1. Resident Evil 4 (NGC)

Resident Evil 4 (NGC)

Sinds het eerste Resident Evil Game in 1996 verscheen op de Playstation en een volledig genre creërde ben ik altijd al een klein beetje een fan geweest van de serie.Resident Evil 4 is nu dan ook de beste uit de serie, en misschien ook wel meteen één van de beste survival horrorgames ooit.

Hoofdrolspeler Leon S. Kennedy, een stoere overheidsagent die soms iets te snel z'n mond opendoet om veel promotie te maken, wordt op onderzoek gestuurd naar een afgelegen Europees dorpje waar de vermiste dochter van de Amerikaanse president het laatst gezien zou zijn. Daar aangekomen zijn de dorpelingen niet in het minst onder de indruk wanneer je een pistool op hen richt en lijken ze allemaal bezeten van haatgevoelens tegenover jou. Deze met landbouwwerktuigen en duidelijk gestoorde Spaanstaligen zijn echter slechts een eerste reeks in personen en wezens die jou naar het leven staan. De gebeurtenissen van het game en het verhaal verrassingsgewijs op je af laten komen is een van de vele aantrekkingspunten van dit spel. Het verhaal zit dan ook vol onverwachte wendingen en wordt aan de hand van de actie, gevonden documenten en een aantal bloedmooie tussenfilmpjes tegen een perfect tempo overgebracht.

Het besturings systeem in vrijwel onder de loep gegaan, en het is er echt met sprongen op vooruit gegaan, de camera doet goed zijn werk en na even spelen voelt alles heel vertrouwd en uitstekend aan. Resident Evil 4 wordt afgespeeld in een filmachtig formaat, dus krijg je boven- en onderaan de bekende zwarte balk. Hierbij krijg je toch een mooi effect en lijkt alles veel duidelijker te zijn weergegeven. Je bekijkt de actie van ergens achter Leon waarbij er ingezoomd wordt naar een dichter over-de-schouder standpunt wanneer je een wapen richt. Je kan niet zoals in bijvoorbeeld het First Person Shooter genre schieten en lopen tegelijk, maar dat is in Resident Evil helemaal niet vervelend en werkt heb bovendien allemaal heel erg goed. Zo is er ook een handig rood laserstraaltje om mee te mikken.

Het zorgt er allemaal voor dat de spanning zo mogelijk nog opgedreven wordt. Ze bewegen zich allemaal op een angstaanjagend realistische manier en er zijn genoeg dingen die er zo overtuigend gruwelijk uitzien dat je ze maar wat graag dood voor ze nog maar trachten hetzelfde met jou te doen. Zo heb je ook wat meer vrijheid dan tegenover de andere delen uit de serie, maar is de vrijheid ook weer niet zo levens groot.

De beste dingen aan gameplay van deze Resident Evil 4 is hoeveelheid aandacht die er is besteed aan het detail. Leon beschikt over shotguns, geweren en machinegeweren. Elk daarvan heeft een heel bevredigend en overtuigend effect wanneer je het op een slachtoffer gebruikt. Je kan bijvoorbeeld een tegenstander die met een bijl op je afkomt doen struikelen door hem met een pistool in de knie te schieten en hem vervolgens met een shot in het hoofd afmaken, of je schiet hem in de romp waardoor hij tot stilstand komt om hem daarna met een trap achteruit te doen strompelen en eventuele volgers vertraagt. Brandgranaten zetten vijanden in lichterlaaie en weer andere explosieven dwingen zelfs Leon om zich even schrap te zetten. Ook leuk is dat je een deur kan open schoppen of kapot schieten, wat een handig effect geeft als je weet dat er een vijand achter de deur staat. Zo is bijna alles mogelijk in Resident Evil 4, waardoor details ervoor zorgen dat je het gevoel krijgt een maximum aan controle over je spelperonage te hebben, en dat deze heel misschien wel in staat zou kunnen zijn om heelhuids doorheen dit avontuur te komen – ook al is in vele gevallen een welgemikt shot in het hoofd van een vijand lang niet voldoende om hem meer dan alleen maar extra kwaad te maken.

Het spel zit vol met actie, waardoor de spanning behoorlijk hoog blijft en je geen moment loopt te vervelend. De filmische tussenscenes kunnen razendsnelle reacties vereisen. Het zijn dus duidelijk niet langer de momenten om even de controller neer te leggen en achteruit te leunen. Heel af en toe krijg je een puzzel om op te lossen, maar over het algemeen zijn die niet heel erg moeilijk. Het blijft vooral de actie de je gekluistert houd aan het beeldscherm.

Met een druk op de toets kan je veranderen van je mes naar een vuurwapen, maar het wisselen tussen de verschillende wapens moet je doen in het invertory scherm. Regelmatig kom je ook plekken tegen waar je dingen kunt kopen en je wapens kunt upgraden. Zo zal je dit spel meerdere malen uitspelen om alle extra's en bonussen, en op zijn moeilijkst uit te spelen.

Conclusie en beoordeling

None

Resident Evil 4 is grafisch de mooiste spel, wat ik tot nu toe op de consoles heb gezien. Het speelt heerlijk en er komt eigenlijk geen frustratie bij te pas. De eindbaas gevechten zijn ook een lust, maar je hebt altijd het gevoel dat je ze wel kunt verslaan. Ook de besturing is grondig verbeterd, waardoor het spel een stuk beter speelbaar is geworden. Zelfs gamers die geen fan van de Resident Evil serie zijn en de eerste delen niet leuk vonden is dit zeker het proberen waard, aangezien het behoorlijk veranderd en verbeterd is. Resident Evil 4 is zeker één van de beste spellen op de Gamecube dit jaar, waarbij weinig spellen nog aan gaan tippen. Het is echt een lust voor het oog, en heeft een grote replay waarde door de extra's die je kan unlocken en een hard moeilijkheidsgraad. Voor iedere Gamecube bezitter een absolute aanrader.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Grafische pracht
 • Gameplay
 • Geweldige sfeer
 • Veel meer vijanden op het scherm dan vorige delen
 • Minpunten
 • Makkelijker dan vorige delen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • had hem gister gespeeld, hij is zeker leuk. alleen storten sommige gebouwen een klein beetje met lag in maar dat was wel te verwachten.  ook leuk is als iemand een gebouw helemaal begint te slopen om hem dan gelijk weer te maken :P

 • Gruwelijk! Ik had al een aantal filmpjes gezien van de MP beta die al een lange tijd draaide. Ben benieuwd hoe deze shit online speelt :)

 • ik ah dhet gespeeld en het is echt zwaar klote het speelt voor geen meter, de singleplayer is wel gruwelijk maar de MP niet.

 • Wat is er zo slecht aan dit mp-speltype dan? Ik heb me er gisteravond erg mee vermaakt.

 • vanavond ff downloaden lijkt me vet

 • AWESOME !! :D :D

 • Tog ma ff proberen..

 • Ik kan de mp demo niet vinden op ps store weet iemand waar die is

 • IK WIL HEM OP DE PC!!… Capiche?

 • Ik kan de mp demo niet vinden op ps store weet iemand waar die is

 • Je hoeft het niet 2x te vragen hoor :')  Bij mij download hij op één of andere manier niet.

  Ik zat net effe gtaVI online te spelen komt er te staan: Download is now Pending.  Dus ben ik net gestopt in de hoop dat ie weer verder gaat met downloaden, maar hij is nog steeds aan het 'penden' :P
 • ik kom steeds maar niet in een game

 • Echt wel een lauw spel. Ga deze zeker een keer oppikken

 • Erg vet hoor, deze al een tijdje geleden gepreordered kan echt niet wachten, erg tof dat ze nu 2 demo's hebben uitgebracht!

 • waar kun je de mp demo dan vinden op ps store

 • @ djdanko gewoon bij in de spotlights

 • Bij staat de mp demo niet in de spotlicht nergens ik heb overall gezocht in de ps store XD

 • Gaaf, ik ga hem meteen downloaden!

 • Bij staat de mp demo niet in de spotlicht nergens ik heb overall gezocht in de ps store XD

  Heeft iemand hetzelfde als mij ?


 • @djdanko Je hebt gelijk, hij staat niet meer in de Store. Gisteravond nog wel. Maar dat komt denk ik omdat de demo niet goed werkte. Er werden haast geen matches gevonden als je hem opstarte. Je moest soms wel een kwartier wachten voordat je aan een match kon deelnemen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren