1. Pikmin 2 (NGC)

Pikmin 2 (NGC)

In 2002 kwam er voor de Gamecube een uniek spel uit. Pikmin heette het. In dit spel was je een ruimtereiziger die was neergestort op een onbekende planeet. Daar ontmoette je kleien wortelventjes, de pikmin. Je kon er honderden van maken en je kon ze allerlei klusjes laten opknappen, zoals vijanden verslaan en het laten repareren van je ruimteschip.

Het spel werd een grote hit en een opvolger kon niet uitblijven. Wel moesten de fans maar liefst 2 jaar wachten op het vervolg, maar Nintendo beloofde een groter spel, meer vijanden en meer pikmin! Nog meer Pikmin pret dus!

Olimar to the rescue!

Het verhaal van Pikmin 2 begint waar het verhaal van Pikmin 1 eindigde. Olimar heeft zijn ruimteschip gerepareerd en vliegt naar huis. Daar wacht echter zijn baas met slecht nieuws. Één van Olimar’s collega’s, Louie, is tijdens een bezorging een enorme lading zeldzame wortels kwijtgeraakt. Hierdoor heeft het bedrijf nu een enorme schuld! De zaak lijkt hopeloos, maar wat heeft Olimar daar? Een souvenir van de pikminplaneet, en het is ontzettend veel geld waard! Vervolgens worden Olimar en Louie naar de pikminplaneet gestuurd om nog veel meer waardevolle voorwerpen te verzamelen en zo het bedrijf van de ondergang te redden!

Zodra je het spel begint ben je alweer als vanouds bezig met het verkennen van het gebied en het kweken van pikmin. Er is dit keer echter een groot verschil met deel 1. Er is namelijk geen tijdslimiet meer! Hoewel het spel nog steeds is opgedeeld in dagen van zo’n 20 minuten, mag je zelf weten hoeveel dagen je over het avontuur doet. Aan de ene kant is het wel fijn dat je nu niet meer de hele tijd gespannen zit te spelen om zoveel mogelijk in één dag te doen, maar aan de andere kant is het wel jammer dat het plannen en haasten verdwenen is. Dat was juist één van de leuke kenmerken van deel 1.

Er is echter nog een grote verandering: De grotten.

De grotten

Het grootste gedeelte van het spel bevindt je je in deze ruimtes onder de grond, waar de tijd stil staat. Op de landkaart zie je een opening. Als je daar doorheen gaat kom je dus in zo’n grot terecht, die vaak uit een serie van sublevels bestaat. In de sublevels is het de bedoeling om eerst alle schatten die daar liggen te verzamelen, en vervolgens de opening te vinden om nog dieper in de grot af te dalen, naar het volgende sublevel. Natuurlijk zijn er hordes vijanden die jouw pikmin als een lekker tussendoortje beschouwen…

Grotten zijn tevens de enige plek waar je paarse en witte pikmin kunt krijgen, hier zijn namelijk bloemen, die 5 '‘gewone'’pikmin in een andere kleur veranderen. Paarse en witte pikmin hebben geen eigen onion.

Er is jammer genoeg niet lang nagedacht over het save-systeem in de grotten. Na elk sublevel wordt er namelijk gesaved. Dit heeft tot gevolg dat als je bijvoorbeeld in één van de sublevels een grote fout maakt, waardoor je zo’n 50 pikmin verliest, je gewoon op reset drukt! Waarom zou je verder gaan als je ook gewoon alles weer terug kan draaien? Grotbazen zijn daarom ook geen uitdaging meer. In plaats van dat je hem voorzichtig benaderd, stap je er gewoon op af. Als dat goed gaat? Mooi zo! Gaat het fout? Reset!

Nieuwe gezichten!

Louie

Dit keer gaat Olimar’s collega Louie ook mee naar de pikmin-planeet. Daardoor kun je in het spel nu twee afzonderlijke groepen pikmin op pad sturen. De ene groep onder aanvoering van Olimar, de andere onder aanvoering van Louie. Je kan echter maar één groep tegelijk besturen. Wisselen doe je met de y-knop.

De paarse pikmin

Dit zijn de Obelixen onder de pikmin. Zij zijn 10x zo sterk en 10x zo zwaar als normale pikmin. De meeste vijanden zijn geen partij voor hen, doordat ze gelijk al half geplet worden als je zo’n pikmin op hen gooit. Een nadeel van deze dikzakken is echter dat ze gigantisch traag lopen.

De witte pikmin

Deze kleine rakkers zijn de snelste soort pikmin. Met hun grote rode ogen kunnen ze voorwerpen opgraven die begraven liggen. Tevens zijn ze resistent tegen gif, en ze zijn nog eens zelf giftig ook! Wanneer een vijand hun opeet raakt hij een deel van zijn health kwijt door het vergif.

De vijanden

In dit deel zijn er een heleboel nieuwe vijanden toegevoegd! De makers vonden het er blijkbaar zoveel, dat ze hiervoor een encyclopedie in het spel hebben samengesteld. Daar kun je alle vijanden die je bent tegengekomen bekijken en pikmin-achtige wortels naar ze toe gooien om te kijken hoe ze erop reageren.

Multiplayer

In Pikmin 2 is er ook een 2-speler-optie aanwezig. De ene speler bestuurt dan Olimar, terwijl de andere Louie bestuurt. Dit gebeurt splitscreen. Er zijn twee speelmogelijkheden: Coöperatief en versus.

De coöperatieve modus is niet zo veel waard. Het is meer dat je allebei op hetzelfde moment speelt met hetzelfde doel, dan dat je daadwerkelijk samenwerkt.

De versus modus is echter zeer leuk! Hierin speel je op een groot veld met ieder zijn eigen onion. Overal in het veld liggen gele ballen. Wie er het eerste vier naar zijn onion heeft gebracht, heeft het spel gewonnen, maar natuurlijk zwerven er ook allerlei vijanden rond! Om het spannender te maken hebben beide spelers een rode of blauwe bal bij hun onion liggen. Weet de tegenstander deze in zijn onion te laden, dan heeft hij meteen gewonnen. Het zal daarom regelmatig voorkomen dat beide groepen elkaar tegenkomen. De pikmin zetten het dan op een vechten. Een pikmin die echter door een vijandelijke pikmin wordt verslagen, keert terug als zaadje bij de onion.

Deze versus mode is erg leuk en als je iemand kent die ook een aardig potje kan pikminnen zul je hier nog veel plezier aan beleven!

Conclusie en beoordeling

Ongetwijfeld één van de betere spellen op de Gamecube. Pikmin is nog groter en leuker geworden. Kort gezegd: Een spel dat je niet mag missen!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Groter dan deel 1
 • Versus-mode
 • Minpunten
 • Save-systeem van de grotten

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • I doesn't has a PSP, so I can't plays mie own game.

 • WTF:S je kan een psp winnen. Maar omdat te winnen moet je wel eerst er eentje hebben. Beetje krom dit.

 • ik hoop dat ik win:D

  (waar moet je alles invullen? • Als jullie me eerste die PSP geven, dan maak ik er een leuke foto van.

 • beetje dubbel dit. maar wel een leuke prijsvraag

 • Idd beetje krom dit :P

  ik heb geen psp daarom zou ik er graag 1 willen winnen.

  Maar ik ben benieuwd naar de resultaten.

 • Lol, je moet van je EIGEN psp een foto maken, en dan krijg je nog een psp ? O.o

 • het idee is leuk.. maar waarom zou je in godsnaam 2 psps willen?

 • idd maik4ever ik vind het ook raar.

 • Je kan er toch wel een lenen of je kan photoshop gebruiken… kom op mensen wees creatief… ^.^

 • Hier is mijn foto :) Lekker in de zonnig tropen in afrika in Far Cry 2

 • Ik heb geen PSP dus balen. :)

 • ik heb toevallig sinds gisteren photoshop. dit komt dus mooi uit. ik ga echt hard me best doen om er iets moois van te maken. er is alleen geen onderstaand invulveld

 • Beetje krom is dit, wat heb je nou aan een psp als je al een psp hebt…

 • Ik denk dat het niet zozeer om een het feit gaat dat je zelf een PSP hebt, want dan is het natuurlijk gewoon doelloos dat je er nog eentje kunt winnen. Je moet gewoon een plaatje van een PSP gebruiken, anders is het gewoon krom. Ik zie trouwens ook geen invulveld!

 • Effe een vriend vragen of hij het wilt photoshoppen. Voor me.

 • Komt goed uit, m'n PSP wilt tegenwoordig niet goed meer werken dus ik kan hem wel nog als model gebruiken. Ik doe zeker mee :P

 • —————

 • Je kan toch dat onderste plaatje photoshoppen?

 • beetje raar :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren