1. The Elder Scrolls III: Morrowind (PC)

The Elder Scrolls III: Morrowind (PC)

Zo'n klein jaartje geleden had ik op aanraden van vrienden een nieuw spel gekocht, The Elder Scrolls III:Morrowind. Nog onwetend over de verslaving die het me zou brengen en over het feit dat ik het na een jaar nog steeds zou spelen begon ik.

Het begin

Ik lag als nog naamloze gevangene te slapen in het ruim van een schip. Ik werd wakker gemaakt met de woorden: "I've heard them say we've reached Morrowind." Na mezelf een naam te hebben gegeven liep ik de boot af en een kantoortje in. Daar moest ik een ras kiezen. Er zijn veel verschillende rassen in het spel, zoals Orc en High Elf. De gameplay verandert niet veel met het kiezen van een ras, maar het beinvloedt de stats van je character wel. Zo is de Redguard goed in Melee wapens en is de Khajiit meer een stealthy ras. Dan moet je je class kiezen. Dit kan op meerdere manieren: Je kan een klasse kiezen uit de meer dan twintig ingeprogrammeerde klassen of je kan je eigen klasse samenstellen door uit de zevenentwintig skills je favorieten te kiezen. De skills varieren van Long blade en Axe tot Restoration en Alchemy. Als je dan je sterrenbeeld hebt gekozen, wat je ook weer een extra power of stat geeft kan het spel eindelijk beginnen.

Gameplay

De game is ontzettend uitgebreid en bestaat uit een enorme wereld waarin je kan rondlopen en doen wat je wilt. In het begin weet je echter niet precies wat te doen, dus ga je maar het pakje bezorgen in Balmora, zoals je is verteld. In Balmora aangekomen kan je lid worden van de drie grote guilds daar: de Fighters guild, de Mages guild en de Thieves guild. Deze bezorgen je ook opdrachten die geen invloed hebben op het verhaal en niet bij de main quest horen, maar toch ook al goed zijn voor tientallen uren aan gameplay. Deze varieren van het verzemelen van paddestoelen tot het uitmoorden van een bende bandieten. Ook kan je met alle mensen in de steden praten en kan je zo aan nog meer quests komen. Zo moet je bijvoorbeeld en moord oplossen, of iemand zijn broek terugvinden. Het zijn deze grote varieteit in missies en de grote vrijheid die ervoor zorgen dat je Morrowind uren lang achter elkaar kan spelen zonder dat het gaat vervelen.

First en Third person

In het spel kan je gebruik maken van twee verschillende perspectieven en met een druk op de knop verspringt het beeld van buiten je character naar 1st person.

De third person is leuk om je character te kunnen zien en te zien hoe al die mooie armours hem staan, maar werkt niet geweldig om te vechten.

Ik vind de first person veel handiger omdat je dan crosshairs hebt om beter om vijanden te kunnen richten. Toch is de 3d person wel een leuke toevoeging.

Skills en Levels

Het skill-systeem in dit spel vind ik geweldig uitgewerkt. Zoals al gezegd, bevat het spel zevenentwintig verschillende skills die je alemaal afzonderlijk kan trainen. Je word beter in bepaalde dingen als je ze vaker doet, dus als je bijvoorbeeld veel een zwaard gebruikt, leer je steeds beter ermee omgaan, raak je je vijanden vaker en doe je mer damage. De vaardigheden zijn ingedeeld in Major skills, Minor skills en Misc. Skills, afhankelijk van je klasse. Als je dus Warrior als klasse hebt gekozen, bestaan je Major skills vooral uit long blade, axe en heavy armor, en je misc skills uit magie.

Als je tien van je major of minor skills hebt verbeterd, ga je zelf een level omhoog, dan kan je je attributes aanpassen, en wordt je strenth dus beter, of je speed.

Graphics en geluid

De wereld van Morrowind is ontzettend mooi weergegeven, helemaal voor die tijd, maar ook nu nog vind ik bijvoorbeeld de watereffecten heel realistisch eruit zien. De personen en monsters zijn ook nog redelijk gedetailleerd, maar het is geen niveau Half-life2.

Het geluid is ook heel goed. Van de prachtige muziekjes en geluidseffecten tot de voetstappen en stemmen van NPC´s. Het is allemaal geweldig.

Construction Set

De speelduur van Morrowind is enorm lang. De main quest bedraagt maar een klein gedeelte van de speeltijd. De guilds en andere quests zorgen ervoor dat je enorm lang met deze game bezig kan zijn.

Om de gameplay nog langer te maken kan je een van de twee uitbreidingssets kopen, Bloodmoon en Tribunal. Bloodmoon voegt een heel nieuw eiland aan het spel toe waar je ook een hele nieuwe verhaallijn kan vinden en veel nieuwe monsters. Tribunal breidt het spel uit met de stad Mournhold, waar je ook een nieuwe verhaalijn kan vinden.

Heb je nog steeds niet genoeg gehad van Morrowind, dan kan je aan de slag met de Construction Set. Deze is gigantisch groot en je kan er bijna alles mee: nieuwe wapens, armors, NPC´s, gebieden en zelfs hele quests. Door deze te maken en met anderen uit te wisselen wordt de speelduur zelfs oneindig.

Conclusie

Is er dan helemaal niks mis met Morrowind? Jawel er zijn een paar dingen die het spel verkeerd doet. Zo is soms de AI van NPC´s werkelijk lachwekkend. Ook legt de game sommige dingen te weinig uit. Ik heb nooit zelf uit kunnen vinden hoe Alchemy werkt, maar een vriend van me gelukkig wel.

Ondanks kleine puntjes is Morrowind een geweldige RPG waar je maanden lang zoet mee kan zijn.

Conclusie en beoordeling

Morrowind is een geweldige free roaming RPG. Deze game staat zelfs in mijn top3 ever samen met Zelda OoT en Mario64. Ik raad iedereen die deze game nog niet heeft aan, meteen naar de winkel te rennen en deze game te kopen. Helemaal nu hij voor bijna niks te krijgen is.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Enorme vrijheid
 • Veel verschillende quests
 • Goed uitgewerkt skillsysteem
 • Minpunten
 • AI
 • Te weinig uitleg

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • oi

 • On the list. Heb me buitengewoon vermaakt met de PGR delen en een goede multiplayer is een must!

 • ik vind het maar raar :s

 • Bizar hoor!

 • Dit lijkt me wel erg leuk, ben al die realistische racegames wel een beetje zat.

 • Een beetje wazig maar het kan wat worden.

 • ok, klinkt origineel, maar of het wat word?

 • Word vast niks. Wel jammer van die geile BMW.

 • Lijkt me wel leuk hoor, gewoon weer een beetje lol.

  En dat je online alles kan maken, lijkt me super vet, dan kan je lijkt mij bijna oneindig spelen

 • Lijkt me wel leuk hoor, gewoon weer een beetje lol.

  En dat je online alles kan maken, lijkt me super vet, dan kan je lijkt mij bijna oneindig spelen

 • Klinkt goed, eindelijk weer leuke Arcade!

 • wat is er vaag aan, het is duidelijk beschreven wat het wordt. lijkt een beetje op mario kart met een iets realistische look. was mario kart vaag? nee waarom deze dan wel….  en eigen online modes maken is zeker vet gedaan. hopelijk komt er een demo kan je alles goed checken :D

 • Beetje een wazig spel :D

 • Nu ik dit gelezen heb,is deze game niks voor mij

 • Hmmzzz…

  De recentie maar eens afwachten.. :P

  Maar.. Wel lol zo'n soort game, en een flinke replay waarde door de vele online mogelijkheden =)

 • Tof dat ze van het geëffende pad afwijken. Nooit verwacht dat ze Project Gotham Racing in de steek zouden laten en het roer helemaal zouden omgooien. Klinkt wel interessant maar niks voor mij. Het lijkt mij ook meer op het casual publiek gericht met meer easy fun. Afgaande op de screens zien de auto's er wel erg kaal uit.  Ligt het aan mij of worden er plots rete veel nieuwe racegames aangekondigd: Blur, NFS Shift, Split/Second en Forza 3 zal er spoedig ook wel komen blijkbaar.

 • Waarom hebben al die racegames tegenwoordig zo'n korte namen?

 • Tja ik hou hem in de gaten. maar ik ben zeer benieuwd of die online mogelijkheden egt gaan werken, want er zijn wel vaker dingen beloofd die in de uiteindelijke versie niet waar gemaakt werden.

  want alleen voor de single player zal ik hem niet halen, klinkt veel te casual!!:P

 • Mai, dit spel ziet er echt bangelijk uit… Hier ga ik veel uurtjes mee beleven. Doet me overigens meer denken aan Midnight Club LA dan PGR, deze game… Wellicht omdat dezelfde sfeer erin zit en de power-ups.

 • ps3 :D YES

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren