalen die licht veranderd zijn. De uitkomst ,winnen of verliezen, bepaal jij. Bij de campaings moet je niet zomaar al je vijanden verslaan. Nee, je moet een doel halen zoals versla de koning en begeleid deze mensen naar het kasteel. Natuurlijk zal de vijand je proberen te verhinderen.

De campaings gaan over mensen als Joanne d'arc die de engelsen verdreef uit Frankrijk en werd beloond met de brandstapel. Of Khengis khan de ''mongool'' die land voor zijn volk veroverde. De laatste die ik noem is een man waarvan ik z'n naam vergeten ben. Hij won Israël tijdelijk terug voor de Arabieren.

Divide and concquer

AoE II is ,net als de andere delen, een Real time stragetie of rts.Als commandant kijk jij van bovenaf en bestuurt met simpele muisknoppen je leger. Maar kan je niet zomaar stil staan omdat de vijand je kan aanvallen. Het is net als in het echt. Strategieën zijn dus van groot belang. De ouderwets afleidingsmaneuvre werkt, en je kan ook met 1 mannetje de vijand naar een val toe lokken. Het is erg leuk om verschillende strategieën uit te proberen.

Maar met alleen een goede strategie kom je nergens. Je leger moet ook sterk zijn. Met upgrades die je bij verschillende gebouwen kan krijgen kan je heel je infanterie, cavalerie en/of artillerie met extra bescherming, meer aanvalskracht of met meer zicht uitrusten. Ook gebouwen kan je upgraden zoals sterkere muren en torens die pijlen verder weg kunnen schieten.

Het aparte aan AoE?

AoE was dacht ik de allereerste serie waar je hout, vlees, goud en steen moest verzamelen. Dit is werk voor de villagers.Al dat vlees, hout enz is noodzakelijk voor de upgrades en voor mannetjes maken. Hout heb je genoeg en aangemaakte 'farms' geven vlees. Goud en steen zijn wat moeilijker te krijgen als je eenmaaal alle natuurlijke bronnen hebt opgemaakt.

Gelukkig is ook daar aan gedacht. De markt. Je kan goud ruilen voor vlees met als gevolg dat vlees wat duurder wordt. Natuurlijk kan je ook vlees voor goud ruilen. De markt kan ook handelen met andere markten van vrienden of neutrale computers/mensen. Ze kunnen mannen met paard en wagen bouwen en die handelen met andere markten. Ze komen met goud terug en hoe verder de markten van elkaar liggen, des te meer goud je krijgt. Allemaal goed en wel geregeld.

Andere modi

Behalve campaign heb je natuurlijk normale gevechten. Hier volgen ze:

Normal

Gewoon een potje vechten totdat je zoveel mensen hebt uitgemoord dat je tegenstander zich heeft overgegeven. Mijn probleem hier bij was dat de computer zich zonder slag of stoot overgaf. Stomme AI...

Regicide

In de middeleeuwen waren natuurlijk veel koningen. In dit soort spel moet je de koning van een tegenstander doodmaken.Je hebt in het begin al een kasteel. Het is het best om je koning hier te verstoppen. Hier geeft de computer zich niet over en daarom heb ik met dit vele uurtjes doorgebracht.

Death match

Je moet al je tegenstanders mannetjes uitmoorden. Je kunt dit beter zo vroeg mogelijk doen. Je begint met veel supplementen en kan in een hoog tempo een groot leger bouwen. Dit vond ik een matig spelletje, misschien vind jij dat niet maar smaken verschillen.

Map editor

Ja, je kan je eigen maps maken. Dit is helaas best ingewikkeld, maar zodra je het kent is het heel erg leuk. Je kan bijvoorbeeld een kasteel met een gracht bouwen, of een dorpje omsingeld door bomen die je eerst moet kappen. Speciaal voor creatieve mensen, speciaaal voor mij ;)

Maar

De populatie is maximum 200. Dat is zo vervelend. Je denkt toch dat 200 best veel is, maar je hebt dat aantal zo gehaald.

AI heeft gebreken. Behalve dat gedoe bij 'normal' duurt het soms voordat een van jouw mannetjes merkt dat hij wordt aangevallen. Ook als je iemand ,bijvoorbeeld, aan de andere kant van een bos wil hebben probeert die sukkel door het bos heen te gaan. Als je het hebt over, door de bomen het bos niet meer zien.

Er zijn weinig minpunten maar degene die er zijn...

Gameplay: Gewoon zoals een rts moet zijn. Jammer van de AI

Graphics: Wel mooi, ook voor deze tijd. De camera kan niet draaien dus kan er meer 'power' in een ding worden gezet.

Sounds: Prachtig, echt iets voor zo'n spel. Soms valt het geluid bij mij weg en is er een akelige stilte. Ook het kreunen van soldaten die doodgaan of een villager die je even selecteert zijn mooi gedaan.

Conclusie en beoordeling

Dit is zeker een goed spel dat , vooral nu die waarschijnlijk in de budgetbakken ligt, een goede aankoop is.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • de uitgebreidheid
 • strategieën
 • map editor
 • Minpunten
 • AI
 • Populatie

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • wie had dat verwacht?

 • ik niet, maar ik verwacht ook niet heel veel meer van Nintendo

 • een aap in het aanmoedigingsclubje van een tienerzangeres die op de maat mee moet klappen

  Eh… HUH?

  Het lijkt me persoonlijk een spel waar je heel erg blij en melig voor moet zijn. En ik ben níet blij en melig. Het idee van ritmes in een spel is wel leuk bedacht, maar een dergelijke \"grappige\" uitvoering is niet mijn smaak.

 • Die laat ik aan mij voorbij gaan…. tenzij ik hem in de budgetbak vind, dan neem ik hem waarschijnlijk mee :P

 • Klink wel tof, maar ik heb geen ds.

 • Korte, leuke recensie. :)

 • In a Rythm's Paradise… Eh… Never mind.

 • nog een hoog cijfer

 • t is nog best hoog cijfer!

 • Ik heb hem, en hij is tof!

 • gay

 • Deze score had ik dus niet verwacht… :P

 • Deze game is af en toe zo belachelijk moeilijk.

  Ik denk niet dat kinderen onder de 10 voorbij het eerste of tweede spelletje komen.

  Het is in ieder geval een erg vermakelijk spel!

 • Nou, toch leuk om te zien dat er een goed DS-spel is gemaakt. :)

 • ik heb hem eventjes gespeeld bij de intertoys hij is wel droog

 • Ik vind het echt een flut game, het klopt voor geen meter, soms zijn die dingen die je op de maat moet doen ineens off-beat, echt heel raar. Ik ben muzikaal enzo maar soms heb ik echt moeite met de levels. Geen aanrader wat mij betreft.

 • Lol, melige game had nooit gedacht dat hij ook een beetje goed zou zijn :P

 • @Karoi  Het is af en toe inderdaad even doorbijten, maar over het algemeen en met een beetje doorzettingsvermogen moet het toch wel lukken. Trouwens, alle dingen die je moet doet zijn zeker wel in de maat. Er zitten een aantal moeilijke tussen, maar als je goed oplet zul je merken dat ook deze geluiden precies in de maat zijn.  On-topic: Het is echt een leuk spel als je een beetje ritmisch bent, anders is het misschien wel erg moeilijk. In ieder geval is het een erg blij en origineel spel.


 • Ik heb em ook en ik vermaak me er kostelijk mee.

  Met de moeilijkheidsgraad heb ik tot nu toe weinig problemen gehad, maar ik ben pas in het 4e blokje met games. :P

  Ik vind het wel leuk dat het uitdagend is, als je er in een uurtje doorheen fietst is er ook niets aan.

  Kan me overigens wel vinden in het gemis van een restart optie, die had zeker niet misstaan.

  Voor de rest een prima cijfer en een prima recensie. :)


 • Prima game, vooral voor de prijs! Ik vind het wel een 8 waard. Soms wel erg moeilijk inderdaad en zoals swiep zegt zou restart soms wel fijn zijn.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren