1. FIFA 06 (PC)

FIFA 06 (PC)

Er zijn van die dingen die er gewoon bij horen. Zo vriest het op de Zuidpool, is de paus nog altijd katholiek en komt EA Sports elk najaar met FIFA aanzetten. Je kunt het ze ook moeilijk kwalijk nemen (de makers van FIFA, niet de paus hé, dat was maar een voorbeeld!), want FIFA verkoopt elk jaar weer top. Ook dit jaar weer. Het was zelfs het snelst verkopende voetbalgame ooit. Elk jaar worden de clubs en spelers weer upgedate en gooit men er bij EA Sports weer een nieuwigheid in. Wat brengt FIFA dit jaar?

Singleplay

Ook dit jaar is FIFA weer iets veranderd. De Coach-Mode, voorheen careermode, is weer beter geworden. Het is nog steeds 15 jaar, maar vooraf aan een seizoen moet je naast je club een sponsor kiezen. Dit is 1 van de belangrijkste dingen bij je carriere (naast je wedstrijden winnen), want kies je een sponsor die weinig geld geeft, dan zal je weinig upgrades kunnen doen en zal je bijna geen goede speler van de transfermarkt kunnen halen. Je hebt de club nu nog meer in handen. Hoefde je bij FIFA 2005 niet zoveel te letten op je saldo, dit jaar moet dit veel meer. Je kan net als vorig jaargang je staff upgraden en transfers doorvoeren. Het enige verschil bij de staff is dat er nu meer optie's zijn. Zo heb je nu ook een stadionmanager. Deze manager kan het stadion vergrootten. Dit jaar kun je ook entreegeld vragen voor wedstrijden. Je kunt daarmee kiezen uit: Hoog, Normaal, Laag. Dit moet je wel goed doen, want zijn de fans ontevreden en je houdt het op hoog, dan zal je weinig fans in het stadion zien. Dit jaar kan je ook een scout op pad zenden. Deze functie werkt redelijk goed. Je kan goede spelers krijgen, het is alleen jammer dat bij het scout-rapport niet staat hoe oud je speler is. Ook is het transfersysteem vernieuwd. Dit jaar is de zoekfunctie stukken verbeterd en daardoor kun je favoriete speler gemakkelijker vinden. De pers is ook bij de carriere aanwezig. Je kan een vraag voorgeschoteld krijgen. Je kan dan uit 3 antwoorden kiezen. Door zo'n persvraag kan de supportersschare groter worden, kun je meer geld krijgen of stijgt bijvoorbeeld het zelfvertrouwen.

Als je kampioen word of de beker wint, dan krijg je punten. Deze punten kun je dan omzetten in de fanshop in bepaalde beloningen. Zoals derde tenues, filmpjes een camera en nog een tal van optie's. Je kunt ook punten verdienen door bepaalde uitdagingen te voltooien. Zo dien je met je keeper te scoren of moet je 75% balbezit hebben. Dit is een leuke vernieuwing en ben je ook wel een tijdje mee aan de gang. Naast de carriere heb je ook weer andere optie's zoals, Nu Spelen, Toernooi, Training. Dit is op zich niet echt veranderd. Wel kan je nu bij wedstrijden een scenario instellen. Zo heb je een functie waardoor je in de 80e minuut begint of dat je een rode kaart hebt. Je kunt het zo gek niet bedenken en er is een scenario voor.

Multiplay

Als het te makkelijk word bij singleplayer is er gelukkige nog multiplayer. Het multiplayer heeft een paar kleine upgrades gehad. Het draait online wel redelijk. Zo nu en dan hapert de verbinding even of start de wedstrijd niet op. Je kunt online nog steeds Toernooien spelen. Dit is heel leuk om te doen. Het is alleen jammer dat sommige spelers niet op komen dagen. Voor de rest heb je online nog steeds een club. Hiermee kan je dan, met een hoop vrienden of kennissen, proberen bovenin de ranglijst te komen.

Overige veranderingen

Je kan nu ingame heel gemakkelijk je strategie veranderen door een druk op de knop. Dit werkt redelijk goed, maar niet zo als ik dat wel wil. Voor de rest is er eigenlijk niet super veel veranderd. Je hebt nu 5 moeilijksniveau's. Je hebt: Amateur, Semi-Pro, Proffesional, Wereld-Klasse en Legendarisch. De laatst genoemde kun je vrijspelen door enkele uitdagingen te winnen, waar ik eerder al meer over gezegd heb.

Negatief

Jammer genoeg kun je met FIFA 06 weer standaard doelpunten maken. Ik heb ook enige bugs geconstateerd. Soms kop/schiet je naast, telt dat schot wel als doelpunt. Andersom kan ook. Eens schoot ik de bal richting goal, de keeper tikte de bal omhoog, hij viel in het goal en hij zat. Tenminste dat was wat ik dacht (en wat logisch was), maar ik krijg een corner. Ook de AL van de tegenstander is niet altijd even sterk. Hebben ze alle tijd en schieten ze de bal over de zijlijn. Het commentaar, wat ook dit jaar weer Nederlands was, was niet altijd even sterk. Win je soms met 3-0, word er gezegd dat je 5-0 hebt gewonnen. En win je de eerste wedstrijd in de groepsfase van een bekertoernooi word er gezegd: "Deze overwinning is goed voor het zelfvertrouwen, maar ze zaten natuurlijk al in de volgende ronde." Het is ook jammer dat er weer geen Nederlands Elftal inzit. Ook de Eerste Divisie zit er niet in.

Grafisch ziet FIFA er wel weer goed uit. Al zie je soms als je inzoomd bij de spelers geen pupillen of lijkt het alsof ze een huidziekte hebben. Het publiek ziet er uit als platte schijfjes. Dit is natuurlijk goed nieuws voor mensen met oudere systemen, maar met de mogelijkheden van tegenwoordig zou dit er nog veel mooier uit kunnen zien. De besturing heb ik geen last van gehad. Er waren wel enkele problemen maar EA Sport heeft intussen een patch uitgebracht die deze problemen wegpoetste. Je kan weer wat leuke trucjes doen. Scharen, 360's het zit er allemaal in.

Beoordelingen

* Presentatie - Goed, veel competitie's, clubs en licenties

* Graphics - Goed genoeg, maar er zijn op moment genoeg mogelijkheden voor beter graphics

* Geluid - Geluid is goed, afgezien van het commentaar. De muziek in de menu's is goed en het scanderen van de clubnaam hoort ook goed

* Gameplay - Het spel speelt lekker, jammer van sommige bugs

Conclusie en beoordeling

None

FIFA 06 is absoluut de meest complete voetbalgame. Heb je nog nooit FIFA gespeeld, dan is dit een goed spel voor je. Ook een echte aanrader voor voetballers die op de computer hun favoriete sport willen spelen. Heb je FIFA 2005 en hoef je de nieuwe upgrades en spelerupdates dan zou je hem niet hoeven te kopen
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Veel competitie's/clubs
 • Licenties
 • Geluid (behalve het commentaar)
 • Fanshop
 • Carriere-upgrades
 • Minpunten
 • Commentaar
 • Bugs
 • Standaard Doelpunten

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • valt mee, kan ik wel aan

 • Ik ook, neem ik aan met een GTX280 =)

 • Lage Eisen :O. Zelf mijn PC'tje kan het aan die niet meer super is :).

 • nice nice  btw….PS3 controller > xbox 360 controller  en ja gelukkig is het compatible • een bakbeest van een PC…? =/ Die systeem eisen voor max zijn nou niet echt zo spr hoog…

  Maja, met men GTX295 zal da wel moete lukken denkek ^^

 • lol… bakbeest, zelfs de recommended vind k niet al te hoog voor deze tijd :D

 • recommended valt best mee, zelfs mijn pc kan dat trekken.

 • Mijn pc'tje trekt um wel :)

 • Mijn nieuwe pc draait deze mak-ke-lijk

 • Tja, het blijft een console titel.

 • alles red ik wel op minimaal, maar mijn videokaart betwijfel ik: Geforce 6200 met 512MB

 • haha die kan zelfs mijn laptop dus op high draaien XD

 • eitje

 • Kort vraagje: Zou je hiermee op het XBox Live netwerk kunnen spelen via windows en zo tegen XBox gebruikers kunnen spelen? Lijkt me namelijk wel gaaf om kont te schoppen met een PS joystick vanaf mijn PC :P

 • trekt mn faptop zelfs makkelijk :P  kweet alleen niet of een fighting game wel zo fijn is op de pc :O

 • Valt goed mee.

 • 10 GB Harde Schijfruimte!

  Lang leve de consoles waar je dit gezeik niet meer hebt

 • Easy as cake :] Delicious cake! …

 • dat trekt mijn computer wel.  ps3 controller aan de pc hangen en klaar is kees

 • Wist ik al een tijdje, lekker laag, maarja het is dan ook een Fighter-game he, geen MMO/FPS/RPG etc.  10 GB Harde Schijfruimte!

  Lang leve de consoles waar je dit gezeik niet meer hebt  10 GB is niks, vooral niet als je beseft dat bijvoorbeeld Age of Conan 31 GB was. Tegenwoordig ben je pas een volledig spel als je ongeveer 12 GB groot bent :-P
Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren