1. Advance Wars: Dual Strike (NDS)

Advance Wars: Dual Strike (NDS)

Toen Advance Wars voor de GBA verscheen, was ik meteen verkocht. De combinatie van Turn Base Action en Strategy maakte AW een verfrissende game. Nog nooit eerder pakte een Strategy game zo goed uit op een handheld. Al snel verscheen een tweede deel genaamd, AW: Black Hole Rising. Dit was absoluut meer van hetzelfde, maar in het geval van AW helemaal niet erg. Sinds een maandje ligt Advance Wars: Dual Strike voor de DS in de schappen. De Dual Screen biedt veel nieuwe mogelijkheden en nu kun je lezen wat deze game daarmee doet.

Dual S…?

De belangrijkste vernieuwing van AW DS is het gebruikt van twee in plaats van één scherm. Op het bovenste scherm krijg je informatie over je eenheden te zien en op het onderste scherm wordt het speelveld afgebeeld. Zoals je waarschijnlijk al zult vermoeden kun je je eenheden dit keer ook met de stylus verplaatsen. Dit is in het begin nog best wennen en zal het nog wel eens gebeuren dat je een foute zet maakt. Maar na een paar oorlogjes zul je zien dat het spelen met de stylus gemakkelijk en snel gaat. Mocht je er toch niet mee overweg kunnen, dan is het ook mogelijk om met de D-pad te spelen.

Dit is niet de enige vernieuwing. Ook kun je nu met meerdere CO’s tegelijk spelen. Zo zul je bij de zogeheten Dual Strike missies kunnen kiezen uit twee CO’s per team. Je kunt dan ook weer met meerdere teams spelen. Zo kan het voorkomen dat je met vier of zes verschillende CO’s speelt. Ieder met hun eigen vaardigheden. Dit brengt meteen nieuwe tactieken met zich mee. Bovendien kun je de “Super Powers” deze keer combineren tot een “Tag” waarbij je met beide CO’s twee keer op een dag aan kunt vallen.

Ook kan het voorkomen dat je op twee fronten moet vechten. Een front zal dan worden afgebeeld op het bovenste scherm en het andere natuurlijk op het onderste. Je kunt je eenheden dan van je onderste scherm naar het bovenste scherm sturen. Op het bovenste front zal een computer gestuurde CO de zetten bepalen. Je kunt wel tips en tactieken geven, maar verder moet je vertrouwen op de A.I. Het bovenste front is meestal niet beslissend, maar zoals de geschiedenis ons heeft verteld, moet je zorgen dat je je er zo snel mogelijk uitvecht.

De slag om Omega Land

In de vorige Advance Wars heb je afgerekend met de Black Hole Army in Macro Land. Dankzij Andy, Nel en de andere CO’s is de vrede teruggekeerd op dit continent. Toch zijn de Black Hole Army troepen niet voorgoed van de aardbodem verdwenen, dit keer is het raak in Omega Land. Samen met Blue Moon, Green Earth en Yellow Comet heeft Orange Star besloten om de tegenaanval in te zetten en voor goed af te rekenen met de Black Hole Army.

Net als de vorige delen bevat AW DS weer een Campaign mode waarin je stap voor stap kennis maakt met de wereld van Advance Wars. De eerste missies laten je stoeien met de verschillende eenheden en de verschillende CO’s. Naar mate je verder komt, worden de nieuwe eenheden en features geïntroduceerd.

Net als de vorige delen is Dual Strike geen makkelijke game. In het begin zul je nog kunnen winnen met simpele tactieken, maar naar mate je vooruitgang boekt dan wordt het allemaal iets complexer. De A.I. is er op vooruit gegaan. Zo zal de computer minder scripted reageren en ook met betere tactieken komen. Toch moet je niet denken dat AW DS echt heel moeilijk is. De game is gewoon uitdagend zoals het hoort.

Oorlogje spelen

Naast de campaign mode is Dual Strike ook weer rijkelijk gevuld met nieuwe War-room missies. Zoals verwacht zijn er weer wat meer missies. De Versus mode is wat uitgebreider en samen met de nieuwe Dual Strike optie zul je met deze twee modi wel een tijdje zoet zijn. Ook is er een Survival mode toegevoegd die nieuwe gameplay met zich mee brengt.

Een andere nieuwe toevoeging is de Battle mode. Hier in bestuur je één eenheid in real-time over het speelveld. Door middel van korte tikjes op het scherm kun je schieten. Deze mode hadden ze van mij weg mogen laten want AW draait juist om tactische Turn-Bases Action en bovendien is het niet eens leuk.

Natuurlijk bevat de DS versie van AW ook een Wi-fi multiplayer mode. Je kunt zowel Single- als Multicard spelen. Alleen stelt de SC mode niet echt veel voor. Om echt tegen elkaar te kunnen strijden heb je twee game-cartridges nodig.

Vertrouwd

Van de ene kant ben ik super positief over deze nieuwe AW. Het origineel was al gruwelijk goed en de nieuwe features voegen daadwerkelijk iets toe. Het is allemaal weer iets uitgebreider en beter. Maar toch knaagt er iets. Ik kan het moeilijk beschrijven, maar diep van binnen ben ik toch iets teleurgesteld. Het voelt allemaal zo vertrouwd, misschien wel iets te vertrouwd. De nieuwe eenheden en CO’s zijn tof, maar het komt allemaal een beetje op hetzelfde neer. Eigenlijk moet ik niet zo zeuren want met het origineel was helemaal niets mis en met deze game ook niet. Net als zijn voorgangers is Dual Strike weer een mobiele topper.

Conclusie en beoordeling

None

Net als zijn voorganger is Advance Wars DS een topper van formaat. De nieuwe features voegen daadwerkelijk iets toe. De game is weer wat uitgebreider en speelt lekkerder. Als je op zoek bent naar iets compleet vernieuwends, dan is AW DS misschien niet helemaal je ding. Ondanks alles is AW DS een erg goede game geworden.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Erg uitgebreid
 • Goed gebruik van de DS
 • Speelbaarheid
 • Uitdagend
 • Minpunten
 • Battle mode
 • Single Card play

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Robot Chicken :')

 • Robot kuiken haha  Ben eigenlijk wel benieuwd naar deze uitbreiding :)

 • Duss…

 • WTF!xD robot chicken is niet voor de kleine…dat staat vast dus word een interessante uitbreiding!

 • gheghe, cool. mega fout maar owzo grappig…

 • Robot Chicken is pure awesomeness.

 • Chickies op IG!

 • Robot Chicken is pure awesomeness.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren