1. Electroplankton (NDS)

Electroplankton (NDS)

Electroplankton is een spel waarin je met verschillende soorten 'plankton' muziek kan maken. Het spel werd door Nintendo zo orgineel en toepasselijk gevonden dat het een prominente plaats innam tijdens de E3 presentatie van 2005. Is dit spel werkelijk zo typerend en vernieuwend waar de DS voor wil staan, of valt het allemaal wel mee?

Performance en Audience

In het spel zijn er 2 modi te vinden: de performance mode en de audience mode. Het grootste gedeelte van de tijd zal je echter de performance mode gebruiken.

De performance mode (het woord zegt het al) is het gedeelte van het spel waar je zelf muziek kan maken. Er zijn tien verschillende soorten 'plankton' waaruit je kan kiezen die elk op een unieke wijze te beïnvloeden zijn.

Zo is er een plankton bestaand uit ringen die je snel moet ronddraaien waar, naarmate je sneller draait, een toon uit zal komen. Ook is er plankton dat bekende Nintendo-deuntjes afspeelt dat je kan aanpassen door je eigen tonen erdoorheen te gooien.

Er is echter ook plankton dat indirecter te gebruiken is, zo is er plankton dat rond zwemt waarbij je kringen in het water kan maken. Zodra de uitdeinende kringen het plankton raakt maken ze geluid. Tevens is er plankton dat groeit naarmate het wordt geraakt door luchtbellen en produceren ze verschillende toontjes.

Als laatste wil ik nog vermelden dat er ook plankton is waarbij je je stem kan opnemen en dit op verschillende manieren kan laten afspelen, wat vooral met meerdere mensen voor een grote hilariteit kan zorgen.

Zoals al te lezen was is er een grove tweedeling te maken in de verschillende soorten plankton, het plankton dat je direct kan beïnvloeden om muziek te maken en plankton waarbij dit niet echt kan. Het is in mijn ogen nogal jammer dat je dus soms niet het gewenste resultaat kan behalen en sommig plankton niet al te vaak zal gebruiken.

De Audience Mode is eigenlijk gewoon een soort demo. De DS laat gedurende een tijd van een bepaald soort plankton een voorgeprogrammeerd geheel horen en gaat vervolgens door naar een nieuw soort plankton. De voorgeprogrammeerde dingen zijn wel grappig te noemen en je DS kan als een soort van MP3-speler\Achtergrondmuziek dienen.

Graphics

Het spel bevat veel kleur en ziet er zeer stylish uit. Het is duidelijk dat de makers veel tijd en moeite hebben genomen om het spel zijn eigen look te geven en dat is in mijn ogen zeer goed uitgepakt.

Gameplay/Muziek

Het leek mij wel zo logisch om dit maar samen te pakken, aangezien het hier om een muziekspel gaat. Laat ik (nogmaals) voorop stellen dat het uniek concept is en dat je echt gevoel hebt dat je naar plankton zit te kijken dat deuntjes voortbrengt. Het is leuk om in te grijpen in het 'leven' van de verschillende soorten plankton. Met sommige soorten plankton is het heel makkelijk om mooie deuntjes te produceren en kan je er een lange tijd mee zoet zijn, terwijl je andere soorten plankton eerder links zal laten liggen omdat je het gevoel hebt dat je niet echt de controle hebt over de muziek die wordt voortgebracht.

Replay

Dit hangt ook deels van jezelf af, ben je muzikaal ingesteld? Vind je de look mooi? Ikzelf ben zo muzikaal als een roestige cirkelzaag, maar ik vind dat het spel een hoge replaywaarde heeft. Dit komt doordat (zoals gezegd) je heel makkelijk muziekjes kan maken met sommige verschillende soorten plankton. Minder punt blijft het feit dat sommig plankton zich niet makkelijk leent om muziekjes te maken. Ook de Audience mode is soms leuk om aan te zetten, vooral als je je cd-collectie of de radio even zat bent.

Conclusie en beoordeling

None

Electroplankton is een geslaagd muziekspel, voor zowel a-muziakelen als muziekalen. Het stylish uiterlijk en de leuke soorten plankton zorgen ervoor dat dit spel zeker niet misstaat in je collectie.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Uniek
 • Stylish uiterlijk
 • Audience mode als achtergrondmuziek
 • Minpunten
 • Sommig Plankton is niet direct te beïinvloeden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Aww ik heb juist de laatste weken alleen maar Square Enix games gekocht (Odin Sphere, dikke aanrader!)…  Wel lekker zakcentje hebben ze though :)

 • zo damn wou dat ik dat op me bank rekening had staan

 • Da's nooit goed…

 • Die gasten zijn dus nog liquide genoeg.

 • Dus oftewel, bij Square Enix alleen nog maar een recessie en nog geen depressie!

 • Dat doen ze niet slecht, zeker niet in deze tijden.

 • hmm even snel wat games uitgeven en ze staan weer top ^^

 • zodra ze final fantasy uitbrengen schieten ze weer omhoog

  vooral in japan zal dat het meest verkopen

 • Nyse

 • Geen wanhoop mensen, ze doen het nog prima. ;)

 • Jammer dat ze geen verlies maken, worden ze anders eindelijk weer gestimuleerd om GOEDE games te maken, deze generatie zijn er nog NUL Square-Enix toppers te vinden

 • Als Final Fantasy er maar niet onder lijd, dan vind ik het niet zo erg.

 • Ach, zolang ze nog winst maken is er niet veel aan de hand.

  Al is groei natuurlijk wel belangrijk.

 • Eventjes uitzitten tot de releases van de Final Fantasy's, dan kunnen ze weer zwemmen in het geld.

 • Dat bedrijf gaat niet zomaar falliet.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren