1. Crash Tag Team Racing (PS2)

Crash Tag Team Racing (PS2)

Crash Tag Team Racing is de derde racegame met Crash Bandicoot in de hoofdrol. Zijn eerste racegame 'Crash Team Racing' van Naucghty Dog was een geslaagd racespel, dat in mijn ogen de echte Mario Kart Beater was. Later kwam Vicarious Visions met het minder geslaagde, maar alsnog best vermakelijke Crash Nitro Kart. Crash deed het top in de vorige generatie. In deze generatie is Crash helaas erg uitgemolken, maar na Crash: Twinsanity is de serie weer een klein beetje op zijn pootjes aan het terug krabbelen. Nu kijken of zijn nieuwste spel 'Crash Tag Team Racing' dit nog hoger op de lad kan zetten.

Geen gestoorde vijand, maar...

Crash Tag Team Racing kent net als de voorgaande Crash delen, waaronder ook de racespellen, een verhaallijn. In Crash Team Racing was het Nitrous Oxide, die Crash & Co uitdaagde tot de ultieme race en in Crash Nitro Kart was het Keizer Velo die onze vrienden dwongen om voor hem te racen, waarbij hij bij weigering of verlies de aarde zou opblazen. In CTTR is onze planeet een keertje in niet in gevaar. Op een dag wordt Von Clutch's motorworld, een grote autopretpark, uitgeroepen tot de gevaarlijkste plek op Aarde. Helaas begint de eigenaar 'Ebeneezor Von Clutch' langzamerhand de controle over het park te verliezen. Al zijn krachtkristallen en zijn zwarte kristal die hem in leven houdt, zijn gestolen en hij kan ze niet alleen terug vinden. Hij organiseert dus een afscheidsrace, om zo zijn kristallen terug te vinden. Hiervoor komen Crash, Cortex & CO natuurlijk in aanmerking. Degene die alle krachtkristallen als eerste terug vindt, wordt de nieuwe eigenaar van het pretprak. Hierna kom je met Crash in het park. Je zult echter niet zoals in CTR en CNK in een auto naar circuits racen, maar te voet het hele pretpark kunnen verkennen. Hierbij kun je door verschilende opdrachten uit te voeren en objecten te verzamelen, onder andere nieuwe circuits ontsluiten. Dit allemaal in een redelijk grote en non-lineaire omgeving. Helaas is iets wat ik al verwacht had, wederom werkelijkheid geworden. De singeplayer is namelijk net als in voorgaande Crash delen vrij snel uit te spelen. Je kunt echter nog later wel alle Krachtkristallen, opdrachten, enzovoorts voltooien, om uiteindelijk 100% te halen, wat toch wel iets langer de tijd in beslag neemt.

En hoe zit het met het racen?

Maar natuurlijk is het platformgedeelte, zoals het ook wel genoemd wordt, niet het belangrijkste onderdeel van CTTR. Het gaat allemaal uiteindelijk om het race, wat natuurlijk ook het leukste is van de game. Het zit echter heel anders in elkaar dan CTR en CNK. De besturing is helemaal omgegooid, maar gelukkig nog wel zo ingesteld zodat je snel kunt wennen aan de nieuwe besturing. Het gaat nu ook gelukkig een stuk sneller dan CNK. Het rijden lijkt nu heel erg op dat van Mario Kart: Double Dash. Een vernieuwende toevoeging, waaraan deze game de naam te danken heeft, is het zogenaamde clashen. Tijdens het racen kun je door een simpele druk op de knop, met een ander voertuig samenvoegen, waarbij je een grote superwagen krijgt, met een 360 graden draaiend kanon. Echter zit er bij het Clashen direkt een haat-liefde verhouding. Het leuke aan het clashen is dat er meer variatie in de race komt. Aangezien je tweede wapen afhangt van het personage waarmee je clashed, is het handig om te bepalen met wie je clashed. Als je geclashed bent, heb je ook andere wapens, dan als je niet geclashed bent. Als je niet geclashed bent heb je slechts beschikking over Explosieve kippen, Apen met Dynamiet en Vuurballen, die op de raceleider afgaat. Maar als je geclashed bent heb je weer veel betere wapens, zoals Koeien, Doelzoekende raketten en natuurlijk het 360 graden kanon. En hierbij komt het, met name in een singleplayer race, als je Clashed verhogen je kansen aanzienlijk. Je hebt beter en meer Wapens, Je wagen kan dubbel zoveel schade aan, waardoor je bijvoorbeeld een achterstand zo kan inhalen. De AI zit redelijk goed in elkaar, al willen ze nog wel eens de controle over het stuur verliezen. de Multiplayer is dit iets minder. En dat is het ook het allerleukste in het spel, de Multiplayer. Je kunt offline met maximaal 4 spelers racen en via LAN met maximaal 8 spelers. Helaas, en iets wat een echte misser is het ontrbeken van een online optie. Je kunt echter wel nog via een omweg online komen.

En wat nog meer?

Verder zijn er ook nog een groot aantal andere modi. De Deathmatch is nog wel leuk, maar de overige gamemodi zijn stuk voor stuk slecht afgewerkt en missen een hoop diepgang. Er zitten helaas ook maar 8 Personages in het spel. Te weten Crash, Cortex, Crunch, Coco, Nina, N. Gin en twee nieuwelingen Pasadena en Von Clutch. Ondanks dat al deze personages nog ontsluitbare wagens en kleding hebben, is het vooral voor de fans erg jammer dat oude personages als Tiny en Dingodile ontbreken. De Humor in dit spel vind ik wel erg grappig, vooral al die dingen die personages schreeuwen tijdens races. De sountrack is net als in Twinsanity, weer door Spiralmouth gedaan. Hoewel ik de soundtrack in Twinsanity redelijk goed vond, vind ik hem in deze game erg tegenvallen. Er zitten maar een paar grappige deuntjes in, en voor de rest zijn ze niet echt boeiend. De graphics zien er onverwacht, redelijk goed uit. De Cartoony stijl wordt goed uitgebeeld, en de details zitten ook redelijk goed in elkaar.

De voice overs zitten nog wel fatsoenlijk in elkaar, en de animaties van de cutscenes zitten best goed in elkaar. Helaas moet, net zoals Burnout: Revenge, ook CTTR er aan geloven: De game is hier alleen in het Nederlands te spelen. Gelukkig is de lokalisatie niet zo slecht als die van Burnout, alhoewel ik daar soms mijn twijfels over heb. 'Wie is de goeiste?'. Helaas, zit er nog een Typisch Crash ding in dit spel: De laadtijden duren weer veel te lang. Tot slot heeft de PS2 versie, exclusief een verbindingsoptie met de aankomende PSP versie, waarbij je natuurlijk nieuwe inhoud kunt ontsluiten, door de PS2 versie met de PSP versie te verbinden.

Conclusie en beoordeling

None

Crash Tag Team Racing is in mijn ogen niet helemaal geslaagd, maar wel de beste uit deze generatie. Het spel moet het vooral hebben van de Multiplayer en de Humor. Helaas zitten er een aantal grote missers in het spel, zoals het ontbreken van een Online Multiplayer, de te korte singeplayer en de slecht afgewerkte speelmodi. Ik raad je ook aan dit spel eerst te huren, voor dat je een aankoop doet. In Multiplayer is dit spel echter zeer verslavend, vooral met veel vrienden, of op een LAN-party. Voor de echte Crash Fans is dit zeker een echte must.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Redelijk mooie Graphics
 • Clashen
 • Humor
 • Multiplayer
 • Race Onderdeel
 • Minpunten
 • Ontbreken Online Modus
 • Overige Modi Slecht afgewerkt
 • Aleen in het Nederlands te spelen
 • Singleplayer snel uitgespeeld
 • Tegenvallende soundtrack
 • Klein aanbod aan personages

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaattttt

 • beter ben benieuwd of ze slagen met deze game

 • Jammer maar begrijpelijk

 • Jep inderdaad erg jammer.  P.S. Advertenties door Google? wtf?

 • Wel fijn straks zonder fouten :)  ————————————————————

  Aan IG:

  Wanneer komt jullie recensie van UFC2009 online? • Hmmzz, vraag me af of het uberhaupt wel wat word…

 • Had het zaterdag ofzo gelezen. Jammer wilde deze game wel proberen. Dan maar ffies w8ten.

 • Wel jammer, maar ja liever dat ze hem uitstellen en helemaal sprankelend afleveren dan een half gare MMO waar bugs na de starting area's je om de oren vliegt.  Kijk er wel naar uit das zeker, maarja dan gaan we gewoon gezellig verder op ons dwerg in LOTRO.

 • Ik vind het ook rommel FreeStyleforce, ik klik nooit op die misleidende reclame :P

 • Jammer, maar het is eigenlijk ook beter, zo kunnen ze de game beter afwerken en kan ik deze game bij de release direct kopen! :)

 • Ik zou het zelfde doe even wachten en er dan super game van maken.

 • LOOOOOOOOOL

 • Het zal wel!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren