1. Burnout 3: Takedown (PS2)

Burnout 3: Takedown (PS2)

Burnout 3: Takedown, iedereen kent het spel wel, en voor degene die het toch niet kent. Ik zal de basisprincipes uitleggen. Het is racen, maar dan anders. Het is de bedoeling het eerste bij de finish te zijn (hoe kan het ook anders.) Maar dat doe je wel op een speciale manier! Het is namelijk de bedoeling vijanden zo veel mogelijk dwars te zitten, door ze op de meest brute manieren te laten crashen, zodat jij hun postite overneemt en weer een plekkie stijgt. Maar uiteraard kunnen zij dit ook bij jou doen…

Wereldtournee

Wereldtournee is de singleplayer in Burnout 3. Het is de bedoeling dat je races wint op locaties in Europa, Azië en, hoe kan het ook anders, Amerika. In de wereldtournee begin je met de slechtste klasse auto’s, en is het de bedoeling dat je eindigt met de beste auto’s. Deze verdien je allemaal door wedstrijden te winnen. Met die wedstrijden kun je natuurlijk niet alleen auto’s en nieuwe locaties vrijspelen, maar natuurlijk ook bonussen als bekers, crash krantenkoppen, kaarten, en specifieke takedowns. In wereldtournee heb je wonderlijk genoeg meer race-onderdelen dan als je gewoon een potje voor de lol in je eentje of met je vriend speelt. Ik heb het hier dan over afvaller, waar er elk rondje één auto afvalt, face-off een één op één strijd in een sprint en de Grand-Prix, dat is een reeks races achter elkaar waarin je elke race een × aantal punten haalt en wie aan het eind van de reeks races de meeste punten haalt wint. Alles in de wereldtournee is perfect uitgewerkt en ik heb dan ook nergens kritiekpuntjes op kunnen vinden. Of misschien toch ook wel, het is namelijk erg irritant als je tegen het verkeer, dat veel langzamer rijdt dan jij, op beukt, en dan heb je gelijk weer een grote achterstand op de rest van de groep.

De Races

Burnout 3 bevat 4 verschillende type races als je gewoon een potje voor de lol wil spelen: De race, hier is het simpele principe, wie eerst bij de finish komt wint, van toepassing. Verder zijn er de tijdrit, het racen tegen de klok, het wegmisbruik, waar het de bedoeling is zoveel mogelijk rivalen van de weg te beuken en natuurlijk de crash. De crash en de wegmisbruik onderdelen heb ik me nog het meest mee vermaakt. Maar die onderdelen maken Burnout 3 ook dan zo uniek. Laat ik het over het crash onderdeel hebben; bij het crash onderdeel is het (hoe kom je er ook bij) de bedoeling om een zo groot mogelijke crash te veroorzaken, en met groot word dan bedoeld een grote geldschade. Je kan je geldschade vergroten door allerlei pictogrammen op te pikken tijdens de crash. En op het eind, op het moment suprème, is het de bedoeling je auto in de fik te zetten…Het is allemaal tip-top uitgewerkt in de crash, echt fantastisch, en oja! Ik ben nog vergeten te zeggen dat er 100(!) verschillende plekken zijn om je auto te laten crashen!

De takedowns

Dit is waar Burnout om draait, de takedowns en crashes! Wauw, wat zijn die gaaf! Stel je voor, je zit in die auto, je ziet voor je twee tegenstanders rijden, elk moment kunnen ze van je ontsnappen omdat ze sneller zijn, je bedenkt een plan, als je nou precies op dat plekje een tikje geeft op dié dan draait hij een spin en blokkeert andermans auto, en dan is het moment daar, je gaat het uitvoeren, je komt steeds een tikkeltje dichterbij, en dan komt daar dat tikje, de auto kantelt en bam! Allebei de auto’s vliegen door de lucht jij hebt een dubbele Takedown, en je hebt gelijk een dikke voorsprong uitgebouwt! Nou ik kan je verzekeren, dat geeft je een adrenaline stoot van hier tot Tokyo! En daar bij komt nog dat het er allemaal prachtig uit ziet!

Besturing, graphics & geluid

Geweldig! In één woord, geweldig! Die besturing is zo lekker, makkelijk onder de knie te krijgen en je hoeft nooit rare fratsen uit te halen om een of ander iets uit te halen, het is allemaal zó goed in elkaar gezet. Ook de graphics zien er subliem uit, en dan in het speciaal de crashes natuurlijk. En dan als laatste natuurlijk het geluid, lekker meeslepende muziek en een relaxte commentator, misschien hadden ze iets meer bekende muziek erin kunnen doen, maar daar heeft niemand last van…En als allerlaatste wil ik ook nog even kwijt dat de A.I. van de tegenstander ook erg goed is, hij slaat toe bij jou als het kan, en ze proberren zoveel mogelijk de crashes te ontwijken.

Conclusie

Graphics Prachtig, en in het speciaal dan toch die crashes! 9½

Geluid Ze hadden er misschien wat meer bekende muziek in kunnen doen, maar voor de rest is alles top! 9

Gameplay Super! Die besturing is zóó relaxed! 10-

Overige aspecten Erg goed, alleen jammer van het verkeer. 9+

Greetings,

Conclusie en beoordeling

None

Burnout 3: Takedown is absoluut een aanrader, en als je deze als racegame-fanaat nog niet hebt, gelijk kopen! Alles werkt zo lekker en is lekker gemakkelijk, het wordt niet saai, en ik kan nog wel een halfuurtje doorgaan met lovende woorden over dit spel zeggen, maar dat is denk al niet meer nodig..
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Besturing
 • Wereldtournee
 • Geluid
 • A.I. van de tegenstander
 • Crashes en Takedowns!
 • Minpunten
 • Het verkeer

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Empire: Total War krijgt nieuwe eenheden  Het gaat in totaal om elf stuks, waarvan een aantal al in de game zaten.  Euhmmm… • als ze al in de game zaten hoezo is het dan nieuw?…

  zal wel aan mij liggen…

 • Omdat je ook een luxere versie van het spel kon kopen waarbij die eenheden unlocked werden…

 • Als ik me het goed herinner waren er troepen in het spel die enkel toegankelijk waren voor mensen die gepreorderd hadden.

 • @ Pyke64  Nee, degenen die de Special Forces Edition hadden, kregen 6 extra eenheden erbij. Ik vind het alleen wel naaiend dat er mensen zijn die 10 euro eerst daarvoor hebben betaald, en dat nu iedereen die gratis krijgt…

 • Zorg er eerst maar eens voor dat dit spel het uberhaupt doet..

 • Ik heb ze allemaal al geunlocked door middel van modding :').

 • Nice, nieuwe computer is besteld en dit is de eerste game die ik ervoor koop :)

 • Nog meer eenheden? Ik dacht dat er al zoveel waren…

 • Das wel nice.

 • Erg leuk voor de Total War fans! :)

 • Die laatste patch was zo ongelofeloos klote. Pardoneer mijn Frans.  Dan heb je een hele mooie strategie uitgedokterd, komt er elke beurt netjes 4000 florijnen in de schatkist, mooi aantal landjes, de Spanjaarden vrezen je, de Fransen zijn al onder je duim, alles gaat heerlijk! Geweldige game.  Komt die update. x3 unit upkeep cost, want dat was 'realistisch'. Maar dat doen ze dan even lekker met terugwerkende kracht, dus die geweldige, uitgebalanceerde strategie wordt in een keer omgekegeld. Binnen 3 beurten is m'n land bankroet, en ik kan geen eenheden ontbinden, want ik heb ze allemaal nodig.  En bedankt he, CA!

 • De patch is inderdaad niet ecth combatible met savegames, maar als je een nieuwe game start valt het wel mee. En het is inderdaad realistischer. Later in het spel is nu moeilijker en ben je niet meteen een supermacht die alles aankan.

 • Ik geloof graag dat het realistisch is, en dat het beter is mét die patch. Maar de hele game draait qua economie om een goede balans tussen uitgaven en inkomsten. Als je die in een gesavede campaign goed hebt, is het erg lomp van CA om dat zo even omver te knallen.  En om nou opnieuw te beginnen, terwijl het net zo lekker ging. :/

 • In de zomer nieuwe PC dus Empire en Crysis Warhead en vele anderen

 • Leuk voor de bezitters van de game.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren