1. Age of Empires III (PC)

Age of Empires III (PC)

Ik heb de Age of Empires-serie altijd heel leuk gevonden. Ik was dan ook blij verrast toen ik erachter kwam dat er een nieuwe Age of Empires kwam. In het derde deel gaan we naar de nieuwe wereld, oftewel Amerika.

Voorgeschiedenis

In 1997 kwam men op het idee om een spel te maken wat met de geschiedenis heeft te maken. Dat dit een succes zou worden, hadden ze alleen gehoopt bij Microsoft. Daarna kwam er natuurlijk een vervolg, deze kwam vier jaar later op de markt. In 2001 dus. AOE II speelt zich af in de Middeleeuwen, na de val van het Romeinse Rijk. Dit was direct weer eens succes. En nu komt men weer vier jaar later met Age of Empires III.

De Singleplayer-modus

Zoals we gewend zijn in oudere AOE's, kun je bij de singleplayer kiezen uit de volgende drie optie's: Scenario, Skirmish, Campaign. Bij Scenario kun je gebruik maken van een map die jezelf gemaakt of gedownload hebt. Skirmish is vooral potjes spelen en je Home-City upgraden. Bij skirmish kun je kiezen uit Supermacy en Deatmatch. Bij Supermacy begin je totaal op nul, bij Deatmatch heb je al voorraden. Campaign is zeg maar het verhaal van het spel. In AOE I & II moest je bij campaign aan de gang met personages en gebeurtenissen die echt gebeurd zijn. Dit is echter in AOE III veranderd. Je bent nu Morgan Black, een ridder van St. John.

Campaign is verdeelt in 3 acts. Dit zijn zeg maar 3 verhaallijnen. Je begint met Morgan Black. Hierin moet je de Ottomanen bestrijden en ga je naar de nieuwe wereld. In Amerika moet je dan de mysterieuze ‘Cyrcle’ tegenhouden, zodat hij niet de macht krijgt over een fontein die eeuwige jeugd geeft. Hierna blijkt een medestander ineens een tegenstander te zijn en die vijand moet je dan verslaan. Hierna is de eerste verhaallijn afgelopen. Act 2 begint. Hierin ben je de kleinzoon van Morgan Black, namelijk Jonathan Black. Met Jonathan moet je ook een tal van missie's volbrengen. Dan heb je nog Act 3. Hier speel je Amelia Black. Een kleindochter van Morgan Black. Hierna heb je de campaign uitgespeelt.

Als je het campaigngebeuren hebt uit gespeelt, kom je er achter dat het niets eens zo moeilijk was. Dit komt vooral doordat je een eigen nederzetting bouwt. Hierdoor heb je genoeg tijd en legers om je tegenstander te verslaan. Met een beetje tactiek kom je er wel.

De multiplayer-modus

Naast singelplayer, heb je - zoals we dat gewend zijn van AOE - ook nog een multiplayer-modus. Dit is ook heel goed geregeld. Via het spel kan je naar een matchmaking engine. Dit is heel handig. Hierdoor kun je namelijk snel een potje spelen. Online zal je met een goede tactiek te voorschijn moeten komen, om de tegenstander zo strategisch mogelijk uit te schakelen.

Wat is er veranderd?

Natuurlijk zijn de graphics veranderd, maar dat is ook een logische verandering, want AOE II is toch al vier jaar oud. Eén van de mooiste veranderingen vind ik de Home-City. Dit is een soort van stad gevestigd in Europa. Vanuit deze home-city worden scheepsladingen gestuurd naar je nederzetting. Deze keuze is beperkt. Maar als je vaker speelt, kun je uit meer dingen kiezen. Dit kan een kist voedsel zijn of een groepje soldaten. Maar ook upgrades. In je Home-city kun je kiezen uit verschillende kaarten (dat is de scheepslading) kiezen. Naarmate je rang stijgt, zal je steeds meer nieuwe kaarten kunnen unlocken. De hoogste rang is 25. Het systeem werkt ongeveer als Yu-Gi-Oh!. Hiermee moet je namelijk ook kaarten kiezen die je wilt gebruiken. Hier betekent het dat je vooraf moet bepalen welke twintig kaarten (scheepsladingen) je in je deck mee zal nemen als je aan een potje gaat spelen. Hiernaast heb je ook nog handelsroutes en schatten. Handelsroutes zijn een handig systeem voor inkomsten. Handelsroutes hebben 3 upgrades. Van simpel weggetje met een koets tot een treinspoor met een ware stoomtrein. Schatten waren er ook al in eerdere delen, maar nu zijn er meer en worden ze beter bewaard. Omdat je naar Amerika gaat is er ook nog een bevolking die er van geboorte woont. Hiermee kun je vrede sluiten, door een handelspost te plaatsen. Hierdoor kun je indianen bouwen. In deze AOE zitten er 8 volken in: Spanjaarden, Britten, Fransen, Portugesen, Nederlanders, Russen, Duitsers en Ottomanen

Negatief

Naast vele positieve dingen zijn er ook nog enkele negatieve dingen die ik jullie niet wil onthouden. Het eerste punt is het Population Limit. Je kunt maar 200 popjes bouwen. Dit lijkt redelijk veel, maar als je bezig bent oorlogstroepen zit je gauw op je limiet. Vooral met artillerie, dan nemen sommige dingen 4 population in. Ten tweede vind ik de Campaign te kort. Hierbij hadden ze ook meer aandacht moeten besteden aan andere volken zoals de Nederlanders of Russen, etc. Ten derde vind ik dat het nog veel heeft van AOE II, maar dit is op zich ook wel goed, want Never-Chance-A-Winning-Concept.

Beoordelingen

* Presentatie - Goed gebruik gemaakt van deze tijdperiode

* Graphics - Graphics zijn heel goed, water ziet er beeldschoon uit.

* Geluid - Goed voor bij het spel, maar als je de muziek normaal hoort is het niet super. Juichende legers, en kannonnen klinken goed.

* Gameplay - De nieuwe attributen maken Age of Empires weer beter.

Conclusie en beoordeling

None

Age of Empires blijft een leuk spel om te spelen. Jammer dat er niet meer veranderd is. Daarintegen passen de nieuwe toevoegingen goed bij AOE. Zeker een aanrader voor AOE-fans of geschiedenis-freakz. Hopenlijk brengt AOE 4 en AOE 5 meer vernieuwing!
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Home-city
 • Verslavend
 • Handelsroutes
 • Minpunten
 • Populations Limit
 • Campaign niet breed genoeg
 • Weinig grote veranderingen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik heb deeltje 1 hier liggen voor de xbox, nu ben ik dus wel van plan om dit deel aan te schaffen door het grotere team. Ik vond deel 1 al een goed spel dus ken je nagaan wat dit dan word :)  Mij benieuwen en nu maar wachten op de E3 :)

 • ik vond deel 1 ook echt super :D en met een groter team, = betere game² (heb zo wiskunde examen, zit helemaal met formules in mn bol :P )

 • Deel 1 was erg dom…. steeds hetzelfde doen.

 • Ben het eens met Azzwanker, deel 1 was idd helemaal niks. Over de graphics zou ik geen slecht woord zeggen maar de eentonigheid, hoop dat ze dat punt eens flink onder de loep nemen.

 • Wie heeft dit berekend dan? 25% is nieuw, dus dat betekent dat er 0.25 x mensen bij zijn gekomen.

 • @ Peunage: ja ik vond het er ook maar vreemd uit zien.  Het enige wat ik kan bedenken is dat 25% van het oude team niet meer mee werkt aan deel 2 en dus 75% wel.

 • Nee Peunage, van het OUDE team zit er 75% in, hoeveel man er toentertijd aan de game werkte weet ik niet, maar het kan dus best zijn dat daar nog maar 100 man van zijn en dus 350 nieuwe. Wel even goed lezen he ;)

 • Deel 1 was eentonig, dat was het grote probleem, als ze dat verhelpen en wat meet dingen weten te bedenken die je gewoon kan doen in de stad dan word het gewoon een goede game.

 • 450 Mensen aan een game? Dat moet zeker iets goeds worden!

 • da is nogal wat :P

 • damn das best veel xD

 • Aan GTA IV werkte duizend man, dus… In ieder geval klinkt dit wel goed.

 • interesand ik kan niet wachten tot dat de game uit komt, ik zou zekker weten dan mensen veel speel plezier gaan hebben :)

 • Dit word echt ziek!!!!!!!!!!!!

 • zo dat is zker vergroot ja

 • Das wel nice! ;P

 • Wow, het wordt echt een geweldige game!

 • wow iedereen mag 1 grassprietje modellen?

  Lol

 • Laten we dan maar hopen dat deeltje 2 ook 3x minder saai wordt.

 • \"What does it all mean, Basil?\"

  Weer zo'n nietszeggend gegeven als je het niet in vergelijking ziet met andere games. Enfin ik zie het wel goed komen met deze game.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren